Студопедия — Лабораторне заняття № 5. Організація ветеринарно-санітарних і профілактичних заходів в інкубаторіях
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторне заняття № 5. Організація ветеринарно-санітарних і профілактичних заходів в інкубаторіях






 

Технологія виробництва інкубаційних яєць є системою знань про найраціональніші способи відтворення, вирощування, утримання і годування племінної птиці. Вона заснована на використовуванні досягнень генетики, селекції, біології, фізіології, зоотехнії і інших наук.

Отримання високоякісних інкубаційних яєць сільськогосподарського птиці різних видів, рівномірне протягом року – найважливіша ланка і умова в технології виробництва птахівничої продукції. Технологія виробництва інкубаційних яєць підрозділяються на процеси отримання яєць з метою відтворення чистопорідної птиці при розведенні по лініях і для виведення гібридної птиці при оцінці сполучуваності і розширеному її відтворенні відповідно до призначення господарств.

Технологічні процеси виробництва інкубаційних яєць птиці в племінних господарствах починаються з виведення і вирощування ремонтного молодняка, комплектування і відтворення батьківського стада і завершуються збиранням, сортуванням, упаковкою і реалізацією готової племінної продукції.

Застосування найдосконаліших способів виробництва птиці батьківського стада – запорука успіху у виробництві високоякісних інкубаційних яєць і подальшої високої продуктивності птиці.

Технологія інкубації має три характерні етапи: передінкубаційна обробка яєць, інкубація і обробка курчат та обладнання після закінчення інкубації.

Початком підготовки яєць до інкубації є збирання і попереднє їх сортування в пташнику.

Інкубаційні яйця від батьківського стада збирають не рідше як тричі на день і вкладають у чисті, попередньо продезінфіковані прокладки й ящики, на які наклеюють етикетки з указівкою дати одержання яєць і номера пташника. Узимку яйця перевозять в утепленому транспорті.

Один раз у 10 днів з кожного пташника відбирають 10-15 яєць і перевіряють на вміст у жовтку каротиноїдів, вітамінів A і B 2, щільність білка, на якість шкаралупи та проводять ветеринарно-санітарну оцінку яєць на бактеріальну забрудненість.

Яйця курей яєчного і м'ясного напрямків, призначені для інкубації з метою відтворення племінного стада, мають вагу не менше 52 г, для відтворення промислового стада курей яєчного напрямку - не менше 50 г, м'ясного - не менше 50 г. Вага качиних і індичих яєць, призначених для інкубації, має бути не менше 70 г, гусячих - не менше 130 г, інших видів та порід птиці - відповідно до технологічного паспорта.

Для інкубації відбирають тільки біологічно повноцінні яйця, термін зберігання яких не більше 6 днів після знесення - курячих, 8 днів - для індичих і качиних, 10 днів - для гусячих яєць, для яєць від селекційної птиці - до 15 днів.

Інкубаційні яйця мають бути чистими, правильної форми, із щільною шкаралупою, при овоскопуванні жовток повинен бути в центрі яйця, але може мати незначне зміщення в бік повітряної камери. Повітряна камера (пуга) має бути в тупому кінці яйця або трохи зміщена в бік, нерухома, діаметром не більше 1,5 см. Брудні, колоті, з тріщинами, неправильної форми та іншими дефектами яйця не повинні поступати для інкубування.

На кожну партію інкубаційних яєць видається у встановленому порядку ветеринарне свідоцтво, у якому підтверджується епізоотичне благополуччя господарства щодо заразних хвороб птиці, і вказується вміст вітамінів A, B 2 та каротиноїдів у жовтку яєць.

Інкубаційні яйця, що поступили на підприємство в обов’язковому порядку підлягають дезінфекції згідно ДСТУ 4655 “Яйця інкубаційні. Технологія передінкубаційної обробки. Основні параметри” (затверджені 19.08.2006р.).

Дезінфекцію інкубаційних яєць проводять парами формальдегіду не пізніше 1,5 години після знесення, вдруге перед закладенням їх в інкубатори, третій раз дезінфекцію проводять у вивідних шафах (Яйця курей яєчних і м'ясних порід переводять у вивідні шафи через 18,0 - 18,5 діб з моменту їх закладки в інкубатор; яйця індичок і качок - через 24,5-25,0 діб, цесарок - через 24,5 діб, перепелів - через 15 діб, гусей - через 27,5-28,0 діб). Яйца располагают в выводных лотках равномерно и горизонтально.. При профілактичній дезінфекції на 1 куб.м витрачають: для курячих яєць 30 мл формаліну (40 % формальдегіду), 20 г марганцевокислого калію та 15 мл води чи 30 мл формаліну та 30 г хлорного вапна (при концентрації 28-30% активного хлору). При 20- 25% активного хлору у хлорному вапні його беруть 45 г. Експозиція 30 хвилин при температурі повітря у камері 25-300 С та відносній вологості - 90- 95%. Можна також використати аерозолі, одержані при змішуванні 40 г хлорного вапна (21-26% активного хлору), 16 г аміачної селітри та 12 мл води. Експозиція - 1 година при температурі повітря у камері не нижче 19 0С та відносній вологості – 90 - 95%.

Для качиних яєць при дезинфекції використовують 90 мл формаліну, 60 г марганцевокислого калію та 36 мл води (або 90 мл формаліну та 90 г хлорного вапна без додавання води), експозиція 30 хвилин. (При дезінфекції яєць у шафах інкубатора хлорне вапно не використовують).

Дезінфекцію інкубаційних яєць дозволяється проводити іншими деззасобами, зареєстрованими на території України, згідно з інструкціями щодо їх застосування.

Качині та гусячі яйця, які надійшли для інкубації із забрудненою шкаралупою, миють в інкубаторії 5% розчином дезмолу, підігрітим до 40-450С, згідно з відповідною технологією. Помиті яйця висушують, складають в інкубаційні лотки та дезінфікують аерозольним методом.

В інкубаторії повинні бути ізольовані один від одного зали для інкубаційних і вивідних шаф, яйцесклад, камера для передінкубаційної дезінфекції яєць, приміщення для сортування молодняку, приміщення для проведення ветеринарних обробок, приміщення для здавання - приймання добового молодняку і мийне відділення. Планування залів і підсобних служб інкубаторію повинне забезпечувати послідовну черговість технологічного потоку з метою недопущення зараження інкубаційних яєць і виведеного молодняку.

Очистка, миття та дезінфекція тари для перевезення інкубаційних яєць і добового молодняку передбачаються при цеху інкубації, на протилежному боці від місця приймання яєць.

Кожну партію виведеного молодняку поміщають у чисті, попередньо продезінфіковані ящики або картонні коробки із секціями за розміром 30 x 30 см і заввишки 18 см. Для вентиляції вздовж верхнього краю зовнішніх стінок ящиків повинно бути 3- 5 отворів. Норма розміщення на одну секцію: курчат - 25 голів, каченят і індичат - 10-15 голів, гусенят - 12 голів. Перед посадкою добового молодняку на дно ящиків кладуть чистий папір або суху стружку.

Курчат вакцинують проти хвороби Марека та інфекційного бронхіту. При необхідності здійснюють щеплення проти інших інфекційних хвороб в залежності від епізоотичної ситуації регіону.

Не допускається перетримування добового молодняку в інкубаторії понад 8 годин.

Відібраний для реалізації молодняк слід утримувати в ізольованому приміщенні. Забороняється реалізація добового молодняку в інші господарства безпосередньо з цехів інкубації.

Для вирощування відбирають кондиційний молодняк: жвавий, що швидко реагує на звук; стійкий на ногах; у нього м’який підібраний живіт; щільно закрите пупове кільце; чиста клоака; ясні, круглі, випуклі, блискучі очі; пух повністю сухий, блискучий, рівномірно розподілений на всьому тілі; корпус щільний; крила в курчат й індичат притиснуті до тулуба.

Добовий молодняк перевозять у спеціальних ящиках (коробках), спеціальним транспортом. Ящики встановлюють так, щоб до кожного ящика (коробки) вільно проникало повітря. У зимовий час молодняк перевозять в утепленому спеціальному транспорті при температурі 24 - 260 C, відносній вологості - 50-60%.

Після інкубації кожної партії яєць усі інкубаційні відходи (слабких курчат, виродків, "задохликів", шкаралупу) поміщають у непроникні металеві ящики з кришками, що щільно закриваються, і передають в утильцех для переробки на корм для інших видів тварин або спалюють.

Періодично проводять санобробку приміщень та обладнання у відповідності з ДСТУ 4690 “Санація інкубаторіїв”, інвентар і вивідні шафи інкубатора очищають щітками, миють гарячою водою не нижче 800 C, знешкоджують однопроцентним розчином їдкого натрію і парами формальдегіду або іншими деззасобами згідно з інструкціями, настановами щодо їх застосування.

Інкубаторії працюють у режимі підприємств закритого типу. Категорично забороняється вхід сторонніх осіб у виробничі зони, а також в'їзд будь-якого виду транспорту, не пов'язаного з обслуговуванням господарства.

Обслуговуючому персоналу дозволяється вхід на територію птахівничого господарства тільки через ветеринарно-санітарний пропускник, а в'їзд транспорту - через постійно діюче дезінфекційно-промивальне приміщення (дезбар'єр).

Перед входом на територію виробничої зони всі працівники зобов'язані у ветеринарно-санітарному пропускнику зняти і залишити в гардеробній (у шафі, закріпленій за кожним працівником виробничої зони) одяг, взуття і одягнути чистий спецодяг і взути спецвзуття. Кожен працівник повинен бути забезпечений не менше ніж двома комплектами спецодягу і спецвзуття (або спецодягом і спецвзуттям одноразового використання). Прання спецодягу і чистка спецвзуття повинні проводитись у спеціально виділених приміщеннях або централізовано на спеціалізованих підприємствах. Виходити в спецодязі і спецвзутті, а також виносити їх за межі птахівничої зони категорично забороняється. До і після роботи працівники господарства повинні приймати душ.

Сезонні інкубаторії і його обладнання, інвентар, а також складські і підсобні приміщення перед початком і після закінчення інкубації дезінфікують.

В інкубаторіях з цілорічною інкубацією запроваджується профілактична перерва в інкубації - не менше 10 днів протягом року. У вивідному залі (боксі) передбачається додаткова перерва не менше 3 днів між черговими партіями виведеного молодняку. В цей період і проводиться профілактична дезінфекція відповідно до Інструкції з проведення ветеринарної дезінфекції, дезінсекції і дератизації та діючих ветеринарно-санітарних норм.

Дезинфекцію приміщення і обладнання, що знаходиться в ньому, а також обеззараження повітря здійснюють аерозолями 40% розчину формальдегіду при витраті 20 мл препарату на 1 м3 приміщення при експозиції 3 год.

Профілактичну дезинфекцію інкубаторів після ретельного механічного чищення здійснюють вологим методом або за допомогою обробки парами формальдегіду. З дезинфікуючих засобів застосовують 5-10% розчин кальцинованої соди, 3% гарячий розчин ксилонафту-5, 3% розчин дезмолу, 3-5% розчин демпа. Можна застосовувати і хлорвміщуючі препарати, такі, як хлорамін, освітлений розчин хлорного вапна, гіпохлорид натрію. Найбільш ефективна дезинфекція парами формальдегіду. На 1 м3 внутрішнього об'єму інкубатора витрачають 45 мл формаліну (40% розчину формальдегіду), 22 мл води і 30 г калію перманганату. Дезинфекцію проводять при режимі інкубації (температура 370 С і вологість 68-70%). Беруть відповідну кількість калію перманганату і кладуть в емальований або глиняний посуд. Необхідно враховувати, що реакція йде дуже бурхливо, тому щоб уникнути розбризкування рідини ємкість повинна бути достатньо глибокою. Її встановлюють ближче до вентилятора і лише після цього виливають на кристали калію перманганату потрібну кількість формаліну. Інкубатор і всі його вентиляційні отвори негайно закривають не менше ніж на 1 год. Вентилятор інкубатора працює 5-10 хв., а потім його вимикають до кінця експозиції.

Нейтралізують формальдегід обприскуванням підлоги інкубатора 25% розчином аміаку в кількості, рівній половині використаного об'єму розчину формальдегіду.

Весь інвентар миють і дезинфікують в спеціальній кімнаті. Тут встановлені дві ванни, в одній з них інвентар миють, а в іншій дезинфікують. Для дезинфекції інвентарю використовують 10% гарячий розчин кальцинованої соди, 3-5% розчин ксилонафту-5, 3-5% розчин демпа.

Для профілактичної дезінфекції дозволяється застосовувати інші деззасоби згідно з настановами, інструкціями щодо їх застосування, які зареєстровані на території України.

Контрольні питання

1. Види інкубаторіїв.

2. Основні виробничі приміщення інкубаторіїв.

3. Інкубатори для попередньої інкубації та вивідні шафи.

4. Профілактична дезінфекція виробничих приміщень, устаткування та інвентарю інкубаторіїв.

5. Дезінфекція інкубаційних яєць.

 







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 998. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия