Студопедия — Договірний текст.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Договірний текст.






Повертаючись до матеріалу, якого було розглянуто вище, зауважу, що загальне відношення давньоруської середньовічної свідомості до словесної реальності є настільки стійким, що дозволяє із загальної низки подій-актів виділити особливе значення подій-слів. Слово може складати саму сутність подій. Встановлення столиці Руси, згідно «Повісті минулих літ», зафіксовано у словах князя Олега. «И седе Олегъ княже в Киеве, и рече Олегъ: «Се буде мати градомъ русъськимъ». Слово князя тут є ритуальним висловлюванням і, одночасно, пророцтвом, що фіксує початок державності та міфологічного світу імперії Рюриковичей. Насправді, в історичній дійсності, такі слова могли і не висловлюватись, але ситуація міфологічного простору, що моделює літописець, потребує, щоб вони були висловлені. Звичайне слово постає тут вже як слово, сакралізоване у системі необхідного світового ладу і потрібне для підтримки цього порядку. Якщо припустити, що Олег за часів свого князювання все ж робив які-небудь висловлювання, навіть такі, що були вельми значущими з історичного боку, ми про них з літопису нічого не знаємо, оскільки вони в цілісну картину тексту літопису не вписуються і тому замовчуються.

Літописний текст наводить та надає значущості лише таким словам історичних осіб, які вимовляються немовби від імені цілих племен та народів. Таким чином поєднується реальний простір історичного життя з простором міфологічної державності: «И сказали хазары…», «И сказали руси, чудь, славяне, кривичи, и весь… «Те, що мовиться від імені якого-небудь племені, вже має сенс якоїсь домовленості. Створення руської держави також виглядає як укладення договору між всіма слов’янами та варягами: «Приходите княжить и владетъ нами». Договірне слово набуває особливої значущості тому, що воно сприяє затвердженню соціального та політичного порядку в державі. Правова свідомість на Руси починається разом з першими законами в «Руській правді», яка є також договором варязької дружини князя із новгородцями. Ми бачимо мотив княжого наказу, слово якого сакралізоване, і в інших документах. Коли князь Олег розбиває греків під Цареградом, він «наказує» їм платити данину. Навіть прийняття християнства на Руси виглядає результатом військового конфлікту Володимира з імператором греків та наступної мирної угоди між ними. Пізніше літописець розповідає про угоду князів в Любечі, яка є своєрідною системою колективної безпеки на Руси: «Если кто на кого пойдет, против того будем мы все и крест честной».

Домовленості, що приводять до укладання договору або угод, засновані на можливості та праві говорити взагалі. Говорять і опиняються в просторі історичного міфу ті, хто має на це право, визначене самим міфом. В архаїчних суспільствах таке право завжди належить старійшинам або вождям племені. В деспотичній державі таке право належить правителю, а старійшинам й мудрецям надається лише право радити.

Можливість мовлення взагалі слід розуміти як особливу активність людини, котра своїм словом вносить порядок та лад у світ хаосу. Мова сама по собі має впорядковану організацію, такі структури порядку, які, хоча й не співпадають з порядком самої реальності, але утворюють можливість побудови своєї упорядкованої реальності на підвалинах відповідних конвенціональних структур. Як відзначає О. Фрейденберг, «говорити» в архаїчні часи позначувало також «світити», а сам акт мовлення, розповіді, міг осмислюватись як нове світло, що розсіює морок і темряву, тобто саму смерть. З цим пов’язані звичаї розповідей у тісному колі довкола багаття (хорове начало). У цьому процесі неперервної розповіді гине темрява і воскресає переможне Сонце, тобто життя. Оформлення казок Шехрезади демонструє такий символізм буквально, коли жінка спасає себе від смерті шляхом безперервного нічного мовлення, розповідання. Тому слово притаманне життю, а неможливість говорити постає як смерть. Вождь, князь або цар часто вважаються підлеглими намісником бога, того, хто дарує життя, підтримує порядок у всесвіті. Саме тому вони є джерелом слова істини, саме через це договірне слово царя або князя має значення ритуального процесу утворення світового ладу.

Сакралізоване слово несуть також пророки. Пророче віщування завжди є важливими елементами літописної семантики, оскільки з їх допомогою подіям надається певний сенс. Так, Св. Андрій пророкує наступну християнізацію Руси та її майбутню велич: «На этих горах воссияет благодать Божия, будет город великий і воздвигнет Бог множество церквей». Літописному автору заборонено висловлюватись від своєї особи. Когнітивно-герменевтичний бік подій, їх пояснення або тлумачення з’ясовується за допомогою авторитетного слова пророка. Альтернативна модель пророчого віщування – фальшиве пророцтво. Таке пророцтво визначально помилкове, тому що воно грунтується на хибних уявленнях про світ. Так, у ситуації з пророцтвом волхвів останні не можуть нічого сказати про свою долю і справа закінчується їх загибеллю: «И так погибли они по наущению бесовскому, другим пророчествуя и своей гибели не предвидя». Волхви гинуть тому, що вони на вписані в систему порядку чужого для них світу та їх свідомість підкорена іншим договірним схемам.

Слово-наущеніє з’являється для розхитування системи порядку і так або інакше йде від диявола. Якщо слово Боже знаходиться в самій людині і немовби світиться з неї, то ситуація у демонічних сил дещо інша. Слово-наущеніє зовнішнє, воно діє на душу людини ззовні. Літописець викладає свою точку зору на це в таких міркуваннях: «Бесы ведь не знают мыслей человека, а только влагают помыслы в человека, тайны его не зная. Бог один видит помышления человеческие. Бесы же не знают ничего, ибо немощны они и скверны видом». Подібна ситуація є універсальною. Мефистофель лише пропонує Фаусту набір різних спокус, але не здатний зрозуміти тайну його свідомості. Душа людини належить Богу з самого початку і до Нього вона повертається. Будь-якій гріх – це зовнішня подія, що відбувається по наученню (наущенію) бісівському, але він має певну силу, оскільки здатний розхитати світовий порядок з боку мікрокосмосу.

Існуючий договірний устрій весь час потерпає від натиску сил руйнації. Угоди між князями порушуються, країна занурюється у хаос. Недотримання договору веде до смерті його порушників та до помсти, тобто, нового кола смертей. Старий князь Ігор порушує договір з древлянами і гине. Але його вбивство також є порушення згоди і Ольга отримує право на помсту. «Наущеніє» боярина Свенельда доводить Ярополка до братовбивства, і через це спалахує нове коло помсти. Згода князів в Любечі порушується бо «вліз сатана в серця деякім мужам». Врешті решт встановлення нового узгодження є, таким чином, ритуальним вигнанням диявольського елементу. Пророцтва та «наущенія» є комунікативними подіями, які різним чином співвіднесено із структурами порядку. Пророцтва спрямовані на затвердження вихідних договірних структур, тоді як «наущенія» – на їх розхитування. Фальшиві пророцтва взагалі не можуть братися до уваги, вони не вписуються в існуючий порядок світу, є марним словом, яке не має ніякого сенсу.

Таким чином, як бачимо на прикладі текстів давньоруської свідомості, різні схеми словесного опису є різними засобами осмислення реальності. Можливість використання цих схем свідчить про розвинену здатність давньоруської культури до моделювання текстового простору. З іншого боку, проведення аналізу літописних та інших текстів під цим кутом зору служить засобом для прояснення деяких вихідних загальнолюдських конвенціональних структур, що організують культурну свідомість в цілому. Запропоноване нами для вирішення проблеми внутрішньої єдності конвенціональних (договірних) схем давньоруських літописних та епічних текстів поняття комунікативно-дійового ансамблю, який мав би пов’язувати різні семантичні регістри на підставі конвенціональної схеми глибинного рангу (спасіння, життя та смерті) має, я на нас, значний евристичний потенціал і для дослідження інваріантних елементів багатьох інших текстів світової культури.

Література:

1. Парахонский Б.А. Язык культуры и генезис знания. – К., 1988.

2. Якобсон Р. Роль языкознания в экзегезе «Слова о пълку Игоревеђ». // Избр. работы – М. – 1985.

3. Слово о полку Игореве. – Изборник. – М., 1969.

4. Николаева Т. М. «Слово о полку Игореве»: Лингвотекстологический диалог: русские – половцы». // Труды по знаковым системам. – Вып. 17. – Тарту. – 1984. – С. 68-83.

5. Лихачев Д.С. «Слово о полку Игореве» и культура его времени. – Л., 1978.

4.2. Універсально-культурний зміст епічних міфопоетичних текстів

О.С. Кирилюк

1. Універсальна культурно-світоглядна формула та структура текстів культури.

2. Універсально-культурний аналіз «Іліади» та «Одіссеї».

3. Універсально-культурні елементи в «Слові про Ігорів похід».







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 384. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия