Студопедия — V . Зміст теми заняття
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

V . Зміст теми заняття






 

Принципи роботи з артикуляторами,

на прикладі артикулятора WhipMix 2340

 

 

Розглянемо принципи роботи з напіврегульованими артикуляторами на прикладі артикулятора американської фірми WhipMix, модель 2340. Це - напіврегульований артикулятор, типу аркон.

 

Робота з будь-яким артикулятором складається з декількох етапів - робота з лицьовою дугою та загіпсовка моделей в артикулятор.

Для правильної роботи з лицьовою дугою необхідний певний набір інструментів та матеріалів.

 

 

1. Лицьова дуга з переносним шарніром

2. Прикусна вилка

3. Набір для нанесення оклюзійного силікону

4. Скальпель.

 

Етапи постановки лицьової дуги та фіксаціі положення верхньої щелепи

 

1. Необхідно зібрати лицьову дугу та преносний шарнір:

 

 

Необхідно послабити центральний гвинт на лицьовій дузі та гвинти на переносному шарнірі

 

 

2. На прикусну вилку наносимо ок люзійний силікон:

 

3. Вводимо прикусну вилку в порожнину рота, пальцями фіксуємо її на зубах пацієнта таким чином, чоб центральна мітка на вилці співпадала с центральною лінією різців, притримуємо її пальцями поки не затвердіє силікон:

 

 

4. Скальпелем необхідно зрізати надлишки силікону таким чіном, щоб на відбитку залишились тільки горбки премолярів та молярів, та ріжучі краї різців та іклів:

 

 

5. Перед постановкою лицьової дуги потрібно провести з пацієнтом бесіду, пояснивши принцип роботи з нею. Прикусну вилку з відбитом оклюзійних поверхонь зубів накладаємо на зуби пацієнта, перевіряючи наскільки стабільно вона фіксується на них. Вилка не повинна балансувати. Після перевірки якості при лягання відбитку до зубів в ділянці премолярів накладаємо ватні валики і просимо пацієнта притиснути вилку нижніми зубами до верхніх зубів:

 

 

6. Тепер накладаємо лицьову дугу. Вушні вставки лицьової дуги вводимо в зовншні слухові проходи, носовий упор фіксуємо на переносиці пацієнта, при цьому пацієнт мусить притримувати лицьову дугу таким чином, щоб лицьова дуга була паралельна зіничній лінії. Лікар фіксує переносний шарнір на прикусній вилці затягуючи гвинти

 

7. Ослабивши гвинти на носовому упорі обережно виймаємо прикусну вилку з порожнини рота. При цьому прикусну вилку не знімаємо.

 

 

Лицьова дуга готова для переносу положення верхньої щелепи в артикулятор.

 

 

8. Для загіпсовки моделей в артикулятор нам необхідно отримати декілька реєстратів, що зафіксують положення центрального співвідношення, протрузію, праву та ліву оклюзії. Для цього, наклавши оклюзійний силікон на бокові зуби нижньої щелепи просимо пацієнта зімкнути щелепи в положенні центрального співвідношення. Після затрвердіння силікону виводимо отримані блоки з порожнини рота.

9. Для фіксації передньої оклюзіїпросимо пацієнта поставити фронтальні зуби “в стик”. Фіксація цього положення відбувається за класичною схемою.

10. Для фіксаціх бокових оклюзій, просимо пацієнта зімкнути зуби в положенні центральної оклюзії і з цього положення зробити рух нижньою щелепою в бік, на ширину половини премоляра. Фіксаці цих положень відбувається за класичною схемою.

11. Отримані реєстрати бажано підписати, щоб уникнути помилок.

 

 

Загіпсовка моделей в артикулятор

 

Для загіпсовки моделей в артикулятор нам будуть необхідні:

1. Артикулятор

2. чашка для замішування гіпсу

3. Лицьова дуга з зафіксованою прикусною вилкою

4. Цокольний гіпс

5. Тримачі моделей з магнітами

6. Моделі щелеп

7. Реєстрати різних положень нижньої щелепи

8. Твердий віск зі штифтами

9. Шпатель для замішуванн я гіпсу

10. Скальпель.

 

Метод гіпсовки моделі верхньої щелепи з використання лицьової дуги.

 

1. Потрібно відчинити центруючий механізм артикулятора, бічні еластичні тяги, та різцевий штифт.

2. Кут суглобового шляху з обоз сторін виставляємо в положення “FB” (Face Bow), progressive side shift - в положення “0”

 

3. Цоколь з магнітом приєднуємо до верхньої рами артикулятора:

 

 

Верхня рама артикулятора готова до гіпсовки.

 

Тепер потрібно приготувати лиціову дугу до переносу в артикулятор.

 

4. Носовий упор зсовуємо вбік, послабляємо гвинт на лицьовій дузі. Зверніть увагу, гумова стрічка мусить надійно фіксувати лицьову дугу.

 

5. Лицьову ду гу з реєстратом фіксуємо на штифтах, що розміщуються на артикуляторі.

Може знадобитися зусилля!

 

Зверніть увагу, вушні вставки мусять щільно прилягати до артикулятора.

 

 

6. Верхню раму артикулятора опускаємо на лицьову дугу, затискаємо гвинти на лицьовій дузі.

 

7. Загальний вигляд готової до роботи системи:

 

8. Закриваємо центруючий механізм, встановлюємо підпор для моделі:

 

 

9. Наступний етап - гіпсовка моделей в артикулятор. Модель верхньої щелепи поміщаємо в воду для насичення, попередньо зробивши декілька зарубок, для кращої фіксації супергіпса, з якого віготовленна модель з цокольним гіпсом.

 

 

10. Встановлюємо модель верхньої щелепи на прикусну вилку:

 

11. Замішуємо цогольний гіпс згідно інструкції виробника. Відкриваємо верхню раму артикулятора. Замішаний гіпс накладаєм на модель і на цоколь. Обережно закриваємо верхню раму артикулятора, прибираючи надлишки цокольного гіпсу. Після кристалізації цокольного гіпсу на тримері оформляємо краї моделі.

 

 

 

Методика гіпсовки моделі верхньої щелепи в артикулятор без використання лицьової дуги.

 

1. Знімаємо переносний шарнір з прикусною вилкою з лицьової дуги. Для цього відкручуємо гвинт, що фіксує переносний шарнір до лицьової дуги.

 

 

2. На шарнір фіксуємо упор для верхньої рами артикулятора.

 

 

4. Встановлюємо на нижню раму артикулятора базу, для фіксації переносного шарніра та підпор для моделі верхньої щелепи.

 

5. Фіксуємо переносний шарнір в базі, підпор налаштовуємо таким чином, шоб він ледь торкав ся прикусної вилки, але не порушував її положення.

 

6. Тепер можна встановити верхню раму артикулятора. Вона мусить щільно прилягати до горизонтального упора.

 

8. Закриваємо центруючий механізм.

 

 

9. Встановлюємо модель верхньої щелепи на прикусну вилку з реєстратом. Потрібно лідкувати, щоб прикусна вилка не змінила свого положення!

 

10. Замішуємо цокольний гіпс згідно інструкції виробника. Невелику порцію гіпсу накладємо на модель та на цоколь. Закриваємо верхню раму артикулятора без зусилля , таким чином, щоб вона щільно прилягала до горизонтального упора.

 

11. Після повної кристалізації цокольного гіпсу оформляємо краї моделі.

 

Гіпсовка нижньої щелепи в положенні центральної оклюзії

 

1. Встановлюємо різцевий штифт таким чином, шом нульова відмітка була на 3-5 мм нижче отвору.

 

 

2. Кут Бенетта встановлюємо на “0” з обох сторін артикулятора.

 

 

3. Фіксуємо верхню раму артикулятора до нижньої з допомогою гумових тяг і ставимо артикулятор на верхню раму.

 

4. На моляри верхньої щелепи встановлюємо реєстрати, що були отримані в положенні центрального співвідношення. Співставляємо модель нижньої щелепи. Необхідно любим доступним методом зафіксувати модель нижньої щелепи до верхньої, щоб уникнути зміщення моделі. В нашому випадку використовувався липкий віск і гумові стрічки.

 

5. Накладаємо цокольний гіпс на цоколь і модель, попередьно зволоживши її. Притискаємо нижню раму артикулятора без зусилля, але до контакта різцевого штифта з різцевим столиком.

 

 

6. Посля затвердіння цокольного гіпсу знімаємо реєстрати, гумові стрічки, оформляємо цоколь.

 

7. Послаблюємо гвинт, що фіксує різцевий штифт. Штифт опускаємо до тих пір, поки зуби на моделі верхньої щелепи не будуть контактувати з зубами на моделі нижньої щелепи. В цьому положені фіксуємо різцевий штифт. Артикулятор готовий до роботи.

 

Налаштування артикулятора на індивідуальні параметри

 

1. Відкриваємо центруючий механізм.

 

 

2. Знімаємо гумові тяги з обох сторін.

 

4. Суглобовий кут виставляємо на “0” з обох сторін.

 

 

5. Рух Бенетта виставляємо в найбільш відкрите положення з обох сторін.

 

6. Різцевий штфт підтяг уємо натільки, щоб він не перешдоджав в налаштуваннях.

 

 

7. На модель верхньої щелепи акуратно встановлюємо реєстрати правої латеротрузії.

 

8. Притримуючи верхню раму артикулятора, без застосування сили встановлюємо модель нижньої щелепи в реєстрати. При цьому переконайтеся, що права “суглобова головка” стоїть в рівень з задньою стінкою. Обережно притримуйте артикулятор в цьому положенні для подальших налаштувань.

 

9. Зверніть увагу! Ліва “суглобова головка” в такому п оложенні не мусить торкатися задньої і медіальної суглобових поверхонь.

 

10. Для того, щоб налаштувати лівий суглобовий кут обережно посабляємо фіксуючий гвинт.

 

11. Дуже акуратно обертайте механізм, до тих пір, поки він не доторкнеться до “суглобової головки”. На цьому етапі не потрібно докладати жодних зусиль!

 

 

12. Затискаємо фіксуючий гвинт. Ні в якому разі не затосовуйте велику силу!

13. Послабляємо гвинт, що фіксує шлях Бенетта з лівого боку. Не застосовуючи зусиль рухаємо направляючу до тих пір, поки вона не торкнеться “суглобової головки”. Зажимаємо фіксуючий гвинт.

 

14. Для налаштування правої сторони рабимо аналогічні дії, тільки з реєстратом лівої латеротрузії. Артикулятор можна поставити в нормальне положення. Після налаштування артикулятора на індивідуальні параметри радимо вам записати ці значення цих параметрив у карту пацієнта для подальшого використання.

 

Налаштування протрузії

1. Встановлюємо значення суглобового шляху і кута Бенетта в позиції “0”. Ставимо артикулятор на верхню раму, знімаємо фіксуючі гумові стрічки. Акуратно співставляєм моделі в положені протрузії.

 

 

2. Обидві “суглобові головки” не прилягають до суглобових поверхонь.

 

 

3. Послабивши гвинт, що фіксує суглобовий шлях обертаємо суглобовиймеханізм до тих пір, поки він не торкнеться “суглобової головки”. Зажимаєма гвинт. Аналогічну дію робимо з іншог о боку. Записуємо отримане значення. Значення, що були отримані в процесі запису латеротрузійних рухів використовуємо для налаштування кута Бенетта.

 

 

4. Артикулятор повністю налаштований на індивідуальні параметри і готовий до роботи.

 

Запис індивідуальних параметрів різцевого шляху

 

Данна модель артикулятора дозволяє прости запис індивідуальних параметрів різцевого шляху. Для цього нам знадобиться певний набор матеріалів.

 

1. Повністю налаштований артикулятор.

2. Набір для роботи з швидкотверд іючою пластмасою.

 

 

1. Піднімаємо різцевий штифт на 2-3 мм. над різцевим столиком. Фіксуємо його в цьому положенні.

 

2. Змащуємо кінчик різцевого штифта вазеліном, щоб попередити налипання пластмасси і забезпечти плавне його пересування.

 

3. Замішуємо швидкотвердіючу пластмасу згідно інструкції виробника.

 

 

4. Поки пластмасса в еластичному стані, наносимо її на різцевий столик і закриваемо артикулятор в положені центрального співвідношення.

 

5. Обережно здійснюємо протрузійні рухи не відкрив аючи артикулятор. Зверніть увагу! В пластмасі мусить залишатися чітка трєкторія протрузійного руху!

 

 

6. З центрального положення здійснюємо ліву і праву латеротрузію. Зверніть увагу! В пластмасі мусить залишатися чітка трєкторія латеротрузійних рухів!

 

 

7. Тепер акуратно повторюємо всі рухи з положення центрального співвідношення, до тих пір, поки пластмаса не почне полімеризуватися і не набуде стабільної консис тенсії.

 

8. Готовий реєстрат різцевого шляху.

 

При написанні данної методички були використані матеріали, надані фірмою WhipMix

VІ. План та організаційна структура заняття

№ п/п Основні етапи заняття, їх функції та зміст Навчальні цілі в рівнях засвоєння. Методи контролю і навчання   Матеріали методичного забезпечення Розподіл часу, хв.
           
  Підготовчий етап Перевірка присутніх Академічний Журнал    
  Постановка навчальних цілей, мотива- ція   Методична розробка П.2 Навчальні цілі П.1 Актуальн. теми 3-5
  Контроль вихідного рівня знань III Усне опитування, тести, ситуаційні задачі.   10%
  Основний етап форму- вання профе- сійніх вмінь та навичок III Знайомство з основними методами діагностики моделей в артикуляторі. Робота з лицьовою дугою. Хворі, історії хвороби, робота з артикулятором,лицевою дугою, діагностичними моделями 70%
  Заключний етап контролю рівня знань III Усне опитування, тести, задачі Результати клінічної роботи. 10%
  Домашнє завдання III Список літератури, тематичний план, список малюнків   3-5

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1995. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия