Студопедия — Сутність НТП і НТР. Особливості сучасної науково-технічної революції
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сутність НТП і НТР. Особливості сучасної науково-технічної революції






 

На розвиток сучасного суспільства суттєво впливає науково-технічна революція. По сутності і змісту – це революція в продуктивних силах. Вона полягає в перебудові всього технічного базису, форм і методів організації і керування виробництвом.

Комплекс технічних знань у формі документації, виробничого досвіду і навичок, технологічної і комерційної інформації одержав назву “Ноу-хау”.

У навчальній і спеціальній літературі немає однозначного тлумачення сутності НТП і НТР. В узагальненому плані можна дати наступні визначення.

НТП - це безупинний процес упровадження нової техніки і технології, удосконалювання форм і методів організації виробництва і праці на основі досягнення і реалізації наукових знань.

Під НТП розуміється створення й удосконалювання високопродуктивних знарядь праці, технологічних процесів, нових прогресивних матеріалів і джерел енергії в сполученні з передовими методами організації праці і виробництва на основі досягнень науки з метою всілякої інтенсифікації суспільного виробництва.

НТП – вирішальний фактор підвищення ефективності виробництва і посилення його інтенсифікації.

НТП у своєму розвитку виявляється в двох взаємозв’язаних і взаємозалежних формах - еволюційній і революційній.

Еволюційна форма науково-технічного прогресу - поступове, безупинне удосконалення традиційних технічних засобів і технологій, нагромадження цих удосконалень. Такий процес може тривати довго і забезпечувати на початкових етапах істотні економічні результати.

На визначеному етапі відбувається нагромадження технічних удосконалень. З одного боку, вони вже недостатньо ефективні, з іншого боку - створюють необхідну базу для корінних, принципових перетворень продуктивних сил, що забезпечує досягнення якісно нової, більш високої продуктивності суспільної праці. Виникає революційна ситуація. Така форма розвитку науково-технічного прогресу називається революційною.

Поняття НТП ширше, ніж поняття НТР. Науково-технічна революція - це складова частина НТП.

НТР - це вища ступінь НТП, означає корінні зміни в науці і техніки, що роблять істотний вплив на суспільне виробництво. НТР - це стрибкоподібний процес.

Розрізняють макро- і мікрореволюцію.

Макрореволюція, результати, якої докорінно торкаються всього суспільного виробництва чи його сфери. Прикладами макрореволюції можуть бути електрифікація, впровадження ЕОМ, радіофікація й ін.

Мікрореволюція, результати якої торкають тільки окремі галузі, наприклад бездоменне одержання сталі в чорній металургії, ГПС у машинобудування

За час існування і розвитку людства відбувалося багато НТР, і етапи цього розвитку називаються по еволюції застосовуваних знарядь праці: кам'яний вік, бронзове століття, залізний вік. Наше століття найчастіше називають століттям атома, кібернетики, ЕОМ і т.п.

Сучасна НТР істотно відрізняється від попередніх по якісним параметрам і масштабності застосовуваних нових знарядь праці і технологічних процесів. Ці особливості такі:

1. Перетворення науки в безпосередню продуктивну силу суспільства.

Наука не перетворюється в четвертий елемент продуктивних сил, вона просто істотно впливає на кожний з елементів продуктивних сил (знаряддя, предмети праці, робоча сила) у якісному плані, тим самим підсилюючи кожний з них, а отже і продуктивні сили суспільства в цілому.

2. Скорочення часового інтервалу з моменту появи відкриттів і винаходів до їхньої реалізації на практиці. (З наукової сфери до практики: фотографія - 112 років, електродвигун - 56 років).

3. Випередження розвитку науки, тобто теорія випереджає практику. Зараз можна досить точно спрогнозувати, яка техніка і технологія з'явиться в реальному житті через 5- 10-20 і більш років.

4. Розширення межі проникнення сучасної НТР і її масштабність. Сучасна наука усе глибше проникає в пізнання космосу, землі й океану, атома і людини й інших сфер.

Сучасна НТР, як і попередні, у першу чергу, торкнулася знаряддя праці і слабко торкнулася технології, предметів праці і управління. Тому центр ваги наукових і прикладних досліджень необхідно переорієнтувати саме на ці напрямки. Таким чином, НТР знаходить висвітлення в корінних якісних змінах «наука – техніка - виробництво».

Корінне питання економічної політики – прискорення НТП:

· НТП відіграє визначальну роль у розвитку й інтенсифікації промислового виробництва. Інтенсифікація виробництва не тільки економічно доцільна, але й об'єктивно необхідна.

· НТП охоплює усі ланки процесу, включаючи його фундаментальні, теоретичні дослідження, прикладні вишукування, конструкторсько-технологічні розробки, створення зразків нової техніки, її освоєння, а також упровадження нової техніки в промислове виробництво. Відбувається відновлення матеріально-технічної бази промисловості, росте продуктивність праці, підвищується ефективність виробництва.

· НТП виступає також як найважливіший засіб рішення соціально-економічних задач – поліпшення умов праці, ліквідація важкої і шкідливої праці і підвищення його змістовності, охорони навколишнього середовища, підвищення добробуту народу.

· НТП має велике значення для зміцнення обороноздатності країни.

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 3231. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия