Студопедия — Заняття 9
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 9






КРЕДИТНІ ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ

 

План практичного заняття

1. Поняття і класифікація банківських кредитів

2. Правила та умови кредитування

3. Етапи кредитного процесу

4. Оцінка кредитоспроможності позичальника

5. Види забезпечення за банківськими позиками

6. Ціна банківського кредиту

7. Порядок формування резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків

9.2. Термінологічний словник

Кредитні операції полягають у розміщенні банками від свого імені, на власних умовах і на власний ризик залучених коштів юридичних осіб (позичальників) і громадян. Кредитними визнаються банківські операції, визначені як такі законом про банки і банківську діяльність.

Кредит – позичковий капітал банку у грошовій формі, що передається у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання.

Кредитор – суб’єкт кредитних відносин, який надає кредити іншому суб'єкту господарської діяльності у тимчасове користування.

Кредитоспроможність – це здатність позичальника в повному обсязі і у визначений кредитною угодою термін розрахуватися за своїми борговими зобов’язаннями.

Кредитний ризик – ймовірність несплати позичальником основного боргу та відсотків, які належать сплаті за користуванням кредитом у терміни, визначені у кредитному договорі.

Кредитна лінія – згода банку-кредитора надати кредит у майбутньому в розмірах, які не перевищують заздалегідь обумовлені розміри за певний відрізок часу без проведення додаткових спеціальних переговорів.

Однорідні споживчі кредити – це кредити на поточні потреби, які надані позичальнику – фізичній особі, і загальна сума їх за одним чи декількома кредитними договорами (незалежно від наявності забезпечення) не перевищує 20000 гривень.

Пільговий кредит – кредит, що надається банком позичальнику на більш сприятливих умовах, ніж це встановлено внутрішніми документами банку, які визначають його кредитну та облікову політику.

Платоспроможність – це здатність позичальника своєчасно здійснювати розрахунки за всіма видами своїх зобов’язань господарської діяльності.

Позичальник – суб’єкт кредитних відносин, який отримав у тимчасове користування грошові кошти на умовах повернення, платності, строковості.

Портфель однорідних споживчих кредитів – це загальна сума заборгованості за однорідними споживчими кредитами, що надані банком на поточні потреби позичальникам – фізичним особам, у кредитних договорах з якими є письмова згода позичальника на збір, зберігання, використання та поширення через бюро кредитних історій інформації про нього та відомості за цими договорами надані банком до бюро кредитних історій.

 

9.3. Навчальні завдання

9.3.1. Задачі

1. Кредитний портфель банку “А” має такий вигляд: стандартні – 800 000, під контролем – 700 000, субстандартні – 400 000, сумнівні – 200 000, безнадійні – 100 000. Кредитний портфель банку “Б” має такий вигляд: стандартні – 700 000, під контролем – 600 000, субстандартні – 500 000, сумнівні – 100 000, безнадійні – 50 000. Визначити портфель якого з банків є менше ризиковим.

2. До банку звернувся позичальник із заявкою про отримання кредиту в сумі 2 000 000 грн. на строк 9 місяців за ставкою 30% річних. В заявці наведені такі окремі дані:

Сума власного оборотного капіталу – 500 000 грн.

Прогнозований грошовий потік – 2 500 000 грн.

Коефіцієнт покриття балансу – 2,0

Коефіцієнт миттєвої ліквідності – 0,25

Коефіцієнт незалежності – 0,6

Сукупна заборгованість – 300 000 грн.

Застава – основні засоби на суму 3 000 000 грн.

Визначити можливість отримання кредиту позичальником, якщо регулятивний капітал банку становить 20 000 000 грн.

3. Кредитний портфель комерційного банку має таку структуру:

Категорія кредиту Сума, грн.
Стандартні 2 000 000
Під контролем 500 000
Субстандартні 750 000
Сумнівні 900 000
Безнадійні 80 000

У якому обсязі має бути сформований резерв під заборгованість комерційного банку за умови, що всі кредити не мають забезпечення?

4. Кредитний портфель комерційного банку має наступну структуру:

Категорія кредиту Сума, грн.
Стандартні 3 000 000
Під контролем 500 000
Субстандартні 50 000

У якому обсязі має бути сформований резерв під заборгованість комерційного банку, якщо вся заборгованість забезпечена рухомим майном позичальників на 50%?

5. Кредитний портфель комерційного банку має наступну структуру:

Категорія кредиту Сума, грн.
Стандартні 2 000 000
Сумнівні 900 000
Безнадійні 80 000

В якому обсязі має бути сформований резерв під заборгованість комерційного банку якщо вся заборгованість забезпечена грошовими депозитами на 30%?

6. На основі фінансової звітності підприємства та додаткових даних (з роздаткового матеріалу) оцінити кредитоспроможність клієнта.

7. Проаналізуйте структуру та розкрийте зміст умов кредитного договору (табл. 9.1).

Таблиця 9.1

Складові кредитного договору

– Преамбула § найменування сторін; § їх організаційно-правова форма.
– Предмет договору § мета кредиту; § сума кредиту; § термін користування; § річні проценти.
– Умови забезпечення кредиту § зазначається вид забезпечення з посиланням на договір; § зазначається, що кредит забезпечується всім належним позичальникові майном і коштами.
– Зобов’язання банку § відкрити позичковий рахунок; § надавати консультативні послуги з питань виконання договору; § систематично аналізувати кредитоспроможність; § перевіряти стан збереження заставного майна.
– Зобов’язання позичальника § використовувати кредит на зазначені у договорі цілі; § забезпечити повернення кредиту; § сплачувати проценти у встановлені строки; § при порушенні строків сплачувати пеню; § систематично надавати звітні документи; § періодично інформувати банк про хід виконання договору
– Права банку § проводити перевірку цільового використання кредиту; § змінювати термін користування кредитом; § накладати штрафи, санкції.
– Права позичальника § клопотати про перенесення терміну платежу з виплатою підвищених процентів; § достроково погашати кредит.
– Порядок розгляду спірних питань § згідно з чинним законодавством.
– Додаткові умови § порядок внесення змін у договір.
– Юридичні адреси та реквізити сторін  
– Підписи сторін; § завірені відбитками печаток.
– Паспортні дані керівників позичальника § керівника; § головного бухгалтера.

 

9.3.2. Тестові завдання

1. Позичковий капітал банку у грошовій формі, що передається у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання, має назву:

а) позика; б) кредит; в) облігація; г) правильні відповіді а і б.

2. Кредитний договір укладається:

а) тільки у письмовій формі; б) шляхом усної домовленості; в) як в письмовій, так і в усній формі; г) в залежності від домовленості між кредитором та позичальником.

3. Кредити за строками користування поділяються на:

а) споживчі та іпотечні; б) забезпечені та бланкові; в) довгострокові, короткострокові та середньострокові; г) комерційні та банківські.

4. До основних принципів банківського кредитування належать:

а) терміновість та платність; б) забезпеченість, цільовий характер та повернення; в) терміновість та безповоротність; г) цільовий характер та безоплатність; д) правильні відповіді а і в; е) правильні відповіді г і а; є) правильні відповіді а і б.

5. Принцип банківського кредитування, який передбачає, що отриманий кредит має бути повернений позичальником банку в заздалегідь обумовлений строк, – це принцип:

а) терміновості; б) платності; в) забезпеченості; г) цільового використання; д) забезпеченості.

6. Комерційний банк не може надавати кредити під процент, ставка якого є нижчою від процентної ставки:

а) за кредитами банку-конкурента; б) за кредитами, які бере сам банк; в) за депозитами, що виплачується банком; г) за депозитами, що виплачується банком-конкурентом; д) правильні відповіді б і в.

7. Встановлений кредитним договором розмір процентів може бути збільшений банком в односторонньому порядку:

а) на протязі дії кредитного договору; б) у зв’язку із збільшенням темпів інфляції; в) у зв’язку із збільшенням розміру облікової ставки НБУ; г) банк в односторонньому порядку не має права збільшувати розмір процентів за кредитним договором.

8. Хто приймає рішення про надання кредиту, незалежно від заявленого розміру кредиту?

а) уповноважений працівник кредитного відділу; б) керівник банку, відділення, філії; в) колегіально кредитний комітет банку, правління, комісія, тощо.

9. Розмір “великого кредиту”, наданого одному позичальнику становить:

а) більше 10 % статутного капіталу банку; б) більше 10 % регулятивного капіталу банку; в) більше 10 % резервного капіталу банку; г) більше 15 % статутного капіталу банку.

10. Жоден із виданих банком великих кредитів не може перевищувати:

а) 10 % статутного капіталу банку; б) 10 % регулятивного капіталу банку; в) 15 % регулятивного капіталу банку; г) більше 15 % статутного капіталу банку; д) більше 25 % регулятивного капіталу банку; е) більше 25 % статутного капіталу банку.

11. Загальний розмір кредитів, наданих банком стосовно всіх позичальників, з урахуванням 100% позабалансових зобов’язань банку, не може перевищувати розмір власного капіталу більше ніж у:

а) 5 разів; б) 7 разів; в) 8 разів; г) 10 разів.

12. Загальна сума кредитів, позик, авансів готівкою, гарантій порук та індосаментів, наданих першим керівникам банку та іншому управлінському персоналу, не повинна бути більшою:

а) 10 % основного капіталу; б) 10 % статутного капіталу; в) 10 % регулятивного капіталу; г) 10 % резервного капіталу.

13. Банку дозволяється надавати кредити будь-якій особі на:

а) покриття господарських збитків; б) формування та збільшення статутного капіталу банків чи інших господарських формувань; в) придбання активів пов’язаної особи банку; г) реалізацію прибуткового інвестиційного проекту.

14. Кредитні ризики можуть мінімізуватися за допомогою відповідного забезпечення, до якого відносяться:

а) неустойка (штрафи, пеня); б) застава; в) порука (гарантія); г) всі відповіді правильні.

15. Не може бути предметом застави:

а) майно, яке відповідно до законодавства України не може бути відчужене заставодавцем; б) цінні папери; в) немайнові права; г) майнові права; д) немає правильної відповіді.

16. Захід, спрямований на мінімізацію втрат від кредитного ризику, що полягає у встановленні межі кредиту, називається:

а) диверсифікація; б) лімітування; в) страхування; г) дотримання нормативів кредитного ризику; д) формування резервів.

17. Який з варіантів розрахунку резерву за кредитами у гривні, крім однорідних споживчих кредитів є правильним?

Категорія кредитної операції Варіанти
А Б В
Стандартні 5 % 2 % 1 %
Під контролем 10 % 15 % 5 %
Субстандартні 25 % 20 % 20 %
Сумнівні 50 % 70 % 50 %
Безнадійні 100 % 15 % 100 %

 

18. Процентна ставка комерційного банку повинна бути по відношенню до облікової ставки центрального банку:

а) нижчою; б) вищою; в) на розсуд банку.

19. Фактор терміну кредиту збільшує (а)/зменшує (б) рівень процентної ставки за позичками комерційного банку.

20. Якість застави прямо (а)/зворотно (б) впливає на рівень процентної ставки за позичкою.

21. Різниця між ціною продажу цінних паперів, отриманих у якості застави, та розміром позички, яка не була повернена, спрямовується:

а) до резервного капіталу банку; б) до місцевого бюджету; в) на рахунок клієнта.

22. Що не може бути об’єктом іпотеки?

а) земельні ділянки; б) орендовані житлові будинки і квартири; в) підприємства, будівлі, споруди та інше нерухоме майно, що використовується в підприємницькій діяльності; г) дачі, гаражі, інші споруди споживчого призначення; д) немає правильної відповіді.

23. Чи правильне твердження: “Забороняється надання валютного кредиту на покриття збитків господарської діяльності позичальника”?

а) так; б) ні; в) не завжди.

24. Чи правильне твердження: “Забороняється надання валютного кредиту на формування збільшення статутного капіталу”?

а) так; б) ні; в) не завжди.

25. Архів, де концентрується вся необхідна документація – бухгалтерська і фінансова звітність, листування, аналітичні оглядини і оцінки кредитоспроможності, документи про заставлене майно та ін., називається:

а) кредитною справою; б) кредитною угодою; в) кредитною заявкою; г) банківською документацією.

26. Позичальником у банківському кредиті виступає(ють):

а) держава; б) юридичні особи; в) населення; г) фізичні і юридичні особи.

27. Кредити, надані клієнтами банку, є часткою:

а) активів; б) доходів; в) зобов’язань; г) акціонерного капіталу.

28. Принципи кредитування – це:

а) основні вихідні положення, на які спирається теорія і практика кредитного процесу;

б) механізм використання основних положень у конкретній практичній діяльності банку;

в) правила кредитування;

г) окремі положення і механізм кредитної діяльності банку.

29. Кредити в кредитному портфелі комерційного банку класифіковані за:

а) строком користування; б) методом надання; в) ступенем ризику; г) направленням коштів.

30. Первинним джерелом повернення короткострокового кредиту є:

а) кошти від реалізації заставного майна; б) кошти страхової компанії; в) кошти гаранта; г) доходи позичальника.

 

9.4. Теми рефератів

1. Генезис та особливості форми забезпечення банківських кредитів.

2. Оптимізація структури кредитного портфелю комерційного банку.

3. Порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків.

9.5. Програмні питання для самостійного вивчення теми

Поняття та класифікація банківських кредитів. Принципи й умови кредитування. Оцінка кредитоспроможності позичальника. Форми забезпечення повернення банківських позичок. Плата за банківські позики. Процес банківського кредитування. Зміст і структура типового кредитного договору.

 

9.6. Рекомендована література:

1. Закон України “Про заставу” від 2 жовтня 1992 р., №2654-ХІІ // zakon.rada.gov.ua

2. Закон України “Про іпотеку” від 5 червня 2003 р., № 898-ІV // zakon.rada.gov.ua

3. Закон України “Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень” від 18 листопада 2003 р., №1255-ІV // zakon.rada.gov.ua

4. Закон України “Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати” від 19 червня 2003 р., №979-ІV // zakon.rada.gov.ua

5. Закон України “Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю” від 19 червня 2003 р., №978-ІV // zakon.rada.gov.ua

6. Положення НБУ “Про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків”, від 6 липня 2000 р., № 279 // zakon.rada.gov.ua

7. Методичні вказівки НБУ з інспектування банків “Система оцінки ризиків” від 15 березня 2004 р., № 104 // zakon.rada.gov.ua

8. Банківські операції: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред.А.М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2008. – 608 с.

9. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посібник / О.В. Васюренко – К.: 2005. – 243 с.

10. Дмитренко М.Г. Кредитування і контроль: Навчально-методичний посібник (у схемах і коментарях) / М.Г. Дмитренко, В.С. Потлатюк. – Кондор, 2005. – 296 с.

11. Міщенко В.І. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. / В.І. Міщенко, Н.Г. Слав'янська, О.Г. Коренєва. – К.: Знання, 2007. – 796 с.

12. Петрук О.М. Банківська справа: Курс лекцій / За ред. д.е.н., проф. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ЖДТУ, 2003. С. 185-219.

13. Бурмака М.О. Конвертація валютних іпотечних кредитів як засіб поліпшення платоспроможності позичальників в умовах кризи / М.О. Бурмака, К.М. Борисик // Фінанси України. – 2010. – № 4. – С. 17-26.

14. Васюренко О. Ціна кредитних ресурсів як ключова складова системи управління кредитним ризиком / О. Васюренко, В. Подчесова // Банківська справа. – 2008. – № 1. – С. 28-34.

15. Довгань Ж. Управління кредитними ризиками банків в умовах економічної кризи / Ж. Довгань // Вісник НБУ. – 2010. – № 8. – С. 51.

16. Коцюба І. Деякі практичні питання з бухгалтерського обліку кредитних, вкладних операцій та формування і використання резервів під кредитні ризики в банках України / І. Коцюба, В. Трофименко // Вісник НБУ. – 2010. – № 5. – С. 62.

17. Кручок Н. Моделювання кредитоспроможності позичальників іпотечних кредитів / Н. Кручок // Вісник НБУ. – 2010. – № 4. – С. 42.

18. Кручок Н. Оцінка фінансового стану підприємства – позичальника банку / Н. Кручок // Вісник НБУ. – 2009. – № 12. – С. 20.

19. Кручок Н. Стандартизація вимог бізнес-плану та формалізація його оцінки в процесі визначення кредитоспроможності потенційного позичальника / Н. Кручок // Вісник НБУ. – 2010. – № 1. – С. 14.

20. Кручок Н. Стандартизація вимог до кредитної історії позичальника та формалізація її оцінки / Н. Кручок // Вісник НБУ. – 2009. – № 11. – С. 6.

21. Міщенко В. Реструктуризація кредитів в умовах кризи: світовий досвід і можливості застосування в Україні / В. Міщенко, В.Крилова, М.Никонова // Вісник НБУ. – 2009. – № 5. – С. 12.

22. Сомик А. Сучасний стан та напрями стимулювання розвитку банківського інвестиційного кредитування в Україні / А. Сомик, С. Жуйков // Вісник НБУ. – 2010. – № 7. – С. 28.

23. Чуб П. Ефективна процентна ставка кредитування: реалії та перспективи розвитку / П. Чуб // Банківська справа. – 2008. – № 2. – С. 73-81.

24. Шиян Д. Банківське кредитування та економічна динаміка / Д. Шиян // Банківська справа. – 2009. – № 1. – С. 27-38.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 618. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия