Студопедия — Методи економічного обгрунтування територіально-комплексного розміщення виробництва
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методи економічного обгрунтування територіально-комплексного розміщення виробництва






 

 

Економічне обгрунтування територіально-комплек­сного розвитку та розміщення продуктивних сил країни, економічних районів здійснюєтьсяметодом територіальних схем (програм).

Територіальні програми - це передпланові (про­гнозні) наукові схеми економічного розвитку регіонів, які розробляються науковими й науково-дослідними інститутами, проектними організаціями на 15 і більше років. У них визначаються за­вдання й основні показники економічного та соціального розвитку регіонів, забезпечення комплексного використання природних ресурсів, розв'язання соціальних, економічних та екологічних проблем. Програми мають переважно рекомендаційний характер і є базою для вироблення способів регулювання економічного розвитку країни; податкової системи, економічних та правових нормативів тощо.

Територіальні схеми складаються з 5 розділів.

1. Аналіз сучасного стану економічного й соціального розвитку та розміщення продуктивних сил регіону. Аналізують рівень соціального та економічного розвитку за попе­редні 15 років, встановлюють відповідність досягнутого рівня розвитку продуктивних сил, їх розміщення економічним і природним умовам та ресурсам, раціональному поділу праці; виявляють диспропорції, негати­вні процеси та явища, проблемні питання розвитку.

Виявляюся тенденції до зміни пропорцій між галузя­ми спеціалізації та обслуговуючими галузями, зміни у співвідношенні виробництва і споживання в самому районі, транспортно-економічних зв'язках.

Крім техніко-економічних і екологічних показників, аналізують соціальний розвиток регіону, особливо рівень життя населення. Для цього використовують показники реальних його доходів, зміни в структурі споживання продовольчих та непродо­вольчих товарів, забезпечення житлом, об'єктами культурно-побутового призначення, охорони здоров'я, освіти, дошкільними закладами тощо.

Одночасно оцінюють територіальну структуру господарства: еко­номічне районування, формування ТВК, промислових вузлів та інших форм територіальної організації господарства. Визначають на­уковий потенціал, розміщення наукових закладів, відповідність їх виробничій спеціалізації регіону, чисельність і характеристику наукових кадрів тощо. Виявляють диспропорції та недоліки в розміщенні продук­тивних сил, резерви й можливості вдосконалення перспективного розвитку регіону.

2. Оцінка природних, економічних і соціальних передумов подаль­шого розвитку продуктивних сил та їх розміщення. Вивчають природні умови розвитку господарства - стан земель­них, водних, лісових, мінеральних і енергетичних ресурсів. Земельні угіддя оцінюють і класифікують за якістю з урахуванням форм власності й типів угідь. Встановлюють структуру земельного фонду регіону, його сучасний стан і можливості змін на перспективу.

Водні ресурси оцінюють з урахуванням потреб у воді населення і господарства району. Обгрунтовують заходи комплексного використання й охорони водних ресурсів. Економіч­ну оцінку водних ресурсів здійснюють за приведеними витратами (на 1 м3 води) на постачання води споживачеві.

Лісовий фонд - оцінюють його розміщення, якісну структуру (хвойні, твердо- і м'яколистяні, спілі ліси тощо). Визначають ліси захисного й заповідного фонду. Встановлюють можливу площу вирубок деревини, перспективи використання, охорону лісів.

Мінеральні й паливні ресурси оцінюють за балансовими даними про запаси корисних копалин за категоріями А+В+С. Дають геолого-економічну оцінку родовищ, аналізують техніко-економічні показники видобутку й комплексного використання сировини.

Трудові ресурси оцінюють за даними аналізу демографічних показ­ників у розрізі адміністративно-територіальних одиниць району. Потребу в трудових ресурсах виробничої сфери визначають за обсягом перспекти­вного зростання виробничих та інших підприємств регіону з урахуванням змін у продуктивності праці, а невиробничої сфери – за чисельністю населення і нормативами його обслуговування. Визначають витрати на підготовку й перепідготовку кадрів, можливу кількість безробітних і напрями забезпечення їх роботою.

Обсяг усіх ресурсів визначають балансовим методом.

3. Обгрунтування основних напрямів виробничої спеціалізації та комплексного розвитку господарства. Розробляють концепцію подальшого розвитку району, передбачаючи загальні тенденції розвитку й розміщення господарства, вирішення соціальних та економічних проблем. Визначають структуру й спеціалізацію господарства регіону. Структуру визначають за показниками частки окремих галузей у загальному виробництві (чистої продукції, кількості зайнятих, основних виробничих фондів).

4. Обгрунтування розміщення продуктивних сил у межах регіону (економічного району). Розглядають питання взаємопов'язаного розміщення підприємств різних галузей господарства на території району з перспективою форму­вання й розвитку ТВК.

Детально обгрунтовують економічне районування: визначають ТВК, промислові зони й вузли, інші територіальні угрупування. Виділя­ють території, на яких неможливе розміщення деяких підприємств (наприклад, у зв'язку з великим забрудненням природного середовища) або, на яких є умови для нового будівництва великих підпри­ємств, населених пунктів. Для кожного ТВК розробляють схеми його формування та розвитку.

У результаті поетапних досліджень обгрунтовують приоритетність формування галузей, виробництв, територіальних угрупувань.

5. Головні висновки, оцінка ефективності передбачуваних напрямів і пропозицій подальшого розвитку й розміщення продуктивних сил. Визначають основні показники розвитку й РПС району: населення, трудові ресурси, сукупний суспільний продукт, національний дохід, структуру господарс­тва, капітальні вкладення, основні виробничі фонди, темпи зростання, товарна, чиста продукція та основні показники розвитку промисловості, сільського господарства (основних галузей), будівництва, транспорту, невиробничої сфери; важливі об'єкти нового будівництва, зрушення в РПС в регіоні. Дають головні висновки щодо розвитку господарства регіону. Оцінюють економічний ефект від удосконалення територіальної організації продуктивних сил. Відносний показник загальної ефективності господарства району (індекс змінного складу) визначають за формулою

Ке.р = Ір / Ік ,

де Ір - сумарний обсяг виробництва на одиницю витрат у районі; Ік - аналогічний показник по країні в цілому. Показник Ке.р характеризує своєрідну “рентабельність” господар­ства району.

Окремо вивчають проблеми охорони навколишнього середовища:

- оцінка впливу господарської діяльності на навколишнє середовище (ОВНС);

- прогнозування стану навколишнього середовища;

- територіальні комплексні програми охорони навколишньо­го середовища.

Розглянутий метод розробки територіальних схем дає змогу раціанально й комплексно обгрунтувати розвиток і розміщення продуктивних сил в окремих регіонах.

Нині перспективний розвиток господарства обгрунтовується на основі адміністративно-тери­торіального принципу, а не економічного районування.

На основі прогнозів розробляються програми соціаль­но-економічного розвитку України в регіональному розрізі, де конкретизуються напрями й заходи, джерела фінансування, терміни та від­повідальність за виконання прогнозних розробок.

 

 

5.4. Територіальні баланси

 

Комплексний характер розвитку господарства ре­гіону передбачає збалансованість розвитку економіки. Для цього треба узгодити вироб­ничі, соціальні, науково-технічні завдання з усіма ­видами ресурсів, вибирати ефективні шляхи досягнен­ня високих кінцевих результатів, раціонально поєднати територіальний та галузевий принципи планування, удоско­налити між- та внутрішньогалузеві пропорції. Це реалізується через розробку й використання балансів у плануванні й прогнозуванні розвитку господарст­ва регіону.

Баланси – це система взаємопов'я­заних показників, які характеризують наявність і використання матеріаль­них, трудових, фінансових та інших ре­сурсів. Вони дають можливість, з одного боку, охопити всі джерела формування ресурсів, а з іншого – усі напрями їхнього використання. Інакше, збалансованість – це відповідність ресурсів потребам виробництва, забезпечення умови нормального функціонування економіки.

Інструментом її реалізації є розробка системи регіо­нальних балансів. Регіональні органи управління укла­дають окремі матеріальні баланси, баланси тру­дових ресурсів, грошових доходів, витрат населення. Але цього недостатньо для всебічного обгрунтування напрямів комплексного розвитку господарства регіону. Нині існує структурна незбалансованість виробництва, не забезпечується відповідність доходів і витрат населення, робочих місць і трудових ресурсів, запасів природних ре­сурсів і потреби у них. Типовими є територіальні диспро­порції між основними, допоміжними й суміжними вироб­ництвами, між виробництвом та інфраструктурою тощо. Слабко розвинута територіальна кооперація, підприємства функціонують ізольовано, самостійно забезпечуючи себе всім необхідним.

Збалансованість регіонального виробництва за умов активації товарно-грошових відносин передбачає наявність тісного взаємозв'язку внутрішньо- і міжрегіональних матеріально-речових, фінансово-вартісних, товарно-грошових потоків. Саме за допомогою балансів забезпечується узгодження системи кількісних і якісних показників розвитку народного господарства ре­гіону та його ланок.

Звітні й планові баланси національної економіки по­трібні для створення комплексної системи показників, які оцінюватимуть економічний потенціал України, її окремих регіонів, підвищуватимуть обгрунтованість прогнозів со­ціально-економічного розвитку, ефективність управління економікою.

Основні види балансів: міжгалузевий, основних фондів, фінансових ресурсів, грошових доходів і витрат населення, платіжний, торговий, розрахунковий для над­ходжень і платежів у ВКВ, розрахунку чисельності населен­ня, яке працює у народному господарстві, виробничих потужностей, виробництва й споживання основних видів продукції.

Розробка комплексної системи регіональних балансів є основним методом відображення дійсних та формування прогнозованих територіальних пропорцій. Їх формування повинно враховувати регіональні осо­бливості природних, соціально-економічних умов, націо­нальних традицій. Залежно від наявності та використання трудових ресурсів, накопиченого виробничого й науково-технічного потенціалу регіону формується специфіка вироб­ництва на рівні регіонів різного масштабу.

Під впливом НТП по­глиблюється суспільний поділ праці, посилюється спеціалізація окремих регіонів і виокремлення нових, вужчих галузей та виробництв як спеціалізованих. З'являються нові галузі й виробництва з глибокої переробки сировини та матеріалів. Починається вивільнення деяких природних ма­теріалів з галузей їх застосування.

Ці процеси змінюють структуру матеріального виробництва, галузеву структуру промисловості за рахунок підвищення ролі “верхніх поверхів” виробництва. Відомо, що чим вища частка обробної промисловості у виробництві регіону, тим більший обсяг валового суспільного продукту й національного доходу, а також питома вага регіону в загальнодержавному виробництві.

Територіальні пропорції поділя­ються на загальноекономічні, міжре­гіональні та регіональні. Загальноекономічні територіальні пропорції відображують внесок окремих регіонів до виробництва валового національного кінцевого продук­ту, національного доходу. Важливе значення у пла­нуванні має співвідношення між націо­нальним доходом і фондом повернення сукупного суспіль­ного продукту, фондами споживання й накопичення. Від обсягу й структури фонду виробничого накопичення за регіонами країни і залежить прискорення темпів економічного розвитку, зміни між- та внутрішньогалузевих пропорцій.

Міжрегіональні пропорції відбива­ють економічні зв'язки між окреми­ми регіонами у процесі суспільного виробництва, поділу, обміну й спожи­вання продукції промисловості, сіль­ського господарства та певного виду послуг.

Вивчаючи міжрегіональні пропорції, необхідно врахову­вати:

- потенційні запаси і забезпеченості регіонів природними, мінерально-сировинними, паливно-енергетичними ресурсами;

- наявність і використання трудо­вого потенціалу;

- розвиток галузей спеціалізації у ре­гіонах з виробництва окремих видів продукції;

- поділ капіталовкладень за пріоритетами розвитку регіонів та галузей;

- розвиток виробничих зв'язків щодо поставок важливої для господарства продукції;

- раціональність перевезень між видами транспорту за найменших сукупних витрат.

Регіональні пропорції враховують особливості відтворення, рівень комплексності господарського розвитку регіонів. Особливістю планування пропорцій є найповніший вияв можливостей ефективного використання природних, трудових, виробничих і фінан­сових ресурсів кожного регіону задля комплексного роз­витку даної території. Так, розвиток базових галузей потребує відповідного розвитку машинобудування, будівельної бази тощо.

Не вся продукція підприємств регіону, споживається усередині нього. Тому регіон потребує певну кількість сировини, напівфабрикатів і продукції, що надходить з інших регіонів. Розвиток базових галузей визначає потребу в трудових ресурсах і, якщо це галузі важкої промисловості, – переважно у чоловіках. Як наслідок постають взаємопов'язані проблеми: роз­виток галузей, що обслуговують населення, і проблема балансу чоловічих і жіночих трудових ресурсів.

Розвиток галузей, які обслуговують населення, потребує розвитку будівельної бази, що впливає на збільшення кількості працюючих, зростання невиробничої сфери. Особлива сфера – забезпечення на­селення різними видами товарів і послуг, житлом. У зв'язку з цим постає проблема збалансованості платоспроможності й товарного забезпечення.

Фінансова система не тільки забезпечує концентрацію коштів у бюджеті, але й сприяє не бюджетній участі під­приємств у розвитку невиробни­чої сфери регіону.

Комплексний розвиток регіонів за­безпечується й укладенням мате­ріальних територіальних балансів. Вони розробляються на державному й локальному рівнях. За їхньою допомогою у масштабі народного господарст­ва встановлюється відповідність між ресурсами продукції та потребами у ній; визначається раціональна спеціалізація районів з виробництва різних видів про­дукції, оптимізації РПС на тери­торії країни, налагодження раціональних міжрегіональних економічних зв'язків тощо.

На локальному рівні ці баланси забезпечують оптимізацію регіональних міжгалузевих пропорцій, раціональне кооперування підприємств відомчого підпорядку­вання, залучення до господарського обігу місцевих ресурсів. Розподільна частина територіальних балансів матеріальних ресурсів містить такі статті, як: “споживання”, “інші потреби”, “вивезення”, а ресурсна – “виробництво”, “інші ресурси”, “ввезення”.

На додачу до цього розробляються вартісні баланси ввезення та вивезення продукції матеріального виробниц­тва. Дані вартісного балансу ввезення й вивезення за регіонами дозволяють докладно визначити обсяги міжрайонного обміну, а й розрахувати його структуру. Завдяки цьому можна розрахувати величину залежності господарства регіону від міжрайонного обміну, ступінь внутрішньорайонного кооперування й рівень комплексності народного гос­подарства.

Велику роль у визначенні внутрішньорегіональних про­порцій відіграє розробка балансів природних ресурсів, ви­робничих потужностей. До них зараховуються баланси водних, земельних, лісових, мінерально-си­ровинних, паливно-енергетичних ресурсів.

Особливість балансу виробничих потужностей у регіоні полягає у необхідності враховувати всі потужності, які має регіон, незалежно від підпорядкування підприємств та їх­ньої належності до державного чи недержавного сектора. Ці баланси, зокрема, дають змогу узгодити завдання розвитку добувних і переробних галузей, одержати інформацію про можливості кооперування.

Визначальним у збалансованості економіки регіонів є метод міжгалузевих балансів. Зрозуміло, треба розрізняти національні й регіональні міжгалузеві баланси, що добре видно на прикладі відмінностей показників кінцевого про­дукту й національного доходу за їхньою величиною. При­чина у тому, що предмети споживання, елементи капі­тальних вкладень, які є частиною національного доходу, можуть або вивозитися за межі району, або ввозитися. Крім того, вироблена у даному районі й вивезена з нього про­дукція відноситься до кінцевої продукції регіону, а у народному господарстві вона використовується як про­міжний продукт.

Міжгалузевий баланс дає змогу ретельно обгрунтувати напрями розвитку будь-якої ланки регіональної економіки. Цей ефективний інструмент оптимального поєднання розкриває комплексний процес виробництва й поділу про­дукції у тому чи іншому регіоні, відображуючи матеріальні витрати на продукцію конкретних галузей у кожній іншій галузі.

Інформація міжгалузевого балансу дозволяє визначити загальноекономічні пропорції господарства регіону, а саме:

- співвідношення виготовленої, поділеної та вико­ристаної чистої продукції;

- пропорції поділу чистої продукції за галузями на засоби виробництва й предмети споживання тощо.

Принципова схема міжгалузевого балансу економічного регіону являє собою економічну таблицю, де відбивається виробництво й поділ виробленої продукції, а також врахо­вується продукція, що завозиться та вивозиться.

Регіональні міжгалузеві моделі поділяються на районні й міжрайонні. До районних належать моделі, що описують систему міжгалузевих виробничих зв'язків у межах певного регіону, а до міжрегіональних – моделі у рамках певної групи економічних регіонів. Здебільшого практично використовуються районні мо­делі.

У сучасних районних балансах номенклатура продукції містить конкретні види споживних вартостей. В основу класифікації галузей або продуктів, поданих у районному балансі, можна покладено принцип міжобласної товарності. Він передба­чає, що усі галузі району за рівнем товарності можна поділити на дві групи: товарні галузі (значна частина продукції яких вивозиться з району) та районні (продукція яких споживається у районі).

Крім того, в районі треба враховувати інтенсивність розвитку галузі, що характеризується середньодушовим роз­міром виробництва.

Базою для порівняння є загальнодержавні рівні виробництва продукції на душу населення.

У балансі спочатку подаються галузі спеціалізації, які характеризують специфіку даного району, далі – високото­варні обслуговуючі галузі, потім високотоварні галузі, які недостатньо розвинені у даному регіоні, але важливі для народного господарства (наприклад, видобуток сировинних енергетичних ресурсів, котрі переробляються в іншому ра­йоні), районні галузі.

Таким чином, дані міжгалузевих регіональних балансів харак­теризують спеціалізацію регіону, виявляють потенційні зв'язки між регіонами, виражають їх кількісно через показники ввезення й вивезення.

 

4 БЛОК ЗАВДАНЬ для самостійної роботи

 

& 2? Теми рефератів (доповідей)

 

1. Спеціальні методи аналізу й економічного обгрунтування територіальної організації господарства.

2. Значення територіальні балансів для економічного обгрунтування територіально-комплексного розміщення виробництва

 

 

Завдання для самоконтролю знань

 

1. До спеціальних методів обгрунтування розвитку й розмі­щення виробництва належать (3):

а) системний аналіз;

б) історико-порівняльний;

в) економіко-математичного моделювання;

г) оптимізаційні;

д) карто­графічний;

е) факторний аналіз.

2. До методів економіко-математичного моделювання обгрунтування розвитку й розмі­щення виробництва належать (1):

а) балансові;

б) матричні;

в) кореляційні;

г) графоаналітичні.

3. До методів економіко-статистичного моделювання обгрунтування розвитку й розмі­щення виробництва належать (2):

а) балансові;

б) кореляційні;

в) системний аналіз;

г) матричні;

д) графоаналітичні.

4. До оптимізаційних методів моделювання обгрунтування розвитку й розмі­щення виробництва належать (2):

а) графоаналітичні;

б) матричні;

в) системний аналіз;

г) сітьові;

д) індексів.

5. Даний метод дає можливість не лише наочно подати локалізацію окремих об'єктів, але й розрахувати ефективність їх розміщення (1):

а) економіко-статистичного моделювання;

б) економіко-математичного моделювання;

в) економіко-карто­графічний;

г) історико-порівняльний.

6. Даний метод застосовують у моделюванні розміщення виробництва на перспективу (1):

а) економіко-статистичний;

б) системного аналізу;

в) економіко-карто­графічний;

г) нормативний.

7. Дана модель є вищою формою техніко-економічних розрахунків, її основне призначення - вибір оптимального варіанта розміщення не тільки підприємств і галузей, а й територіально-виробничих комплек­сів (1):

а) оптимізаційна;

б) балансова;

в) графоаналітична.

8. Цей комплексний метод за­стосовується при проектуванні розміщення виробництва на рівні регіону, а не окремого підприємства (1):

а) економіко-картографічний;

б) районного планування;

в) територіальних програм.

9. На якому з трьох етапів економічного обгрунтування галузевого розміщення виробництва здійснюється вибір варіантів і визначення оптимального варіанта розміщення галузі (1):

а) на першому;

б) на другому;

в) на третьому.

10. На якому з трьох етапів економічного обгрунтування галузевого розміщення виробництва здійснюється визначення основних умов і факторів розвитку галузі та окремих підприємств на перспективу (1):

а) на першому;

б) на другому;

в) на третьому.

11. На якому з трьох етапів економічного обгрунтування галузевого розміщення виробництва здійснюється аналіз сучасного розвитку і розміщення галузі (1):

а) на першому;

б) на другому;

в) на третьому.

 

s Питання для самоконтролю знань

 

1. Який метод обгрунтування розміщення виробництва є конкретним інструментом дослідження території, аналізу особливостей розміщення виробництва?

2. На якому етапі дослідження й прогнозування територіаль­ної організації господарства визначають можливий економічний ефект від нового розміщення продуктивних сил?

3. Який найпоширеніший спосіб визначення можливого економічного ефекту від нового розміщення продуктивних сил? Що при цьому визначають і яким чином?

4. З якою метою здійснюють техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) розвитку й розміщення окремих об'єктів народного господарства?

5. Обгрунтувати доцільність концентрації підприємств легкої промисловості на Донбасі.

6. Доведіть правильність розміщення підприємств з виробництва соди у Криму.

7. Поясніть, який фактор став визначальним при розміщення підприємств, що виробляють фосфорні добрива та азотні добрива з природного газу.

8. Чому відповідно до вибраних місць розміщення підприємств та обсягів виробництва розробляють кілька можливих варіантів розвитку галузі. Яким методом визначають варіанти нового розміщення?

9. З якою метою розробляють міжгалузеві баланси як у межах країни, так й по регіонах?

10. Якими методами визначають структуру і спеціалізацію господарства регіону.

11. Що і чому визначають для детального обгрунтування розміщення продуктивних сил у межах регіону (економічного району)?

 

 

& Література

 

1. Пістун М. Д. Основи теорії суспільної географії. – К.: Вища шк., 1996.

2. Розміщення продуктивних сил / За ред. Є.П. Качана - К.: Вища школа, 2001. - с.36-54.

3. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Навч. посібник / За ред. В.В. Ковалевського - К.: Либідь, 2004. - с. 126-156.

4. Шаблій О.І. Математичні методи в соціально-економічній географії. – Львів: Світ, 1994.

 

 


Тема 6

 

ПРИРОДНО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНИ

І ЙОГО ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА

 
 

 


1. Природно-ресурсний потенціал території







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1253. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия