Студопедия — Тема 1. Суть і характеристика товарного ринку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 1. Суть і характеристика товарного ринку






Основні питання:

1. Поняття, економічний зміст і класифікація ринків.

2. Особливості товарного ринку.

3. Форми і методи регулювання товарного ринку

 

Вивчаючи інфраструктуру товарного ринку необхідно перш за все добре зрозуміти, що являє собою сам ринок, як економічна категорія. В головному аспекті, як результат розвитку суспільних відносин це - результат історичного розвитку суспільства, явище його господарського життя. З точки зору економіки, як науки він є формою функціонування економіки, ефективним мірилом товарного виробництва. Як економічна категорія він відображує відношення стихійного регулювання виробництва на основі вальних цін та прибутків. Виходячи зі сказаного ринок можна визначити як відносини, що складаються між товаровиробником і покупцями, щодо купівлі-продажу, органічний зв’язок між виробництвом і споживанням. Ринок, як функція являє собою організацію господарських зв’язків, за допомогою яких взаємодіють покупці та продавці товарів і послуг, щоб визначити ціну і необхідну кількість продуктів і послуг для потреб суспільства.

Ринок являє собою багатосторонній і складний за структурою комплекс який підкоряється в своєму розвитку закону попиту-пропозиції. Це сутність ринків, що знаходяться в різній мірі залежності один від одного, розміщених в певній ієрархії, здатних замінити повністю чи частково один одного, але при цьому відсутність чи недостатній розвиток хоча б одного з них виступає фактором гальмування для всіх інших.

Класифікація ринків здійснюється в залежності від того які продукти чи послуги складають основний об’єкт його діяльності, по території охоплення, в залежності від ринкового середовища та ін.

Діяльність ринкової економіки базується на наступних принципах:

¾ свободи господарчої діяльності;

¾ вільного ціноутворення;

¾ переваг інтересів споживача;

¾ відкритості економіки;

¾ договірних взаємовідносин між суб’єктами;

¾ наявності державного регулювання окремих сторін діяльності;

¾ прибутковості діяльності.

Його основними функціями є: регулююча, контролююча, розподільча, стимулююча та інформаційна.

Основу комплексу ринку будь якої держави складає товарний ринок, ефективному функціонуванню якого і служать всі інші складові частини цього комплексу. Товарний ринок є основним в структурі ринкової економіки як по величині так і по значенню. Він є метою відтворення і засобом відтворення. Всі інші ринки існують для його функціонування. Однак національний ринок будь-якої країни це комплекс, сукупність ринків які знаходяться в різній ступені залежності один від одного, розміщених в певній ієрархії, здатних замінити повністю чи частково один одного, але відсутність чи недостатній розвиток хоча б одного виступає явним фактором гальмування всієї суспільної системи.

Товарний ринок, найбільш масштабний ринок, який сформувався в сфері виробництва, розподілу, обміну і споживання. Його основною функцією є торгівля засобами виробництва, споживчими товарами та послугами виробничого і споживчого характеру. Саме на такі чотири субринки він і поділяється, хоча більш вживаним є поділ на промисловий і споживчий ринок.

Промисловий ринок, вірніше буде сказати ринок засобів виробництва, відрізняється від споживчого відносно трьох груп відмінностей пов’язаних з:

¾ характером товарів що продаються і характером їх споживання (об’єктів)

¾ колом учасників ринку (суб’єктів)

¾ колом факторів що впливають на продажі.

Перша група відмінностей пов’язана з тим, що основу споживання товарів що реалізуються на даному субринку складає проміжне виробниче споживання.

В результаті попит на вказану продукцію носить похідний характер, тобто визначається кон’юнктурою на ринках товарів, для виготовлення яких використовується закуплена продукція.

Ці товари діляться на товари одноразової закупівлі (знаряддя праці) та багаторазової закупівлі (предмети праці). Для перших при закупівлі враховується не лише їх продажна ціна, а і рівень витрат на їх наступну експлуатацію.

Корисність продукції, що продається на цьому субринку майже завжди можна визначити кількісно на основі параметрів які фіксуються в документації і можуть бути безсумнівно перевірені.

Дія «принципу акселерації» та ін.

Закупівля і продаж здійснюється професіоналами. Селективний розподіл. Сировина, матеріали, напівфабрикати.

Суб’єкти ринку: виробничі підприємства, торгівельні організації, державні органи, некомерційні організації.

1. Колективне прийняття рішень про закупівлю.

2. Більш короткі канали розподілу, переважаюча пряма продажа.

3. Специфічні вимоги до товарів.

4. Необхідність післяпродажного обслуговування.

Фактори, що впливають на продажу породжують особливості в маркетингових засобах.

Держава повинна тим чи іншим чином впливати на ринкову економіку з метою знівелювати можливі негативні наслідки його стихійності. При цьому вона переслідує наступні цілі:

1. Забезпечення високої ефективності виробництва і діяльності підприємців.

2. Створення умов стабільного економічного зростання.

3. Підтримка максимальної зайнятості населення.

4. Забезпечення стабільності грошового обігу, недопущення інфляції.

5. Підтримання рівноваги платіжного балансу країни.

Засобами здійснення державою її ролі є:

а). Економічне законодавство та по охороні середовища.

б). Державні субсидії.

в). Антимонопольне законодавство.

Державне регулювання економіки це вплив держави на діяльність господарчих суб’єктів і ринкову кон’юнктуру з метою забезпечення нормальних умов для функціонування ринкового механізму, вирішення економічних і соціальних проблем.

В принципі можна виділити три основні методи регулювання ринку, кожен з яких має свої особливості, модифікацію і відповідно, результативність:

1. Адміністративно-командні методи.

2. Економічні і комерційні методи.

3. Сукупність прийомів і засобів управління економікою держави, які включають весь арсенал методів планування, програмування, прогнозування і маркетингової самоорганізації, які базуються на комп’ютеризації інформаційної і комунікаційної системи суспільства, яке переходе в постіндустріальну стадію розвитку.

При вивчені даної теми необхідно звернути особливу увагу на необхідність формування у студентів уявлення про логічну послідовність і взаємозалежність між загальноекономічними та загальноринковими проблемами та проблемами товарного ринку, на те яким чином проявляється вказаний взаємовплив, які його вектори та тенденції мають місце в сучасній українській економіці та які заходи проводяться і повинні проводитися для подолання негативних явищ що мають місце в сучасній економіці України.

 

Питання для самоконтролю:

1. У чому полягає роль ринку в процесі суспільного відтворення?

2. Які умови функціонування вільного ринку?

3. Охарактеризуйте економічні функції ринку.

4. Перерахуйте ознаки класифікації ринків.

5. Дайте визначення товарного ринку і вкажіть основні умови його функціонування.

6. Перерахуйте головні ознаки ринку товарів.

7. Яка структура ринку товарів залежно від їх використання?

8. Опишіть основні елементи моделі товарного ринку і їх взаємозалежність.

9. Що розуміється під «асортиментом товарів»?

10. Перерахуйте умови формування товарного асортименту.

11. Розкрийте особливості видів конкурентних ринків і методи їх регулювання.

12. Що є державним регулюванням товарного ринку?

13. Охарактеризуйте значення економічних методів регулювання товарного ринку.

14. Вкажіть характер дії інформаційно-орієнтувальних, законодавчих і адміністративних методів.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 735. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия