Студопедия — Вплив температури на швидкість проростання цукрових буряків
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вплив температури на швидкість проростання цукрових буряків






Температура (°С) 1-2 3-4 6-7 10-12 15-25
Період проростання, дні 45-60 25-30 10-15 8-10 3-4

 

Процес проростання насіння починається за тем­ператури 1-2°С, але період проростання залежить від підвищен­ня температури. Оптимальна інтенсивність проростання й най­вища польова схожість насіння спостерігаються за температури 20-25°С.

Сходи цукрових буряків переносять замо­розки 4-5°С без особливих пошкоджень і тільки дуже молоді (в фазі появи вилочки) іноді гинуть за температури - 3°С, особливо при раптових заморозках після відносно теплої погоди. Дорослі рослини перед збиранням легко переносять заморозки до -5°С. Викопані і невкриті коренеплоди ушкоджуються при температурі -2°С і стають непридатними для тривалого зберігання. Ріст рос­лин починається при температурі 6-8°С, але проходить дуже по­вільно. Оптимальні температури для отримання максимального врожаю - від 15 до 23°С, але висока врожайність може бути от­римана і при достатньо широких коливаннях температури по­рівняно до оптимальної. Для достатнього накопичення врожаю коренеплодів цукрових буряків необхідна мінімальна сума тем­ператур в межах 2400-2800°С (при зменшенні на північ до 1900-2100°С та збільшенні на південь -до 3000-3500°С).

Вимоги до вологи. Буряки вимогливі до вологості ґрунту, але ця потреба в різні періоди вегетації різна. Підвищені вимоги до во­логи вони пред'являютьу період проростання насіння, появи сходів, а також при формуванні врожаю (липень-серпень). Добре розвинені рослини короткочасну посуху переносять порівняно легко.

Незначна потреба молодих рослин цукрових буряків у волозі для більшості регіонів забезпечується за рахунок її зимових за­пасів у ґрунті. Зменшення вологи у верх­ньому шарі ґрунту викликає ріст коренів в глибину. Найбільшу потребу у воді рослини цукрових буряків проявляють під час знач­них прирості маси - з середини червня до кінця серпня.

Буряки відносять до групи відносно посухостійких культур. Для утворення одиниці сухої речовини буряки випаровують близько 300-400 одиниць води (транспіраційний коефіцієнт). Транспіра­ційний коефіцієнт залежить від вологості повітря, ґрунту, темпе­ратури, сили вітру, родючості ґрунту та інших агротехнічних за­ходів. В особливо сприятливих умовах транспіраційний коефіцієнт цукрових буряків понижується до 130-150. Всі умови, що сприя­ють росту рослин та накопиченню сухих речовин, зменшують його та підвищують продуктивність рослин.

Цукрові буряки, як правило, можуть виносити посуху, але при цьому знижується їх урожайність і якість. Оптимальна вологість ґрунту для цукрових буряків - 60-70% НВ (найменша воло­гоємність). З підвищенням рівня культури землеробства витрати води на формування одиниці врожаю знижуються.

Цукрові буряки при високій агротехніці (400-500 ц/га) на 1 ц врожаю витрачають при хорошому водозабезпеченні 6-8 м3, а при недостатньому водозабезпеченні - 10-13 м3

За даними Верхняцької дослідної станції, витрати води цук­ровими буряками за добу складають у травні 8 м3/га, червні -25, липні - 34, серпні - 29, вересні - 14 м3/га.

Найбільш ефективні для буряків тривалі літні дощі, коли воло­га проникає глибоко в ґрунт. Оптимальна вологість ґрунту для рослин та розвитку буряків коливається від 60 до 80%. Нестача вологи в липні-серпні згубно впливає на врожайність буряків, призводить до збільшення вмісту шкідливого азоту в коренеплодах.

Вимоги до світла. Буряки належать до рослин довгого світлового дня. Вони прискорюють свій розвиток по мірі збільшення довжини дня. Але вони добре пристосовуються як до короткого дня півдня, так і до довгого - півночі.

При недостатньому освітленні маса листків збільшується, а коренеплодів - зменшується.

Негативно реагують буряки на затінення, особливо при виро­щуванні насіння, зменшуючи врожайність на 20-30% навіть при незначному послабленні світла.

Окремі рослини в пер­ший рік життя утворюють квітконосні пагінці. Такі рослини називають «цвітушними», які утворюють грубі і малоцукристі коренеплоди. Цвітуха дає рослини, які встигають пройти стадію яровізації і світловий посів (при довгій холодній зимі і відносно довгому світловому дні на півночі).

Оптимальний світловий режим посівів складається лише за умови достатнього надходження і використання фотосинтетично-активної радіації (ФАР). Ресурси ФАР в умовах України при опти­мальних строках сівби і збирання буряків складають 1, 4-1, 7 тис. мДж/м2 поверхні поля.

Вимоги до ґрунту. Буряки є найбільш вибагливою культурою серед коренеплідних рослин до родючості ґрунту. Кращими для них є багаті органічними речовинами суглинкові, супіщані та чор­ноземні ґрунти, а саме не дуже зв'язані, глибокі плодородні чорноземи, а також темно-сірі і сірі лісні суглинки, багаті перегноєм. З успіхом буряк росте на плодородних землях нечорноземної смуги, якщо вони добре удобрені. На кислих та пісчаних землях, без відповідного поліпшення їх, цук­ровий буряк росте погано. Оптимальний рівень рН для них повинен бути в межах 6, 0-7, 0. Буряки відносно солевитривала культура.

Біологічний цикл розвитку. Всі культурні сучасні форми буряків у звичайних умовах характеризуються, головним чином, дво­річним циклом розвитку з одноразовим плодоношенням у кінці другого року життя. Протягом першого року життя культурні фор­ми буряків розвивають розетку з листками та коренеплід.

У давнину вирощували і однорічні короткостадійні форми, близькі до диких. Закріплення стійкого дворічного циклу розвитку в буряків проходило з допомогою добору, в процесі довгого їх вирощування.

На першому році життя утворюються на рослині квітконосні пагони. Цвітуха у першій половині вегетаційного періоду називається ранньою, а в другій - пізньою. Причинами цвітухи є низка факторів як внутрішнього (ге­нетичного, фізіологічного), так і зовнішнього середовища (вологість, температура та інші умови вирощування). Масова поява цвітухи спостерігається у вологі роки. Схильність до прискореного утворення цвітухи при низьких температурах пов'язують з південним похо­дженням культурних форм буряків.

Крім температури та умов зволоження ґрунту, на збільшення цвітухи впливає однобічне азотне живлення, освітлення та інші фактори. Багаторічні дослідження свідчать про наявність певної циклічності років з комплексом умов, які сприяють масовій появі цвітухи. Найбільш ефективним способом зменшення цвітухи є створення стійких до неї сортів.

Рослини, в яких цвітіння та плодоношення не наступає на другий рік життя, називаються «упрямцями». Більшість дослідників появу «упрямців» пов'язують з недостатньою кількістю вологи в коренеплодах, ґрунті, ушкодженнях головки, підмерзанням ко­ренеплодів тощо.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1668. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия