Студопедия — Картограми глибини залягання і хімізму ґрунтових вод
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Картограми глибини залягання і хімізму ґрунтових вод






Важливими показниками меліоративного стану земель є глибина залягання ґрунтових вод, зокрема, в період весняних польових робіт, їхня загальна мінералі­зація, хімічний склад, лужність ґрунтових вод і верховодки (за її наявності).

Для повноцінного аналізу матеріалів спостережень за меліоративним станом земель, зокрема, зрошуваних, і для обґрунтування заходів з регулю­вання водно-сольового режиму ґрунтів і охорони водних і ґрунтових ресур­сів необхідне проведення спостережень за загальним водним балансом не тільки на природно інтенсивно дренованих землях (зі стійким глибоким заляганням ґрунтових вод), а особливо в зонах низької природної дренованості, що є дуже важливо для зрошуваних масивів.

У комплекс досліджень за ґрунтовими водами входять також спостере­ження за режимом ґрунтових вод на території населених пунктів, зокрема, в зонах зрошення.

Спостереження за режимом ґрунтових вод проводять на опорній, внутрі­господарській і тимчасовій мережі свердловин. Крім цього, використовують регіональ­ну геологічну мережу, а також спостерігають за витратою підземних вод, які виклинюються.

Спостережні свердловини обладнують трубами з накривками. Всі види спостережних пунктів мусять мати планову й висотну прив'язку. Опорну сітку свердловин розміщують по площі та створах, ураховуючи гідрогеоло­гічні, ґрунтові та іригаційно-господарські умови.

У разі розміщення по площі на кожному сівозмінному масиві, під який відводиться переважно від 200 до 600 га, за подібних ґрунтово-гідрогеоло­гічних умов обладнують одну свердловину, при різнорідних — дві-чотири.

Середня відстань між свердловинами, розміщеними створами, 1-2 км. Спостереження за рівнем ґрунтових вод проводять тричі на місяць, врахо­вуючи, що деталі коливання рівня та закономірності режиму ґрунтових вод відомі зі спостережень за регіональною геологічною мережею свердловин. Проби на хімічний аналіз мінералізованих ґрунтових і прісних вод з підви­щеною лужністю відбирають два рази в рік — на початку і в кінці вегета­ційного періоду. Проби прісних не лужних ґрунтових вод відбирають один раз у два-три роки. Відбирають проби після попереднього відкачування зі свердловин двох-трьох об'ємів води, які містяться у ній. У пробах води визначають: сухий залишок, НС03-, C03-2, S04-2, CI-, Са+2, Mg+2, Na+, (Na++K+), а при підвищеній лужності — рН.

Спостереження за температурою ґрунтових вод проводиться при вико­ристанні їх для зрошення на вибіркових пунктах один раз в місяць у спеці­ально обладнаних свердловинах.

У районах напірного живлення ґрунтових вод опорні пункти обладнують у вигляді двоярусних п'єзометрів: верхній — для спостереження за рівнем ґрунтових вод, нижній — за п'єзометричним рівнем напірних. Спостере­ження за п'єзометрами проводять одночасно.

Внутрігосподарська сітка спостережних свердловин має забезпечити де­тальну площинну характеристику положення рівня і мінералізації ґрунто­вих вод на землях з неглибоким заляганням рівня — менше 4-5 м (у період сезонного низького положення). Розміщують мережу на планах землеко­ристування масштабу 1:10 000 порівняно рівномірно по площі, враховуючи ґрунтово-гідрогеологічні та іригаційно-господарські умови, відповідно до „Методических рекомендаций по контролю за мелиоративным состоянием орошаемых земель" (1978). На кожних 100 га земель обладнують у серед­ньому одну-дві свердловини. В комплексі з опорними свердловинами мере­жа внутрігосподарських пунктів спостереження має дати змогу складати карти глибин залягання і мінералізації ґрунтових вод у масштабах 1:50 000 і 1:25 0Q0, необхідних для планування і коригування режимів зрошення, вологозародкових і промивних режимів, поліпшення технічного стану чи розвитку колекторно-дренажної мережі, розрахунків водно-сольового ба­лансів тощо.

Спостерігають за рівнем ґрунтових вод один раз у місяць, використовую­чи для більш детальної характеристики режиму дані з регіональної і опор­ної мережі свердловин. Проби води на аналіз відбирають у районах форму­вання мінералізованих ґрунтових вод або прісних вод, але з підвищеною лужністю, перед початком вегетаційного періоду і після його закінчення. Спостереження по внутрігосподарській мережі свердловин, як і по опорних свердловинах, проводять постійно, не перериваючи їх і після корінної мелі­орації зрошуваних земель.

Спостереження за режимом підземних вод, які виклинюються і які вико­ристовуються для зрошення, проводять на спеціально обладнаних гідромет­ричних постах. Спостереження мають забезпечити повний облік стоку всіх вод, які виклинюються. На конусах винесення, як правило, враховується стік на верхній і нижній межах зони вклинювання. Періодичність спостере­жень за витратами води — тричі на місяць. Відбирають проби на аналіз у той самий спосіб, що й на опорній мережі.

Спостереження за режимом ґрунтових вод на території населених пун­ктів проводять на свердловинах, які розміщують, ураховуючи глибину заля­гання ґрунтових вод, розміщення промислових підприємств, парків, при­міських зрошуваних ділянок, близьких зрошуваних каналів, а також з урахуванням планової забудови території. Мета спостережень — вияснення причин підтоплення населених пунктів, контроль інженерно-геологічних умов і прогноз їхніх змін. Періодичність спостережень за рівнем ґрунтових вод — три рази в місяць. Проби води на аналіз відбирають за наявності небезпеки агресивного впливу ґрунтових вод, які неглибоко залягають, на підземні частини споруд і комунікацій — із 50% свердловин спостережень. Періо­дичність відбору проб - двічі на рік: при високому і низькому положенні рівня.

В процесі опрацювання матеріалів складають і аналізують таблиці рівнів, температури і мінералізації підземних і ґрунтових вод, заповнюють паспор­ти точок спостережень, журналів, каталогів опорних і внутрігосподарських пунктів.

Опрацювання матеріалів спостережень на опорній мережі включає побу­дову хронологічних графіків коливання рівнів, температури і мінералізації ґрунтових вод у найбільш характерних свердловинах, розміщених на по­ливних і прилягаючих неполивних землях.

Графіки коливання рівня складають, вказуючи, з одного боку, вертикаль­ну шкалу глибини дзеркала ґрунтових вод (у метрах від поверхні землі), з другого — абсолютні відмітки. Масштаб графіків визначають залежно від амплітуди коливання рівня ґрунтових вод — від 10-20 см до 40-50 см в 1 см міліметрового паперу, намагаючись чітко виявити характер коливань рівня. Масштаб часу для сезонних і річних графіків — 1 день (1 мм), для багато­річних — 1 місяць (6 мм). Багаторічні графіки можна будувати за середньо­місячними даними, графіки сезонних і річних коливань — за терміновими вимірюваннями. Поряд з графіками розміщують гідрогеологічний розріз свер­дловини спостережень, показуючи проміжки робочої частини фільтра. На графіках необхідно показати план розміщення опорних свердловин, зазна­чивши зрошувані й дренажні канали, поливні та неполивні землі. Графіки коливань рівнів ґрунтових вод співставляють із хронологічними графіками природних та іригаційно-господарських факторів.

Із природних факторів необхідно показати середньомісячні температури і дефіцит вологи повітря, місячні кількості опадів, їхні суми за вегетаційний і невегетаційний періоди тощо.

Для тих районів, де у формуванні режиму ґрунтових вод відіграє роль водоносність річки, на графіку показують динаміку витрат ріки, використо­вуючи для цього дані замірів на ближніх до свердловин або створу свердло­вин водомірних постах. Водночас необхідне ув'язування рівнів ґрунтових вод з горизонтами ріки, для чого ті й ті будують в абсолютних відмітках. Така побудова графіка дає змогу виявити взаємозв'язок ґрунтових і повер­хневих вод і їхню динаміку за сезонами року.

Для районів, які знаходяться в зоні живлення ґрунтових вод, на графіках

доцільно рівні ґрунтових вод поєднувати з інтегральною кривою відхилень стоку ріки від середнього.

З іригаційно-господарських факторів необхідно показати склад сільсько­господарських культур, водоподачу на поливи та промивки, витрати скид­них вод і дренажний стік. Необхідно, щоб ці дані стосувалися того госпо­дарства чи сівозмінного масиву, режими ґрунтових вод яких аналізують.

Для аналізу режиму ґрунтових вод по свердловинах, розміщених у зоні впливу каналів і колекторів, графіки коливання їхнього рівня співставляють зі змінами горизонтів води у каналах, показуючи їх в абсолютних відмітках. Оцінюючи роль іригаційно-господарських факторів у формуванні режиму ґрунтових вод, необхідно проаналізувати також дані про втрати води і ди­наміку ККД зрошуваних систем, планові і фактичні терміни відкриття та закриття зрошуваних систем, планові і фактичні зрошувані норми, питому протяжність колекторів і дрен, динаміку дренажного модуля тощо.

Будують гідрогеологічні профілі за створами опорних свердловин, пока­зуючи середньомісячні мінімальні й максимальні горизонти ґрунтових вод і відповідні їм горизонти води в ріках, каналах, колекторах, які перетинають­ся цими створами. На профілі для порівняння наносять горизонти ґрунто­вих вод за попередні роки спостережень.

Для окремих районів, підземний стік яких зарегульований і ґрунтові води в своєму режимі ніби підсумовують зміни джерел живлення, можна реко­мендувати розглядати живлення не в абсолютному, а в інтегральному вира­женні.

Графіки коливання рівня ґрунтових вод за наявності даних поєднують з графіками мінералізації та хімічного складу ґрунтових вод. Рівні будують в абсолютних або відносних величинах, що дає можливість виявити залеж­ність між рівнем ґрунтових вод і п'єзометричним рівнем напірних вод, і можливі зміни цього взаємозв'язку в результаті меліоративних робіт. Поєд­нання графіків коливання рівнів ґрунтових вод і факторів, що їх визнача­ють, недостатнє для повноцінного аналізу режиму і може бути використане лише на першому етапі режимних спостережень, коли ще немає даних про водний і сольовий баланс. Тільки ці дані є об'єктивною оцінкою для аналізу режиму ґрунтових вод і розроблення проектів меліоративних заходів. У ході побудови й аналізу графіків режиму ґрунтових вод на зрошуваних землях складають і аналізують графіки режиму ґрунтових вод на поливних землях, які знаходяться в аналогічних геоморфологічних умовах.

Природний режим ґрунтових вод є фоном для формування іригаційного режиму ґрунтових вод. Зіставлення цих та інших графіків дає змогу розріз­нити вплив зрошення на режим ґрунтових вод і вплив природних факторів.

На відміну від опорної мережі, для внутрігосподарської мережі свердловин не треба будувати хронологічні графіки коливання рівня і зміни мінералізації ґрунтових вод. Оброблення матеріалів обмежується побудовою карт глибин залягання ґрунтових вод і їхньої мінералізації — для мінералізованих вод — на початок і кінець вегетаційного періоду в масштабі 1:50 000 — 1:25 000. Такі карти доцільно складати періодично для кожного господарства, в межах якого мінералізовані ґрунтові води залягають на глибині менше 4-5 м та існує загроза засолення ґрунтів, або ґрунти уже засолені чи солонцюваті. При стій­ко прісних не лужних ґрунтових водах і відсутності засолення ґрунтів можна обмежитися тільки картою глибин залягання ґрунтових вод.

На карти глибин залягання ґрунтових вод наносять гідроізогіпси (пере­тином приблизно 0,25-0,50 м), які мають бути прив'язані до відміток гори­зонтів води в каналах, колекторах, дренах. Поєднання гідроізогіпсів з гори­зонталями рельєфу дає можливість побудувати детальні карти глибини за­лягання для порівняно обмеженої кількості свердловин спостережень.

У точках перетину горизонталей рельєфу і гідроізогіпсів (побудованих в абсолютних чи відносних величинах) глибина залягання ґрунтових вод дорів­нює різниці відміток цих і других. Додаткові дані про глибини за межами точок перетину горизонталей і гідроізогіпсів знаходять способом інтерполяції.

На картах виділяють контури площ з глибинами рівня ґрунтових вод менше 0,5 м; від 0,5 до 1,0; від 1,0 до 1,5; від 1,5 до 2,0; від 2,0 до 3,0; від 3,0 до 5,0 і більше 5,0 м.

На картах мінералізації ґрунтових вод виділяють контури з переважаю­чою мінералізацією до 1 г/л; 1-3 г/л; 3-5 г/л; 5-10 г/л; 10-15 г/л і більше 15 г/л. Особливо виділяють площі з підвищеною лужністю ґрунтових вод.

Потім карти глибин залягання і мінералізації ґрунтових вод планіметру -ють і підраховують площі з різною глибиною і мінералізіцією ґрунтових вод. Отримані дані переносять у таблиці, в яких для порівняння подають анало­гічні дані за інші терміни. Якщо такі дані є, їх порівнюють за декілька років.

У межах зрошуваних і зрошувано-обводнюваних систем із розсереджу-ваними масивами зрошення необхідно давати окрему характеристику пло­щам з різною глибиною залягання і мінералізації ґрунтових вод для зрошу­ваних і незрошуваних площ. Усередині зрошуваних земель доцільно виді­ляти площі з наявністю штучного дренажу і недреновані, а також площі, що зайняті рисовими сівозмінами.

Для сівозмінних масивів зі складним меліоративним станом, що спричи­нений підняттям рівня ґрунтових вод, ростом їхньої мінералізації, засолен­ням чи солонцюватістю ґрунтів, для обґрунтування експлуатаційних та ін. меліоративних заходів доцільно складати карти глибин залягання, мінера­лізації ґрунтових вод і засоленості ґрунтів у більшому масштабі — 1:10 000-1:5 000. Для цього закладають додаткові (тимчасові) свердловини для одноразового замірювання рівня і випробування ґрунтових вод і сольо­вого складу ґрунтів. Такі карти можна назвати картами „мікрогідрогеологічного" районування. Вони чітко відображають різницю гідрогеологічних умов і засолення ґрунтів у зонах впливу зрошуваних каналів, колекторів і дрен, а також її залежність від мікрорельєфу. Такі карти дають змогу дифе­ренціювати комплекс агротехнічних заходів (терміни посіву, режим зро­шення і промивних поливів, норми внесення добрив, а при потребі, хімічних меліорантів тощо). Такі детальні карти дають можливість впроваджувати заходи з поліпшення технічного стану або розвитку дренажу.

На підставі багаторічних даних режиму ґрунтових вод і водно-сольового режиму ґрунтів для зрошуваних земель з високим заляганням ґрунтових вод складають оперативні і довготривалі прогнози. Ці прогнози необхідні для початку весняних польових робіт, на середину вегетаційного періоду (у випадку ускладнення меліоративного стану, спричиненого підняттям ґрун­тових вод), до початку промивних поливів засолених земель, на період зби­рання врожаю на рисових зрошуваних системах.

Прогнози необхідно складати за два-чотири тижні до намічених термі­нів. Прогнози можна виконувати за методом математичної статистики, водного балансу, аналогії тощо. Разом з тим, мають бути враховані гідромете­орологічні прогнози, а також прогнози режиму ґрунтових вод, які складають режимні гідрогеологічні служби.







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 799. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия