Студопедия — АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА






8.1. Поняття фінансової стійкості підприємства.

8.2. Аналіз фінансової стійкості на основі співвідношення власних і залучених фінансових ресурсів підприємства.

8.3. Оцінка фінансової стійкості підприємства за рівнем безпеки господарської діяльності.

8.1. Поняття фінансової стійкості підприємства

Одним з напрямів оцінки фінансового стану підприєм­ства є визначення його фінансової стійкості, тобто рівня забезпе­ченості потреб господарської діяльності фінансовими ресурсами щодо їх наявності, розміщення і використання. Стійкість еконо­міки підприємства залежить від результатів його операційної, фі­нансової та інвестиційної діяльності за умови досягнення стабі­льного перевищення доходів над витратами, вільного маневру­вання грошовими коштами та економічного зростання.

Підприємство як відкрита система, що характеризується від­повідними складом, структурою і взаємозв'язками елементів у господарській діяльності, з однієї сторони виступає як боржник, залучаючи активи кредиторів, з іншої— як кредитор, надаючи свої активи для господарської діяльності покупців своєї продук­ції — дебіторів.

Виходячи з цього, існує тісна залежність фінансової стійкості підприємства від рівня кредиторської і дебіторської заборговано­сті, що робить вразливим фінансову стійкість господарюючих систем від зовнішніх факторів, на які не завжди можуть впливати внутрішні органи управління.

Запорукою виживання підприємства є ефективне використан­ня фінансових ресурсів, під яким розуміють відношення резуль­тату до витрат на його одержання, а збільшення цього відношен­ня свідчить про підвищення ефективності господарської діяль­ності. Ефективність є основою нагромадження суб'єктами госпо­дарювання національного багатства.

Фінансова стійкість забезпечується рівновагою між можливим обсягом формування власного капіталу (ФВК) та необхідним об­сягом його споживання (СВК), тобто ФВК = СВК. Така фінансо­ва рівновага досягається оптимізацією співвідношення між част-



Отже, фінансова стійкість передбачає, що ресурси, вкладені у підприємницьку діяльність, повинні окупитись за рахунок гро-шових потоків від господарювання, а одержаний чистий прибу­ток забезпечити самофінансування і незалежність підприємства від зовнішніх залучених джерел фінансових ресурсів, які викори­стані для формування активів.

8.2. Аналіз фінансової стійкості підприємст на основі співвідношення власних і залучених фінансових ресурсів

Активи, які забезпечують процес господарювання і фі-нансову стійкість підприємства, є дзеркальним відображенням фінансових ресурсів, сформованих з відповідних зобов'язань пе­ред кредиторами і власниками. Вдаючись до тієї чи іншої форми залучення фінансових ресурсів, слід оцінювати, яким чином вона вплине на рівень самостійності підприємства і можливі ризики при здійсненні господарської діяльності. З позиції підприємства, формування фінансових ресурсів за рахунок власних джерел є менш ризиковим порівняно з позиковими, і навпаки, для тих хто


їх формує, перебувати в статусі кредитора є менш ризиковим, ніж на правах власника.

Співвідношення між обсягами власних і позикових фінансо­вих ресурсів характеризує один із найважливіших напрямів оцін­ки фінансової стійкості підприємства. При цьому діяльність під­приємства потребує дослідження вертикальної структури джерел формування фінансових ресурсів і динаміку їх розвитку. Прив'я­зка до активів, тобто напрямів використання фінансових ресурсів підприємства, в даному разі не здійснюється.

Оптимізація вертикальної структури вимагає дотримуватися певного співвідношення між власними і залученими фінансовими ресурсами підприємства. Результати аналізу структури і динамі­ки використовуються під час прийняття рішень щодо формуван­ня фінансових ресурсів підприємства, зокрема при оцінці інвес­тиційної привабливості та кредитоспроможності.

Аналіз фінансової стійкості підприємства здійснюють через розрахунок та оцінку таких показників:

1. Абсолютна автономія — відношення власного капіталу (чи­стих активів) до загальної вартості активів. Цей характеризує, яка частина активів підприємства сформована за рахунок власного капіталу.

2. Стійка автономія — відношення власного і прирівняного до нього капіталу до загальної вартості активів. Характеризує, яку частину активів сформовано за рахунок власного капіталу і дов­гострокових зобов'язань. Якщо значення показника не досягає рекомендованих меж (0,5), не можна говорити про автономію підприємства, тобто його незалежність від зовнішніх джерел фі­нансування діяльності.

3. Концентрація залученого капіталу (зовнішня залежність під­приємства) — частка зобов'язань підприємства в його активах.

4. Загальна залежність підприємства — відношення активів до власного капіталу. Він показує, яка сума активів припадає на ко­жну гривню власних фінансових ресурсів. Якщо від величини показника відняти одиницю, то це буде означати, що на 1 гривню власних активів припадає розрахована сума залучених. Напри­клад, його значення 2,5 показує співвідношення власних і залу­чених активів як 1,0: 1,5.

Зростання цього показника означає збільшення частки залуче­них ресурсів у фінансуванні господарської діяльності підприємс­тва, а отже, втрату фінансової незалежності.

5. Загальна незалежність підприємства — відношення активів
до залученого капіталу. А саме яка сума активів припадає на ко-


жну гривню залучених фінансових ресурсів. Якщо від величини показника відняти одиницю, то це буде означати, що на 1 гривню залучених активів припадає розрахована сума власних.

6. Зовнішня поточна залежність підприємства — показує, яку частину активів сформовано за рахунок фінансових ресурсів ко­роткострокового характеру.

7. Зовнішня довгострокова залежність підприємства — пока­зує, яку частину активів сформовано за рахунок фінансових ре­сурсів довгострокового характеру.

8. Рівень незалежності власних фінансових ресурсів характе­ризується відношенням власного капіталу до власного і прирів­няного до нього капіталу. Показує, яку частину займає власний капітал у власних і прирівняних до них фінансових ресурсах.

9. Рівень залежності власних фінансових ресурсів розрахову­ють як відношення довгострокових зобов'язань до власного та прирівнюваного до нього капіталу. Показує, яку частину займа­ють довгострокові зобов'язання у власних і прирівняних до них фінансових ресурсах. Підвищення величини цього показника, з одного боку, свідчить про посилення залежності від зовнішніх джерел, а з іншого — про рівень фінансової надійності підприєм­ства і довіри до нього з боку кредиторів.

 

10. Рівень абсолютного покриття залучених фінансових ре­сурсів власним капіталом— показує співвідношення власних і залучених фінансових ресурсів.

11. Рівень стійкого покриття залучених фінансових ресурсів власним та прирівняним до нього капіталом. Він показує, скільки власних та прирівняних до них фінансових ресурсів припадає на одну гривню залученого капіталу.

12. Рівень абсолютного ризику авансування фінансових ре­сурсів у господарську діяльність — характеризує величину залу­чених фінансових ресурсів на одну гривню власного капіталу.

13. Рівень стійкого ризику авансування фінансових ресурсів у господарську діяльність — характеризує величину залучених фі­нансових ресурсів на одну гривню власного та прирівняного до нього капіталу. Чим більше його значення, тим вищий ризик ава­нсування фінансових ресурсів в господарську діяльність підпри­ємства, а фінансова залежність його від зовнішніх інвесторів по­силюється. Для досягнення мінімальної фінансової стійкості цей показник повинен бути обмежений значенням співвідношення оборотних (ОА) і необоротних (НА) активів.

14. Рівень покриття необоротних активів довгостроковими зобов'язаннями — показує, яка частина наявних необоротних ак-


тивів профінансована зовнішніми інвесторами. Збільшення пока­зника свідчить про посилення залежності підприємства, і водно­час таке фінансування є ознакою розробленої ефективної страте­гії щодо розвитку господарської діяльності.

Всі наведені показники за алгоритмами розрахунку тією чи іншою мірою визначають одну величину (пряму, обернену, част­ку), яка характеризує співвідношення між власними і залученими фінансовими ресурсами.

Для здійснення висновків щодо раціональності формування структури фінансових ресурсів і вивчення її динаміки, можна ви­користовувати лише найбільш узагальнений показник, який ха­рактеризує співвідношення власних і залучених фінансових ре­сурсів. Оскільки цей показник є відносною величиною і показує скільки одиниць однієї частини сукупності припадає на одиницю іншої, узятої за базу порівняння, то його доцільно назвати «рі­вень координації фінансових ресурсів підприємства».

Виходячи з даних фінансової звітності підприємств, показник можна розраховувати за двома алгоритмами (рівнями), які будуть характеризувати постійно-стійку і умовно-стійку його величину. При розрахунку першого рівня показника (РКФРп) власні фінан­сові ресурси визначаються тільки величиною власного капіталу (ВК), тобто чистими активами, а другого рівня (РКФРу) — з ура­хуванням наявних забезпечень наступних витрат і платежів (ЗНВП) та довгострокових зобов'язань (ДЗ), а також розрахунків, які здійснені при формуванні доходів майбутніх періодів (ДМП). Описані алгоритми відображені в наступних розрахункових фор­мулах:

РКФРп = ВК: 3; РКФРу = (ВК + ЗНВП + ДЗ): (ПЗ + ДМП),

де 3 — зобов'язання; ПЗ — поточні зобов'язання.

Результати розрахунку рівня координації фінансових ресурсів підприємства представлені в табл. 8.2.1.

Показник координації фінансових ресурсів за джерелами їх формування є основним індикатором фінансової стійкості. Чим вище його значення, тим менший ризик зовнішнього залучення фінансових ресурсів у діяльність суб'єкта господарювання.

Фінансово стійким вважається підприємство, у якого більше половини активів формується за рахунок власних фінансових ре­сурсів, тобто значення величини співвідношення власного капі­талу і зобов'язань > 1,0. З такої позиції, рівень координації фі­нансових ресурсів підприємства знаходився у поточному періоді на рівні, що всього на 0,05 (1,05 - 1,00) вище величини показни-


ка, який вважається оптимальним. Водночас, дані табл. 8.2.1 сві­дчать, що у підприємства намітилась тенденція зменшення рівня власних фінансових ресурсів на 1 грн залучених, тому що темпи приросту власного капіталу нижчі від темпів приросту позиково­го. Коефіцієнт еластичності свідчить, що в поточному році в роз­рахунку на 1 % збільшення залучених фінансових ресурсів власні збільшилися на 0,61 %. Як результат, фінансова залежність гос­подарюючого суб'єкта від зовнішніх джерел фінансування його діяльності значно посилилася.

Таблиця 8.2.1

ОЦІНКА РІВНЯ КООРДИНАЦІЇ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА

(на останній день періоду)

 

Періоди Власні фінансові ресурси на 1 грн, залучених, грн Темп зміни порівняно з мину­лим періодом Коефіцієнт еластичності
Минулий 1,07 0,91 0,44
Поточний 1,05 0,98 0,61
Відхилення -0,02 0,07 0,17

За коефіцієнтом еластичності можна характеризувати й інші сценарії співвідношення темпів зміни залучених і власних фінан­сових ресурсів: при збільшенні залучених — власні зменшують­ся; при зменшенні залучених власні також зменшуються; при збі­льшенні власних залучені зменшуються.

Поліпшення фінансової стійкості підприємства відбувається за умови, що власний капітал збільшується, а зобов'язання змен­шуються; власний капітал збільшується більшими темпами, ніж зобов'язання; власний капітал зменшується меншими темпами, ніж зобов'язання.

Потрібно також зазначити, що між структурою фінансових ре­сурсів підприємств різних КВЕД і країн існують значні відмінно­сті. Добре відомо, що японські підприємства покладаються на по­зикове фінансування значно більше, ніж американські. Середній рівень зобов'язань підприємств, розміщених в Італії, більше ніж удвічі перевищує цей показник для підприємств, розміщених у Сінгапурі.

Частка залучених і власних фінансових ресурсів, особливо розміщених в активах, залежить від виду економічної діяльності. У підприємства, де велика частка необоротних активів, рівень


ризику авансованих фінансових ресурсів в господарську діяль­ність не може бути високим, а там, де значна частка оборотних активів, він може бути високим.

Рівень ризику авансування фінансових ресурсів у господар­ську діяльність є не лише індикатором фінансової стійкості, а й впливає на величину чистого прибутку і власного капіталу. Ефект залежить від величини створеного підприємством при­бутку, плати за фінансові ресурси (проценти за позики і креди­торську заборгованість, можливі пені, штрафи, неустойки) і рі­вня зобов'язань на 1 гривню власного капіталу. При збільшенні частки залучених фінансових ресурсів зростає пла­та за їх використання і, відповідно, зменшується чистий при­буток.

Рівень ефективності формування фінансових ресурсів за раху­нок зобов'язань (РЕЗ) визначають за відношенням темпів приро­сту чистого прибутку (А ЧП %) і темпів приросту створеного прибутку до покриття витрат за користування залученим капіта­лом і сплати податків на прибуток (ДСП %):

РЕЗ = АЧП %: АСП %.

Показник характеризує пропорцію, за якою змінюються вели­чини створеного і чистого прибутку підприємства. Залучення зо­бов'язань до формування фінансових ресурсів є ефективним за умови, що приріст чистого прибутку буде відбуватися більшими темпами, ніж створеного прибутку в процесі господарської дія­льності.

Процес оптимізації структури фінансових ресурсів за критері­єм максимізації рівня прибутковості власного капіталу здійсню­ється в такий спосіб (табл. 8.2.2).

Як видно з даних табл. 8.2.2, найвища прибутковість досяга­ється при рівні зобов'язань на 1 грн власного капіталу, що визна­чається співвідношенням залучених і власних фінансових ресур­сів в пропорції 50 %: 50 %. Розрахунок показує, що при співвідношенні залучених і власних фінансових ресурсів в про­порції 66,7 %: 33,3 % ефект від використання залучених коштів відсутній, а при їх збільшенні в структурі прибутковість активів зменшується.

Багатоваріантні розрахунки формування джерел активів під­приємства дають можливість визначити оптимальну структуру фінансових ресурсів, що забезпечує максимальну прибутковість інвестиційних вкладень в господарську діяльність.


Таблиця 8.2.2

РОЗРАХУНОК ОПТИМІЗАЦІЇ СТРУКТУРИ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА

 

 

Показники Варіанти розрахунку
             
1. Власний та прирівняний до нього капітал, тис. грн              
2. Можлива сума зобов'язань (залучених фінансових ресурсів), тис. грн            
3. Загальна сума фінансових ресурсів, розміщених в активах, тис. грн (ряд. 1 + ряд. 2)              
4. Рівень зобов'язань на 1 грн власного капіталу, грн (ряд. 2::ряд 1). 0,25 0,50 1,00 1,50 2,00 2,50
5. Прибутковість активів, без витрат за користування залуче­ними фінансовими ресурсами, коп. 12,0 12,0 12,0 12,0 12,0 12,0 12,0
6. Створений підприємством прибуток, тис грн (ряд. 3 ■ ряд. 5:: 100)              
7. Витрати за користування залученими фінансовими ресурса­ми, в середньому за 1 гривню. 10,0 10,5 11,0 11,5 12,0 12,5
8. Витрати за користування залученими фінансовими ресурса­ми, тис. грн (ряд. 2 • ряд. 7: 100) ' — 15,0 31,5 66,0 103, 144, 0 187, 5
9. Прибуток до оподаткування, тис. грн (ряд. 6 - ряд. 8) 72,0 75,0 76,5 78,0 76,5 72,0 64,5
10. Податок на прибуток, при ставці 25 %, тис. грн (ряд. 9 ■ 0,25) 18,0 18,8 19,1 19,5 19,1 18,0 16,1
11. Чистий прибуток, тис. грн (ряд. 9 - ряд. 10) 54,0 56,2 57,4 58,5 57,4 54,0 48,4
12. Прибутковість власного капіталу за чистим прибутком, на 1 гривню, коп. (ряд. 11: ряд. 1 • 100) 9,00 9,37 9,57 9,75 9,57 9,00 8,07

ризику авансованих фінансових ресурсів в господарську діяль­ність не може бути високим, а там, де значна частка оборотних активів, він може бути високим.

Рівень ризику авансування фінансових ресурсів у господар­ську діяльність є не лише індикатором фінансової стійкості, а й впливає на величину чистого прибутку і власного капіталу. Ефект залежить від величини створеного підприємством при­бутку, плати за фінансові ресурси (проценти за позики і креди­торську заборгованість, можливі пені, штрафи, неустойки) і рі­вня зобов'язань на 1 гривню власного капіталу. При збільшенні частки залучених фінансових ресурсів зростає пла­та за їх використання і, відповідно, зменшується чистий при­буток.

Рівень ефективності формування фінансових ресурсів за раху­нок зобов'язань (РЕЗ) визначають за відношенням темпів приро­сту чистого прибутку (А ЧП %) і темпів приросту створеного прибутку до покриття витрат за користування залученим капіта­лом і сплати податків на прибуток (ДСП %):

РЕЗ = АЧП %: ДСП %.

Показник характеризує пропорцію, за якою змінюються вели­чини створеного і чистого прибутку підприємства. Залучення зо­бов'язань до формування фінансових ресурсів є ефективним за умови, що приріст чистого прибутку буде відбуватися більшими темпами, ніж створеного прибутку в процесі господарської дія­льності.

Процес оптимізації структури фінансових ресурсів за критері­єм максимізації рівня прибутковості власного капіталу здійсню­ється в такий спосіб (табл. 8.2.2).

Як видно з даних табл. 8.2.2, найвища прибутковість досяга­ється при рівні зобов'язань на 1 грн власного капіталу, що визна­чається співвідношенням залучених і власних фінансових ресур­сів в пропорції 50 %: 50 %. Розрахунок показує, що при співвідношенні залучених і власних фінансових ресурсів в про­порції 66,7 %: 33,3 % ефект від використання залучених коштів відсутній, а при їх збільшенні в структурі прибутковість активів зменшується.

Багатоваріантні розрахунки формування джерел активів під­приємства дають можливість визначити оптимальну структуру фінансових ресурсів, що забезпечує максимальну прибутковість інвестиційних вкладень в господарську діяльність.


Таблиця 8.2.2







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 647. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия