Студопедия — Соуси молочні 14 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Соуси молочні 14 страница






Харчові відходи, заливши холодною водою (1...1.5 д па 1 кг відхо­дів), варять 1,5 год, після чого відокремлюють м'якоть від кісток; хря­щі доварюють окремо. М'якоть і хрящі подрібнюють, заливають проці- джепим бульйоном, проварюють 10 хв, уводять замочений желатин і далі варять так само, як холодець із риби.

Оскільки в бульйоні з рибних відходів глютину значно більше, ніж у бульйоні, отриманому при варінні риби, кількість желатину, що вво­диться в перший, удвічі менше, ніж у холодцю із риби (відповідно 1,5% і 3,0%).

У сучасній ресторанній кухні рідка основа заливних страв (проясне­ний бульйон) дуже часто замінюється овочевим відваром, або фрукто­вим, овочевим соком, вершками тощо.

9.5. Холодні страви й закуски із м'яса, м'ясопродуктів і птиці

Д

ля приготування холодних страв і закусок використовують гастрономічні товари (ковбасні вироби, свииокопчення), м'ясопродукти відварні і смажені (яловичина, свинина, язик, поросята), м'ясо відварне і смажену птицю та кроликів, кулінарні ви­роби промислового виробництва (яловичина та свинина відварні і сма­жені великим шматком, м'якоть птиці відварна у формі брикету).

З ковбасних батонів видаляють шпагат, оболонку; в окосту корейки й грудинки — шкіру й кістки; м'якоть окосту розділяють па шматки но сполучпо-ткапинних прошарках. Гастрономічні продукти, а також м'ясо відварне або смажене нарізають широкими тоненькими шматка­ми завтовшки 3...4 мм, птицю й кролика січуть па порції.

Гастрономічні продукти подають із гарніром або без нього — м'ясо, м'ясопродукти, птиця й кролики — з різноманітними гарнірами зі сві­жих овочів (огірки, помідори, салат зелений), варених (морква, карто­пля, зелений горошок, огірки солоні), свіжих і маринованих плодів, із салатами з білоголової або червоноголової капусти, соусами майонез, майонез із корнішонами, соусом хрін.

Подають також асорті з декількох (пе менше трьох) видів м'ясо­продуктів, наприклад вареного м'яса, язика, окосту, смаженої птиці.

Для заливних страв варені м'ясо та язики нарізають порціонними шматками, м'якоть птиці й дичини — дрібними. Набубнявілий желатин розчиняють у гарячому бульйоні, уводять спеції, оцет, прояснюють бульйон яєчними білками і проціджують. Заливають м'ясо й птицю же­лейним бульйоном або овочевим відваром, соком, вершками тощо, так само, як і рибу.

Тоненьким шаром желе (1...2 мм), приготовлене на курячому бульйоні, заливають філе птиці або дичини, фаршироване паштетом з

телячої або курячої печінки. Гарнірують свіжими овочами, дрібно по­січеним желе. Подають із соусом майонез або майонез із корнішонами.

Філе птиці й дичини подають під майонезом або майонезом з желе. Підготовляють філе й припускають. Можна зняти філе з тушки варе­ної птиці, зачистити його і видалити шкіру. Підготовлене філе полива­ють майонезом і гарнірують овочами.

Рулети готують Із яловичини, свинини та м'яса курей. На порціон­ні злегка відбиті шматки вирізки, змащені гірчицею, викладають шма­точки відбитої курячої м'якоті і намочений чорнослив без кісточок. М'ясо загортають рулетом, обсмажують і доводять до готовності в жа­ровій шафі. Після охолодження глазурують м'ясним желе.

Для приготування рулету з курей з підготовлених тушок знімають м'якоть разом зі шкірою. Шар м'якоті повинен бути однакової товщи­ни по всій поверхні шкіри. Уклавши м'якоть шкірою донизу, кладуть зверху відбиті шматочки свинини й вимочений у воді чорнослив без кісточок, загортають рулетом, потім у целофан і варять 1...1,5 год. Го­товий рулет охолоджують під пресом. Свинину й чорнослив можна за­мінити омлетом, випеченим з додаванням нарізаного соломкою окосту.

Готові рулети нарізають порціями, гарнірують овочевими салатами, свіжими або маринованими овочами і плодами.

Поросят і курей фарширують. У курей, надрізавши шкіру уздовж спинки, видаляють ЇЇ з усієї тушки, залишаючи на шкірі шар м'якоті завтовшки 10 мм. Для фаршу м'якоть курей з додаванням свинини подрібнюють па м'ясорубці, додають молоко, яйця, ядра фісташок (їх іноді заміняють консервованим зеленим горошком), порошок мускат­ного горіха, перець, сіль і добре вимішують, фаршем заповнюють шкі­ру курки й зашивають розріз.

Тушку поросяти розрізають уздовж по черевцю, знімають шкіру із частиною м'якоті. З голови шкіру не знімають. Шкіру зашивають по лінії розрізу, залишивши біля шиї невеликий отвір, через який шкіру заповнюють фаршем. М'якоть, що залишилася на кістках, зрізають, до м'якоті додають свинину Й готують фарш так, як для фарширування курки.

Підготовлені напівфабрикати загортають у марлю або пергамент, перев'язують шпагатом, варять 1...1,5 год, прохолоджують у бульйоні, після чого кладуть під легкий прес. Фаршированих курей (галантин) і поросят нарізають тоненькими скибочками, гарнірують овочами, по­січеним желе. Окремо подають соус майонез із корнішонами (до кур­ки) і соус хріп (до поросяти).

Для приготування паштету обсмажені на шпику печінку, моркву й цибулю двічі подрібнюють на м'ясорубці із паштетною решіткою. До­дають молоко або бульйон, жовтки варених яєць, вершкове масло (2/3 норми), сіль і ретельно перемішують. Паш*е'п1У масУ формують у вигляді батона, який оформлюють збитим вершковим маслом, ви­пускаючи його з кондитерського мішка, І ІЮС(1ІШЮГЬ подрюпепим яєч­ним білком.

Холодці готують із котлетного м'яса та субпродуктів (путовий су­глоб, яловичі вуха, свинячі губи, діафрагма, фляки, голови). Котлетне м'ясо варять 3.-5 год, зливають бульйон, подрібнюють, знову

заливають бульйоном, солять і проварюють?0...25 хв. Потім уводять набубнявілий желатин (1.-1,5% маси бульйонУ) 1 вводять до кипіння. У гарячий холодець додають розтертий часник розливають па листи и охолоджують. Оброблені субпродукти січу-ґЬ шматками завдовжки 50-60 мм, заливають холодною водою у співвідношенні 1:2 1 варять при слабкому кипінні Є...8 год, видаляючи аС^Ш шо накопичується иа поверхні. Білки субпродуктів представлені в основному колагеном. Кількість глютину, що утвориться в процесі тривалого варіння з кола­гену, достатня для утворення при охолоджені" МІЦНОГО холодцю, тому додатково желатин у бульйон пе вводять.

М'якоть, відокремлену від субпродуктів, зварилися, січуть або подрібнюють па м'ясорубці, змішують із бульйоном і далі варять хо­лодець, як зазначено вище.

Охолоджений холодець нарізають порція*** і! "«Дають із соусом хрін.

Готуючи закуски і холодні страви іноземії01 КУХШ> часто застосову­ють мариновані холодні закуски.

Маринування використовується в нриготУранш голодних закусок з різних видів сировини. Це додає соковитості кулінарному виробу, що одержує необхідний смаковий та ароматичний букет. Маринувати мож­на м'ясо, птицю.. Маринування - це іноді завершальний ^етап перед ви­користанням холодної закуски, а також переДУє тепловій обробці.

Так, для приготування маринованої грудипки індички із солодким перцем готують маринад з оцту, масла, перці0' паприки, соєвого соусу та цукру. Шматочки філе індички змащують маринадом і залишають у холодильнику па піч для маринування. ГруДиики івдички надрізають уздовж якнайглибше, потім паралельно цьомУ надрізу ще раз глибоко надрізають па відстані 4 см праворуч і ліворУ4- Місця надрізів натира­ють маринадом. У середній надріз вкладають жовту смужку солодкого перцю, у ліву - червону, у праву - зелену. Скручують грудинку ру­летом і перев'язують шпагатом. Кладуть рулє1' У РУкав для запікання и поливають його маринадом, зав'язують кінИ1- Випікають при ISO С приблизно і годину 15 хвилин. Потім охолоДжУІОТЬ У Рукаві, і за 2 го­дини відкривають. Проціджують сік, що видУІНВСЯ> 1ФІЗЬ сито. Грудин­ку нарізають скибочками. Перець, що залиіішвся ВІД фарширування,

нарізають кубиками й використовують як гарнір, а соусом може бути ніпа Із солодкого перцю.

Карпаччо (італійська страва) часто входить у ресторанне меню. Це тип італійських страв, названий на честь знаменитого художника Вітторе Карпаччо (Саграссіо, приблизно 1455-1526), на полотнах яко­го можна розгледіти особливі відтінки червоного кольору (спочатку карпаччо готувалося із сирого м'яса, нарізаного тоненькими скибоч­ками). Страву вигадали у Венеції в знаменитому барі «Гаррі» готелю «Даніеле» па Грапд-капалі.

Карпаччо готується з яловичини, а також риби, помідорів, різних морепродуктів, хоча пайнопуляриіше м'ясне. Готуючи карпаччо як су­міш для маринування зазвичай використовуються бальзамічний оцет, маслинова олія холодного віджиму (Extra virgin), сіль і свіжозмелепий перець.

Карпаччо з яловичини (варіант 1). Вирізку варто потримати в мо­розильній камері близько 2 годин, щоб вона легко нарізалася на дуже тоненькі скибочки. Потім м'ясо розкладають па тарілці, збризкують го­ріховою або маслиновою олією, бальзамічним оцтом, свіжозвичавленим соком апельсина, ворчестерським соусом, посипають сіллю, перцем і ставлять у холодильник. Можна зверху покласти часточки апельсина, обчищеного від плівок.

Каргшччо з яловичини (варіант 2).

Вирізку тоненько нарізають, викладають на тарілці, посипають су­хариками, додають каперси й нарізані сушені помідори. Потім запра­вляють маслиновою олією і бальзамічним оцтом, додають сіль, перець і посипають стружкою з «Пармезану». Охолоджують у холодильнику. Прикрашають листям салату.

Карпаччо з яловичини (варіант 3). Зачищене від плівок і жиру м'ясо кладуть у морозильну камеру. Заморожене м'ясо нарізають то­ненькими скибочками, розкладають шаром па тарілці, посипають сіллю, перцем, збризкують лимонним соком.

9.6. Холодні страви і закуски з яєць

З

варені круто яйця фарширують, використовують для приго­тування яєчних салатів, заливних яєць, подають під майонезом. Для фарширування варепі яйця розрізають уздовж. Жовток протирають і змішують із фаршами з подрібненої м'якоті оселедця з цибулею або пасерованою цибулею зі сметаною й гірчицею, вареним

м'ясом криля, заправленого майонезом. Отриманими масами наповню­ють яєчні білки. Зверху фаршировані яйця поливають майонезом або сметаною.

Яйця подають із Ікрою (зернистою, паюсною, кетовою) або осе­ледцевим маслом, які викладають гіркою на половинки яйця, пе вий­маючи жовтка.

Для приготування яєчних салатів зварені круто й нарізані яйця пе­ремішують із солоними огірками, ріпчастою цибулею І заправляють ма­йонезом та гірчицею або змішують із шинковою зеленою або ріпчастою цибулею і заправляють вершковим маслом.

Для страви яйця під майонезом половинки варених яєць виклада­ють зрізом донизу на гірку овочів (картопля, морква, огірки, помідори, зелений горошок), заправлених майонезом і соусом соєвим. Зверху яйця заливають майонезом.

9.7. Гарніри та соуси до холодних страв і закусок

Х

олодні страви й закуски з рибо-, м'ясопродуктів і птиці пода­ють із овочевими гарнірами — простими й складними, як гар­ніри використовують також овочеві салати. Простими гарні­рами є свіжі, солоні огірки й помідори, зелена і ріпчаста цибуля, мариновані плоди і ягоди та ін. Овочі нарізають скибочками або дріб­ними кубиками. Дрібні екземпляри плодів і ягід використовують ЦІЛ­КОМ. У складні гарніри входять варені овочі (картопля, морква, квасо­ля овочева, буряк), консервований зелений горошок, свіжі й солоні огірки та помідори, мариновані яблука, сливи, виноград тощо. Ці про­дукти групують із урахуванням смакової сумісності й колірних контра­стів. До складних гарнірів м'ясних і рибних страв входить м'ясне (риб­не) желе, посічене дрібними кубиками. Його використовують також для оформлення м'ясних і рибних вінегретів.

Найпоширеніший соус, що використовується для приготування хо­лодних страв, — соус майонез.

Класична технологія приготування соусу майонез подана у діючо­му Збірнику рецептур, але рецептурний склад може бути змінений зав­дяки використанню не звичайного оцту, а винного, з олії ліпше вжива­ти маслинову, гірчицю — діжонську. Серед найбільш популярних похідних соусів слід зазначити такі:

• айоли, що готують із розтертим часником (до парової риби, яєць, зварених круто, супу буйабес, равликів, холодного м'яса);

• іиантильї, що готують зі збитими вершками (до холодних овочів, відварної риби);

* тартар, що готують із додаванням нашаткованих консервованих

огірків, каперсів, естрагону, петрушки (до смаженої та рпби-гриль).

Заправи для закусок готують па олії, додаючи до неї к різних ком­бінаціях оцет, лимонний сік або лимонну кислоту, яєчні жовтки, нукор, гірчицю, перець, сіль тощо.

У літературі можна також натрапити на англійський термін «дрессіпп>, що означає салатну заправу на основі олії й оцту. У євро­пейській кухні соус вінегрет — це не що інше як салатна заправа, при­готовлена з маслинової олії, винного оцту (лимонного соку), солі й меленого перцю, іноді подрібнених трав, Його смак можна змінювати за рахунок різних інгредієнтів, наприклад, сиру «Рокфор», гірчиці (англійської або французької). Якщо в соус вінегрет додати подрібнені каперси, цибулю-віалот і зелень, то вийде равігот. Будь-який різновид соусу вінегрет поєднується з подрібненою свіжою зеленню (петрушки, кервелю, естрагону, базиліку, м'яти, майорану, цибулі тощо), каперса­ми, тертим хроном. Як заправа соусу вінегрет також може використо­вуватися шоре з м'якоті запеченого солодкого перцю.

Для приготування рибних і деяких овочевих закусок використову­ють соус маринад (з томатом, без томату, з буряком).

До відварної яловичини, поросят, смаженої свинини, відварної ри­би, холодців подають соус хрін (зі сметаною, буряком). До відварної яловичини, риби, копченого лосося подається соус із винограду та хропу. Для цього соусу виноград (без кісточок і нарізаний) з'єднують із тертим хріном, лимонним соком, збитими вершками, сіллю й кай- єиським перцем.

За основу деяких соусів для холодних страв іноді беруть конфітюр або фруктово-ягідне желе із запашних і збагачених кислотою плодів, наприклад порічки або журавлини. Так, для холодних м'ясних страв (язика і свинячого холодцю) використовують знаменитий соус *Кум- берланд». Щоб приготувати цей соус, варто з'єднати подрібнену і бланшовану цибулю-шал от, бланшовану й нарізану тоненькою солом­кою лимонну й апельсинову цедру з розтопленим желе порічки, соком лимона й апельсина, портвейном і білим винним оцтом, а потім за­правити меленим імбиром, сіллю й перцем. Для приготування соусу часто застосовують пюре з консервованих ягід (наприклад, бруснично­го компоту). Якщо з'єднати шоре з майонезом, гірчицею, лимонним і апельсиновим соком і цедрою, сіллю й перцем, то отриманий соус мож­на використовувати для заправи салатів з м'яса й дичини.

Фруктові салати (з апельсинів, дині тощо) заправляють холодним сметанним псоусом: сметаною з ягідним соком, лікеру, лимонної цедри та кориці.

9.8. Технологія окремих салатів і закусок закордонної кухні

САЛАТ ІТАЛІЙСЬКИЙ З МОРЕПРОДУКТІВ (холодна закуска - страва італійської кухні). Покладіть мідії у велику каструлю з водою. Накрийте кришкою, варіть на сильному вогні 5 хвилин, доки мідії не розкриються. Зніміть із вопио, відкладіть раковини, що не розкрилися. Можна трохи остудити. Вийміть мідії з раковин. У тій же воді зваріть інші морські молюски, відкладіть раковини, що не розкрилися. Відо­кремте голову кальмара від тулуба, видаліть «кістяк» — вузьку рогову пластину. Зніміть шкірочку, наріжте тулуб кільцями. Відтинайте щу­пальні біля самих очей, відкладіть. Розігрійте масло в сковороді з тов­стим дном. Покладіть щупальці й нарізані тулуби кальмарів і тушкуй­те 2 хвилини, поки м'ясо кальмара не розм'якне. Перекладіть у глибоке блюдо, додайте інші морепродукти. Змішайте інгредієнти приправи, полийте салат і поставте в холодильник па 2 години. Прикрашайте страву петрушкою та скибочками лимона,

САЛАТ ГРЕЦЬКИЙ (холодна закуска — страва грецької кухні). Для соусу (на 1 порцію): гірчицю «Діжонську»; олію; яблучний сік; свіжий часник; оцет; орігапо; базилік; білий мелений перець, усі компоненти змішують. Цибулю нарізають півкільцями; салат, болгарський перець І сир фета — кубиками; помідори й огірки — часточками. Нарізані ком­поненти перемішують, додають маслини, заправляють соусом, прикра­шають гілочками петрушки.

ЧІЗ САВОРІ (холодна закуска — страва французької кухні.) Сирні кульки готують у такий спосіб: всі сири (фета, моцарелла, камамбер, ементаллер) подрібнюють до однорідної маси, перемішують, додають коньяк, спеції (білий мелений перець; кайєнський перець), жовтки І м'яке вершкове масло. Дають вистоятися. Потім розкачують кульки і панірують в обсипках (обсипка — мак, кмин, фісташки, паприка). Ін­гредієнти (майонез, кетчуп, гірчиця, подрібнені солоні огірки, подріб­нена зелена цибуля) для соусу «тар-тар^ добре розмішують до однорід­ної маси і переливають у коко/пшцю, Сири, що залишилися, крім моцарелли, нарізають скибочками, сир моцарелла — кубиками, і викла­дають па тарілку. Туди ж кладуть сирні кульки і ставлять кокотнишо із соусом. Страву прикрашають зеленню, консервованими вишнями й маслинами.

ПАШТЕТ ІЗ М'ЯСА КАБАНА (страва австрійської кухні). Гриби об­чистити. Видалити з м'яса жили й шкіру, вимити, просушити й паріза- ти,кубиками. Цибулю розрізати на 8 частин. Петрушку вимити, струс­нути, 1 гілочку відкласти убік, решту посікти. Шпик нарізати кубика­ми. Печінку обчистити від жиру та плівок, вимити, обсушити й обсма­жити у вершковому маслі 5 хв. М'ясо пропустити двічі крізь м'ясорубку з цибулею і шпиком. Печінку нарізати кубиками і змішати з фаршем, додати посічену петрушку, приправити прянощами й вином. Розігріти духовку до 200 °С. Половиною м'ясної маси наповнити жа­ростійку форму, зверху викласти печериці і розподілити залишок фар­шу. Закрити форму кришкою. Піддон наповнити гарячою водою, по­ставити в нього форму й готувати 1,5 години в духовці (середнє положення). Готову страву поставити в холодильник, потім прикраси­ти рештою петрушки і подавати із брусничним конфітюром та свіжим білим хлібом.

САЛАТ ПО-МАКЕДОНСЬКИ (страва болгарської кухні). Цвітну ка­пусту обчистити від листя, відокремити качан, розібрати па суцвіття й варити в киплячій підсоленій воді. Зі стручків квасолі видалити про­жилки й нарізати у вигляді ромбиків. Обчищену молоду моркву нарі­зати кружечками, зелений солодкий перець — соломкою. Нарізані ово­чі варити окремо до готовності, відкинути на друшляк й остудити. Обчищені свіжі огірки нарізати кружальцями, цибулю — соломкою. Підготовлені овочі покласти упереміж у посуд, полити заправою цибу­лю із суміші маслинової олії, готової гірчиці, цукру, меленого перцю. Посолити за смаком. Страву викласти па листя салату, посипати дріб­но нарізаною зеленню петрушки. Подавати салат до м'яса.

САЛАТ ПО-ШОПСЬКИ (страва болгарської кухні). Свіжі огірки обчистити й нарізати так само, як і помідори, великими кубиками, пе­рець — скибочками, цибулю ріпчасту шаткувати соломкою. Усе зміша­ти й заправити олією, оцтом і сіллю. Викласти гіркою в салатник І по­сипати тертою болгарською бринзою. Прикрасити зеленню.

САЛАТ ВАХАР (холодна закуска — страва грузинської кухні). Зварену картоплю обчистити від шкірки й нарізати кружечками. У са­латник викласти почергово шарами картоплю, огірки, помідори, реди­ску, посипати сіллю, перцем, полити сметаною (сметану можна подати окремо), зверху покласти яйце, нарізане кружечками або часточками («часничком»), а також помідор або редиску, оформлені у вигляді тюльпана. Прикрасити зеленню.

САНДВІЧІ З М'ЯСНИМ ПАШТЕТОМ ПО-АМЕРИКАНСЬКИ (хо­лодна закуска — страва американської кухні). Жовтки, молоко й борош­но перемішати з вершковим маслом і спеціями та поставити па парову баню до загустіппя. Коли ця суміш охолоне, змішати її зі смаженим або вареним м'ясом та Іншими продуктами і збризнути соком лимона. Цією масою змастити скибочки хліба, скласти їх разом.

САЛАТ «ПІКАДІЛЛІ» (холодна закуска — страва англійської кухні). Картоплю в шкірці відварюють у підсоленій воді, обчищають, охо­лоджують і нарізають кружечками завтовшки 1 см. Ріпчасту цибулю нарізають кільцями. Солоний оселедець розбирають на чисте філе й нарізають скибочками. У салатник викладають гіркою картоплю, цибу­лю й оселедець. Салат заправляють маслиновою або іншою олією та оцтом, додавши до нього трохи гірчиці.

КРЕВЕТКИ КОРОЛІВСЬКІ ПО-ІСПАНСЬКИ (холодна закуска - страва іспанської кухні). Почистіть креветки. Кожну креветку надрізай­те гострим ножем уздовж спинки, щоб надати ви гнутої форми. На ско­вороді добре розігрійте масло з перцем чиллі. Присмажте креветки до яскраво-рожевого кольору разом із часником і сіллю, постійно розмі­шуючи, Подавайте гарячими із хрустким хлібом і часточками лимона.

САЦИВІ (страва грузинської кухні). Цільну тушку птиці варити в каструлі 15 хвилин (після закипання), потім присмажити на листі до готовності, попередньо посоливши. Для соусу: пропустити горіхи, часник і кінзу крізь м'ясорубку, до отриманої маси додати сіль, перець, корицю, гвоздику, кукурудзяне борошно. Усе ретельно перемішати й розвести бульйоном. Суміш влити в чисту каструлю й варити 10 хв. Додати оцет і кип'ятити 5 хв. Нашатковану цибулю протушкувати в маслі, додати в соус разом із сунелі й кип'ятити ще 5 хв. Покласти в соус птицю порціонними шматками, і коли закипить, зняти з вогню. Подавати охолодженою.

ЛАНГУСТИ ІЗ ШАМПАНСЬКИМ (холодна закуска французької кухні). Лан густи покласти в киплячу підсолену воду, варити до го­товності з додаванням селери. Лангусти повинні стати червоними, їхні панцирі легко відокремлюються від м'якоті. М'ясо лангустів охолоди­ти, звільнити від кишок. Обчищені й нарізані цибулю та моркву злег­ка обсмажити в глибокій сковороді, посолити, додати перцю, покласти одну гвоздичку й лавровий лист, влити шампанське (або біле вино). Залишити повільно кипіти на слабкому воші 10 хв, після чого покла­сти туди шматки лангустів, проварити. Тріску відварити, охолодити, нарізати скибочками, додати зелений горошок, дрібно нарізані огірки, помідори, відварну цвітну капусту І приготувати в такий спосіб рибний салат. Заправити майонезом. Лангусти подавати до стола в скляній са­латниці. Рибним салатом нафарширувати помідори й поставити поряд Із лангустами. Цілі шматки лангустів прикрасити зеленню, часточками яблук.

9.9. Санітарно-гігієнічні вимоги,

що висуваються до приготування, зберігання та реалізації холодних страв і закусок


ручна або механічна обробка продуктів (нарізання, перемішу­

авершальпим етапом приготування холодних страв і закусок є

вання, порціонуваиня, оформлення), під час якої від рук пер­


 

соналу або недостатньо знезараженого інвентарю та інструментів мо­жливе вторинне обсіменіння продукції. Внаслідок цього у разі недотримання санітарних правил холодні страви й закуски можуть бу­ти причиною шлунково-кишкових захворювань або харчових отруєнь,

Особливо вразливими з погляду обсіменіння є обчищення й нарізан­ня варених овочів та інших продуктів, а також недостатньо ретельне промивання зелені, цибулі, огірків, помідорів. Тільки за пайсуворїшого дотримання технологічних і санітарних правил приготування й реаліза­ції готової продукції можна забезпечити її санітарну безпечність. Необхідно зважати на ретельне промивання продуктів, видалення при їхньому обчищенні пошкоджених і зіпсованих частин. Після теплової обробки продукти охолоджують до 8...10 °С перед їхнім подальшим ви­користанням. Салати зі свіжих овочів варто готувати залежно від попи­ту, а заправляти салати й вінегрети — безпосередньо перед подаванням.

У теплу пору року, із травня до вересня, забороняється виготовлен­ня й реалізація холодців.

Варто чітко стежити за санітарним станом обладнання й інвентарю та правильним їх застосуванням, не порушувати строки й режим реа­лізації готової продукції.

До якості холодних страв і закусок висувають такі вимоги. Поверхня бутербродів, гастрономічних товарів, м'ясних і рибних закусок має бути иезавітрена, овочі в салатах і гарнірах — пезів'ядими, форма нарізання — однорідна. Консистенція свіжих овочів щільна, хрустка, варених — м'яка. Салати соковиті, із сирих овочів — без виділення вільної рідини.

У заливних стравах продукти акуратно нарізані, м'які, повністю покриті прозорим желе. Смак і аромат основного продукту й желе добре виражені.

М'ясо смажене має бути зачищене від плівок і сухожилків, наріза­не широкими тоненькими скибочками. Колір м'яса — сірий, по краях скибочок кірочка коричнева. Ковбасні вироби обчищені від оболонки, нарізані тоненькими скибочками. Не допускаються виділення крапель жиру, па поверхні сирокончепих ковбас, сірі й зеленуваті плями на варених ковбасах. У м'ясних холодцях желе щільне, злегка пружне, непрозоре. Шматочки м'ясних продуктів рівномірно розподілені в же­ле. Смак м'ясний з ароматом спецій і часнику

 

Відварна осетрова риба має бути акуратно нарізаною шматками. Консистенція щільна, пекрихка, шкіра добре зачищена, м'яка. Тонень­кі скибочки лососевих риб зачищені від шкіри й кісток.

Терміни зберігання холодних закусок при температурі 2...6 °С наведені нижче (год):

Холодці м'ясні і м'ясо заливне 12 Паштети з м'яса та печінки, що виробляються

підприємствами ресторанного господарства б

Яйця варені 24

Риба фарширована 24 Вироби січені із солоної риби (оселедця,

скумбрії, сардин та ін.) 24

Риба всіх найменувань І рулети гарячого копчення 48

Масла рибні та ікряні всіх найменувань 24

Риба заливна (-2...+2 °С) ' 24

Ковбаси варені вищого ґатунку 72

1-го й 2-го ґатунку 48

Хліби м'ясні вищого ґатунку 72

1- го і 2-го ґатунку 48 Ковбаси ліверні вищого І 1-го ґатунку 48

2- го ґатунку 24 Ковбаси варепі вищого гатунку Із птиці 72 Салати й вінегрети всіх найменувань 6

позаправлені

Салати, вироблені на заготівельних підприємствах,

з капусти квашеної 24

м'ясний, рибний, «Столичний» незаправлені 12

Контрольні запитання і завдання

1. Які існують види бутербродів? Які технологічні вимоги до їхнього виробництва й реалізації?

2. Перелічіть види фаршів і опишіть технологію їхнього виробництва для закуски «Помідори фаршировані».

3. Які існують способи обробки солоної риби для холодних закусок?

4. Які сапітарпо-техпологічпі вимоги висувають до виробництва й реалізації м'ясних холодців?

5. Які соуси подають до холодних страв?

Розділ 10

АСОРТИМЕНТ І ТЕХНОЛОГІЯ СОЛОДКИХ СТРАВ

Десертна кулінарія — це мистецтво спокушання. Ко­лись подавання десерту мало більше спільного з архітек­турою, ніж з кулінарією. Зараз спостерігається тенденція

до відносної простоти. І все-таки сучасні кухарі полюбляють готувати показові страви, демонструючи красу десертних матеріалів. Оскільки вони різноманітні й дуже ефектні, подібні декоративні шедеври доте­пер проявляють найвищий ступінь досконалості в десертній кулінарії.

Усі десертні страви класифікують па дві нерівні групи: велику — холодні і малу — гарячі солодкі страви. Холодні солодкі страви, у свою чергу, поділяють па свіжі й швидкозаморожепі плоди і ягоди, компоти, желеподібні і заморожені страви.

Основною сировиною для виробництва солодких страв, крім цукру, є плоди, ягоди, сухофрукти, молоко, сметана, вершки, яйця тощо. Ус­пішно використовують також різноманітні продукти переробки плодів, ягід, овочів: шоре, пасти, сухі порошки, що дозволяє значно знизити трудомісткість і скоротити час приготування страв.

Ніколи не можна розглядати десерт поза контекстом усього обіду, після якого він повинен подаватися. Так, найбільш ситним десертом важається пудинг. Він завершує простий обід, що складається з тарілки м'ясного супу і другої гарячої страви. Багата й ситна трапеза потребує легкого й простого десерту, такого як нежирне морозиво. І навпаки, меню може бути складене, починаючи від простих страв, з наростан­ням складності до щедрого, але пе важкого фіналу.

ГІри складанні меню варто уникати повторення страв або приправ з однаковим смаком чи фактурою. Якщо в основній страві є фруктовий інгредієнт (наприклад, качки з апельсинами), не треба включати цей фрукт у десерт, так само, як пе можна протягом обіду подавати більше одного густого яєчного соусу. Майже однаково важливий і колір: якщо за декількома стравами білого або кремового відтінку подають такий же десерт, це буде нецікаво незалежно від того, наскільки вдало вий­шла кожна страва окремо.

Вино може бути як доповнення до десертів, так і бути одним з ін­гредієнтів. Найпростіший спосіб використання вина як частини десер­ту — залити ним свіжі фрукти або ягоди. Наприклад, полуницю зали­вають червоним вином (із цукром І без нього) або шампанським. У
деяких десертах (фруктовий лід) також використовують червоне вино і шампанське. Залежно від нагрівання й тривалості приготування страви вино може змінитися до невпізнанності. Наприклад, кип'ятіння грушево­го сиропу із червоним вином «пригнічує» смак гарного вина. Для цього ліпше брати просте червоне вино насиченого кольору. Полуниця в шам­панському, навпаки, потребує першокласного шампанського і якісних ягід, тому що теплова обробка в цьому випадку не дозволяється.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 903. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия