Студопедия — Поняття про WWW-технології
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття про WWW-технології






World Wide Web (WWW) пов’язаний перш за все з використанням гіпертексту. Гіпертекст – текст зі вставленими в нього словами (командами) розмітки, що посилається на інші місця цього тексту, інші документи, картинки і т.д.

 

До 1989 року гіпертекст представляв нову, багатообіцяючу технологію, яка мала відносно велике число реалізацій з одного боку, а з другого боку робилися спроби побудувати формальні моделі гіпертекстових систем, які носили швидше описовий характер і були навіяні успіхом реляційного підходу опису даних.

Ідея Т.Бернерс-Лі полягала в тому, щоб застосувати гіпертекстову модель до інформаційних ресурсів, розподілених в мережі, і зробити це максимально простим способом. Він заклав три наріжні камені системи з чотирьох існуючих нині, розробивши:

§ мова гіпертекстової розмітки документів HTML (HyperText Markup Lan-guage);

§ універсальний спосіб адресації ресурсів в мережі URL (Universal Resource Locator);

§ протокол обміну гіпертекстовою інформацією HTTP (HyperText Transfer Protocol).

Пізніше команда NCSA додала до цих трем компонентам четвертий: універсальний інтерфейс шлюзів CGI (Common Gateway Interface).

Ідея HTML - приклад надзвичайно вдалого рішення проблеми побудови гіпертекстової системи за допомогою спеціального засобу управління відображенням. На розробку мови гіпертекстової розмітки істотний вплив надали два чинники: дослідження в області інтерфейсів гіпертекстових систем і бажання забезпечити простий і швидкий спосіб створення гіпертекстової бази даних, розподіленій на мережі.

В 1989 році активно обговорювалася проблема інтерфейсу гіпертекстових систем, тобто способів відображення гіпертекстової інформації і навігації в гіпертекстовій мережі. Значення гіпертекстової технології порівнювали із значенням книгодрукування. Затверджувалося, що лист паперу і комп'ютерні засоби відображення/відтворення серйозно відрізняються один від одного, і тому форма представлення інформації теж повинна відрізнятися. Найефективнішою формою організації гіпертексту були визнані контекстні гіпертекстові посилання, а крім того було визнано розподіл на посилання, асоційовані зі всім документом в цілому і окремими його частинами.

Найпростішим способом створення будь-якого документа є його набивання в текстовому редакторі. Досвід створення добре розмічених для подальшого відображення документів в CERN-е був - важко знайти фізика, який не користувався б системою TeX або LaTeX. Крім того на той час існував стандарт мови розмітки - Standard Generalised Markup Language (SGML).

Слід також взяти до уваги, що згідно своїм пропозиціям Т.Бернерс-Лі припускав об'єднати в єдину систему інформаційні ресурси CERN, що є, і першими демонстраційними системами повинні були стати системи для NeXT і VAX/VMS.

Звичайно гіпертекстові системи мають спеціальні програмні засоби побудови гіпертекстових зв'язків. Самі гіпертекстові посилання зберігаються в спеціальних форматах або навіть складають спеціальні файли. Такий підхід хороший для локальної системи, але не для розподіленої на безлічі різних комп'ютерних платформ. В HTML гіпертекстові посилання є вбудований в тіло документа і зберігається як його частина. Часто в системах застосовують спеціальні формати зберігання даних для підвищення ефективності доступу. В WWW документи - це звичайні ASCII- файли, які можна підготувати в будь-якому текстовому редакторі. Таким чином, проблема створення гіпертекстової бази даних була вирішена надзвичайно просто.

Як база для розробки мови гіпертекстової розмітки був вибраний SGML (Standard Generalised Markup Language). Слідуючи академічним традиціям, Бернерс-Лі описав HTML в термінах SGML (як описують мову програмування в термінах форми Бекуса-наура). Природно, що в HTML були реалізовані всі розмітки, пов'язані з виділенням параграфів, шрифтів, стилів і т. п., оскільки реалізація для NeXT мала на увазі графічний інтерфейс. Важливим компонентом мови став опис вбудованих і асоційованих гіпертекстових посилань, вбудованої графіки і забезпечення можливості пошуку за ключовими словами.

З моменту розробки першої версії мови (HTML 1.0) пройшло вже п'ять літ. За цей час відбувся досить серйозний розвиток мови. Майже удвічі збільшилося число елементів розмітки, оформлення документів все більше наближається до оформлення якісних друкарських видань, розвиваються засоби опису не текстових інформаційних ресурсів і способи взаємодії з прикладним програмним забезпеченням. Удосконалюється механізм розробки типових стилів. Фактично, в даний час HTML розвивається у бік створення стандартної мови розробки інтерфейсів як локальних, так і розподілених систем.

Другим наріжним каменем WWW стала універсальна форма адресації інформаційних ресурсів. Universal Resource Identification (URI) є досить стрункою системою, що ураховує досвід адресації і ідентифікації e-mail, Gopher, WAIS, telnet, ftp і т.п.

E-mail (Electronic mail) – електронна пошта (простонародн. - електронний аналог звичайної пошти).

Gopher – це інтегратор можливостей Інтернет. Він в зручній формі дозволяє користуватися всіма послугами, надаються Інтернет.

WAIS – діалогова система з віконним інтерфейсом для пошуку даних за ключовими словами в контексті.

Telnet має і свій власний набір команд, які управляють власне цією програмою, тобто сеансом зв'язку, його параметрами, відкриттям нових, закриттям і т.д.; ці команди подаються з командного режиму telnet, в який можна перейти, натискуючи так звану escape-послідовність клавіш, яка вас повідомляється досягши видаленої машини.

FTP (File Transfer Protocol) – протокол передачі файлів - протокол, визначальний правила передачі файлів з одного комп'ютера на іншій. ftp - також назва програми з прикладного забезпечення. Використовує протокол ftp для того, щоб пересилати файли.

Але реально зі всього, що описане в URI, для організації баз даних в WWW потрібен тільки Universal Resource Locator (URL). Без наявності цієї специфікації вся потужність HTML виявилася б даремною. URL використовується в гіпертекстових посиланнях і забезпечує доступ до розподілених ресурсів мережі. В URL можна адресувати як інші гіпертекстові документи формату HTML, так і ресурси e-mail, telnet, ftp, Gopher, WAIS, наприклад. Різні інтерфейсні програми по різному здійснюють доступ до цих ресурсів. Одні, як наприклад Netscape, самі здатні підтримувати взаємодію по протоколах, відмінних від протоколу HTTP, базового для WWW, інші, як наприклад Chimera, викликають для цієї цілі зовнішні програми. Проте, навіть в першому випадку, базовою формою представлення інформації, що відображається, є HTML, а посилання на інші ресурси мають форму URL. Слід зазначити, що програми обробки електронної пошти у форматі MIME також мають нагоду відображати документи, представлені у форматі HTML. Для цієї цілі в MIME зарезервований тип «text/html».

Третім в списку стоїть протокол обміну даними в World Wide Web - HyperText Transfer Protocol. Даний протокол призначений для обміну гіпертекстовими документами і ураховує специфіку такого обміну. Так в процесі взаємодії, клієнт може отримати нову адресу ресурсу на мережі (relocation), запитати вбудовану графіку, прийняти і передати параметри і т.п. Управління в HTTP реалізовано у вигляді ASCII-команд. Реально розробник гіпертекстової бази даних стикається з елементами протоколу тільки при використовуванні зовнішніх розрахункових програм або при доступі до зовнішніх щодо WWW інформаційних ресурсів, наприклад базам даних.

Остання складова технології WWW - це вже плід роботи групи NCSA - специфікація Common Gateway Interface. CGI була спеціально розроблена для розширення можливостей WWW за рахунок підключення всілякого зовнішнього програмного забезпечення. Такий підхід логічно продовжував принцип публічності і простоти розробки і нарощування можливостей WWW. Якщо команда CERN запропонувала простий і швидкий спосіб розробки баз даних, то NCSA розвинула цей принцип на розробку програмних засобів. Треба помітити, що в загальнодоступній бібліотеці CERN були модулі, що дозволяють програмістам підключати свої програми до серверу HTTP, але це вимагало використовування цієї бібліотеки. Запропонований і описаний в CGI спосіб підключення не вимагав додаткових бібліотек і буквально приголомшував своєю простотою. Сервер взаємодіяв з програмами через стандартні потоки введення/висновку, що спрощує програмування до межі. При реалізації CGI надзвичайно важливе місце зайняли методи доступу, описані в HTTP. І хоча реально використовуються тільки два з них (GET і POST), досвід розвитку HTML показує, що співтовариство WWW чекає розвитку і CGI у міру ускладнення задач, в яких використовуватиметься WWW-технологія.

WWW побудована по добре відомій схемі «клієнт-сервер». Програма-клієнт виконує функції інтерфейсу користувача і забезпечує доступ практично до всіх інформаційних ресурсів Інтернет. В цьому значенні вона виходить за звичайні рамки роботи клієнта тільки з сервером певного протоколу, як це відбувається в telnet, наприклад. Частково, досить широко поширена думка, що Інтернет Explorer, Netscape або Opera, які безумовно є WWW-клієнтами, це просто графічний інтерфейс в Інтернет, є частково вірним. Проте, як вже було відзначено, базові компоненти WWW-технології (HTML і URL) грають при доступі до інших ресурсів не останню роль, і тому мультипротокольные клієнти повинні бути віднесений саме до World Wide Web, а не до інших інформаційних технологій Інтернет. Фактично, клієнт - це інтерпретатор HTML. І як типовий інтерпретатор, клієнт залежно від команд (розмітки) виконує різні функції. В круг цих функцій входить не тільки розміщення тексту на екрані, але обмін інформацією з сервером у міру аналізу отриманого HTML-тексту, що найбільш наочно відбувається при відображенні вбудованих в текст графічних образів. При аналізі URL-специфікації або по командах серверу клієнт запускає додаткові зовнішні програми для роботи з документами у форматах, відмінних від HTML, наприклад GIF, JPEG, MPEG, Postscript і т.п.

Іншу частину програмного комплексу WWW складає сервер протоколу HTTP, бази даних документів у форматі HTML, керовані сервером, і програмне забезпечення, розроблене в стандарті специфікації CGI. Існує багато таких серверів, деякі з них є комерційними продуктами, деякі розповсюджуються на засадах вільного програмного забезпечення з відкртим кодом. Прикладом останнього є сервер Apache.

База даних HTML-документів - це частина файлової системи, яка містить текстові файли у форматі HTML і пов'язані з ними графіку і інші ресурси. Особлива увага хотілося б обернути на документи, що містять елементи екранних форм. Ці документи реально забезпечують доступ до зовнішнього програмного забезпечення.

Прикладне програмне забезпечення, що працює з сервером, можна розділити на програми-шлюзи і інші. Шлюзи - це програми, що забезпечують взаємодію серверу з серверами інших протоколів, наприклад ftp, або з розподіленими на мережі серверами Oracle. Інші програми - це програми, що приймають дані від серверу і виконуючі які-небудь дії: отримання поточної дати, реалізацію графічних посилань, доступ до локальних баз даних або просто розрахунки.

6.3. Маркетингові принципи побудови віртуальних сторінок Інтернет

Останнім часом мережа Інтернет стала одним з найважливіших засобів маркетингу, яке має значні переваги в порівнянні з традиційними маркетинговими каналами. Проте можливості, що надаються мережею Інтернет, настільки нові і незвичайні, що більшість фірм погано представляють, як їх правильно використовувати. Одним з аспектів мережі Інтернет, вимагаючим маркетингового підходу, є розробка Web-сайту.

Для викладу маркетингових принципів побудови Web-сайтів важливо розглянути наступні етапи їх створіння:

1. Визначення цілей створення Web-сайтів.

2. Визначення цільового сегмента споживачів.

3. Розробка змісту Web-сайту.

4. Розробка дизайну Web-сайту.

5. Оцінка ефективності Web-сайту.

Але робота не обмежується цими етапами. Також необхідно вибрати місце розміщення Web-сторінки, підібрати їй відповідне ім'я. Після розміщення вимагається постійно обновляти і доповнювати інформацію, представлену на Web-сторінці. Важливе значення має реклама і пропаганда Web-сторінки не тільки засобами Інтернет, але і іншими способами.

Розглянемо більш детально перераховані етапи створення Web-сторінок.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 647. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия