Студопедия — Розвиток професійних світоглядних уявлень в аспекті громадянської «відкритості» інформаційного суспільства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розвиток професійних світоглядних уявлень в аспекті громадянської «відкритості» інформаційного суспільства






 

Питання про формування професійних світоглядних уявлень молодих фахівців як успішних спеціалістів є вкрай актуальним. Як було раніше показано, цей процес є протирічним та складним, потребує системного підходу та оновлення всього навчально-виховного процесу. Саме інформаційне суспільство трансформується у духовно-практичному відношенні і предстає у новій соціокультурній якості вже як "відкрите" громадянське суспільство свободних та інформаційно-відкритих комунікацій. Вони вільно розвиваються в інфосфері професійної життєдіяльності молодих фахівців, наприклад, у вигляді "сітьових процесів" інформаційного обміну та соціокультурної циркуляції професійних цінностей успішних фахівців у професіосфері високорозвиненого соціуму.

Світоглядна відкритість суспільства у професійно-ціннісному відношенні є дуже складний феномен. Він з’явився в процесі трансформації сучасної соціальної реальності, що стає менше державно-політичною, а більше громадянсько-правовою, інформаційною та соціокомунікативною, культурно-інформаційною реальністю. Одним із перших на це звернув увагу А. Турен, котрий зафіксував подібну проблему як процес «відокремлення суспільства від держави» з виникненням ситуації «між культурою та політикою» [50, с.11, 34]. Він же розробляв концепцію «комунікативного суспільства», яке без відповідних світоглядних трансформацій перероджується в «програмоване суспільство», що стає об’єктом владно-політичних маніпуляцій. Сама «індустрія знань» переноситься у суспільне виробництво, де "соціальна влада діє безпосередньо на рівні виробництва". У суспільстві виникає "тотальне відчудження поняття соціального життя", бо виникає "суспільство без держави або держава без суспільства" [50, c. 419, 424-425]. А. Турен приходить до однозначного висновку, що виходячи з цього, треба "замінити слово "суспільство" словом "культура"", а з цим "привести в дію трансформацію суспільства", взяв за основу позатехнократичні "культурні моделі", які вільні від "технократичного пресу", тотальної підконтрольності і закритості "приватної технократії" як "великої машини" з експлуатації людей [50, c. 420-421, 422]. Надалі вже на постіндустріальній основі ідею інформаційно-комунікативної «відкритості» суспільства розвивав Юрген Хабермас. На його думку, обмін товарами все більш заміщається «обміном інформацією» [54, с.58-59]. Потреба у «відкритості інформації» призводить до суперечливого інституціювання відкритості в громадянській правовій державі [54, с.125]. Проблема вирішується тільки у «комунікативному контексті» при наявності умов «масової демократії у соціальній державі», коли «публічні (відкриті) комунікації організовано так, що існує можливість негайно й ефективно відповісти на публічно, відкрито висловлену думку» [54, с.304-305]. Найбільш інтенсивно подібне відбувається у комунікативно-інформаційній сфері професійної життєдіяльності, де молоді фахівці свободно та активно обмінюються своїми професійними цінностями і особливо тими, котрі стимулюють їх до здійснення успішної професійної кар’єри.

Характерно, що проблема комунікативно-світоглядної "відкритості" саме в такому аспекті стала вкрай актуальною в «професіосфері» українського суспільства, в якому інтенсивно йдуть процеси професійно-діяльнісної і громадянської трансформації. Ця проблема вітчизняними дослідниками розглядається на підґрунті дії «комунікативних чинників», процесів «комунікативної раціоналізації», виникнення суттєво нових суб’єкт-об’єктних відносин у «релятивній» соціальній реальності. Проте подібні проблеми почали активно вивчатися в українській філософській думці лише на межі ХХ-ХХІ століть (А.М. Єрмоленко, В.Б. Фадеєв, Г.Ю. Носова та ін.) [32, с. 26,43, 56, 79]. Так, В.Б. Фадеєв вважає, що «на заваді дослідженню поточних трансформацій ідентичності соціокультурних суб’єктів стоїть традиційне протиставлення суб’єктивістської та об’єктивістської парадигм дослідження суспільних процесів» [32, с. 57]. За А. Туреном, це історичне протиріччя між суб’єктом і його Розумом: без розуму «суб’єкт зациклюється на одержимості своєї ідентичності», а «без суб’єкта розум виявляється інструментом влади в суспільстві». З метою подолання подібних перешкод світоглядної «суб’єктивістської парадигми» та інших упереджень і стереотипів суспільства, В.Б. Фадеєв пропонує такі три нові світоглядні підходи: 1) зміна принципу структурації суспільства, яку підпорядковано зараз «поширеним у суспільстві ригідних поняттєвих форм і стереотипів»; 2) зняття «соціокультурної упередженості» різних соціальних груп, які мають різні «соціальні категоризації»; 3) зняття «функціонального упередження», що виникає в контексті наявних соціально-політичних чинників: політична боротьба, структури домінації, емансипативні процеси тощо [32, с. 57]. Подібним чином формується нова «трансформаційна модель» соціальної реальності з трансформованими світоглядними уявленнями. Трансформована «соціальна реальність постає як неодмінна умова (матеріальна причина), так і результат людської практики». В практично-результативному відношенні така «трансформаційна модель розглядає суспільство як сукупність структур, звичайних процедур і умовностей, що її індивіди свідомо і несвідомо відтворюють і трансформують» [32, с.58]. Тобто йдеться про духовно-практичний світогляд, про розгортання сутнісних сил людини, включаючи професійно-творчі сили в певному світоглядному культурно-професійному вимірі, де можлива їх ефективна фахова реалізація в спектрі різних світоглядних уявлень.

Виходячи з вищеозначених підстав, можна стверджувати, що в світоглядній «професіосфері» фахових комунікацій та обміну інформацією формуються комунікативно-раціоналізовані, комунікативно-інформаційні та комунікативно-етичні світоглядні уявлення «відкритого» суспільства з «відкритою» професійною життєдіяльністю. Одним з перших серед вітчизняних філософів це усвідомлює і філософськи осмислює А.М. Єрмоленко, котрий подібний феномен репрезентує у вигляді «комунікативної раціоналізації національного етосу», на основі чого і відбувається «ідентифікація світоглядних уявлень» і виникає «універсалістська мораль» сучасного суспільства «відкритої» життєдіяльності [32, с.43]. Проте в українському суспільстві створені лише первинні «передумови комунікативної раціоналізації»: ринкові трансформації в життєдіяльності, «входження в світовий інформаційний простір», професійна конкуренція на ринку праці тощо [32, с. 48]. Але зараз з потребою євроінтеграції різко зростає необхідність у «комунікативній раціоналізації» в напрямку «універсалізації національного етосу, що здійснюється шляхом досягнення порозуміння між людьми і культурами». Коли національний етос не обмежується горизонтом «внутрішньої моралі», а трансформується в загальнолюдські цінності, включаючи професійні цінності успішної життєдіяльності, а в цьому сенсі ‒ «колективної відповідальності за спільне буття» [32, с. 49-50]. На подібному світоглядно-професійному підґрунті в суспільстві встановлюються соціокомунікативні відносини відкритого громадянського суспільства. Вітчизняні та зарубіжні дослідження з цього приводу доводять, що етап постіндустріального розвитку найбільш розвинених сучасних суспільств, котрі в процесі «постмодернізації» все більше перетворюються на «інформаційні суспільства», закінчується становленням суспільних систем соціокомунікативного типу. Це «відкрите» громадянське суспільство вільних комунікацій і когнітивних практик в «життєвих світах» безпосереднього спілкування людей та їх професіосферах.

Визначається, що найбільш значний внесок у розробку проблем громадянських суспільств соціокомунікативного типу зробив саме Юрген Хабермас. Він одним із перших створив концепцію «соціальних структурних перетворень у сфері відкритості» [54, c.136]. За його думкою, тільки у громадянському суспільстві можливі вільні «комунікативні дії», націлені на досягнення взаєморозуміння громадян у спілкуванні. В цьому процесі «інтерактивна сила» громадянського спілкування весь час «піддається випробуванню на здатність її як сили до інтерсуб’єктивного взаєморозуміння» і взаємного визнання [55, с. 316]. Таким чином здійснюється перехід від відносин абстрактних «соціальної системи («вони-відносини»)» до «живих» відносин «життєвих світів» людей («ми-відносини»). У культуру суспільства «вживлюються» громадянські відносини «самозрозумілих очевидностей у формах групової солідарності» [55, с. 317]. Якщо взяти до уваги розробки Т. Парсонса про здатність суспільної «культурної системи» до соціальної дії творчих «особистостей-систем», то перед нами постає громадське суспільство в сукупності «систем-особистостей», що творять нові соціокультурні та професійно-творчі відносини в суспільстві. Вони засновані на «організації цінностей, норм і символів» в спільній взаємодії громадян та їх професійній життєдіяльності [35, с.462-463]. Синтез соціальних і комунікативних взаємодій громадян і народжує соціокомунікативні відносини громадянського суспільства у їх професійно-творчій спрямованості, котрі й перетворюють його на «відкрите суспільство». Практично вони функціонують як громадянські відносини, що мають відкритий соціокомунікативний та професійно-комунікативний зміст і значення. Соціокомунікативні відносини «з перспектив життя культури» в процесі практичної реалізації цих перспектив перетворюються на реальне буття громадянського суспільства у всіх сферах професійної життєдіяльності та з розвитком «успішних професіосфер».

А.М. Єрмоленко вважає, що з подібною діяльнісно-світоглядною трансформацією починається комунікативна реконструкція практичного розуму у формах «здійснення критичної реконструкції фактичного процесу аргументації». Тоді «комунікативна реконструкція суспільства постає як практичне завдання раціональної політики, котра, долаючи обмежений обрій монологічної відповідальності, перетворює останню на солідарну відповідальність» [18, с. 67, 171]. Це «соціокомунікативна солідарність» громадян суспільства, в якому була здійснена суспільна трансформація у вигляді комунікативної реконструкції соціуму. Вона й зобумовлює формування комунікативно-раціоналізованих світоглядних уявлень та розвитку професійного світогляду практично-раціоналізованих комунікацій в успішній фаховій діяльності.

 

3.1.2. Формування комунікативно-раціоналізованих світоглядних уявлень успішної фахової діяльності (професійно-комунікативний світогляд)

 

Базовим відношенням у суспільстві культурно-соціокомунікативного типу є відповідні відношення соціокомунікативного обміну і розподілу. Його суспільна якість – суспільний досвід, конкретно, комунікативний досвід суспільної та професійної життєдіяльності, і в першу чергу - успішної професійної діяльності. Це життєдіяльнісний і професійний «комунікативний досвід» людського спілкування у «відкритому» соціокомунікативному суспільстві з організації та самоорганізації своїх взаємодій. Подібний комунікативний досвід в свою чергу детермінує, за Г.-Г. Гадамером, «герменевтичний досвід» взаєморозуміння (професійно-комунікативного), що маніфестує себе з силою «соціального логоса» і створює свою особливу «герменевтичну онтологію» комунікативної життєдіяльності [11, с.355, 375, 405]. З урахуванням «комунікативного досвіду» змінюється і професійно-життєдіяльнісний статус суспільства: тепер суспільство починає складатися з таких професійних «легітимних порядків, через які самі учасники комунікації регулюють свою приналежність до суспільства» [60]. Змінюється характер і тип соціальної системи суспільства. А саме − формується суспільна комунікативна система, в котрій змінюються всі соціальні домінанти суспільної поведінки: ситуативні, функціональні, ціннісно-орієнтуючі, семіотично-смислові, оцінювальні, практично-пізнавальні тощо. Подібні суспільні комунікативні системи перетворюються на суспільства соціокомунікативного типу, які в процесі свого становлення мають різні рівні комунікативного проявлення і на кожному з «комунікативних рівнів» існує своя "системна комунікація" [25, с.39-71]. При переході до подібної «системної комунікації» на вищих «професійно-комунікативних рівнях» виникають і нові суспільні функції, обумовлені розвитком суспільного світогляду. Якщо для соціальних систем характерні відносно прості домінанти соціальної поведінки та форми їх функціонування в суспільстві, то в соціокомунікативній суспільній системі формуються більш складні та специфічні «комунікативні функції» професійного спілкування у розвинутих «професіосферах» успішної життєдіяльності [25, с. 63-65]:

- контактостворююча функція, щоактуалізує комунікацію в аспекті «комунікативного замислу» і діє за вектором фахового «комунікативного успіху»;

- функція саморепрезентації – вона виявляє і встановлює «комунікативний статус» суб’єкта в якості «комунікативного суб’єкта»; в нашому контексті - це фахова саморепрезентація на успіх у професійній діяльності;

- апелятивна функція або «функція звернення», котра репрезентує соціальні статуси «комунікативних суб’єктів»; в нашому контексті - це «успішний статус» молодого фахівця;

- спонукальна функція або «призивно-дієва», котра спонукає до «статусно-рольової дії» і відносної інтенціональної «партнерської взаємодії»; це «вербально-стимулююча» і «вербально-мотивуюча» функція, що ініціює до спільних дій комунікативних суб’єктів, і в цій якості вона носить більш імпліцитний характер; тобто це мотивація успішності молодого фахівця;

- функція волевиявлення, навпаки, носить більш експліцитний характер і споріднена з вищеозначеною функцією в сенсі безпосередньої інтровертованості-екстравертованості їх дії; вона може бути охарактеризована як «предметно спонукальна» або директивно-спрямуюча функція, що спонукає комунікативних суб’єктів до прямих соціальних дій; тобто це «воля до успіху» і професійно-діяльнісної успішності молодого фахівця;

- регулятивно-спрямувальна функція відповідає комунікативній ситуації і корегує поведінку «комунікативної спільноти» чи «комунікативних суб’єктів» (в якості інтерсуб̕ єктів); в контексті здійснення успішної професійної кар’єри - це регулятивно-спрямовувальна функція до успіху молодого фахівця;

- перформативна функція пов’язана з «установками на комунікацію», або «комунікативними установками» чи «перфомативними висловлюваннями» (по типу «обіцяю», «присягаюся» тощо); тобто це функція «установки на успіх» молодого фахівця.

Якщо характеризувати семіотично-смисловий рівень професійно-комунікативних світоглядних уявлень у функціональному аспекті, то, вочевидь, їх можна визначити як «зв’язуючо-змініючі» світоглядні уявлення, що відповідні до професійних змін у фаховій діяльності. Вони дозволяють піднятися з «мікрокомунікативного рівня» кожного комунікативного суб’єкта (фахівця) на «макрокомунікативний рівень» інтерсуб’єктивності (всіх фахівців загалом), тобто на рівень їх інтегративної професійно-комунікативної життєдіяльності. На думку Т.А. Ван Дейка, подібне можливо за рахунок застосування відповідних «макроконнекторів зв’язку», котрі змінюють «тематичний репертуар» сторін і знаходяться в комунікативному контакті як «комунікативні партнери». Тому подібні функціонально-комунікативні «зв’язувальні-змінювальні» професійно-світоглядні уявлення можна характеризувати в якості професійних «коннекторно-перформативних» уявлень. А в аспекті «комунікативної структури» тематичних репертуарів, що пропонуються для «спілкування – зв’язку – порозуміння» між комунікативними суб’єктами, вони постають в різновиді професійних «репертуарно-репрезентаційних уявлень», котрі успішні фахівці світоглядно презентують. При чому чисельність подібних фахових «репертуарних презентацій» в професійно-комунікативній групі (колективі) може бути дуже значною. А в соціокомунікативному суспільстві з його дуже великою соціальною стратифікацією і статусно-рольовою поліпрофесійною інфраструктурою – ще набагато більше.

Сучасні соціофілософські дослідження доводять можливість формування професійно-комунікативного світогляду успішних фахівців як актуально дійсного та активно діючого. У процесі подібного конструювання "світу як реальності" («професіосфери») та його «критичної реконструкції» і «комунікативної раціоналізації» професійно-ціннісного світогляду надалі виникають комунікативно-етичні професійно-світоглядні уявлення на рівні окремих фахівців як професійно-успішних комунікативних суб’єктів. А в процесі їх взаємодій − комунікативно-макроетичні світоглядні погляди на рівні інтерсуб’єктивного фахового спілкування «комунікативних партнерів» і загалом – всієї соціокомунікативної професіосфери фахової життєдіяльності. Але при цьому треба враховувати і герменевтичний аспект професійно-комунікативного взаєморозуміння на різних рівнях комунікації успішних фахівців в модусах «простого» та «складного» спілкування. Це «універсальне значення» герменевтики за формулою «герменевтика – це практика», з одного боку, а з другого, що «герменевтика є досвідом синтезу» всієї професійної життєдіяльності [22, с. 68]. В цих пунктах вона співпадає з системно-інтерпретаційним поглядом на професіосферу фахової життєдіяльності, де досягається практично фаховий успіх. Виходячи з вищеозначеного, цілком можливо виявити на підґрунті системно-структурної методології в розумінні розвитку професійно-комунікативного світогляду його перші структурні формотворення. Одна з перших складових – це комунікативний модус професійного світогляду в професіосфері успішної фахової діяльності. Його можна представити у відповідних системно-структурних формотвореннях.

Так, у фахово-діяльнісній професіосфері комунікативних цінностей фахової успішності перше структурне формоутворення предстає у вигляді комунікативно-раціоналізованих та етично-репрезентованих професійних світоглядних уявлень. На засадах системно-структурної методології їх можна репрезентувати таким чином:

· методологічне підґрунтя: комунікативні практики успішної професійної діяльності;

· професіосфера фахової діяльності у вимірі «простих» комунікативних взаємодій: модус комунікативно-раціоналізованих уявлень про успішну професійну діяльність;

· вербально-герменевтичний рівень «складної» професійної комунікації («системна комунікація»): модус комунікативно-етичних уявлень про фаховий успіх;

· функціональне визначення: коннекторно-перформативні світоглядні погляди та уявлення про успішну професійну діяльність;

· структурне визначення: репертуарно-репрезентуючі світоглядні погляди та уявлення про фаховий успіх;

· структурно-функціональне визначення: трансцендентально-етичні професійно-світоглядні уявлення, професійний світогляд етичної відповідальності за фахові досягнення;

· системно-світоглядне визначення: комунікативно-макроетичні професійно-світоглядні уявлення у модусі соціокомунікативного фахово-діяльнісного світогляду на професійний успіх при плануванні успішної кар’єри у професіосфері за різними типами професійної самореалізації.

Формування комунікативно-раціоналізованих світоглядних уявлень успішної фахової діяльності та професійної кар’єри добре проглядається в процесах соціокультурної трансформації українського суспільства. Саме інноваційна професійно-комунікативна макроетика сучасного українського суспільства все виразніше приймає європейський інформаційно-фаховий світоглядний напрям. Але щоб подібний професійний розвиток суспільної життєдіяльності був успішним, необхідно створити відповідні громадянські структури та інституції «відкритого» соціокомунікативного суспільства, налагодити соціокомунікативні відносини відкритого національного діалогу у професійно-діяльнісній сфері, ефективного обміну інформацією на основі залучення та реалізації інтегрованого професійно-комунікативного досвіду і практичних професійно-комунікативних знань. Формування комунікативно-раціоналізованих і етично-репрезентованих професійно-світоглядних уявлень є першою складовою сучасного професійного світогляду молодих фахівців. За нею формується друга складова професійного світогляду в якості нового структурного формотворення в його духовно-практичній площині – це професійно-світоглядні уявлення ціннісно-смислового фахового самовизначення. Вони й складають основу професійно-аксіологічного світогляду ціннісної детермінації.







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 484. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия