Студопедия — Хід уроку. І. Організаційний момент.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід уроку. І. Організаційний момент.






І. Організаційний момент.

Вже дзвіночок пролунав,

Працювати час настав.

Спілкуватись вчитись будем,

Ми нічого не забудем.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Давайте з вами у колі перевіремо домашнє завдання. По черзі будемо повторювати фразу: “Мій друг – це…” і давати словесний портрет ідеального друга.

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Ви спілкуєтесь з різними людьми і ставитесь до них неоднаково. Як порозумітися з однолітками, ви вже знаєте. Бабусі, дідусі, батьки і вчителі зі своїм життєвим досвідом заслуговують на вашу повагу. На сьогоднішньому уроці ви ознайомитеся з правилами спілкування з дорослими. Записуємо тему у зошиті.

ІV.Вивчення нового матеріалу.

Усі діти, окрім сиріт, про яких піклується держава, живуть у родинах, де є тато і мама. Але дехто живе тільки з одним із батьків. Буває так, що мама чи батько одружилися вдруге, і в сім’ї з’явилися зведені брати чи сестри. Бабусі і дідусі також є членами родини. Та не має значення, скільки членів у вашій родині, головне, щоб у ній панували любов і злагода.

Дуже часто сім’ю порівнюють з командою, в якій усі повинні піклуватися один про одного. Погано, коли вся робота звалюється на плечі однієї людини. Це несправедливо стосовно них і шкодить самим дорослим. Чому, як ви вважаєте?

Відкрийте робочі зошити і виконайте завдання на сторінці 50: уявіть себе центром сонячної системи. Ви будете сонечком, а навколо вас обертатимуться планети. Це ваші мама і тато, брати і сестри, дідусі і бабусі, інші родичі. Найближче поставте тих, з якими у вас склалися найтісніші стосунки, кому ви довіряєте.

У всіх вас найближче розташовані батьки – ваші мама і тато. Це означає, що вони – найближчі вам люди, які вас оберігають, які про вас піклуються. А як ви про них піклуєтесь? Так, правильно, ви виконуєте свої обов’язки вдома – полегшуєте роботу домашніх. Які у вас обов’язки вдома? Як ви допомагаєте бабусям і дідусям?

У давнину люди запекло боролися за своє життя, тому виживали тільки сильні й здорові. Наприклад, у стародавній Спарті тих немовлят, які були слабкими або каліками, скидали зі скелі. У багатьох племенах старих відводили помирати до лісу, щоб вистачило їжі для дітей. Але згодом умови життя поліпшились і люди стали розуміти, що треба берегти і своє майбутнє – дітей, і досвід минулих років, мудрість і знання – старих. Із розвитком цивілізації люди навчилися цінувати кожне людське життя, розуміючи, що людина неповторна, незалежно від того, сильна вона чи слабка.

Безпорадними і немічними люди можуть бути через хвороби, фізичні вади або похилий вік. Вони потребують постійного піклування. Якщо проживають у сім’ї, то ними опікуються члени родини. Часто трапляється, що немічні люди самотні, тоді їм допомагають ті, хто небайдужий до чужого болю, милосердний.

Робота в групах

Учні поділяються на дві групи і виконують завдання.

1. Бабуся Василина все життя працювала в полі та вдома по господарству. А зараз їй важко пересуватися навіть по кімнаті. Як може онука Галинка допомогти своїй бабусі?

2. У сусідній квартирі проживає самотня літня людина. Які допомогу ви можете їй надати?

Презентація виконаної роботи.

А які у вас стосунки з вчителями?

Інколи вам здається, що у вас забагато обов’язків: щодня ходити до школи, вчити уроки, відповідати біля дошки, писати контрольні роботи. Дехто переконаний, що вчителі поводяться жорстоко, задаючи багато домашніх завдань, змушуючи наздоганяти пропущене. Такі учні просто не розуміють, що в школі ви готуєтесь до дорослого життя, в якому повинні бути освіченими, працелюбними, наполегливими. Тільки маючи ці якості ви зможете досягнути поставленої мети, а вчителі – це помічники, які допомагають вам в цьому. Для того, щоб стати вчителем, людина навчається п’ять років в інституті чи університеті. Щоб провести урок на належному рівні, вчитель довго готується вдома чи в школі після уроків, а також витрачає час на перевірку зошитів, на організацію та проведення позакласних заходів. Викладає він предмет строго за програмою, яку розробляє Міністерство освіти і науки, і в якій чітко вказано обсяг знань, які ви повинні знати і обсяг роботи, яку повинні виконувати як вдома, так і в школі. Робота вчителя контролюється (це роблять і директор, і завуч школи, і працівники управлінь і відділів освіти).

Вчителі дуже втомлюються, особливо коли ви не бажаєте вчитись, готувати домашнє завдання, скаржитеся на те, що вам багато задають тощо. Як ви гадаєте, що ви можете зробити, щоб полегшити роботу вчителя?

 

V. Узагальнення та систематизація знань.

Послухайте таку історію:

Двоє хлопчиків сидять на лаві. Осторонь чоловік читає газету. Один із хлопців каже:

- Вчора моя бабуся казала, щоб я вчився бути ввічливим.

Другий:

- Для того, щоб бути ввічливим, необхідно частіше говорити слова "будь ласка", "прошу", "вибачте".

- А ще при зустрічі потрібно знімати шапку. Це ж сказано у Правилах для учнів.

- Зовсім не важко бути ввічливим. Було б тільки бажання. Я завжди буду ввічливим. А ти?

- Я теж.

У цей час підходить дівчинка з книжкою, хоче сісти біля них, але хлопці розсілися так, що місця на лавці немає. Побачивши, що дівчинка не відходить від лавки, один із хлопців каже:

- Будь ласка, відійди трохи вбік, а то через тебе не видно нічого.

- Пробачте, - сказала дівчинка і відійшла вбік.

- Спасибі, - сказав хлопець і повернувся до друга, щоб продовжити розмову про ввічливість.

Чоловік з газетою піднявся і сказав:

- Сідай, будь ласка, дівчинко. А у вас, хлопці, слова розминаються з ділом.

Хлопчики здивовано подивилися один на одного.

Чому так сказав чоловік хлопцям?

Що повинні були зробити хлопці?

VІ. Підсумки уроку.

Рольова гра "Маршрутка";

Учні об’єднуються у дві групи. Кожна з груп розігрує сценки, а потім їх обговорює.

Група 1 – "Антон їде в маршрутному таксі. В цьому виді транспорту посадка має здійснюватися лише на вільні сидячі місця. Та незважаючи на те, що маршрутка повна, на зупинці заходить чоловік напідпитку і каже хлопцеві: "Поступися місцем старшому". Антон встає, але йому нема за що триматися, і на крутому повороті він падає".

Група 2 – "Антон їде у маршрутному таксі з мамою. Посадка у цьому виді транспорту має здійснюватися лише на вільні сидячі місця. Та незважаючи на те, що маршрутка повна, на зупинці заходить чоловік напідпитку і каже хлопцеві: "Поступися місцем старшому". Мама говорить: "Ні, він не їхатиме у маршрутці стоячи." Чоловік відходить."

 

VІІ. Домашнє завдання.

§ 23 підручника.

Поміркуйте над запропонованою ситуацією. Що має зробити Оленка, щоб допомогти брату? Запишіть свої міркування в зошит.

Старший брат Кирило працював на будівництві висотного будинку. Внаслідок аварії він став інвалідом. Кирило – мужня людина, але зараз ходити не може. Одужає він не скоро. Як розрадити його? Чим може допомогти братові сестра Оленка, учениця 5 класу?

 

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 648. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия