Студопедия — Термінологічний словник. Внутрішній, несистематичний або специфічний ризик – пов’язаний із некваліфікованим фінансовим менеджментом
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Термінологічний словник. Внутрішній, несистематичний або специфічний ризик – пов’язаний із некваліфікованим фінансовим менеджментом






Внутрішній, несистематичний або специфічний ризик – пов’язаний із некваліфікованим фінансовим менеджментом, не­ефективною структурою активів та капіталу, надмірною схиль­ністю до ризикових (агресивних) фінансових операцій із висо­кою нормою прибутку, недооцінкою господарських партнерів та іншими аналогічними факторами, негативні наслідки яких знач­ною мірою можна запобігти за рахунок ефективного управління фінансовими ризиками.

Головні завдання управління фінансовими ризиками – це оптимізація структури капіталу (співвідношення між власними й позичковими джерелами формування фінансових ресурсів) та оптимізація портфеля боргових зобов’язань.

Диверсифікація – один зі способів мінімізації фінансових ризиків, що полягає в розподілі ризиків через розширення об’єк­тів капіталовкладень, асортименту товарів і послуг, фінансових інструментів тощо.

Допустимий фінансовий ризик – пов’язаний із загрозою повної або часткової втрати прибутку від реалізації того чи іншого фінансового проекту або фінансової діяльності під­при­ємства в цілому.

Зовнішній, систематичний або ринковий ризик (незалеж­ний від діяльності підприємства) – характерний для всіх учас­ни­ків фінансової діяльності та всіх видів фінансових операцій. Він виникає під час зміни окремих стадій економічного циклу, кон’юнктури фінансового ринку та в інших випадках, на які під­приємство у процесі своєї діяльності вплинути не може.

Ідентифікація – процес встановлення переліку основних видів фінансових ризиків, що притаманні діяльності конкрет­ного підприємства.

Інвестиційний ризик – це імовірність збільшення витрат, зменшення доходів і прибутків від інвестиційної діяльності, а також можливість втрати всього інвестованого капіталу.

Індивідуальний фінансовий ризик – характеризує сукупний ризик властивий окремим фінансовим інструментам.

Катастрофічний фінансовий ризик – характеризує ризик, фінансові втрати за яким визначаються частковою або повною втратою майна підприємства. Цей вид ризику, як правило, призводить до банкрутства підприємства, оскільки в даному випадку можлива втрата не тільки усіх вкладених у визначений вид фінансової діяльності або конкретну фінансову угоду кош­тів, але й майна підприємства. Адже під час виникнення ката­строфічного фінансового ризику підприємству доводиться по­вертати кредити за рахунок власних коштів.

Критичний фінансовий ризик – пов’язаний із загрозою втрат у розмірі понесених витрат на здійснення конкретної фі­нансової угоди або виду фінансової діяльності.

Нейтралізація ризиків – вжиття відповідних заходів щодо зменшення ймовірності настання ризиків і наслідків їх впливу.

Непрогнозований фінансовий ризик – характеризує види фінансових ризиків, що відрізняються повною непередбачу­ваністю прояву. Прикладом таких ризиків виступають ризики форс-мажорної групи, податковий ризик та деякі інші.

Операційний ризик – ризик, що виникає внаслідок людських, технічних і технологічних помилок.

Опціон – інструмент хеджування ризиків, стандартний конт­ракт, що дає його власнику право (але не зобов’язання) купити або продати цінні папери, товари або валютні цінності за ви­значеною ціною протягом встановленого періоду.

Основна мета управління фінансовими ризиками – міні­мі­зація пов’язаних із ними фінансових втрат.

Оцінка ризиків – відображення наслідків впливу ризиків та імовірності їх настання в кількісному виразі.

Політика управління фінансовими ринками – частина за­гальної фінансової стратегії підприємства, що полягає в роз­робці системи заходів щодо нейтралізації можливих негативних фінансових наслідків ризиків, зв’язаних зі здійсненням різних аспектів фінансової діяльності.

Портфельний аналіз (portfolio analysis) – може використо­вуватися як для виявлення, ідентифікації, оцінки, так і для ви­бору та обґрунтування методів нейтралізації конкретного ри­зику.

Портфельний фінансовий ризик – характеризує сукупний ризик, властивий комплексу однофункціональних фінансових інструментів, об’єднаних у портфель (кредитний портфель під­приємства, інвестиційний портфель).

Постійний фінансовий ризик – характерний для всього пе­ріоду здійснення фінансової операції та пов’язаний із дією по­стійних факторів. Прикладами такого ризику є відсотковий, ва­лютний ризики.

Прогнозований фінансовий ризик – характеризує ті види ризиків, що пов’язані з циклічним розвитком економіки, зміною стадій кон’юнктури фінансового ринку, передбачуваним розвит­ком конкуренції й т.п.

Простий фінансовий ризик – характеризує вид фінансового ризику, що не поділяється на окремі його підвиди (наприклад, інфляційний).

Ризик окремої фінансової операції – характеризує в комп­лексі весь спектр видів фінансових ризиків, властивих певній фінансовій операції (наприклад, ризик придбання конкретної акції).

Ризик фінансової діяльності підприємства в цілому – комплекс різних видів ризиків, властивих фінансовій діяльності підприємства, визначається специфікою організаційно-правової форми його діяльності, структурою капіталу, складом активів, співвідношенням постійних і змінних витрат та ін.

Ризик-менеджмент – це система управління ризиками на підприємстві, що передбачає використання методів та інстру­мен­тів, спрямованих на виявлення, ідентифікацію ризиків, роз­рахунок ймовірності їх настання, їх оцінку (визначення мож­ливого розміру фінансових втрат) й нейтралізацію (внутрішнє та зовнішнє їх страхування).

Своп – інструмент хеджування ризиків, зміст якого полягає у здійсненні обмінної операції, за якої контракт на придбання (про­даж) певної кількості цінних паперів, товарів, коштів або фінансових інструментів супроводжується контрактом на зво­рот­ний їх продаж (придбання) на певну дату в майбутньому.

Складний фінансовий ризик – характеризує вид фінансового ризику, що складається з комплексу розглядуваних його під­ви­дів (наприклад, інвестиційний).

Тимчасовий фінансовий ризик – характеризує ризик, який має перманентний характер, що виникає лише на окремих ета­пах здійснення фінансової операції. Прикладом такого виду фінансового ризику є ризик неплатоспроможності ефективно функціонуючого підприємства.

Ф’ючерс – інструмент хеджування ризиків, який полягає в укладанні контракту, що засвідчує зобов’язання з купівлі (про­дажу) відповідної кількості базового активу (цінних паперів, то­варів, валютних цінностей) у встановлений час та на визначених умовах у майбутньому з фіксацією ціни активу під час укла­дання контракту; розрізняють товарні ф’ючерси та фінансові.

Фінансовий ризик – це мінливість у прибутках, пов’язана з функціонуванням фінансової структури фірми й необхідністю виконання зобов’язань із цінних паперів із фіксованим при­бутком.

Фінансовий ризик підприємства – це імовірність виник­нен­ня несприятливих фінансових наслідків у формі втрати доходу або капіталу в ситуації невизначеності умов здійснення його фінансової діяльності.

Фінансовий ризик, що не підлягає страхуванню – характе­ризує види фінансових ризиків, за якими відсутня пропозиція відповідних страхових продуктів на страховому ринку. Втрати в результаті реалізації ризику, що не підлягає страхуванню, від­шк­одовуються тільки за рахунок власних коштів підприємства.

Фінансовий ризик, що підлягає страхуванню – ризик, що страхується; ймовірна подія або сукупність подій, на випадок настання яких здійснюється страхування. Таке страхування має дві форми: самострахування або зовнішнє.

Форвардний контракт – інструмент хеджування ризиків, один із видів ф’ючерсних контрактів, що засвідчує зобов’я­зання особи придбати (продати) цінні папери, товари або кошти у визначений час та за певних умов у майбутньому з фік­са­цією цін такого продажу під час укладання подібного фор­вард­ного контракту.

Хеджування – метод страхування цінового ризику за уго­да­ми на біржі (товарній, фондовій). Механізм хеджування ризиків полягає в здійсненні зустрічних операцій з купівлі-продажу ак­тивів (фінансових інструментів).

Хеджування – характеризує внутрішній механізм нейтра­лі­за­ції фінансових ризиків, заснований на використанні відповідних видів фінансових інструментів.

Центр формування ризику – системоутворююча сукупність факторів формування ризиків суб’єкта господарювання під час здійснення господарських операцій у рамках операційної, ін­вестиційної та фінансової діяльностей, їх якісних характеристик і визначення основних їх кількісних параметрів.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 742. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия