Студопедия — Тема 4. Захист населення у надзвичайних ситуаціях
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 4. Захист населення у надзвичайних ситуаціях






Це основна задача ЦО.

Головна мета уникнути або max знизити ураження населення.

Комплекс заходів по захисту населення:

- оповіщення населення

- укриття населення в захисних спорудах

- евакуація

- розосередження та відселення з районів лиха або бойових дій

- медичний захист

- протирадіаційний захист

- захист від біологічних засобів ураження

Оповіщення здійснюється по радіо та телебаченню. Для того, щоб населення вчасно включило ці засоби оповіщення, застосовують сигнали транспортних засобів, а також переривчасті гудки підприємств.

Ці сигнали означають «Увага всім!». Почувши їх, треба терміново включити радіо і слухати повідомлення місцевих органів влади або штаба ЦО. Надалі треба діяти згідно повідомлення.

Наприклад, повідомлення при аварії на хімічно небезпечному об’єкті: «Увага! Говорить штаб ЦО. Громадяни! Виникла аварія на м’ясокомбінаті з викидом СДОР – аміаку. Хмара зараженого повітря розповсюджується в напрямку населеного пункту Петрівка. Тому населення, яке проживає на вулицях Заводській, Південній та Некрасовській, необхідно не виходити із приміщень. Провести додаткову герметизацію своїх будинків та квартир. Громадянам, які проживають на вул. Шевченка, Зеленій, терміново покинути свої домівки і вийти до Лисої гори. Про дану інформацію сповістити сусідів. Про подальші дії буде повідомлення штабу ЦО».

 

При можливому землетрусі:

«Увага! Говорить штаб ЦО. Громадяни! В зв’язку з можливим землетрусом здійснюються певні заходи застереження: відключіть газ, воду, напругу, погасіть вогонь у печах. Сповістіть про дану інформацію сусідів. Візьміть з собою одяг, документи, продукти харчування, воду і вийдіть на вулицю. Допоможіть хворим і літнім людям. Займіть своє місце подалі від будинків та ліній електромереж. Якщо ви будете в приміщенні під час першого поштовху, встаньте у віконний або дверний отвір. Зберігайте спокій та порядок, слідкуйте за повідомленнями штабу ЦО».

 

При нападі противника місцеві органи влади і штаб ЦО через засоби масової інформації передають постанови і розпорядження про порядок дій населення:

Дається сигнал: «Увага! Говорить штаб ЦО. Громадяни! Повітряна тривога! Відключіть світло, газ, воду, вогонь у печах. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас харчів і води. Попередьте сусідів. Допоможіть хворим і літнім людям. Якнайшвидше йдіть у захисні споруди або сховайтеся за нерівностями місцевості, зберігайте спокій, порядок. Будьте уважні до повідомлень штабу ЦО».

Укриття населення в захисних спорудах - це комплекс заходів із завчасним будівництвом захисних споруд та підтримання їх у готовності до використання.

Укриття – це надійний спосіб захисту від уражаючих факторів ядерної, хімічної, бактеріологічної і звичайної.

Вимоги до сховища:

- безперервне перебування в них людей не менше 2 діб

- розташування на місцевості, що не затоплюється

- мати аварійний вихід

- висота не менше 2.2 м

- рівень підлоги вище ґрунтових вод < 5к на 20 см.

Площа приміщення, призначеного для укриття людей, розраховують 0,5м2 на людину.

Найпростішими укриттями в сільській місцевості є щілини і землянки, які до певної міри захищають від ударної хвилі, світлового випромінювання, радіаційного ураження. Глибина ≈ 2м., шир. – 1.2 м, стіни укріплюють дошками, жердинами або іншим підручним матеріалом.

Перекриття – колоди + глина + ґрунт 20-40 см, зверху дерн.

Землянка будується як щілина, але з підлогою, опаленням, місцями для сидіння і лежання. Ширина – 2 – 2.5 м.

 

Протирадіаційні укриття (ПРУ)

ПРУ – це негерметичні захисні споруди, які забезпечують захист людей в умовах надзвичайних ситуацій. До ПРУ можна віднести не тільки спеціально побудовані споруди, а й будівлі господарського призначення (погреби, овочесховища), пристосовані під укриття, і звичайні житлові будинки.

При виборі і підготовці ПР укриттів слід враховувати захисні властивості будівельних матеріалів та конструкцій.

За шаром половинного ослаблення γ – випромінювання (стр. 273) можна визначити коефіцієнт ослаблення для будь – якої його товщини, коли стіни укриття складаються з кількох шарів різних матеріалів, то спочатку розраховують коефіцієнт ослаблення для кожного шару, а потім їх перемножують.

ПРИКЛАД:

Погріб має дерев’яне перекриття з міцних порід дерева товщиною 20 см і засипаний шаром глини товщиною – 55 см

Шар половинного ослаблення деревини – 10 с

Глини – 11 см

Кослаблення для дерева = 2

для глини = 10

Усього 2 • 10 = 20 раз

 

Для підсилення укриття у приміщенні забивають вікна і зайві двері, насипають шар ґрунту на перекриття, ретельно замуровуючи тріщини, отвори і щілини, оббивають двері.

При можливості обладнують у погребах один припливний і один витяжний короби, при чому витяжний має бути на 1-2 м вище.

Сховища

Це найбільш надійний захист від усіх уражаючих факторів.

Вимоги до сховища:

1. Безперервне перебування в них людей не менше 2 діб

2. Розташування на місцевості, що не затоплюється

3. Мати аварійний вихід

4. Висота не менше 2,2 м

5. Рівень підлоги вище ґрунтових вод не менше, як на 20 см

Площа приміщення, призначеного для укриття людей, розраховується 0,5 м на людину, нари розташовані в 2 яруси.

Сховища можуть бути у підвалах споруд – вбудовані і відокремлені (поза будинком).

Їх будують у мирний час, але після деякого дообладнання, встановлення захисних герметичних пристроїв. Як сховища можуть бути використані шахтні виробки, катакомби, транспортні та пішохідні тунелі, підземні гаражі і т.д..

За місткістю вони бувають малі (150 – 300 чол.), середні (500 – 600) і великі (> 6000 осіб). Сховища мають ФВУ – фільтро – вентиляційні установки.

ФВУ очищає зовнішнє повітря, розподіляє його по відсіках і створює у сховищі невеликий надлишковий тиск, що перешкоджає проникненню зараженого повітря через тріщини і щілини.

В усіх сховищах передбачено 2 режими вентиляції – коли проходить через поглинальні фільтри, де очищується від р/а речовин, бактеріологічних засобів.

 

Евакуація – це виведення робітників і службовців об’єктів, діяльність яких переноситься у заміську зону або припиняється, а також всього непрацездатного і незайнятого у виробництві населення (в період аварії на ЧАЕС здійснено евакуацію міст Чорнобиль, Прип’ять та 800 населених пунктів 30 км зони).

Почувши інформацію про евакуацію, громадяни повинні підготуватися до виїзду. З собою взяти: паспорт, військовий квиток, свідоцтва про шлюб, про народження дітей, освіту, спеціальність, трудову книжку, пенсійне посвідчення, гроші, продукти харчування на 2 – 3 дні (бажано консерви), одяг, взуття, предмети гігієни. Усе зібрати у сумку або рюкзак і прикріпити ярлички до одягу. Перед виходом з квартири виключити світло, газ, воду, замкнути двері і ключі здати в ЖЕК.

Розосередження – це організоване вивезення з міст, розміщення у заміську зону вільної від роботи зміни робітників і службовців.

Заміська зона – це територія, розміщена за межами можливих руйнувань у містах.

Захист населення при р/а зараженні:

1) оповіщення про небезпеку

2) укриття в захисних спорудах

3) використання інд. засобів захисту (хоч би маски, пов’язки проти пилу)

4) використання протирадіаційних препаратів із АІ – 2

5) виключення вживання забруднених продуктів і води

6) при необхідності евакуація

7) санітарна обробка людей, дезактивація одягу

Захист населення при хімічному ураженні

1. Оповіщення

2. Укриття у сховищах

3. Використання інд. засобів захисту

4. Евакуація

5. Використання антидотів

Продукти використовувати тільки після перевірки.

Захист населення при бактеріологічному ураженні

У зоні бактеріологічного ураження запроваджують спеціальний режим –карантин або обсервацію.

Карантин – суворий режим ізоляції певної групи населення з метою запобіганню розповсюдження інфекційних захворювань.

Обсервація – медичне спостереження за певною групою населення. В зоні обсервації медична служба ЦО виявляє вид захворювання проводить профілактичні заходи – робить спеціальні щеплення.

Їсти можна тільки ті продукти, які зберігались у закритій тарі або холодильнику. Їжу піддавати тепловій обробці, воду – кип’ятити. Велике значення має чистота жителів, дворів, особиста гігієна.

Індивідуальний спосіб захисту (від всіх видів ураження)

Передбачає застосування інд. засобів захисту органів дихання, шкіри, а також медичних засобів захисту.

За принципом захисту засоби інд. захисту поділяються на:

· Фільтруючі

· Ізолюючі

При фільтрації повітря, проходячи через фільтруючі елементи - шар активованого вугілля, звільняється від шкідливих домішок і надходить в організм людини чистим.

Індивідуальні засоби ізолюючого типу за допомогою матеріалів, непроникних для зараженого повітря, повністю ізолюють організм людини від навколишнього повітря.

За способами виготовлення:

- промислового виготовлення

- підручні (виготовлені населенням)

Для захисту органів дихання застосовують протигази (від р/а речовин, СДОР і бактер. речовин).

За принципом дії протигази бувають фільтруючі, ізолюючі.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 327. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия