Студопедия — Лакіна Г.Ф. Біометрія. - М.: Вища школа, 1980. - 296 с.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лакіна Г.Ф. Біометрія. - М.: Вища школа, 1980. - 296 с.






Марчик Л.А., Каталимов Л.Л. Варіанти індивідуальної організації енергетики скелетних м'язів хлопчиків 7 - 8 років// Тез. докл. Всерос. научн. конф. по проблеми фізичного виховання дітей шкільного та дошкільного віку. Волгоград, 1994, с. 57 - 58.

Марчик Л.А. Типологічні особливості енергетичного забезпечення м'язової діяльності хлопчиків 7 - 8 років: Автореф. канд. дис. Ульяновськ, 1995. - 23 с.

Піскова Д.М. Індивідуалізація фізичного виховання юнаків 17-18 років на основі обліку структури моторики: Автореф. канд. дис. М., 1996. - 24 с.

Піскова Д.М., Сонькін В.Д. Взаємозв'язок профілів моторики та енергетики// Тези докл. Всерос. конф.: Прикладні аспекти досліджень скелетних, серцевих і гладеньких м'язів. - Пущино, 1996, с. 47 - 48.

Зв'язок енергетики скелетних м'язів у хлопчиків 6 - 11 років з розвитком соматотіпологіческіх характеристик// Фізіологія людини. 1996, т. 22. № 6, с. 10-16.

Сонькін В.Д. Енергетичне забезпечення м'язової діяльності школярів: Автореф. докт. дис. М., 1990. - 50 с.

Сонькін В.Д., Зайцева В.В., Бурчик М.В. та ін Взаємозв'язок профілів моторики і енергетики у молодих чоловіків-студентів// Педагогічні та медичні проблеми в валеології: Сб. тр. Міжнародні. конф.- Новосибирск: Изд-во МДПУ, 1999, c. 344 -- 346.


Аеробна система енергозабезпечення м'язів. Кисневий борг

 

Аеробна система являє собою окислення поживних речовин в мітохондріях для отримання енергії. Це означає, що глюкоза, жирні кислоти і амінокислоти харчових речовин, як показано зліва на малюнку, після деякої проміжної обробки з'єднуються зкиснем, вивільняючи величезну кількість енергії, яка використовується для перетворення АМФ і АДФ в АТФ.

Порівняння аеробного механізму отримання енергії з системою глікоген-молочна кислота і фосфагенной системою по відносній максимальної швидкості генерації потужності, вираженої в молях АТФ, що утворюються в хвилину, дає наступний результат.

Таким чином, можна легко зрозуміти, що фосфагенной систему використовують м'язи для сплесків потужності тривалістю в кілька секунд, але аеробна система необхідна для тривалої спортивної активності. Між ними розташовується система глікоген-молочна кислота, яка особливо важлива для забезпечення додаткової потужності під час проміжних по тривалості навантажень (наприклад, забіги на 200 і 800 м).

Які енергетичні системи використовуються в різних видах спорту? Знаючи силу фізичної активності та їїтривалість для різних видів спорту, легко зрозуміти, яка з енергетичних систем використовується для кожного з них.

Відновлення м'язових метаболічних систем після фізичної діяльності. Подібно до того, як енергія фосфокреатина може використовуватися для відновлення АТФ, енергія системи глікоген-молочна кислота може використовуватися для відновлення і фосфокреатина, і АТФ. Енергія окисного метаболізму може відновлювати всі інші системи, АТФ, фосфокреатин і систему глікоген-молочна кислота.

Відновлення молочної кислоти означає просто видалення її надлишку, накопиченого у всіх рідинах тіла. Це особливо важливо, оскільки молочна кислота викликає надзвичайне стомлення. При наявності достатньої кількості енергії, що генерується окислювальним метаболізмом, видалення молочної кислоти здійснюється двома шляхами: (1) невелика частина молочної кислоти знову перетворюється в пировиноградную кислоту і потім піддається окислювальному метаболізму в тканинах організму, (2) інша частина молочної кислоти знову перетворюється в глюкозу, головним чином в печінці. Глюкоза, в свою чергу, використовується для поповнення запасу глікогену в м'язах.

Відновлення аеробної системи після фізичної активності. Навіть на ранніх стадіях важкої фізичної роботи здатність людини до синтезу енергії аеробним шляхом частково знижується. Це пов'язано з двома ефектами: (1) так званим кисневим боргом, (2) виснаженням запасів глікогену в м'язах.

Кисневий борг. У нормі тіло містить приблизно 2 л знаходиться в запасі кисню, який може бути використаний для аеробного метаболізму навіть без вдихання нових порцій кисню. В цей запас кисню входять: (1) 05 л, що знаходяться в повітрі легких, (2) 025 л, розчинені в рідинах тіла, (3) 1 л, пов'язаний з гемоглобіном крові; (4) 03 л, які зберігаються в самих м'язових волокнах, в основному в з'єднанні з миоглобином - речовиною, що схоже на гемоглобін і подібно до нього зв'язує кисень.

При важкій фізичній роботі майже весь запас кисню використовується для аеробного метаболізму протягом приблизно 1 хв. Потім після закінчення фізичного навантаження цей запас повинен бути відшкодований за рахунок вдихання додаткової кількості кисню в порівнянні з потребами в спокої. Крім того, близько 9 л кисню повинні бути витрачені на відновлення фосфагенной системи та молочної кислоти. Додатковий кисень, який повинен бути відшкодований, називають кисневим боргом (близько 115 л).

Рисунок ілюструє принцип кисневого боргу. Протягом перших 4 хв людина виконує важку фізичну роботу, і швидкість споживання кисню зростає більш ніж в 15 разів. Потім після закінчення фізичної роботи споживання кисню все ще залишається вище норми, причому спочатку - значно вище, поки відновлюється Фосфагенная система і відшкодовується запас кисню як частина кисневого боргу, а протягом наступних 40 хв більш повільно видаляється молочна кислота. Ранню частина кисневого боргу, кількість якого складає 35 л, називають алактацідним кисневим боргом (не пов'язаних з молочною кислотою). Пізню частину боргу, що становить приблизно 8 л кисню, називають лактацідной кисневим боргом (пов'язаним з видаленням молочної кислоти).

III. Що є біохімічною основою щвидкості, сили та витривалості? Як слід розвивати ці рухові якості.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 475. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия