Студопедия — Агротехніка створення і вирощування зелених насаджень
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Агротехніка створення і вирощування зелених насаджень






Любий сад представляє собою об’ємно-просторову композицію, в якій всі елементи повинні бути взаємо пов’язані і якщо забрати хоч одного з них, можна порушити загальну гармонію наголошує Скакова А.Г. у своїй книзі «Ландшафтное проектирование сада». У своїй книзі вона дозволяє сформувати уявлення про композицію, познайомити з принципами поділу території на зони, поєднання відкритих і замкнутих просторів, колористики саду. Рекомендує, як правильно підібрати домінантні і фонові рослини, розпланувати маршрути руху по саду, влаштувати освітлення ділянки та багато іншого.

Слово «композиція» з грецької перекладається як «гармонійне співвідношення частин». У ландшафтному дизайні на відміну, наприклад, від музики чи живопису – композиція повинна бути не просто красивою, але і вирішувати суто практичні завдання. Створити ландшафтну композицію –значить створити для людини не лише гарну, а й зручне середовище проживання. Ландшафтна композиція має ряд особливостей. Найважливіша з них – безупинне зміна саду під впливом різних природних факторів і людської діяльності. Від сезону до сезону і від року до року змінюється зовнішній вигляд рослин, замулюються штучні водойми, обсипаються схили, збільшуються яри і т.д.

Ще одна особливість ландшафтної композиції – необхідність гармонійно об'єднати природні та штучні об'єкти, які в свою чергу, можна розділити на дві групи – незмінні і зміні. Природні умови – клімат, водний режим місцевості, тип ландшафту, освітленість змінити не можна, тому вони беруться за основу композиції. З штучних об'єктів незмінними можна вважати великі будівлі, стиль і розташування будинків на сусідніх ділянках [23].

Кучерявий В.П. у своїй праці «Озеленення населених місць», висвітлює соціально-екологічну роль озеленення, ландшафтно-типологічні та архітектурно-художні основи садово-паркового мистецтва, технологію створення зелених насаджень. Особливу увагу приділено архітектурно-художнім принципам добору рослинного матеріалу та формуванню садово-паркових композицій і їх експлуатацію. У підручнику системно розкрито зміст навчальної дисципліни, зокрема, історії озеленення від найдавніших часів до сьогодення [16].

Наступний підручник у якому основна увага приділена засадам побудови композиції Єрмолова О.В. «Садово-парковое искусство. Учебное пособие для средних специальных учебных заведений». У ньому автор розглядає питання використання рослин, площинних елементів, водних споруд та малих архітектурних форм в ландшафтному дизайні. Наводить норми та вимоги при благоустрої об'єктів різного призначення. В навчальний посібник включені загальні принципи створення дерево-чагарникових груп, квіткових композицій декоративних елементів. Пропонований посібник містить докладний словник термінів сучасного ландшафтного дизайнера. Даний посібник призначений для учнів та студентів закладів середньої професійної освіти, що готують фахівців в галузі садово-паркового будівництва та господарства [8].

Прагнення надати ділянці неповторний, індивідуальний стиль, без зайвих турбот і витрат, створити свій власний «зелений» світ затишку, витонченості і комфорту допоможе книга «Ландшафтный дизайн. Современные решения». У ній докладно, крок за кроком розглянуто шлях створення «ідеальної ділянки» – від планування ділянки, аж до альпінарію і малих водоймищ всіх типів. Велика частина книги присвячена опису різних рослин, які використовуються в ландшафтному дизайні [3].

У книзі «Декоративна дендрологія» викладено загальні відомості про деревні декоративні рослини, їхні біологічні й екологічні особливості. Наведено схему дендродекоративного районування території України, дано кліматичну характеристику кожного району та підрайону. Описано в систематичному порядку 195 найдекоратив-ніших місцевих та інтродукованих в Україні деревних видів за схемою: декоративні якості, район природного зростання, реакція виду та вплив факторів зовнішнього середовища, використання виду та його декоративних форм у різних типах декоративних насаджень та в різних дендродекоративних районах країни [12].

Громадін А. В. у своєму підручнику «Дендрология» описав життєві форми деревних рослин, поняття про ареали, викладені основи екології, фенології, інтродукції, акліматизації рослин, декоративної дендрології. Наведено дані по методиці та практиці насіннєвого і вегетативного розмноження найважливіших видів рослин, які використовуються в сучасному озелененні [6].

Знайти повну інформацію, як правильно розбити ділянку на функціональні зони, як облаштувати сад та доглядати за ним допомрже книга «Садоводство: энциклопедия». Детально описана посадка і утримання протягом усього року живоплотів, галявин, квіткових масивів і альпійських гірок. Велика увага виділена вибору рослин, які відповідають умовам ділянки і вашим смаком. А також все про вирощування овочів і фруктів у вашому саду [21].

Книга «Лучшие декоративные растения в дизайне сада» знайомить нас з 200 видами, формами та сортами декоративних дерев, чагарників, ліан, які безсумнівно, заслуговують широкого розповсюдження в наших садах. У книзі дано докладний опис рослин і зазначені періоди їх найбільшої декоративності протягом року. Дуже цінні рекомендації автора щодо основних питань вирощування та догляду – правильному розміщенню в саду, оптимальному часу посадки і пересадки, ефективним способам розмноження, сприятливим умовам перезимівлі, а також про найкращому використанні кожної рослини в дизайні саду [22].

У підручнику «Декоративное растениеводство. Древоводство» наведені принципи підбору асортименту дерев і чагарників для зеленого будівництва. Розглянуто біологічні основи формування надземної частини і кореневої системи дерев і чагарників. Технологія вирощування порід різних категорій по відділах розплідника; насіннєве та вегетативне розмноження порід із зазначенням конкретних підщеп і щеп. Висвітлені питання організації розплідника, його відділів, систем сівозмін і культурооборот [24].

Як доглядати за садом, витрачаючи на це менше сил і часу, ніж зазвичай розказує Хессайон Д.Г. у своїй праці «Всё о саде, за которым легко ухаживать: справочное издание». Одна з основ концепції раціонального садівництва – вибір нетрудомістких у догляді рослин. В останні роки виведені нові сорти садових рослин, що володіють високою стійкістю до хвороб. Для підживлення рослин розроблені протягом усього сезону діючі добрива, що дуже важливо при нестачі часу. Таким чином, зараз існує можливість мати в своєму саду здорові і не потребують великого догляду рослини [30].

Вирішити проблеми благоустрою власної садової ділянки допоможе книга Авадяєвої О.Н. «Энциклопедия русской усадьбы». Книга знайомить з різними прийомами складання композицій з дерев, чагарників і квітів, раціонального планування території саду та городу. Дані поради по влаштуванню доріжок, декоративних водоймищ, живоплоту, альпінарію і газонів [1].

Жива огорожа – обов'язковий елемент сучасного садового дизайну. Вона прикрасить Вашу ділянку і захистить його від шуму і пилу. З великої різноманітності дерев і чагарників, ліан і квітів автори книги допоможуть вибрати ті рослини, які підійдуть до грунтово-кліматичних умов саме Вашої ділянки і будуть повною мірою виконувати основні функції живоплоту. З книги «Живые изгороди» Ви дізнаєтеся, як правильно посадити, сформувати рослини і доглядати за ними, щоб довгі роки вона служила надійним захистом і радувала око своєю красою [28].

Популярність декоративно-квітучих чагарників в останні роки помітно зросла. У цих рослин є маса достоїнств. За допомогою книги Хессайона Д.Г. «Всё о декоративно-цветущих кустарниках: характеристика растений и рекомендации по уходу за ними» можна підібрати рослини з різноманітними за формою, забарвленням і розміром квітками, які прикрасять Ваш сад [29].

Вічнозелені рослини саме на піку моді, адже вони декоративні круглий рік. Як правильно вибрати рослини, посадити, доглядати – підкаже Хессайон Д.Г. у своїй праці «Всё о вечнозелёных растениях: рекомендации по выбору растений для климатических условий России. Ця книга – керівництво до дії. Пробуйте, випробовуйте, вчіться. Все у ваших руках [31].

Неможливо уявити собі сучасний сад без квітів. Вони радують нас витонченістю форм і ліній, багатством фарб, ніжністю аромату і завжди асоціюються з красою, спокоєм, щастям, затишком. У квітникарів завжди виникають питання: Як оформити ділянку? Які добрива вносити в грунт? Як захистити квіти від шкідників і хвороб? На ці та інші питання дає докладні відповіді автор книги Соколова Т. «Цветы в вашем саду» [25].

У тіні дерев, будинку або господарських будівель погано ростуть звичні всім айстри, жоржини, петунії, гладіолуси. Уміло підібрати багаторічні квіткові рослини допоможе автор книги «Цветники в тени: Тенелюбивые и теневыносливые растения», доктор біологічних наук, професор Карписонова Р.А. У цій книзі зібрані за багато років відомості про характер і вигляді сотень видів рослин, випробуваних, випробуваних в ботанічному саду ім. М. В. Цицина. Ваш смак, фантазія і умілі руки дозволять створити прекрасні куточки саду, повні чарівності і таємничості [13].

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 1807. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия