Студопедия — Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій системи травлення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій системи травлення






 

Травна система складається з органів, які здійснюють механічну та хімічну переробку їжі, перетравлювання харчових продуктів на продукти живлення, всмоктування цих продуктів, а також виведення утворених шлаків.

Жіноче молоко, що має в своєму складі оптимальну кількість речовин, необхідних для розвитку дитини, є основним продуктом харчування на першому році життя.

У цьому період переважає мембранне і внутрішньоклітинне (по типу піноцитозу) травлення.

Для грудних дітей характерний також аутолітичний тип травлення, який відбувається за рахунок ферментів, що містяться в молоці.

Травлення в порожнині рота. Слинні залози функціонують з моменту народження, але в перші місяці слини виділяється мало: без смоктання – 0,01 – 0,1 мл/хв., при смоктанні – 0,4 мл/хв.

Активність амілази слини у новонароджених дуже низька, але вже в 1 рік вона досягає активності дорослої людини. З 4 міс. салівація посилюється і до року досягає 150 мл в день, що складає 10% від рівня дорослого.

При грудному вигодовуванні слина потрібна для створення герметичності контакту губ дитини з грудьми матері, а також для переробки молока в шлунку (це полегшує гідроліз казеїну).

Значно посилюється салівація при прорізуванні зубів (фізіологічна гіперсалівація).

Протягом першого року утворюються умовні слиновидільні рефлекси – на вигляд матері, обстановку, час годування.

Активність лізоциму слини у грудних дітей нижча, ніж у дорослих. Кислотність слини варіює у дітей в межах 7,0 – 7,5.

Зуби. Молочні зуби в кількості 20 з’являються в період з 6 міс. до 24 міс. (їх кількість рівна: вік дитини в місяцях - 4). Для розрахунку кількості постійних зубів можна користуватися формулою: 4 n - 20 (де n – кількість років, які виповнились дитині). Центральні різці з’являються на 6 – 8 міс. (спочатку нижні, потім – верхні), латеральні різці – на 8 – 12 міс., ікла – на 16 – 18 міс., перші корінні – на 12 – 16 міс., ікла – на 16 – 20 міс., другі корінні – на 20 – 30 міс.

Випадання молочних зубів починається з 6 – 7 років. Постійні зуби в кількості 32 починають прорізуватися з 6 – 7 років; процес завершується до 17 – 20 років або пізніше.

Послідовність звично така: перші великі корінні (6 – 7 років), медіальні різці (7 – 8 років), латеральні різці (8 – 12 років), перші малі корінні (9 – 11 років), другі малі корінні (11 – 13 років), ікла (12 – 14 років), другі великі корінні (12 – 13 років), треті великі корінні або зуби мудрості (17 – 20 років, іноді 25 – 30 років).

Травлення в шлунку. У новонароджених шлунок має округлу форму; після 1,5 років він набуває грушоподібної форми, а форму «дорослого» шлунку – до 6 – 11 років.

При народженні місткість шлунку складає 30 – 35 мл, в 3 міс. – 100 мл; в 1 рік – 250 мл; у дорослих – 1 – 2 л.

До моменту народження шлункові залози розвинені слабо. Тому у новонароджених активність ферментів, а також кислотність шлункового соку набагато нижча (рН 3 – 4), ніж у дорослих (це виключає можливість денатурації і гідролізу імуноглобулінів материнського молока, які при всмоктуванні в кишечнику поступають в кров дитини).

Кислотність шлункового соку у них обумовлена молочною кислотою; при переході на штучне харчування вона заміщається соляною кислотою (максимальна секреція НС1 спостерігається в 15 – 16 років). У дітей (до 6 – 7 років) через низьку концентрацію НС1 шлунковий сік володіє слабкими бактерицидними властивостями, що сприяє їх легкій сприйнятливості до шлунково-кишкових інфекцій.

Перші 2 міс. життя білки не розщеплюються; в 2 – 3 міс. гідролізу піддаються білки рослинного походження, а з 5 міс. – тваринного походження.

У ранньому віці в шлунковому соку присутній фетальний пепсин (химозин), що бере участь в гідролізі казеїну. У грудних дітей в шлунковому соку міститься ліпаза, яка гідролізує жир молока. З віком росте об’єм виділення шлункового соку, НС1, активність ферментів. До 7 років шлункове травлення досягає майже повного розвитку, який остаточно завершується в період статевого розвитку, тобто до 15 – 16 років.

На першому році життя активність гладеньких м’язів шлунку низька. В цьому віці превалює активність пілоричного сфінктера, тоді як активність кардіального сфінктера низька; тому у грудних дітей часто має місце відрижка (регургітація) і блювота.

Формування кардіального відділу шлунку завершується до 8 міс. При грудному вигодовуванні шлунок звільняється від їжі через 2,5 – 3 години, при харчуванні коров’ячим молоком – через 3 – 4 години.

Травлення в кишечнику. У новонароджених кишечник відносно довший, ніж у дорослих; сигмоподібна кишка і апендикс мають відносно великі розміри.

Лімфатичний апарат і ліберкюнові залози розвинені добре, брунерові залози – слабко.

Довга брижа тонкого кишечника нерідко приводить до заворотів і інвагінацій.

У новонароджених має місце висока ферментативна активність, що компенсує низьку активність ферментів шлунку і підшлункової залози.

У грудних дітей висока активність лактази; при дефінітивному харчуванні істотно зростає активність сахарози (інвертази) і мальтази, тоді як активність лактази знижується.

Прикорм посилює секреторну діяльність тонкого кишечника. Наприклад, раннє (з 1,5 міс.) включення в раціон протертих фруктів і овочів підвищує активність ентерокінази і лужної фосфатази, збільшує апетит і сприяє затримці в організмі Са і Мg.

Підшлункова залоза. У новонароджених її маса складає 3 г. Вона швидко збільшується в розмірах (до року її маса досягає 10 – 12 г, у дорослого – 72 – 76 г), що забезпечує істотну надбавку об’єму панкреатичного соку.

Цьому сприяє перехід на змішане або на штучне вигодовування.

З самого народження підшлункова залоза виділяє всі ферменти, характерні для дорослого, але активність їх низька; вона досягає максимальних значень до 4 – 6 років. Функціональне дозрівання підшлункової залози завершується до 15 – 16 років.

Печінка. У новонародженого печінка відносно велика – складає приблизно 4% маси тіла (у дорослих – 2 – 3%). До моменту народження вона містить багато глікогену (в 2 – 3 рази більше, ніж печінка дорослого), що важливо для енергетичного забезпечення малюка в перший рік життя.

Детоксикаційна функція печінки в перші дні життя понижена. Об’єм жовчного міхура, у новонародженого, – 3,2 мл, в 1 рік – 8,6 мл, у дорослих – 50 – 65 мл. З моменту народження печінка продукує жовч, необхідну для гідролізу молока. В абсолютній кількості об’єм жовчі, що виділяється, невеликий, але з розрахунку на кг маси тіла – в 4 рази більше, ніж у дорослих. Це сприяє засвоєнню молока. Жовчних кислот в жовчі в перші дні життя багато, в подальшому їх вміст знижується і зберігається на цьому рівні у дошкільників і школярів (це може бути причиною недостатнього засвоєння жирів і появи жиру в калі), у дорослих їх зміст знов зростає.

Всмоктування. У новонароджених і грудних дітей в кишечнику розвинений механізм піноцитозу – захоплення нерозщепленого білка. Тому в кров поступають білки молока, в тому числі імуноглобуліни як фактори гуморального специфічного імунітету, а також яєчний білок і інші білки. Надмірне надходження білка в організм грудних дітей нерідко призводить до шкірних висипань.

У грудних дітей підвищено всмоктування отруйних продуктів з кишечника; з урахуванням низької знешкоджуючої функції печінки це може приводити до інтоксикацій.

У грудних дітей весь кишечник виконує функцію всмоктування. В подальші роки вона реалізується, головним чином, проксимальними відділами кишечника.

До 10 років всмоктування активно йде в шлунку, тоді як у дорослих в основному в тонкому кишечнику.

При стресі проходження їжі ШКТ у грудних дітей швидшає, що знижує всмоктування поживних речовин, води і призводить до дегідратації.

Нервово-гуморальна регуляція діяльності шлунково-кишкового тракту (ШКТ). У новонароджених і грудних дітей активно функціонує ендокринний апарат ШКТ: завдяки гастрину, секретину, мотиліну, вазоактивному інтестинальному пептиду, соматостатину, нейротензину і іншим ентеральним гормонам відбувається адекватна їжі регуляція діяльності ШКТ, а також зростання і розвиток всіх його відділів.

У новонароджених недорозвинена метасимпатична автономна система (інтрамуральні нервові сплетення). Тому моторика ШКТ на першому році життя слабка. Розвиток цієї системи завершується до 3 – 5 років.

Дитина народжується із сформованими безумовними рефлексами – смоктальним, ковтальним. На їх базі утворюються численні умовні рефлекси, зокрема ті, що мають пряме відношення до регуляції діяльності ШКТ. З віком відбувається «кортикалізація» процесів регуляції діяльності ШКТ.

Дефекація. Первородний кал (меконій) має темно-оливковий колір. Частота дефекації на першому місяці – 4 – 5 на добу, в рік і пізніше – 1 раз на доба. Довільна дефекація формується після року.

 

Гігієна органів травлення передбачає: старанне миття рук перед споживанням їжі, після перебування у місцях загального користування, у транспорті, після відвідування туалету, після спілкування з тваринами, чищення і миття овочів та фруктів, особливо при споживанні їх у свіжому вигляді, споживання тільки доброякісної їжі та питної води, постійне старанне миття посуду (кухонного, столового, чайного), правильне зберігання і своєчасне видалення кухонних харчових відходів, знищення комах (мухи, таргани) і захист від них продуктів і готових страв, обов’язкова термічна обробка продуктів харчування, дотримання правил споживання їжі (користування індивідуальним посудом, столовими приборами тощо).

Санітарно-гігієнічні вимоги повинні дотримуватися постійно при влаштуванні житла, вигрібних ям, сміттєвих баків, туалетів.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1242. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия