Студопедия — Козацька автономія. Карловацький конгрес 1688— 1689 pp
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Козацька автономія. Карловацький конгрес 1688— 1689 pp






Карловацький конгрес 1688—
1689 pp. підвів підсумки війни між
Священною лігою (Австрія, Венеція,
Польща та Росія) та Османською
імперією і визначив тим самим
лючевстй в.о. політичні рамки для України. Ліво-

опубликованные г

эизведения. — с 90 бережна Україна і Київ з невелики-


ми околицями відійшли під протек­торат Росії, Правобережна з При­карпаттям — до Польщі. Закарпаття й Буковина залишалися відповідно в Угорщині, що перейшла під Австрію, та Молдові, яка була васалом Ос-манів. Таким чином, територія, на якій проживало більше половини ук­раїнського народу, знаходилася під владою Польщі, приблизно чверть українців жила під владою Росій­ської імперії.

Під Польщею залишались воєвод­ства Руське, Белзьке, Подільське й Волинське, а також «Україна Право­бережна» — воєводства Брацлавське й Київське (без міста Києва).

На зламі XVII та XVIII ст. змінилась релігійна ситуація на Україні. До унії приєдналися головні православні єпископії: Перемишлянська (1699 p.), Львівська (1700 р.) та Волинська (1702 p.). Правобережжя практично стало греко-католицьким. На час поділів Польщі тільки невелика тери­торія на Уманщині залишалася в під­порядкуванні православного перея­славського єпископа. Окремі право­славні осередки трималися аж до кінця століття, як, наприклад, Ма-нявський скит. Перейшло в греко-ка-толицьку конфесію Львівське брат­ство — після того, як йому надали ста-вропігіальну незалежність від львів­ського єпископа, підпорядкувавши безпосередньо Риму. Впродовж сто­ліття між уніатською та православ­ною церквами точилася запекла бо­ротьба із застосуванням пограбувань, викрадень священиків, навіть тортур і вбивств, особливо в районах, ближ­чих до Дніпра.

З 1772 р. до Австрії входить Буко­вина. Вона залишалася переважно православною (з невеликою греко-католицькою меншістю, що мала


свого генерального вікарія в Чер­нівцях). Православна буковинська єпархія належала до сербського мит­рополита і мала осідок у Радівцях, з 1783 р. — в Чернівцях.

Мукачівська уніатська єпархія ви­стояла проти спроб підкорити її ри-мо-католиками і в другій половині XVIII ст. завдяки єпископу Андрію Бачипському (1732—1809 pp.) офор­милась як самостійна єпархія всього Закарпаття. Бачинський переніс осідок єпархії та богословську семінарію з Мукачева в Ужгород, у 1774 р. намагався об'єднати Закар­паття й Галичину в одну церковну провінцію, але це не вдалося через спротив угорського кліру.

Російський уряд утискував коза­цьку Україну, відбирав від неї рештки державності, поступово перетворю­вав її на провінцію імперії. Ал.е все ж впродовж більше століття автоном­ний військово-політичний уклад за­лишався ще живим. Автономія була обмежена — Україна («Гетьманщи­на») не мала права на самостійну зов­нішньополітичну діяльність, її зброй­ні сили були підпорядковані Росії, її судівництво і адміністрація постійно контролювались, відтак гетьман­ський уряд в окремі періоди (1722— 1728 pp. та 1734—1746 pp.) замінявся «Малоросійською колегією». Проте навіть після ліквідації гетьманства 1764 р. аж до адміністративних ре­форм 80-х років сліди автономної ук­раїнської державності все ще зали­шались у вигляді полкового устрою.

На Лівобережжі існувало тоді три політичних утворення: Гетьманщина аоо Малоросія, Слобідська Україна і Запорізька Січ. Січ після повернення на контрольовані Росією території аж До знищення її Катериною II була фактично самостійною, лише у ви-


падку війни узгоджувала свої дії з російським командуванням. Слобо­жанщина мала такий самий полковий устрій, як і Гетьманщина, але підпо­рядковувалася безпосередньо росій­ським властям, натомість ІУІалоросія мала свого гетьмана і Генеральну військову канцелярію, що здійснюва­ли державно-владні функції, в тому числі й військові.

Таким чином, Гетьманщина була всього лише невеликою автономною державою у складі Російської імпе­рії, досить грубо і дедалі повніше й безцеремонніше нею контрольова­ною; українська церква стала митро­полією Російської помісної церкви, керованою з часів Петра державною установою — Священним синодом, а більшість українців перетворилася на греко-католиків. І все ж саме Геть­манщина в очах українського народу символізувала всю Україну.

Козацьку автономну державу очо­лював гетьман, який юридично оби­рався Генеральною військовою ра-


лець. дою. При гетьмані діяла рада стар-

іше полкової шин, що збиралася тричі на рік на
\еляРи- великі свята. Фактично вибір геть-

)__ і ус о пп

'~ рр' мана залишився справою, що пого-

джувалася між старшиною та цар­ською владою і остаточно вирішува­лася в Петербурзі.

За полкового устрою гетьман мав величезну владу — він визначав, хто буде вписаний в компут і стане ко­заком, він призначав старшин, а кожній посаді належалося мати рангову землю як плату за службу, і гетьман своїми універсалами розда­вав старшині села, млини, ставочки. В «Конституції Орлика» 1710 р. була передбачена демократична система рівноваги. Та залежність гетьмана від царської влади міняла все до­корінно. Єдиним способом змінити гетьмана або хоча б вплинути на нього став донос, і цим способом старшина широко користувалась. В свою чергу, доносом користувався і гетьман, а царська милість полягала


в тому, що розслідування скарг до­ручалось тому, на кого скаржилися. Нестійкість службової позиції стар­шина компенсувала енергійним зба­гаченням, що подекуди набувало безсоромних форм. Батько май­бутніх графів, генеральний писар Андрій Безбородько за хабарі давав урядові посади в такій кількості, що навіть найбільша уява не могла знайти пояснення їх призначенню. Військова, з часів Хмельницько­го — генеральна, старшина склада­лася з писаря, обозного, двох суддів, двох осавулів, хорунжого, бунчуж­ного та підскарбія. Генерального пи­саря іноземці називали канцлером, бо його функції відповідали ана­логічним функціям у Європі. Гене­ральний обозний завідував арти­лерією і всією інженерною справою і мав велику власну канцелярію. Осавули — військові чиновники для особливих доручень, щось на зразок ад'ютантів; такі самі функції вико­нували хорунжі та бунчужні, в яких від історичних ролей охоронців ге­тьманських клейнод залишились тільки назви. Фактично посада гене­рального хорунжого була щаблем до полковницької. До генеральної стар­шини належали також бунчукові то­вариші, які жодних спеціальних функцій в уряді не мали, але, служа­чи в полках, підпорядковувалися ге­тьманській владі так, як і генеральна старшина.

Полкова й сотенна старшина вод­ночас була і військовою, і адміні­стративною владою. Сотня повинна була поставити близько ста зброй­них козаків, але найчастіше вона складалася з сорока-п'ятдесяти чо­ловік. Сотня поділялася на курені, до яких входили чотири — п'ять сіл. Сотенний уряд діяв у сотенному


містечку, полкових міст було в кінці XVII — середині XVIII ст. де­сять: Стародуб, Чернігів, Ніжин, Прилуки, Київ, Переяслав, Лубни, Гадяч, Полтава, Миргород. Полк налічував від 7—8 до 20 сотень і в се­редньому близько 1000 козаків. Значкові товариші, служачи в со­тенному уряді, належали до полко­вої старшини.

Столицею Гетьманщини після роз­грому і спалення Батурина росій­ськими військами під час війни зі шведами став Глухів, маленьке містечко неподалік від російського кордону.

Як і Правобережжя, Гетьманщина жила за Литовським статутом та звичаєвим правом, а міста — за маг­дебурзьким правом. Право вимага­ло уніфікації та уточнення головних положень, для чого не раз створюва­лися гетьманські комісії, але ця ро­бота наштовхувалася на опір росій­ських властей, відтак і не була за­вершена.

Устрій Слобідської України був аналогічний, тільки полкова адміні­страція її прямо підпорядковувалася царському воєводі в Білгороді. До складу Слобожанщини входило п'ять полків з центрами в містах Остро-гозьк, Суми, Охтирка, Харків та Ізюм.

Січ підтримала 1708 р. Мазепу, відтак була розгромлена російським військом і перебралася на низ Дніпра, до Олешок, під кримсько-турецький протекторат. 1734 р. Січ перейшла знов під російську руку на річку Підпільну, недалеко від нинішнього Нікополя. Козацькі зимівники, криті очеретом рибаль­ські хати розкидані були від Інгула й Буга до Кальміуса. В мирний час на Цій території було розставлено ко-


зачі форпости, що вели розвідни­цьку службу; в роки війни, крім участі в бойових діях у складі піхоти та особливо іррегулярної кінноти, запорожці стали неоціненними охо­ронцями зимових аванпостів. У XVTII ст. війна припинялась восени, росіяни й турки відводили війська


Невідомий художник. Портрет знаті військового товариша Івана Забіли

Невідомий художник. Портрет

Нагиіія Гітппії


прет дружини

щького

овника

гана.

дина

I ст.


на зимові квартири, але татари ро­били набіги саме взимку, по снігу. Охорона зимових квартир систе­мою кінних аванпостів покладалась виключно на запорожців.


& і" <і МаЬмІ т ftodi r ВГШ! in.. І.І..П.И.П.С4И

Тільки тоді, коли була розділена між Росією, Пруссією та Австрією


Польща, розбита в Причорномор'ї Туреччина, став підвладним Росії Крим, російські власті пішли на рішучу ліквідацію Запорізької Січі та української державної автономії.

Автономія виділяє в українській історії цілісну культурно-політичну епоху.

Київ, Полтавщина, Чернігівщина, Слобожанщина XVIII ст. закріпили й розвинули ту спадщину, яку їм за­лишила козацька доба. Власне, че­рез ті старосвітські часи, через тих сотників і полковників, бідних «мандрованих дяків» та протопопів і ігуменів, професорів Київської ака­демії та.колегій Чернігова, Перея­слава та Харкова, через спудеїв — заможніших «паничів» та бідніших «хлопців» — та сліпих лірників і кобзарів ми й знаємо оповиту сер­панком легенд давню Україну.

Певний рубіж між хаотичним ста­ном «Руїни» та подальшою відносною стабілізацією проклало чвертьвікове (1687—1709 pp.) правління Івана Ма­зепи. Згадуючи історичні деталі «зра­ди» розумного авторитарного політи­ка й дипломата, зазначимо, що трагічна доля Мазепи і його спад­коємця Пилипа Орлика наклала відбиток на всю культурну й політич­ну українську історію. З поразки ос­танньої спроби повернути козацьку державу в західноєвропейську полі­тичну систему починається й падіння цінностей, що на них орієнтувалась нація.

Ставши автономною частиною імперії, Україна була втягнута в постійні військові експедиції, що зовсім не відповідали її інтересам, а над усе — у всілякі будівничі кампанії, з яких не поверталася добра половина козаків. Військова служба втратила престиж та авторитет, старшина своїх


дітей від неї якось звільняла, мобілізу­вати вдавалося часом не більше поло­вини належного складу козаків. Всю свою енергію старшина спрямовува­ла на власне господарство.

Як частина імперії з козацьким полковим устроєм, і Гетьманщина, і Слобожанщина не вписувалися в «табель о рангах» і, отже, старшина не мала дворянського статусу, який належав їй як імперському офіцер­ству. Ця проблема була розв'язана Катериною II ціною повної ліквідації автономії і покріпачення вільного селянства та біднішого козацтва.

Укази Катерини не розв'язували справу повністю; залишалася проб­лема для тих, хто на момент присуд­ження дворянства з тих чи інших причин не обіймав посад, еквіва­лентних офіцерським. Справа про остаточне врегулювання статусу ук­раїнського дворянства тяглася аж до 1835 року. Та саме включення ко­зацької старшини до імперського дворянства, ліквідація решток авто­номії, покріпачення вільних селян та козаків визначали історичний рубіж — кінець староукраїнської доби.

Місто

З кінця XVII ст. пожвавлюється розвиток міст. Міста були маленьки­ми: півтори — дві тисячі мешканців — ось типове полкове чи сотенне місто, на Правобережжі — центр повіту, а то й староства. В Барі, центрі старо­ства на Поділлі, 1736 р. було 427 дворів (близько 1300 чол.), поруч в містечках Деражні, Янушкові та Меджибожі ра­зом 491 двір. В Полтаві 1782 р. було близько 1000 будинків, в тому числі ' 3 кам'яних. У Лубнах на самому початку наступного, XIX ст. було


450 хат і 2910 душ населення. Велике на той час місто Миргород мало під кінець століття майже 5 тис. меш­канців. Найбільше місто країни, Київ, налічувало в першій третині століття не більше 12 тис. чоловік, а в 1763 р. — 42 тисячі.

Якось під час свого чергового приїзду з Батурина до Києва в су­проводі суддів та полковників геть­ман Мазепа розбирався у взаємних скаргах міських властей та Ме-жигірського монастиря. Ченці зай­мали худобу, яку пасли міщани на Юрківській горі, вимагали з селян, які їхали підводами по дорозі через


Зустріч двох

шляхтичів.

Малюнок

аматора на по/

канцелярських

паперів

М.С. Самокиш, СІ. Васильківсь Міщанин (за Рігельманом, Віньєтка: яр/naf в Україні


       
   



 

гору на Поділ, платню, — а місто твердило, що гора належить йому, а не монастирю. Всі папери згоріли в часи Руїни, а свідків гетьман не міг знайти, бо за ці часи старі кияни або загинули, або кудись порозбігалися, більшість була новопоселенцями і нічого не знала. Тоді хитрий Мазепа поставив питання інакше: чий ши­нок був на Юрківській горі — міський чи монастирський? Це кия­ни чомусь пам'ятали, шинок, вияв­ляється, був міським. Відсудивши гору місту, проїхавши із почтом вер­хи через гору аж на Берковець, на поля, гетьман повернувся до себе в Батурин.

А потім відбулась шведська війна, гетьман був проклятий царем і церквою, і ігумен вирішив поверну­тися до справи. В своїй скарзі він яск­раво схарактеризував зраду Мазепи і рішення його про передачу гори міщанам поставив у зв'язок з геть­манською невірністю. Проте ігумен не врахував, що новий гетьман,


Скоропадський, був полковником того почту, що супроводжував тоді Мазепу, і добре пам'ятав справу. Юрківська гора залишилась за міс­том.

Ця історія свідчить про те, яка слабка, мов тонесенька цівочка, тра­диція пов'язувала міський соціаль­но-культурний побут XVIII ст. з ча­сами перед Руїною.

Кожне місто складалося з власне міста і підварків (околиць). Місто було обнесене старим земляним ва­лом і обов'язково мало замок; як правило, в XVIII ст. це були старі, давно не ремонтовані споруди, що обсипалися й розвалювалися. Про­тягом століття багато з них поволі ремонтувалися й оновлювалися, а в Києві споруджувалася, крім віднов­леної московськими військами Ста-рокиївської, нова фортеця на Пе-черську, закладена за наказом Пет­ра. Крім Києва, на кінець 30-х років були штатні фортеці в Чернігове Переяславі, Ніжині й Переволочні


(біля Запорізької Січі), а були ще й нештатні фортеці та укріплені пол­кові міста. Впродовж цього часу сис­тема укріплень вже майже не вико­ристовувалася, але тільки в кінці століття вона остаточно руйнується разом із своїми брамами, перекид­ними мостами, баштами, таємними ходами для вилазок.

У замках сотенних міст знаходи­лися сховища для збереження їжі та боєприпасів («магазейни»), примі­щення для вартових, може, порохо­вий погріб та церковна хата. В штат­них фортецях та полкових містах — цейхгаузи, «гоубвахть», інженерні подвір'я, хати і подвір'я для гарні­зонів, міщанські двори тощо, церква і хата попа, школа. До міста, або «го­рода» належала також та його части­на, де збиралися торги й жили люди, зайняті торгівлею, ремеслом та різними промислами. У XVIII ст. в містах країни ще функціонували це­хи, і вулиці, прилеглі до торгу, на свята прикрашалися різнобарвними цеховими знаками та прапорами. На вулицях, що вели до замкових воріт, — торгові двори козацькі, дво­ри цеху різницького чи там краве­цького, церква, шпиталь, ратуша, двір сотенного писаря, шинковий Двір козака чи церкви, подвір'я мо­настирське, острог, знову шинковий Двір... У XVIII ст. вже десь третина городян жила достатньо заможно, Щоб мати хату з двома світлицями, а то й дві хати у дворі (де, як правило, мешкали близькі й далекі родичі). В хазяйській хаті або у господарських оудівлях часто жили в страшній тісноті підсусідки, яких пускали жи-и з харчами за всяку роботу по гос-одарству, — могла спати на долівці їм я, могло жити в стодолі чоловік П ятнаддять. У найбагатших будин-


ках вікна були з білим склом і нази­валися красними, вони відчинялися, щоб провітрювати кімнату. Най­частіше, проте, робилися круглі зе­ленкуватого скла вікна, що намертво вправлялися в рами з дерева або оло­ва. В багатших будинках, у келіях ба­гатих монастирів топилося не прос­то в печі, а в каміні й грубі; печі в та­ких домах облицьовувалися кахля­ми, що іноді були справжніми ху­дожніми витворами.

В місті центрами спілкування, крім церков і монастирів, були торго­вельні ряди. Йшла щоденна торгівля різним потрібним товаром, а раз чи кілька разів на рік, впродовж одного дня чи цілого тижня, в містечках і містах бували торговельні фестивалі-ярмарки. В Києві, наприклад, на рік було три ярмарки по вісім днів ко­жен: на Великий піст, Миколаївський 27 травня, Успенський 15 серпня (Контрактовий ярмарок був відкри­тий наступного століття й став вели-


кою щорічною подією). Торгували різним крамним, залізним та іншим товаром: у Польщу, Крим, Ґданськ, Сілезію відправляли партії чорної мерлушки, юхті, сала яловичого, шкурки білок різних, віск, гнали волів і коней, з-за кордону везли шовк, сукно, папір, вина, сіль. Барка­ми по Дніпру везли хліб, вино, залізо полосне і чавун, конопляну олію, дьо­готь, мотузки, рогожі, мед, шинкове сало, дерев'яний посуд. Вивозили на базари та ярмарки і свої нехитрі до­машні товари — груші та яблука, особливо сушені, різну городину то­що. «З Польщі», тобто з Правобереж­ної України, везли на Лівобережжя хліб. І, звичайно, гори глиняного по­суду прикрашали кожен торг. Товар переважно ремісничий — заводи ста­вилися майже виключно цегляні, шкіряні та винокурні. Кожна область мала й свої неповторні товари: Євсуг та Опішня — керамічний розписний посуд, Харків — килимки — «коци», Охтирка — кольорові гарусні ткани­ни, Богодухів — вишивані кожухи, Лохвиця — сап'янці й прикраси...







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 578. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия