Студопедия — Інженерно-технічні заходи по підвищенню стійкості технічного обладнання при пожежах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Інженерно-технічні заходи по підвищенню стійкості технічного обладнання при пожежах






 

Інженерно-технічні заходи ЦО – це комплекс заходів, спрямованих на:

- захист населення та зниження можливих втрат та збитків від наслідків великих виробничих аварій, катастроф та стихійних лих, а також застосування засобів озброєної боротьби під час конфліктних ситуацій;

- підготовку галузей промисловості та об'єктів господарювання до стабільної роботи при загрозі і виникненні великих виробничих аварій, катастроф, стихійних лих та під час розгортання конфліктних ситуацій;

- створення умов для проведення рятувальних та інших невідкладних робіт та ліквідації наслідків виробничих аварій, катастроф, стихійних лих та застосування засобів озброєної боротьби.

Пожежі відносяться до вторинних факторів ураження. Захист від вторинних факторів ураження повинна проводитися одночасно з іншими заходами щодо підвищення стійкості і постійно удосконалюватися в ході роботи об'єкта.

На об'єктах, пов'язаних з випуском і зберіганням горючих та сильнодіючих отруйних речовин, такі заходи розробляються і на мирний час. При їх розробці враховується характер і масштаби можливих аварій. Однак масштаби впливу вторинних факторів поразки ядерного вибуху можуть у багато разів перевершувати аварії мирного часу, а сили та засоби для ліквідації вогнищ у воєнний час можуть виявитися обмеженими. Ось чому заходи щодо зменшення шкоди від вторинних факторів поразки повинні розроблятися з урахуванням як характеру виробництва, так і масштабів можливих (прогностичних) варіантів руйнувань, аварій та місць їх ймовірного виникнення в умовах війни. Після виявлення можливих джерел виникнення вторинних факторів приймаються всі заходи до того, щоб запобігти виникненню і розповсюдження їх небезпечного впливу на об'єкт і навколишні його райони або обмежити цей вплив до мінімуму.

До числа заходів, що проводяться з метою зменшення руйнування і поразки об'єктів від вторинних факторів при НС, належать такі заходи:

1. Максимально можливе скорочення запасів АХОВ, легкозаймистих і вибухонебезпечних рідин на проміжних складах і технологічних ємностей підприємства до необхідного рівня.

2. Захист ємностей для зберігання АХОВ від впливу вибухів, ураганів і т.п. шляхом розташування їх у захищених сховищах, заглиблених приміщеннях, їх обвалування, пристрої спеціальних відводів від них в більш низькі ділянки місцевості (яри, лощини та ін.) При обвалюванні споруд висота валу розраховується на утримання повного об'єму рідини, яка може витікати при руйнуванні ємності.

3. Визначення можливості скорочення або відмови від застосування у виробництві сильнодіючих отруйних і горючих речовин і переходу на їх замінники. Наприклад, для промивання деталей замість гасу або бензину може бути застосований водний розчин хромпика або інші розчини, які забезпечують необхідну якість промивки. Якщо перейти на замінники неможливо, розробляються способи нейтралізації особливо небезпечних речовин.

4. Застосування пристосувань, що виключають розлив АХОВ по території підприємства - будівництво підземних сховищ, пристрій самозакривних і зворотних клапанів, піддонів, пасток і амбарів з направленим стоком, земляних валів, заглиблення в грунт технологічних комунікацій, забезпечення надійної герметизації стиків і з'єднань в транспортують трубопроводах; обладнання щільно закриваються кришками всіх апаратів і ємностей з легкозаймистими та сильнодіючими отруйними речовинами.

5. Створення запасів нейтралізуючих речовин (лугів, кальцинованої соди та ін) в цехах, де використовуються отрутохімікати.

6. Впровадження автоматичної сигналізації в цехах підприємства, яка дозволила б запобігти аварії, вибухи, загазованість території і т.п.

7. Розміщення складів отрутохімікатів, легкозаймистих рідин та інших небезпечних речовин з урахуванням напрямку панівних вітрів.

8. Зведення до мінімуму можливість виникнення пожеж шляхом установки водяних завіс, пристрої протипожежних розривів, забезпечення маневру пожежних сил і засобів у період гасіння або локалізації пожеж, споруди спеціальних протипожежних резервуарів з водою, штучних водойм, застосування вогнестійких конструкцій і т.д.

9. Заглиблення ліній енергопостачання і установка автоматичних відключають пристроїв, щоб виключити займання матеріалів при коротких замиканнях.

10. Установка в сховищах вибухонебезпечних речовин (стислих газів, летких рідин, генераторах ацетилену тощо) пристроїв, локалізуючих руйнівний ефект вибуху, а саме: вибивним панелей, самооткривающіхся вікон, фрамуг, різного роду клапанів-відсікачів.

4.7.Висновки з розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях»

 

Для запобігання ураження електричним струмом встановлено електроустаткування, яке відповідає вимогам ДСТ 12.2.007.0-75 «Вироби електротехнічні. Загальні вимоги безпеки», ДСТ 12.1.019-79 «Електробезпека. Загальні вимоги і номенклатура видів захисту», ДСТ 12.1.004-91«Пожежна безпека. Загальні вимоги» та ПУЕ (Правила Улаштування електроустановок).

Для виключення можливості випадкового дотику до дротів, що перебувають під напругою, встановлюють надійне огородження або дроти розташовують на висоті більше 2 м.

Згідно ПУЕ (Правила улаштування електроустановок) для електроустановок, що використовуються, встановлено заземлення з опором не більше 4 Ом.

Для запобігання травматизму збільшити площу робочих місць, а також відстань між ними, а також виконати організаційні заходи, щодо до приведення приміщень та робочих місць у належний стан.

З метою зниження нервово-емоційного напруження, передбачено спеціально обладнані приміщення - кімнати психологічного розвантаження, а також перерви 10 хвилин через кожну годину.

Для оптимізації відносин у колективі передбачено застосовування рекомендацій психологів, сучасні методи керування колективом, підбір працівників.

Кабінет масажу повинен бути обладнаний умивальником з холодною і гарячою водою. За наявності декількох масажисток робоче місце кожної з них обладнується в кабінах з матерчатими фіранками. При одночасній роботі в зміні 4 і більше масажисток в суміжній кімнаті для них обладнають душову установку.

Кабінети масажу забезпечують припливно-витяжною вентиляцією з п'ятикратним обміном повітря на годину.

У кабінеті масажу повинна бути спеціальна меблі для масажу, індивідуальні шафи для одягу масажисток, вішалки для одягу хворих, дзеркала, ширма і кілька стільців.

Масажний стіл повинен бути стандартних розмірів: висота 0,8м, довжина 1,95 - 2,00м, ширина 0,65м, з клейончастими валиками різних розмірів для підкладання під голову, спину або коліна. Масажний стілець повинен мати таку висоту, щоб для стоп масажистки при сидінні на ньому була хороша опора.

Приміщення для масажу повинно бути сухим, світлим, обов'язково з природним освітленням (загальна освітленість 300 - 500 люксів).

Для правильної поведінки у надзвичайних ситуаціях, завідувач відділенням, кабінетом, зобов'язаний розробити інструкції з техніки безпеки для кожного кабінету фізіотерапії, які повинні бути затверджені адміністрацією установи та погоджені з профспілковим комітетом. Інструкції повинні бути вивішені на видному для персоналу місці.

У кожному кабінеті повинні бути детальні інструкції, що визначають дію персоналу з надання першої допомоги при ураженні електричним струмом, світловим випромінюванням, дія в разі виникнення пожеж, затверджені адміністрацією установи. Для оптимізації відносин у колективі передбачено застосування рекомендації психологів, сучасні методи керування колективом, підбір працівників.

Для запобігання фізичного перенавантаження у зв'язку з тривалим статичним напруженням м'язів спини, шиї, рук і ніг рекомендовано виконувати фізичні вправи 2-3 рази протягом робочого часу.

 


 







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 566. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия