Студопедия — Розумова відсталість. Олігофренія — це стан загального недорозвитку пси­хіки в результаті спадкової зумовленості або внутріут­робного ураження головного мозку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розумова відсталість. Олігофренія — це стан загального недорозвитку пси­хіки в результаті спадкової зумовленості або внутріут­робного ураження головного мозку






Олігофренія — це стан загального недорозвитку пси­хіки в результаті спадкової зумовленості або внутріут­робного ураження головного мозку. Залежно від сту­пеня порушення вирізняють дебільність, імбециль­ність та ідіотію.

Олігофренія проявляється в тотальному нервово-психічному недорозвитку. Недорозвиток зачіпає не тільки інтелект дитини, а й усі інші функції та психічні

процеси. В дітей з олігофренією спостерігається уповільнення формування рухових навичок порівняно з нормою вони пізніше починають сидіти, ходити. В подальшому часто спостерігається неточність зорово-моторної координації уповільнення швидкості реакцій. Порушена довільна увага, в деяких випадках недостатні обсяг уваги, її розподіл та переключення. Сприйняття в цих дітей характеризується бідністю і недостатністю: меншим порівняно з нормою обсягом, утрудненнями в сприйнятті зорово-просторових спів­відношень, матеріалу та форми предметів.

Специфічним для олігофренії є порушення пам'яті. Механічне запам'ятовування порушене незначно або взагалі не порушене (при олігофренії на рівні дебіль­ності). При деяких формах олігофренії, пов'язаних з гідроцефалією або хворобою Дауна, трапляється хоро­ше механічне запам'ятовування цілих речень без розу­міння смислу. Опосередковане асоціативне запам'я­товування розвинене значно гірше.

Порушення функції мови проявляються по-різному залежно від ступеня тяжкості та причин олігофренії. Трапляються порушення мовної моторики, що при­зводять до неправильної вимови звуків. Низька зміс­товність мови: недостатній словниковий запас, пору­шення граматичної будови мови. Пасивний словнико­вий запас дещо більший за активний, проте характер­ним є звужене розуміння слів та виразів, які виходять за межі повсякденного життя.

Порушена регулююча функція мови, її використан­ня для саморегуляції (самоорганізації) діяльності ди­тини утруднене.

Інтелект при олігофренії теж уражений тотально й рівномірно. Спостерігаються недостатність формуван­ня понять, нездатність до самостійного узагальнення та відокремлення. Порушена також функція предмет­ного аналізу. При дослідженні вербального та невербального інтелекту не виявляється істотної різниці в рівні досягнень.

Емоційно-вольова регуляція також недостатня. Ак­туальними є тільки безпосередні подразники, низька здатність до вольового отримання і контролю емоцій­них імпульсів.

Загальна незрілість особистості проявляється в па­сивності, сильній навіюваності, недорозвитку пізна­вальних інтересів та вольової регуляції.

Таким чином, психічний недорозвиток при олігоф­ренії має тотальний характер, охоплюючи всі сфери психіки: моторику, сенсорику, пам'ять, мову, інте­лект, емоції та особистість у цілому.

Важливою особливістю психічного недорозвитку при олігофренії є ієрархічність: пізніші вищі форми психічних процесів уражені сильніше, ніж елементарні. Наприклад, при відносному збереженні елементарних функцій моторики (ходьби, хапання і т. ін.) порушена точна координація рухів, дрібна моторика кисті.

Причинами виникнення олігофренії більш ніж у половині випадків є генетичні аномалії (хвороба Дауна, аномалії статевих хромосом і т. д.). Близько 10 % ви­падків недорозвитку пов'язані з порушеннями актив­ності ферментів, що потягли зміни обміну амінокис­лот металів, солей, жирів та вуглеводів. Поза цим олігофренія виникає при порушеннях розвитку плоду та впливі різних шкідливих факторів у ранньому ди­тинстві. Особливо небезпечними є травми, отруєння, інфекційні захворювання (токсоплазмоз, краснуха), перенесені майбутньою матір'ю в першій половині вагітності. В цей період відбувається формування за­чатків головного мозку. Травми, перенесені при поло­гах, і гіпоксія також можуть призвести до психічного недорозвитку дитини.

Залежно від тяжкості дефекту виділяються такі сту­пені олігофренії.

Ідіотія — найглибший ступінь психічного недороз­витку (1Q = 0—5) — характеризується практично пов­ною відсутністю мислення. У цих хворих здебільшого цілком відсутні навички охайності, вони не здатні до елементарного самообслуговування. У них насилу формуються навички ходьби, в моториці переважають стереотипні розгойдування. Мова відсутня, є окремі звуки, вигуки, іноді окремі слова, вживані поза ситуа­цією. При мовному спілкуванні сприймається не його зміст, а інтонація. Емоції пов'язані із задоволенням безумовно-рефлекторних потреб (реакція на голод та задоволення в їжі, тепло, холод, біль). Форми вираження емоцій примітивні: крик, рухове збудження, агресія. Можливе формування прихильності до кого­-небудь із тих, хто доглядає хворого.

Діти з таким ступенем слабоумства, як правило, утримуються в інтернатах соціального забезпечення. Істотної позитивної динаміки їхнього стану в міру підростання не спостерігається, вони залишаються непристосованими до самообслуговування.

Імбецильність характеризується меншим ступенем недорозвитку психіки, елементарним мисленням, на­явністю недорозвинутої мови. Виділяються такі ступе­ні імбецильності.

Глибока імбецильність — наближається до ідіотії (ІQ = 5 19), але цим хворим доступне формування навичок охайності. Вони впізнають близьких, реа­гують на їх звичні прохання, використовують окремі слова з метою спілкування. Фразове мовлення від­сутнє.

Чітко виражена імбецильність (ІQ = 20—ЗО) —ді­ти здатні до засвоєння навичок не тільки охайності, а й елементарного самообслуговування. Мова бідна проте складається із 2—3-слівних фраз, які викорис­товуються у зв'язку з реальними повсякденними си­туаціями.

Помірна імбецильність (10 = 35—49)—хворий володіє фразовим мовленням, може впізнавати та від­творювати літери, склади, прості слова. Можливе за­своєння простих трудових навичок.

Визначається імбецильність у віці 1—3 років. У дітей різко запізнюється формування моторних нави­чок: вони пізніше за своїх ровесників навчаються тримати голівку, сидіти, ходити. Довго відсутні точні рухи рук: дитина не хапає і не утримує іграшку, ложку. Відсутній інтерес до іграшок, пізно формується фіксація погляду на предметах. У дітей 3—4 років утруднене розуміння зверненої до них мови, власна мова відсутня. В подальшому звертають на себе увагу бідність гри (яка обмежується маніпуляціями з пред­метами), несформованість навичок охайності та са­мообслуговування. При помірній імбецильності в молодшому шкільному віці спостерігається неспро­можність правильно називати кольори, геометричні форми. Не вдається навчити поняття числа, часу. При патопсихологічному дослідженні імбецилів шкільного віку виявляється недорозвиток упізнавання предметів за їхніми зображеннями. Недоступне встановлення зв'язку та послідовності подій у серіях з 2—3 складе­них малюнків.

Дебільність — легка розумова відсталість, яка ха­рактеризується конкретністю мислення, нездатність до творчої поведінки, примітивністю інтересів та почуттів. Поняття числа не сформоване, немає уяви про збереження кількості предметів при їх переміщенні (феномен Піаже). Вкрай недостатній запас знань про навколишню дійсність: дитина часто не знає свого прізвища, імен та фаху батьків, пір року і т. д. На відміну від більш тяжких форм олігофренії при дебільності наявна фразова мова, доступне розуміння складних інструкцій. Емоції здебільшого адекватні, проте трапляється підвищена гальмівність або запаль­ність, упертість. У подальшому розвитку дітей з де­більністю зберігаються недостатність абстрактного мислення, низька критичність, утруднене засвоєння навичок, відсутність творчих можливостей.

Особистісний розвиток при дебільності продовжує відхилятися від норми: зберігаються підвищена навію­ваність, інертність, схильність до усталених життєвих стереотипів. При різкій зміні звичного перебігу життя можливе виникнення реактивних станів аж до психотичних.

У підлітковому віці внаслідок гормональної перебу­дови організму та недостатності гальмівних механізмів можливе виникнення гіперсексуальності, порушень статевого потягу. В деяких випадках трапляються по­рушення поведінки, потяг до бродяжництва. Підлітки з дебільністю можуть бути учасниками антисоціальних угруповань, але ніколи не займають у них лідируючих позицій.

При патопсихологічному обстеженні дитини з де­більністю (при вступі до школи або в молодшому шкільному віці) виявляються особливості психічних процесів.

Доступне впізнання простих побутових предметів малюнками, сприйняття складніших сюжетних зображень не завжди адекватне.

Недостатнє довільне мислення, фіксуються інколи інертність, тугорухомість психічних процесів, часом — нездатність до концентрації уваги, непосидючість та рухова розгальмованість.

Працездатність у цілому не порушена, проте спостерігаються більша продуктивність при виконанні стереотипної механічної роботи та реакція пересиченості за необхідності осмислення завдань.

Часто трапляються інертність психічних процесів уповільнений темп сенсомоторних реакцій. Механічне запам'ятовування успішне або дещо утруднене. Опо­середковане асоціативне запам'ятовування (при яко­му пропонуються пари пов'язаних за смислом слів: «ніч—день» і т. п.) значно гірше за механічне. Це спричинене тим, що не встановлюються логічні та асоціативні зв'язки і дитина сприймає завдання як запам'ятовування вдвічі більшої кількості слів.

Мовлення формується зі значним запізненням: на­довго зберігаються короткі фрази, аграматизми, пору­шена звуковимова. Жести використовуються рідко й малоефективно. Гра в дитини примітивніша, ніж у ровесників, переважає предметно-маніпуляційний рі­вень. Під час сюжетної гри спостерігаються стерео­типність, відсутність розвитку сюжету.

Надання навчальної допомоги практично не впли­ває на результати діяльності. Обстежуваний не здат­ний засвоїти навичку та перенести її на аналогічне завдання. Спостерігається вузькість «зони найближчо­го розвитку» (Л. Виготський).

Обстежуваний байдужий до оцінки та заохочення з боку експериментатора. Дитина нездатна критично оцінювати рівень своїх досягнень і не цікавиться дум­кою дорослого щодо них. Самооцінка в дітей з дебіль­ністю в основному завищена. Під час дослідження обстежувані оцінюють свій інтелект як найвищий, у своїх товаришів як дещо гірший, нормального дорос­лого (педагога) — як найдурнішого. Ті ж результати маємо і при дослідженні за іншими методиками (Дембо—Рубінштейн, «сходинки самооцінок»).

Рівень досягнень при виконанні графічних проб нижчий за вікову норму, але (на відміну від імбецилів) на рисунку людини присутні голова, кінцівки, тулуб, але немає шиї, вух, одягу, невідповідна кількість пальців.

При застосуванні методики «кубики Кооса» дебіли демонструють тільки виконання завдань із сіткою, виявляється порушена функція аналізу та синтезу зображень.

У більшості випадків виявляється недостатність точної координації рухів.

При перериванні діяльності спостерігаються цікаві феномени: в дітей з дебільністю повернення до перерваної дії трапляється частіше, ніж у нормальних. виконання того самого завдання іншим способом не приводить до насичення. У дітей з дебільністю утруд­нене розуміння прихованого змісту в оповіданнях. Їм доступна розповідь за серією картинок, за умови збільшення кількості фрагментів у картинках спостерігається істотне утруднення в складанні оповідань.

Під час виконання завдань, спрямованих на уза­гальнення та вилучення предметів («класифікація», «4-й зайвий»), виявляються конкретність суджень, орієнтація на конкретно-наочні та конкретно-ситуа­тивні ознаки предметів. При високій навчуваності ди­тина здатна на прості узагальнення: «посуд», «одяг».

З метою профілактики порушень соціальної адап­тації у дітей з дебільністю необхідно вирішити питан­ня навчання. Навчання у спеціальних допоміжних школах-інтернатах дає змогу максимально розвинути можливості дитини, адаптувати її до життя. Навчання в масовій школі призводить до гальмування психічно­го розвитку та виникнення адаптаційних реакцій, оскільки дитина не може засвоїти шкільну навчальну програму й тому потрапляє до розряду хронічно невстигаючих.

При вирішенні питання про місце навчання інколи виникають утруднення, пов'язані з розвитком окремих здібностей у дитини з дебільністю: добре розвинутої механічної пам'яті, здібності до лічби. Наприклад, при психологічному дослідженні спостерігається неодно­рідність інтелекту і здібностей у дітей з хворобою Дауна. Тому необхідне різнобічне обстеження дитини, визначення здатності до засвоєння нового досвіду, осмислення подій (навчаючий експеримент за С. Рубін штейн).За умови правильного навчання й виховання дітей з дебільністю можлива адаптація до самостійного життя засвоєння трудових навичок, вміння розпоряджатися грошима, обслуговувати себе та членів своєї сім’ї.

Для точнішої диференціації психічного недорозвитку та затримки психічного розвитку може бути використана диференційно-діагностична таблиця (табл. І).

Існує багатий зарубіжний досвід навчання дітей з олігофренією. Проте, оскільки він уже досить широко відомий у нашій країні, доцільно детальніше зупини­тися на досвіді навчання та соціальної адаптації дітей із хворобою Дауна в Англії, США, Канаді. Розроблена там програма включає медичний (можливість хірургіч­ної корекції пороків серця, косметичної операції), психологічний і педагогічний аспекти.

Як психолого-педагогічна корекція пропонується рання, у віці до 1 року, психолого-педагогічна допо­мога хворим дітям та їхнім батькам. Ця допомога включає сенсорну, емоційну стимуляцію, вправи з розвитку мови та моторики. Діти з хворобою Дауна приблизно в 40 % випадків здатні оволодіти навичка­ми читання та письма. Заняття з навчання читанню сприяють розвитку й усного мовлення. Пропонуються спеціальні прийоми, що полегшують засвоєння цих навичок хворими: читання цілими короткими словами (без звуко-літерного аналізу, засвоєння лічби механіч­но й на наочному матеріалі і т. д.).

Слід зауважити, що й за реалізації цієї системи ранньої допомоги діти з хворобою Дауна потребують навчання у спеціальних школах.

Критерії диференційної діагностики

        Параметри психічного розвитку
Дебіль­ність та                 Здатність    
різновиди ЗПР Моторика Увага Пам 'ять Вербальний інтелект до вербаль­ Невербаь-ний
                    ного інтелект
                    мислення    
Дебіль­ нероз­ інертно механіч­ недос­ вкрай недос­
ність винута, утрудне­ на — татній низька татній
    вираже­ на, хороша, І(3< 70        
    на не­ довільна опосе­            
    достат­     редкова­            
    ність     на —            
    тонкої     гірша            
    мотори­                    
    ки                    
Різновиди ЗПР
Інфан­ жвава, недос­ пере­ у межах розви­ у межах
тилізм швидка татньо важно норми нута норми
        довільна мимо­            
            вільне            
            запа­            
            м'ято­            
            вування            
Орга­ дещо не­ недос­ нерізке трохи у нижніх у межах
нічний вправна татньо зни­ нижчий межах норми
інфан­     довільна ження за норми    
тилізм             норму        
                І0< 90        
Сома тогенні у нормі нестійка нерізко знижена нижня межа розви­нута v межах норми
затрим             норми        
ки             ІО--85-        
                -95        
Педаго у нормі у нормі не трохи розви у нормі
гічна та         пору нижчий нуга    
мікросо-         шсна за        
ціальна             норму        
занедба             І0< 90        
ність                        
Цере- не нсдос утруд нижчий розви­ нижня
браііь вправна, татня нене за нор нута межа
но точна концен­ запа­ му, але слабко вікової
орга коорди трація м'ято­ вищий,     норми
нічна нація     вування, ніж при        
затрим погана     особливо дебіль­        
на         вер ності        
            бальне Ю-90-        
                -70     -—^
(для Дітей молодшого шкільного віку) Таблиця 1  
[психічного розвитку          
                            Реакція  
        Вольова Критич Само­ Коло Ставлення на  
    Емоції регуляція ність оцінка інтересів до оцінки надання допомоги  
    розви­ підви­ відсутня зави­ примі­ байдуже майже  
    нуті щена     щена тивне,     відсутня  
    слабко, навію­         обме­          
    примі­ ваність,         жується          
    тивні недос­         побуто­          
        татня         вими          
        довіль­         погре­          
        ність         бами          
                     
жваві, не дещо слабко ігрове слабка значне  
    виразні, розви­ недос­ дифе­     зацікав­ поліп­  
    важко нута татня ренці­     леність шення  
    контро­люються         йована         резуль­  
                            татів  
    пасив­ні страхи або під­вищений настрій не розви­нута вира­жена орієн­тація на думку зави­щена або зани­жена ігрове, але ігри дещо стерео­типні заці­кавле­не певне поліп­шення резуль­татів  
            дорос­                  
            лого                  
    г-іра-жена емоційна розви­нута слабко У межах норми зани­жена ігрове, іноді зі зацікав­лене поліп­шення  
    лабіль­             стерео­     резуль­  
    ність^             типними     татів  
    адекватні розви­нута при вико­ недос­татня     іграми          
дифе­ренці­ побуто­ве, зацікав­лене, різке поліп­  
        нанні     йована ігрове іноді шення  
        звичних             нега­ резуль­  
        чавдань             тивне татів  
                        став­      
    вира­ не             лення      
  жена нсрт-ність, •'фек-гивна, Розви­нута, вира­жена недос­татня ^ ї і слабко ДИфе- рснці- і иована і грове, зі стерео­типними грами: байдуже, ноді і зацікав- і тенс г незначне поліп­шення зезуль-  
І І " ибухо- „ вість 'чпуль-^ивність             т гатів  
                               

 


Існує багатий зарубіжний досвід навчання дітей з олігофренією. Проте, оскільки він уже досить широко відомий у нашій країні, доцільно детальніше зупини­тися на досвіді навчання та соціальної адаптації дітей із хворобою Дауна в Англії, США, Канаді. Розроблена там програма включає медичний (можливість хірургіч­ної корекції пороків серця, косметичної операції), психологічний і педагогічний аспекти.

Як психолого-педагогічна корекція пропонується рання, у віці до 1 року, психолого-педагогічна допо­мога хворим дітям та їхнім батькам. Ця допомога включає сенсорну, емоційну стимуляцію, вправи з розвитку мови та моторики. Діти з хворобою Дауна приблизно в 40 % випадків здатні оволодіти навичка­ми читання та письма. Заняття з навчання читанню сприяють розвитку й усного мовлення. Пропонуються спеціальні прийоми, що полегшують засвоєння цих навичок хворими: читання цілими короткими словами (без звуко-літерного аналізу, засвоєння лічби механіч­но й на наочному матеріалі і т. д.).

Слід зауважити, що й за реалізації цієї системи ранньої допомоги діти з хворобою Дауна потребують навчання у спеціальних школах.

Контрольні запитання

1. В чому причини затримки психічного розвитку?

2. Які види ЗПР Ви знаєте?

3. В чому полягають причини психічного недорозвитку?

4. Які психологічні особливості дітей з дебільністю?

5. Які диференційно-діагностичні критерії дебільності та ЗПР?

6. Що таке специфічні здібності при психічному недо­розвитку?

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Блейхер В. М., Бурлачук Л. Ф. Психологическая диагностн-ка интеллекта й личности.— К, 1978.

Вьіготскчй Л. С. Собр соч.: В 6 т.—М.. 1984.—Т 4. 5. Зсйгарник Б. В. Патопсихология.—М.. 1976. Исаев Д. П. Психическое недоразвитие у детей.

Мастю/сова Е. М. Ребенок с отклонениями в развитии _ М„ 1992.

Полищук Й. А., Булахова Л. А. Клиническая генетика в пси-хиатрии.—К., 1981.

рубинштейн С. Я. Психология умственно отсталого шкочь-ника.—М., 1979.

Современньїе подходьі к болезни Дауна / Под ред Д Тей-на, Б. Стрзтфорда.—М., 1991. '

Стадненко Н. М. й др. Диагностика отклонений в умствен-ном развитии учащихся.—К., 1991.


им першого місяп ина " Улилася не. " " ^народжених вТн^™ " ^У^а у х- ваня відставав у формуваї






Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1870. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия