Студопедия — Власний капітал та його складові
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Власний капітал та його складові






У момент створення підприємства його стартовий капітал втілюється в активах, інвестованих засновниками (учасниками), і являє собою вартість майна підприємства. Займаючись підприєм­ницькою діяльністю, підприємство використовує залучені кошти, в результаті чого виникають борги. Боргові зобов'язання підтвер­джують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства (А = 3 + К) і мають пріоритет порівняно з вимогами власників. Тому власний капітал підприємства визначається як різниця між вартістю його майна і борговими зобов'язаннями: К = А3.

Власний капітал — це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

До власного капіталу належать: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капі­тал; резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток), неоплачений капітал, вилучений капітал (рис. 2.7.1).

Основним елементом власного капіталу є статутний капі­тал — один з основних показників, що власне характеризує розміри і фінансовий стан підприємства. Він відображається в сумі, що зареєстрована в установчих документах як сукупність внесків (часток, акцій за номінальною вартістю, пайових внесків)



 


Облік формування і змін статутного фонду



Пайовий капітал складається із сум пайових внесків, членів споживчого товариства, житлово-будівельних кооперативів, кре­дитних спілок та інших підприємств, а також паїв членів колек­тивних сільськогосподарських підприємств (КСП) у сільському господарстві, одержаних у результаті розподілу на паї колектив­ної власності.

Додатковий капітал складається з емісійного доходу, тобто доходу, одержаного від розміщення акцій власної емісії за ціна­ми, які перевищують номінальну вартість; іншого вкладеного капіталу; дооцінки активів; безоплатного одержання необорот­них активів; іншого додаткового капіталу.

Суми вилученого капіталу відображають вартість акцій влас­ної емісії, які на певний момент не розміщені серед акціонерів. Вилучений капітал не впливає на суму власного капіталу, а лише показує, що цей капітал належить підприємству, але не закріп­лений за конкретною фізичною особою (акціонером). Вилучений капітал має бути або перепроданий, або анульований.

Кошти резервного (страхового) капіталу використовують відповідно до напрямків, передбачених в установчих докумен­тах: як правило, у разі нестачі прибутку за рахунок резервного (страхового) капіталу покриваються непередбачені витрати, по­гашаються борги перед кредиторами при ліквідації товариства, виплачуються дивіденди за привілейованими акціями тощо.

Ст. 14 Закону України "Про господарські товариства" перед­бачено створення в господарському товаристві резервного (стра­хового) капіталу в розмірі, встановленому установчими докумен­тами, але не менше як 25 % статутного капіталу, а також інші капітали, передбачені законодавством України або установчими документами товариства. Розмір щорічних відрахувань до резер­вного (страхового) капіталу передбачається установчими докумен­тами, але не може становити менше ніж 5 % суми чистого при­бутку.

Нерозподілені прибутки — це прибутки, одержані в резуль­таті господарсько-фінансової діяльності підприємства, зменшені на суму прибутків, використаних у звітному році, включаючи нарахування податку на прибуток. Нерозподілений прибуток є



Розділ 7


власністю акціонерів і збільшує суму власного капіталу. Якщо фінансові результати діяльності збиткові, то сума збитку змен­шує суму власного капіталу.

7.2. Фінансовий облік статутного капіталу та розрахунків із засновниками

Для обліку власного капіталу передбачено такі рахунки: 40 "Ста­тутний капітал", 41 "Пайовий капітал", 42 "Додатковий капітал", 43 "Резервний капітал", 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)", 45 "Вилучений капітал", 46 "Неоплачении капітал"

Рахунки 42, 43 і 44 призначені для обліку власного капіталу, який створюється в процесі господарської діяльності підприємства, але не є статутним капіталом. Цей капітал належить власникам і спрямовується на задоволення потреб суб'єкта господарювання, проте він не закріплений за частками за кожним з учасників.

Рахунки 40, 41, 45 і 46 використовують для формування стар­тового капіталу підприємства. Залежно від організаційної форми підприємства це може бути статутний або пайовий капітал.

Для обліку статутного капіталу використовують три основні рахунки: 40 "Статутний капітал", 46 "Неоплачении капітал" та 45 "Вилучений капітал".

Рахунок 40 "Статутний капітал" призначений для обліку та узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу підприємства.

За кредитом рахунка 40 відображається збільшення статутно­го капіталу, за дебетом — його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку має відповідати розмірові статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства. Ана­літичний облік статутного капіталу ведеться за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером та ін.

Рахунок 46 "Неоплачений капітал" активний, розрахунковий, призначений для обліку розрахунків із засновниками підприєм­ства (акціонерами акціонерних товариств, учасниками господар­ського товариства і т. д.) за вкладами до статутного капіталу підприємства.

За дебетом рахунка 46 відображається заборгованість заснов­ників (учасників) господарського товариства за внесками до ста-


Облік формування і змін статутного фонду



тутного капіталу підприємства, за кредитом — погашення цієї заборгованості.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств) та за кожним засновником (учасником) підприємства.

На рахунку 45 "Вилучений капітал" ведеться облік вилученого капіталу у разі викупу власних акцій (часток) у акціонерів з метою їх перепродажу, анулювання (зменшення статутного капіталу) тощо.

За дебетом рахунка 45 відображається фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським това­риством у його учасників. Оплата одержаних акцій може здійсню­ватися грошовими коштами, векселями та з позикових рахунків. За кредитом показують вартість анульованих або перепроданих акцій (часток). Якщо акції анульовано, то на цю суму зменшу­ється статутний капітал, у разі перепродажу — показують змен­шення вилученого капіталу та збільшення відповідних активів. При реалізації акцій своїм акціонерам заборгованість може відоб­ражатись на рахунку 46 "Неоплачений капітал".

Рахунок 45 "Вилучений " капітал" має такі субрахунки:

451 "Вилучені акції";

452 "Вилучені вклади і паї";

453 "Інший вилучений капітал".

Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів, паїв).

Облік викуплених акцій подано в табл. 2.7.1.

Підприємства різних організаційно-правових форм мають особ­ливості щодо їх створення і функціонування, які, як правило, впливають на відображення господарських операцій у бухгал­терському обліку щодо формування власного капіталу.

Облік статутного капіталу в товаристві з обмеженою відповідальністю (ТОВ)

До моменту державної реєстрації ТОВ кожен з учасників пови­нен внести не менше ЗО % внеску, вказаного в установчих доку­ментах, що затверджується (коли внесок здійснюється грошовими коштами через банк) документами, виданими банком. Враховую­чи цей момент, а також те, що господарська діяльність на під­приємстві починається з дня його реєстрації, і фактично записи в



Розділ 7


Таблиця 2.7.1. Відображення обліку викуплених акцій

 

 

 

 

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки  
Д-т К-т  
  Викуплено 800 акцій купівельною вартістю 32 грн за акцію 451 "Вилучені акції" 301"Каса в національній валюті"  
  Реалізовано 200 акцій за ціною 33 грн за акцію:
— на купівельну вартість акцій 301 "Каса в націо­нальній валюті" 311 "Поточні рахунки в націо­нальній валюті" 451 "Вилучені акції" 421 "Емісійний дохід"  
— на різницю між продажною і купівельною вартістю 301 "Каса в націо­нальній валюті" 311 "Поточні рахунки в націо­нальній валюті"
  Реалізовано 250 акцій за ціною ЗО грн за акцію:
  — на продажну вартість викуп­лених акцій 301 "Каса в на­ціональній валюті" ЗІГ'Поточні рахунки в націо­нальній валюті" 451 "Вилучені акції"  
  — на різницю між купівельною та продажною вартостями 421 "Емісійний доход" 451 "Вилучені акції"  
  Анульовано 100 акцій (номінальна вартість — 30 грн, купівельна вартість — 32 грн):
  — на номінальну вартість 40 "Статутний капітал" 451 "Вилучені акції"  
  — на різницю між купівельною і номінальною вартістю 412 "Емісійний дохід" 451 "Вилучені акції"  

Облік формування і змін статутного фонду



реєстрах бухгалтерського обліку мають здійснюватися також з дня реєстрації (навіть якщо бухгалтера, бухгалтерської служби немає, підприємство (директор, бухгалтер підприємства та ін.) передусім робить проводки за операціями, наведеними в табл. 2.7.2).

Таблиця 2.7.2. Відображення в обліку створення ТОВ

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Д-т К-т
  Відображено заборго­ваність учасників товариства за внеска­ми до статутного капі­талу 46 "Неоплачений капітал" 40 "Статут­ний капітал"
  Відображено погашен­ня заборгованості за внесками до статут­ного капіталу. Здійс­нюється за кожним учасником до повного погашення заборгова­ності 10 "Основні засоби", 11 "Інші необоротні матеріальні активи", 12 "Нематеріальні активи", 20 "Виробничі запаси", 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі", 22 "Малоцін­ ні та швидкозношувані предмети", ЗО "Каса", 31 "Рахунки в банках", 33 "Інші кошти" 46 "Неопла­чений капітал"

Після того, як підприємство зареєстровано і засновники вне­сли (кожен) по ЗО % своїх внесків, ТОВ може розпочинати госпо­дарську діяльність, практично не звертаючи увагу на статутний капітал протягом року з дня державної реєстрації. Але керівни­ки підприємства (засновники) зобов'язані пам'ятати про те, що протягом року з дня реєстрації статутний капітал має бути сфор­мований повністю. Якщо цю вимогу не буде виконано, то до учас­ників може бути застосована санкція, згідно з якою вони сплачу­ватимуть за час прострочки 10 % річних від недовнесеної суми, якщо інше не передбачено засновницькими документами.

Подальше формування статутного капіталу товариства в бух­галтерському обліку має відображатися записами, показаними в табл. 2.7.З.

Відображення операцій, пов'язаних з оплатою учаснику на­лежної йому частки, на рахунках бухгалтерського обліку пока­зано в табл. 2.7.4.


384 Розділ 7

Таблиця 2.7.3. Відображення у бухгалтерському обліку формуван­ня статутного капіталу товариства

 

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Д-т К-т
  Збільшення статутного капіталу ТОВ за рахунок додаткових вне­сків учасників або при збіль­шенні кількості учасників: а) відображення заборгованості засновників (чи нових учасни­ків) за внесками до статутного капіталу; 46 "Неоплачений капітал" 40 "Статутний капітал"
б) погашення заборгованості засновників за внесками до статутного капіталу 10 "Основні засо­би", 20 "Вироб­ничі запаси", 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках" тощо 46 "Неоплаче­ний капітал"
  Збільшення статутного капіталу ТОВ за рахунок прибутку 46 "Неоплачений капітал" 40 "Статутний капітал", 441 "Прибуток нерозподіле­ний", 46 "Неоплаче­ний капітал"

Таблиця 2.1 А. Відображення у бухгалтерському обліку операцій, пов'язаних з оплатою учаснику ТОВ належної йому частки

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Д-т К-т
       
  Вартість матеріальних цінностей, що внесені учасником до статут­ного капіталу, які повертаються йому при виході з ТОВ 40 "Статутний капітал", 672 "Розрахунки за іншими випла­тами" 672 "Розрахунки за іншими виплатами", 10 "Основні засоби", 20 "Виробничі запаси", 30 "Каса", 31 "Рахун­ки в банках" тощо
  Нараховано частину прибутку, що належить учаснику 441 "Прибуток нерозподілений" 672 "Розрахунки за іншими виплатами"

Зблік формування і змін статутного фонду



Закінчення табл. 2.7 А

 

       
  Здійснено виплату 672 "Розрахунки 30 "Каса",
  учаснику певної за іншими випла- 31 "Рахунки в банках"
  частини прибутку (дивіденди) тами"  
  Списання збитків 40 "Статутний 672 "Розрахунки
  товариства за рахунок капітал", за іншими виплатами",
  внесків учасників 672 "Розрахунки 443 "Прибуток,
    за іншими використаний у звітно-
    виплатами" му періоді"






Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 762. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия