Студопедия — Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері інформаційного забезпечення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері інформаційного забезпечення






Проблема інформування населення стосовно управлінських рішень, які приймаються органами місцевого самоврядування й безпосередньо зачіпають інтереси громадян, залишається однією з найбільш актуальних. Відкритість влади є найважливішою оз­накою демократичності суспільства. Питання відкритості влади є багатогранним і складним, оскільки стосується багатьох напрям­ків функціонування системи органів публічної влади. Основною є проблема забезпечення інформаційної відкритості, тобто ство­рення умов для доступу кожного громадянина до інформації щодо діяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

Для інформаційного забезпечення населення важливе значення має принцип гласності, який закріплено в ст. 4 Закону «Про місце­ве самоврядування в Україні», ст. 4 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», ст. 5 Закону України «Про ор­гани самоорганізації населення». Принцип гласності визначається як повна відкритість і прозорість у діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування, висвітленням їх роботи в засобах масової інформації, поінформованістю населення про стан вирі­шення питань місцевого значення на певній території'. У сфері місцевого самоврядування його слід розглядати в трьох аспектах:

[1] Муниципальное право России: учебник / [С. А. Авакьян, В. Л. Лютер, Н. Л. Пешин и др.]; отв. ред. С. А. Авакьян. - Москва: Проспект, 2011. - С. 163.

а) як принцип організації та діяльності органів та посадових осіб;

б) як принцип взаємовідносин суб'єктів місцевого самоврядуван­ня з інститутами громадянського суспільства (об'єднаннями гро­мадян, ЗМІ тощо); в) як принцип взаємовідносин муніципальних органів влади з людиною.

Конституція України закріплює необхідність доведення до ві­дома населення всіх нормативно-правових актів, що визначають права і обов'язки громадян (ст. 57). У Законі «Про місцеве само­врядування в Україні» закріплено положення, відповідно до яко­го акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування до­водяться до відома населення, на вимогу громадян їм може бути видана копія відповідних актів органів та посадових осіб місце­вого самоврядування (ч. 11 ст. 59). Права громадян на доступ до інформації про діяльність органів місцевого самоврядування вста­новлені також іншими законодавчими актами, зокрема такими За­конами України: «Про інформацію», «Про звернення громадян», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової ін­формації», «Про доступ до публічної інформації».

Згідно зі сі. 6 Закону «Про інформацію» право на інформацію забсзнсчуп і,ся:

с і воронням механізму реалізації права на інформацію; створенням можливостей для вільного доступу до статистич­них даних, архівних, бібліотечних і музейних фондів, інших ін­формаційних банків, баз даних, інформаційних ресурсів;

255 обов'язком суб'єктів владних повноважень інформувати гро­мадськість та засоби масової інформації про свою діяльність і при­йняті рішення;

256 обов'язком суб'єктів владних повноважень визначити спе­ціальні підрозділи або відповідальних осіб для забезпечення до­ступу запитувачів до інформації;

257 здійсненням державного і громадського контролю за додер­жанням законодавства про інформацію;

258 встановленням відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

Право на інформацію може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського

порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, дія охоро­ни здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших, людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденцій­но, або для підтримання авторитету й неупередженості правосуддя'.

Усі аспекти діяльності органів місцевого самоврядування від­повідно до законодавства України мають право висвітлювати засоби масової інформації. Органи місцевого самоврядування зобов'язані надавати засобам масової інформації повну інформа­цію про свою діяльність через відповідні інформаційні служби ор­ганів місцевого самоврядування, забезпечувати журналістам віль­ний доступ до неї, крім випадків, передбачених Законом України «Про державну таємницю», не чинити на них будь-якого тиску і не втручатися в їх виробничий процес2.

Для інформаційного забезпечення населення органи місцевого самоврядування можуть створювати та фінансувати комунальні телерадіоорганізації. До комунальних телерадіоорганізацій від­носяться створені органами місцевого самоврядування за участі територіальної громади у встановленому законом порядку теле­радіоорганізації, не менше половини акцій або часток статутного капіталу яких перебувають у комунальній власності. Державні та комунальні телерадіоорганізації зобов'язані безкоштовно пере­давати офіційні повідомлення органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади на підвідомчу їм територію (ч. 1 ст. 49). Втручання органів місцевого самоврядування, їх по­садових осіб чи працівників у сферу професійної діяльності теле­радіоорганізацій, не вмотивоване законодавством України, не до­пускається (ч. З ст. 5)\

Важливим кроком на шляху покращення інформаційного забез­печення громадян стало прийняття Закону України «Про засади де­

[1] Про інформацію: Закон України від 2 жовтня 1992 року № 2657-ХІІ // Ві- дом. Верхов. Ради України. - 1992. - № 48. - Ст. 650.

[1] Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації: Закон України від 23 вересня 1997 року № 539/97-ВР // Відом. Верхов. Ради України. - 1997. -№49.-Ст. 299.

[1] Про телебачення і радіомовлення: Закон України від 21 грудня 1993 року N 3759-ХІІ // Відом. Верхов. Ради України. - 1994. - № 10. - Ст. 43.

ржавної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», який установлює, що регуляторні акти, прийняті органами та поса­довими особами місцевого самоврядування офіційно оприлюдню­ються в друкованих засобах масової інформації відповідних рад, а в разі їх відсутності - у місцевих друкованих засобах масової інформації, визначених цими органами та посадовими особами, не пізніш як у десятиденний строк після їх прийняття та підписання (ч. 5 ст. 12)'. Ухвалюючи цей правовий акт, законодавець намагав­ся створити досить ефективний та дієвий механізм співпраці ор­ганів публічної влади та громадян у сфері економічної політики, зробити прозорим механізм прийняття рішень, які зумовлюють не лише економічні, а й соціальні наслідки. Однак слід відзначити, що реалізація законодавчих положень здійснюється досить склад­но, в окремих випадках має місце відкрите ігнорування норматив­них вимог.

Закон України «Про доступ до публічної інформації»2 визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повно­важень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес. Доступ до інформації забезпечується шляхом, по-перше, система­тичного та оперативного оприлюднення інформації: а) в офіцій­них друкованих виданнях; б) на офіційних веб-сайтах у мережі Інтернет; в) на інформаційних стендах; г) будь-яким іншим спо­собом; по-друге, шляхом надання інформації за запитами. Органи місцевого самоврядування зобов'язані оприлюднювати: 1) інфор­мацію про організаційну структуру, місію, функції, повноваження, основні завдання, напрями діяльності та фінансові ресурси (струк­туру та обсяг бюджетних коштів, порядок та механізм їх витра­чання тощо); 2) нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних), прийняті розпорядником, про­екти рішень, що підлягають обговоренню, інформацію про нор­

[1] Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяль­ності: Закон України від 11 вересня 2003 року № 1160-1V // Відом. Верхов. Ради України. - 2004. -.4? 9. - Ст. 79.

[1] Про доступ до публічної інформації: Закон України від 13 січня 2011 року № 2939-VI // Відом. Верхов. Ради України. - 2011. - № 32. - Ст. 314.

мативно-правові засади діяльності; 3) перелік та умови оіріцанШ| послуг, що надаються цими органами, форми ізраїки Д0йкЄнт^в правила їх заповнення; 4) порядок складання, подання ®кгу на інформацію, оскарження рішень розпорядників інформації,^ чи бездіяльності; 5) інформацію про систему обліку, види інЦац,,- яку зберігає розпорядник; 6) інформацію про механізмичщір0І1е' дури, за допомогою яких громадськість може представит свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повиощ^ень розпорядника інформації; 7) плани проведення та порядока ^ний своїх відкритих засідань; 8) розташування місць, денадакщ, не обхідні запитувачам форми і бланки установи; 9) загальніпр>8ила роботи установи, правила внутрішнього трудового розіюр^у. 10) звіти, в тому числі щодо задоволення запитів на інфр^ц-^ тощо. Не може бути обмеженим у доступі перелік відомосте«, щ0 становлять службову інформацію, який складається органа®^, цевогосамоврядування, іншими суб'єктами владних повному у тому числі на виконання делегованих повноважень.

Парламентський контроль за дотриманням права людинищд0_ ступ до інформації здійснюється Уповноваженим Верховної]^ України з прав людини, тимчасовими слідчими комісіями Вер>;_ ної Ради України, народними депутатами України. Громад^ контроль за забезпеченням розпорядниками інформації доспцу до публічної інформації здійснюється депутатами місцевих^ громадськими організаціями, громадськими радами, громада^ особисто ШЛЯХОМ проведення ВІДПОВІДНИХ громадських СЛї]Щ|Ь громадської експертизи тощо.

Інформаційне забезпечення населення може здійсню®^ також у таких організаційно-правові формах: громадські слу^. ня; особистий прийом громадян посадовими особами місцсюг0 самоврядування; щорічні звіти голови про свою роботу перець риторіальною громадою; трансляція сесій місцевих рад; обгоіо. рення громадянами проектів рішень і важливих питань місцеву значення; висвітлення засобами масової інформації звітів і зусірі. чей депутатів із виборцями. Закон України «Про статус депущц місцевих рад» зобов'язує депутата місцевої ради не рідше одного разу на півріччя інформувати виборців про роботу місцевоїр^ та її органів, про виконання планів і програм економічного і со.

ціалі.ного розвитку, інших місцевих програм, місцевого бюджету, рішені, ради і доручень виборців, що також є однією з форм реалі­зації принципу гласності у сфері місцевого самоврядування.

Орієнтирами для подальшого вдосконалення вітчизняного законодавства можуи. Г>\ ш принципи «відкритого врндуїіання» е(|юрмулі.оішпі на їм ірічі нроиідпнч фпміщш у ілнузі публічної інформації (і рудені..'(1(1/р м (ебаї іонолі.. Каліфорнія. (НІЛ). Інформації! шііькаї іі.іu иідкрніою, якщо нона оприлюднена и спосіб, що ііідпоііідаї ніким принципам а) повнота усі публіч­ні лінії сином, иідкриііімп, за винятком іих, що стосуються при­паї пою житія громадян чи національної безпеки; б) первинність дані, що зберігаються, мають бути максимально відокремлені, а не згруповані чи в інший спосіб змінені за формою; в) своє­часність - дані мають бути представлені настільки швидко, на­скільки це необхідно для збереження їх цінності; г) доступність - дані мають бути доступними для широкого кола користувачів і придатними для розв'язання максимально широкого кола за­вдань; ґ) придатність до машинної обробки - дані мають бути раціонально викладені в такий спосіб, який би дозволяв їх ав­томатизовану обробку; д) недискримінаційність - дані мають бути доступними для всіх без будь-яких вимог щодо реєстрації користувачів; е) безкоштовність - дані мають бути доступни­ми в такому форматі, який забезпечує їх отримання без зайвих фінансових витрат; є) свобода від ліцензування - дані не можуть бути об'єктом авторського права, патенту, торговельної марки чи комерційної таємниці

Важливим напрямком реформи з метою ефективного забезпе­чення прозорості органів влади та їх підконтрольності територіаль­ній громаді має бути впровадження електронного врядування, що передбачає можливість будь-якої фізичної чи юридичної особи через Інтернет звертатися із запитами до органів місцевого са­моврядування по необхідну інформацію та отримання публічних j-юслуг. Сьогодні члени громад позбавлені такої можливості. Це (тояснюється нерозвиненістю вітчизняного інформаційного про­стору, закритістю значних масивів інформації і знов-таки слабким

[1] Open Government Data Principles [Електронний ресурс]. - Режим доступу: fjttp://wiki.opengovdata.org/index.php/OpenDataPrinciples.

технічним забезпеченням органів місцевого самоврядування (не­має сучасних комп'ютерних мереж, програмного їх забезпечення тощо). Уся робота для створення «електронного самоврядування» обмежується головним чином відкриттям сайтів із загальною ін­формацією, яка найчастіше має рекламний або презентаційнихха- рактер, і як максимум можлива організація інтерактивного режиму спілкування за допомогою електронної пошти.

Передбачене законом право громадян на отримання всебіч­ної, повної та об'єктивної інформації про функціонування обра­ної ним влади, про її плани та можливі напрями дій щодо нього самого або його прав і законних інтересів повинно забезпечу­ватися не лише органами державної влади та місцевого самов­рядування, а всією системою інших інститутів громадянського суспільства. Запорукою відкритості влади є існування суспіль­ного запиту на отримання достовірної та вичерпної інформації про діяльність органів місцевого самоврядування, активна по­зиція громадськості щодо влади. Для належного інформаційно­го забезпечення громадян необхідне подальше вдосконалення нормативної бази, яка має встановлювати права й обов'язки всіх учасників суспільних відносин, а також конкретні форми та ме­тоди їх реалізації.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 1594. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия