Студопедия — Оцінка дивідендної політики та її результатів методом коефіцієнтів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оцінка дивідендної політики та її результатів методом коефіцієнтів






Можна виділити дві групи показників, які характеризують дивідендну політику: коефіцієнти обігу акціонерного капіталу; коефіцієнти оцінки ринком капіталу дохідності акцій (рис.5.1).

 

 


Рис. 5.1. Показники дивідендної політики підприємництва

 

У першій групі базовим, фундаментальним показником є кое­фіцієнт чистого прибутку на одну акцію, визначений за формулою (5.2):

 

(5.1)

 

Важливість коефіцієнта полягає в тому, що у кінцевому підсумку він визначає інвестиційні можливості суб'єкта підприємництва.

З погляду акціонера більш важливою є сума виплачених дивідендів на одну акцію. З цією метою обчислюється показник дивідендних виплат на одну звичайну акцію за формулою (5.2):

 

(5.2)

 

На підставі розглянутих вище коефіцієнтів розраховуються два взаємозалежні і взаємодоповнюючі показники: коефіцієнт дивідендних виплат (payout ratio); коефіцієнт кратності покриття дивідендів прибутком. Фінансові аналітики уважно вивчають рух цих показників і будують стратегію економічного розвитку суб'єкта підприємництва.

Коефіцієнт дивідендних виплат визначається за формулою (5.3):

 

(5.3)

 

Він означає, скільки відсотків чистого прибутку розподілено акціонерним товариством у вигляді дивідендних виплат.

Коефіцієнт кратності покриття дивідендів прибутком є оберненим коефіцієнту дивідендних виплат. Він визначається за формулою (5.4):

 

(5.4)

 

Показник визначає стратегічну можливість виплат дивідендів. Висока кратність покриття показує, що дивіденди захищені від ризику їх невиплати навіть у тих випадках, коли прибуток скорочується. У фінансовій літературі зазначається, що нормальним є показник кратності 2, 4 рази, що еквівалентно 42% коефіцієнта виплати дивідендів. Стабільно працюючі товариства, які мають великі ринки збуту в багатьох країнах світу, значну частину чистого прибутку виплачують у вигляді дивідендів. Цінні папери таких корпорацій зазвичай користуються високим попитом. Підприємства, які випускають принципово нову продукцію і швидко розвиваються, основну ча­стину чистого прибутку спрямовують на економічне зростання. Такі товариства можуть протягом кількох років підтримувати ві­дносно низький коефіцієнт дивідендних виплат.

Для оцінки потенційного зростання корпорації використовується коефіцієнт реінвестування, що розраховується за формулою (5.5):

 

(5.5)

 

Він означає, на скільки відсотків може забезпечити темпи зростання за рахунок внутрішніх джерел компанія.

Високий коефіцієнт дохідності акціонерного капіталу «з'їдається» високими дивідендами. Звідси відбувається небезпечна залежність економічного розвитку від зовнішніх джерел. Борги товариства наблизилися до критичної межі.

Коефіцієнт утримання є дуже важливим показником впливу дивідендної політики на перспективний економічний розвиток суб'єкта підприємництва. Він розраховується за формулою (5.6):

 

(5.6)

 

Розрахунки показують, що коефіцієнт відрахування прибутку, який можна було б використовувати для економічного розвитку, дуже низький.

До другої групи показників оцінки ринкової дохідності акцій відносять: мультиплікатор курсу акції, або коефіцієнт Р/Е; мультиплікатор дивіденду акції.

Коефіцієнт Р/Е визначається за формулою (5.7):

 

(5.7)

 

Коефіцієнт Р/Е - співвідношення ціни і прибутку на одну акцію - є фундаментальним показником привабливості акції для інвестора. У довгостроковій перспективі корпорація-емітент зі стабільно високими коефіцієнтами прибутковості забезпечує привабливість своїх акцій для інвесторів.

Коефіцієнт викликає особливий інтерес в інвесторів, які розраховують у майбутньому одержати приріст капіталу, вкладеного в акції. Як зазначається у фінансовій літературі, високий показник знижує можливість поглинання товариства його конкурентами. І навпаки: товариство розширює свої можливості купувати інші фірми шляхом обміну акціями, а не у формі оплати грошовими коштами. Він означає, у скільки разів курс акції перевищує її дохідність.

Коефіцієнт P/E публікується щодня в біржових бюлетенях і фінансовій пресі.

Мультиплікатор дивіденду акції - характеризує відношення поточної ціни акції до дивіденду. Він визначається за формулою (5.8):

 

(5.8)

 

Він показує, у скільки раз буде перевищення курсу акції над одержуваним дивідендом.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2178. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия