Студопедия — Функції лідера по Ю. Н. Емельянову, Е. С. Кузьмину і І. П. Волкову
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Функції лідера по Ю. Н. Емельянову, Е. С. Кузьмину і І. П. Волкову






Специфіка функцій лідера обумовлена особливостями групи, якої він керує; в демократичних групах вирішальне значення мають абсолютно інші функції, ніж в «авторитарних». Проте це не значить, що керувати групами з демократичною структурою легше, ніж з авторитарною, - просто ці функції якісно різні.

Багато хто з функцій, до розгляду яких ми зараз перейдемо, застосовні (або входять в круг обов'язків) лідерів в первинних колективах і крупних організаціях.

1. Лідер як адміністратор. Найочевиднішою для лідера є роль верховного координатора діяльності групи. Незалежно від того, чи сам він розробляє основні напрями ділової політики, або вони наказують йому зверху, в круг його відповідальності незмінно входить функція спостереження за виконанням. Причому єство адміністративної функції полягає не в самостійному виконанні роботи, а в розпорядженні її іншим членам групи.

Іноді індивід, виявившись в ролі адміністратора, страждає від своєї нездатності перекласти частина відповідальності і повноважень на інших, йому здається, що у всьому необхідна його особиста участь. В результаті, він позбавляє підлеглих відчуття відповідальності і перешкоджає їх залученню в роботу групи.

2. Лідер як планувальник. Лідер часто приймає обов'язку розробника методів і засобів, за допомогою яких група досягає мети. Ця функція може включати як визначення безпосередніх кроків, так і розробку довгострокових планів діяльності. Часто лідер є єдиним хранителем плану дій; він один знає подальші шляхи, вся решта членів групи знайома лише з окремими, не зв'язаними між собою частинами плану.

3. Лідер як політик. Однією з найважливіших функцій лідера є встановлення мети і основної лінії поведінки групи. В основному групова мета і методи їх досягнення мають три джерела:

 

1) вказівки зверху, одержувані групою від керівництва відповідно до субординації. Проте лідери низького рівня притягуються як консультанти, з правом дорадчого голосу при виробленні цих вказівок;

2) вказівки знизу, тобто рішення самої групи. Хоча мета і засоби визначена знизу, лідер проте несе відповідальність за їх реалізацію, оскільки він, будучи членом групи, також залучений у вироблення цієї мети і методів;

3) вказівки самого лідера (за умови, що він володіє автономією в ухваленні рішень).

Таким чином, незалежно від джерела, визначення групової мети і методів їх досягнення є обов'язковою функцією лідера.

4. Лідер як експерт. Лідер часто є тією особою, до якої звертаються як до джерела достовірної інформації або кваліфікованого фахівця. Безумовно, при високому ступені розділення функцій у великих групах лідери (керівники організацій) вдаються до послуг різних заступників, фахівців і консультантів. Помітимо, що в даному випадку сам вибір цих експертів другого ступеня наочно характеризує здатності самого керівника.

В організаціях з менш формальною структурою або спонтанно виниклих групах особи, що знайшли найбільшу технічну обізнаність у сфері групової мети, самі стають лідерами. Так, наприклад, в складних умовах якої-небудь експедиції провідник, завдяки знанню місцевих особливостей, може поволі прийняти фактичне керівництво групою.

Майже у всіх випадках, коли члени групи залежать від людини, технічні знання і кваліфікація якого необхідні для здійснення групової мети, навкруги цієї особи відбувається популяризація влади, яку він може використовувати для зміцнення своєї ролі лідера.

5. Лідер як представник групи в зовнішньому середовищі. Лідер є офіційною особою групи, виступаючою в зовнішньому середовищі від імені всіх. Тому учасникам групи не байдуже, хто і як їх представлятиме; лідер в цьому випадку ототожнює собою всіх членів групи, їх колективний розум, волю і т.д. Він трансформує інформацію, витікаючи від групи і одержувану для групи. В останньому значенні він є «сторожем».

6. Лідер як регулятор відносин усередині групи. Регулювання особових і ділових відносин усередині групи здійснюється через комунікативну сіть, яка може мати різний вигляд. В деяких групах вся інформація проходить через лідера; іноді існують в групі наближені до лідера особи, які замикають на собі цю сіть; існує тип груп, де лідер є «одним зі всіх».

7. Лідер як джерело заохочень і покарань. Особливо важливою обставиною, сточування зору членів групи, є система заохочень і покарань, яку лідер застосовує для контролю над діяльністю учасників групи.

Ця функція пред'являє високі вимоги до якостей лідера, особливо в групах, де надається більша увага не матеріальному, а моральному чиннику. Лідер повинен знати індивідуальну мотивацію діяльності кожного члена групи, соизмерять силу дії заохочувальних і штрафних заходів по відношенню до кожного з учасників групи.

Крім адміністративного регулювання діяльності членів групи і застосування офіційних заходів заохочення, лідер може вміло застосовувати неформальні соціальні санкції, які звичайно складаються в малих групах. Неформальні санкції - це прийоми, за допомогою яких люди, близько знаючі один одного, виражають пошану тим, чия поведінка відповідає їх очікуванням, і проявляють незадоволеність тими, хто не виправдовує їх надій.

8. Лідер як третейський суддя і миротворець. Ця функція певною мірою пов'язана з попередньою. В умовах конфліктів між членами групи лідер повинен виступати як суддя і утішник одночасно, тобто когось заохочувати і когось карати. У зв'язку з цією функцією в руках лідера опиняється засіб, завдяки якому він може зменшувати або підтримувати тенденцію до фракційності усередині групи, залежно від того, які його особисті плани.

9. Лідер як приклад. В деяких типах груп лідер може служити моделлю поведінки для решти членів групи, тобто забезпечувати їх наочною вказівкою того, якими вони повинні бути і що робити. Командир відділення, який хоробро веде своїх солдатів в бій, служить саме таким прикладом.

10. Лідер як символ групи. Групи з високим ступенем згуртованості прагнуть не тільки до внутрішніх, але і зовнішнім відмінностям від решти індивідуумів. Члени таких груп вдаються до різних відзнак 1 одязі і поведінці.

Лідери, будучи ядром цих груп, починають виконувати функцію символів: їх імена привласнюють всьому руху (і побічно його учасникам); частнопромышленном мирі власники фірм самі здійснюють таке символізування, розглядаючи свою справу як продовження своєї особи; релігійні течії і секти продовжують носити імена своїх засновників вельми тривалий час і т.д.

В рівному ступені це торкається різних наукових шкіл, представники яких навіть після смерті лідера ідентифікують себе з ним.

11. Лідер як чинник, що відміняє індивідуальну відповідальність. Нерідко лідер грає важливу роль для членів групи в звільненні їх від відповідальності за особисті рішення і дії, якої вони хотіли б уникнути. Улюблені вирази лідерів - «всі претензії - до мене», «дійте моїм ім'ям», «передайте, що я наказав» відносяться саме до цієї функції.

Таким чином, у відповідь на відданість послідовника лідер бере на себе обов'язок ухвалювати за нього рішення. Причому послідовники досить охоче передають свою свободу лідерам.

12. Лідер як провідник світогляду. Лідер в більшості випадків служить джерелом цінностей і норм, що становлять груповий світогляд. В цілому, воно відображає ідеологію того суспільства, до якого належить група. В масштабах організації приватний світогляд групи звичайно більше відповідає образу мислення керівництва, ніж окремих рядових членів.

Погляди більшою мірою просочуються вниз, ніж навпаки, це особливо вірно в тих випадках, коли лідер контролює інформацію, що поступає в групу із зовнішнього середовища.

13. Лідер як батько. Численні функції лідера одержують інтеграцію у всеосяжній ролі «батька» для членів групи. Істинний лідер - це ідеальний об'єкт ідентифікації і відчуття відданості. Якщо лідер в деяких відносинах не відповідає ідеалам послідовників, вони можуть його в думках «переробити» на свій лад. «Батьківська роль» багато в чому пояснює ту майже безмежну владу, яку іноді придбавають лідери за певних умов.

14. Лідер як «козел відпущення». Наскільки лідер може бути об'єктом позитивних відчуттів у разі досягнення групою поставленої мети, настільки ж він може служити мішенню для агресії з боку членів групи у разі невдачі. Коли група знаходиться в стані фрустрации, лідер може виявитися тим заміщаючим об'єктом, на який «без розбору всі шишки валяться».

Особливим випадком є втрата членами групи ілюзій щодо дійсної мети або особи лідера. Тому ідейні супротивники так настирливо шукають факти, компрометуючі лідера ворожої групи.

Безумовно, не всі члени групи однаково сприймають особу і вчинки лідера. Відзначимо, що лідер (втім, як і вся решта людей) існує в свідомості послідовників в рамках їх особи, тобто можливості сприйняття людини людиною обмежуються особовими даними сприймаючого. Крім того, ніж менш доступний лідер, тим більше він надає простору для фантазії послідовників в конструюванні його образу.

Перераховані функції лідерів мають неоднакове значення для різних типів груп. Тому важко виділити серед названих ролей лідера головні і другорядні; їх значення коливається залежно від внутрішніх і зовнішніх чинників, всього того, що ми називаємо життям колективу.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 456. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия