Студопедия — Лабораторне заняття № 2. Анатомо-фізіологічні особливості птиці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторне заняття № 2. Анатомо-фізіологічні особливості птиці






Шкіра і шкірний покрив. Шкіра птиць суха, тонка; епідермальний шар, основа шкіри розвинені слабо. Підшкірна клітковина рихла, вона забезпечує хорошу рухливість шкіри, в ній є запаси жиру.

Шкіра не має потових залоз. Куприкова (надхвостова) залоза є видозміненою сальною залозою. Вона розташована під шкірою і над останніми хвостовими хребцями. Складається з двох часточок овально-округлої форми, вивідна протока у вигляді сосочка вкрита кісточковидними пір'їнками. Секретом цієї залози птахи змащують шкіру і пір'я.

Пір'я є головним похідним шкіри. Фізіологічна роль пір'я повністю не вивчена. Іноді маса пір'я рівна масі тулуба. Розрізняють пір'я контурне і пухове. Старе пір'я витісняється новими. Розрізняють линьку молодих птиць в певному віці (ювенальна линька) і періодичну (сезонну) дорослих птахів. Ювенальная линька у курей починається з 30 днів і продовжується приблизно до 4 місяців (тобто закінчується з настанням статевої зрілості).

Гребінь – похідна шкіри, складається, в основному, з епідермісу. У гребені закінчуються численні кровоносні судини (яскраво-червоне забарвлення). За станом гребеня можна судити про стан обмінних процесів птиці. Форма гребеня різноманітна.

Корали – лоскутовидний придаток на лобі, м'ясисті нарости на шиї (У індиків).

Сережки – м'ясисті утворення над дзьобом.

Вушні мочки шкірні утворення над слуховим проходом (червоного і білого кольору).

Шпори рогові утворення на внутрішній стороні плесна у формі шпильки у півнів.

Кігті сильно розвинений роговий шар шкіри.

Дзьоб – в основному складається з рогового шару (колір дзьоба відповідає кольору кінцівок).

Цевка і пальці – покриті роговими лусками.

Кістки скелета тонкі, міцні, матовобілі, містять велику кількість мінеральних солей. У молодих птиць – заповнені кістковим мозком, а У дорослих – повітрям. Окостеніння і зрощення окремих кісток У птиць відбувається рано.

Скелет птиць ділять на два основні відділи: осьовий (скелет голови і тулуба) і кінцівок.

Розрізняють мозковий і лицьовий відділи черепа. Скелет тулуба складається з хребта, ребер і грудної кістки. Хребці птиць мало рухомі, багато з них зростається. У курей – 38-41 хребець, качок – 43-46, У гусаків – 46-49. Тазових хребців – 13-14 (зрощених); хвостових – 5-7 рухомих хребців (опора для рульового пір'я). В хребетному відділі розрізняють шийний, грудний, тазовий, хвостовий відділи. Кожне ребро з'єднується тільки з одним хребцем. Розрізняють істинні і несправжні ребра (не досягають грудної кістки).

Грудна кістка – широка пластина з сильно розвиненим гребенем. До грудної кістки прикріпляються сильно розвинені м'язи тіла.

Скелет кінцівок об'єднує плечовий і тазовий пояси (клубова, сіднича, лонна кістка) і вільну грудну (крило, плечова кістка, передпліччя) і тазову (стегнова кістка і кістки гомілки: великогомілкова і малогомілкова) кінцівки.

У птиць є колінна чашка. Кінцева частина тазової кінцівки складається з передплесна, плесна, чотирьох пальців.

Мускулатура птиці має щільніші м'язи і тонкі волокна. Сухожилля довгі і часто піддаються окостенінню. М'язи птиць умовно ділять на білі – маловправні (грудної кістки 45-50% від загальної маси м'язів) і червоні – вправні (м'язи кінцівок).

Органи кровообігу. Серце має форму конуса і серцевою сумкою через зв'язки сполучена з грудною кісткою, грудними повітроноснимі мішками, хребтом і печінкою. Серце в два рази важче і складає від 1,5-25% від маси тіла. Розрізняють два відособлені відділи: правий – венозний і лівий – артеріальний. Кожен відділ складається з передсердя і шлуночку. Товщина стінки лівого шлуночку до стінки правого – складає 7:4.

У праве передсердя входять дві передні порожні вени і задня вена. Отвір між правим передсердям і шлуночком має форму щілини. Атріовентрикулярного клапана немає, він заміщений м'язовою пластинкою трикутної форми, вільний край якої вдається в порожнину шлуночку. Ця м'язова пластинка перешкоджає зворотному потоку крові

Від правого шлуночку відходять легеневі артерії, в гирлі яких є півмісяцеві клапани. Між лівим передсердям і шлуночком розташовані три стулки серцевого клапана, які підтримуються безліччю сухожильних струн і трьома сосочками м'язів.

Від передньої частини аорти відходять крупні плечоголовні артерії, від яких відгалужується загальний стовбур сонних артерій. Обидві сонні артерії йдуть уздовж шиї до голови і на рівні шийного хребця виходять за межі шийної мускулатури. У області потилиці кожна сонна артерія ділиться на внутрішню і зовнішню сонну артерії.

Кров птиць відрізняється підвищеною здатністю згущуватися. Еритроцити крупні овальної форми мають ядро.

Кровоносна система птиць, таким чином, має істотну особливість, оскільки артеріальний і венозний відділи повністю розділені. Просвіти артерій набагато ширші, ніж У ссавців.

Лімфатична система. До лімфоїдних органів відносяться селезінка, фабрицієва сумка, тимус. У селезінці утворюються формені елементи білої крові і руйнуються еритроцити. Селезінка невелика, червоного кольору, овальної або круглої форми, розташована в поглибленні між м'язовим і залозистим шлунком.

Що стосується лімфатичних вузлах, то тут дані суперечливі. Одні автори виділяють У гусаків і качок шийний, грудний і поперековий лімфовузли з типовими зародковими центрами в перші дні життя, але надалі вони не розвиваються. Інші автори відзначають, що У птиці немає лімфатичних вузлів. Треті дослідники показують, що У курей у області шиї є лімфатичні вузли, згруповані на задній і середній ділянці шиї. До кожної групи входять 3-5 поодиноких вузла.

Органи дихання. У птиць легені невеликої величини, не мають альвеол, слабо розтягуються і рясно забезпечені кров'ю. Окрім легенів, у птиць є ціла система повітроносних мішків, і повітрям наповнюється кістковий скелет.

У птиць розрізняють верхню і нижню гортань. Верхня гортань бере участь в процесі дихання, але не несе ніякого навантаження як голосовий апарат, тому звукових зв'язок у верхній гортані птиць немає. У птиць немає щитовидного хряща і надгортанника. У горлової щілини є невелика складка.

Трахея складається з хрящів (частина окостенілих), сполучених еластичними зв'язками. У курей 100-130, а у гусей 200 трахеальних кілець.

Нижня (співоча) гортань розташована в кінці трахеї в місці біфуркації бронхів.

Повітроносні мішки виконують важливу роль в газообміні. Їх стінка дуже тонка, складається з серозної і слизової оболонок. Повітроносних мішків у птиць дев'ять: міжключичний (непарний), грудо-шийні (парні) розташовані дорсально від міжключичного мішка; парні передні грудні (у грудній порожнині); парні задні грудні; парні черевні (найбільші) розташовані в передній частині черевної стінки. У птиць немає діафрагми (є рудимент). У легенях немає розподілу на частки (є лише контури часточок).

Бронхи діляться на первинні, вторинні і третинні (кінцеві) сегменти. Первинні і вторинні сегменти сполучені з повітроносними мішками. Кінцеві – гілкуються на безліч анастомозуючих повітряних капілярів і трубочок (парабронхів), які складають пара бронхіальні комплекси. Епітелій цих капілярів відноситься до респіраторного. Альвеол як таких немає.

Органи травлення. У птиць немає зубів, піднебінної завіски, щок, губ. Ротова порожнина не має меж з глоткою. Щілина, що проходить посередині твердого неба, сполучає ротову і носову порожнини.

Дзьоб у птиць різний. Язик у птиць дуже рухливий. Поверхня язика і особливо кінчик зроговілі. У основи язика декілька поперечних сосочків. Тверде небо має тактильні цибулини, ротова порожнина вкрита багатошаровим плоским епітелієм. Язик підтримується під'язиковою кісткою. У птиць відсутній акт пережовування їжі, але в ротову порожнину виходить достатньо багато проток слинних залоз. За 24 години виділяється до 12 мл-25 мл слини з pH-6,75, в ній міститься фермент амілаза.

Стравохід є продовженням глотки, слизова його складчаста (багато залоз, яскраво-червоні сосочки). Продовженням стравоходу є зоб (у денних хижаків і курячих), потім розташований залозистий шлунок (трубчасті залози поверхневі і глибоколежачі). Шлунковий сік містить муцин, пепсин, солі і соляну кислоту. Об'єм залозистого шлунку невеликий.

М'язовий шлунок у всіх домашніх птиць складається з двох напівдисків. Продовженням шлунку є тонка кишка, яка в 5 разів довша за тіло. Товста кишка коротка, ширша тонкої.

Клоака – розширений відділ кишечника, куди відкриваються вивідні протоки сечостатевих органів. У селезнів, гусаків, лебедів і деяких інших птиць в задній частині клоаки знаходиться статевий член.

Печінка – розвинена добре, має значні розміри, ніжна, крихка, складає 1,89% від маси тіла (у курей). Печінка складається з двох часток: ліва крупніша правої. Гладкою поверхнею печінка звернена до органів черевної порожнини. Жовчний міхур у птиць великої, кулястої форми. Жовч зеленого кольору (пігмент білівердін).

Підшлункова залоза – добре розвинена, розташована у петля дванадцятипалої кишки, рясно виділяє фермент аналогічний ссавцям.

Сечостатеві органи. Нирки розташовані позаду легень в глибокій западині тазу. У птиць немає сечового міхура, відсутні ниркові миски. Нирки коричневого кольору, часточкової будови (передня, середня, задня).

Сечоводи йдуть по нижній поверхні нирок, переплітаються у самців з сім’япроводами і відкриваються в клоаці.

Сеча містить мало сечовини і багато сечової кислоти (біла кашкоподібна маса), сеча виділяється разом з калом.

Статеві органи самців – сім’яники розташовані в черевній порожнині біля переднього краю нирок, округлої або еліпсоїдної форми. Придаток сім’яника довгастий, розташований з дорсальної його сторони, розвинений слабо. Статевий член у більшості птиць відсутній. Спарювання відбувається шляхом зближення клоак, під час якого самець уприскує сім'я.

У самок – в період яйцекладки статеві органи досягають великих розмірів і складаються з яєчників та яйцепроводів. В основному, розвинений лівий яєчник і яйцепровід, правий розвинений слабо або відсутній. Жовтковий фолікул і є істинна яйцеклітина (бластодерма – при розвитку зародка). Інфантильний яєчник овальної або трикутної форми злегка витягнутий, лежить біля переднього краю нирок, білого кольору. На повне формування яйця потрібно 12-18 годин. Яєчник складається з яйцеклітин (маленькі білі міхури або жовтуваті кульки). Від яєчника відходить яйцепровід, який розділяється на 5 відділів (воронку, білкову частину, перешийок, матку, і піхву). Яйцепровід відкривається в клоаку.

Залози внутрішньої секреції – щитовидна, паращитовидна залози, тимус (зобна або вилочкова залоза), підшлункова залоза, фабрицієва сумка, надниркові залози, епіфіз, гіпофіз і ендокринна частина статевих залоз. Всі вони виробляють гормони, які накопичуються у фолікулах органу або безпосередньо виділяються в кров.

Нервова система. Добре розвинені зорові горби і мозочок, слабко – кора півкуль. У птиць розрізняють передній мозок, проміжний мозок, мозочок і довгастий мозок. У спинномозковому каналі лежить спинний мозок.

Органи чуття. Зір у птиць добре розвинений, очні яблука крупні, очі розташовані з боків голови. У внутрішньому кутку очей є третє віко (мигальна перетинка). Очі малорухливі.

Слух добрий, вушної раковини немає (у вигляді шкірної складки У зовнішнього отвору слухового проходу).

Нюх розвинений слабо. Слабо розвинені і органи смаку, хоча птахи розрізняють гірке, солодке, солоне. Дотик у більшості птиць розвинений добре.







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 1096. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия