Студопедия — Електронна комерція
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Електронна комерція






Поява і розвиток мережі Інтернет, вдосконалення інформаційних технологій, систем, і стандартів їх взаємодії привели до створення нового напряму сучасного бізнесу — електронному бізнесу.

Існують багато визначень поняття електронного бізнесу. Так, згідно визначенню Gartner Group, електронний бізнес визначається як безперервна оптимізація продуктів і послуг організації, а також виробничих зв'язків через застосування цифрових технологій і використовування Інтернету як первинний засіб комунікацій.

Ще одне визначення електронного бізнесу – це будь-яка діяльність, що використовує можливості глобальних інформаційних мереж для ведення комерційної діяльності.

Найважливішим складовим елементом електронного бізнесу є електронна комерція. Під електронною комерцією маються на увазі будь-які форми операцій, при яких взаємодія сторін здійснюється електронним способом.

Електронна комерція є засобом ведення бізнесу в глобальному масштабі. Вона дозволяє компаніям більш повно взаємодіяти з постачальниками і швидше реагувати на запити і очікування замовників. Компанії дістають можливість вибору постачальників незалежно від географічного розташування, а також можливість виходу на глобальний ринок з своїми товарами і послугами.

Ще раз підкреслимо різницю між двома введеними поняттями. Електронний бізнес є самим загальним поняттям. В нього входять будь-які форми взаємодії між суб'єктами ринку за допомогою цифрових технологій: обмін інформацією; проведення маркетингових досліджень; встановлення контактів, наприклад, між потенційними замовниками і постачальниками; пред- і післяпродажна підтримка, наприклад, представлення докладній інформації про продукти і послуги, документацію, відповідей на питання замовників і т. д.; продаж товарів і послуг; електронна оплата, у тому числі з використанням електронних платіжних систем; розповсюдження продуктів, включаючи як управління доставкою і її відстежування для фізичних продуктів, так і безпосередню доставку продуктів, які можуть розповсюджуватися електронним шляхом; можливість організації віртуальних підприємств — групи окремих фахівців або навіть незалежних компаній для ведення спільної комерційної діяльності; здійснення бізнес процесів, спільно керованих компанією і її торговими партнерами.

Електронна комерція є тільки однією з складових частин електронного бізнесу, яка обмежується проведенням операцій за допомогою електронних систем, наприклад, продаж товарів або надання послуг через Інтернет.

По типу взаємодіючих суб'єктів електронний бізнес можна розділити на наступні основні категорії (мал. 1.6):

бізнес-бізнес (business-to-business, B2B);

бізнес-споживач (business-to-consumer, B2C);

споживач-споживач (consumer-to-consumer, С2С);

бізнес-адміністрація (business-to-administration, B2A);

споживач-адміністрація (consumer-to-administration, C2A);

Бізнес-бізнес. Напрям бізнес-бізнес — найпопулярніше і розвинуте на сьогоднішній день. Воно включає всі рівні взаємодії між компаніями, основою яких можуть служити спеціальні технології або стандарти електронного обміну даними, наприклад, такі як EDI (Electronic Data Interchange) або системи на базі мови розмітки документів XML (eXtensible Markup Language).

Розвиток B2B в Україні також не стоїть на місці. Вже сьогодні загальне число торгових майданчиків перевалило за сотню, а згідно даним дослідження Brunswick Warburg (www.bw.ru) щорічне зростання українського B2B-рынка складає 245 %.

Бізнес-споживач. Наступним по широті розповсюдження є напрям бізнес-споживач. Основу цього напряму складає електронна роздрібна торгівля. Найпоширенішим елементом цієї категорії є Інтернет-магазини, що пропонують вже сьогодні найширший спектр товарів і послуг кінцевим споживачам.

Сектор В2С в даний час, звичайно ж, поступається за об'ємом сектору В2В і, хоча ця тенденція зберігатиметься, він займає дуже значну частку від загального об'єму електронної комерції.

Споживач-споживач. Все велику значущість останнім часом придбаває напрям споживач-споживач. Воно включає можливість взаємодії споживачів для обміну комерційною інформацією. Це може бути обмін досвідом придбання того або іншого товару, обмін досвідом взаємодії з тією або іншою фірмою. До цієї ж області відноситься і форма торгівлі між фізичними особами, що знаходить своє втілення в Інтернет-аукціонах.

Аукціонна форма торгівлі в Інтернеті — достатньо молода, але перспективна сфера електронної комерції, оборот якої сьогодні наближається до оборотів всієї решти роздрібної торгівлі через Інтернет. Число користувачів, що скоюють сьогодні покупки на Інтернет-аукціонах, складає мільйони.

Бізнес-адміністрація і споживач-адміністрація. Останніми категоріями електронного бізнесу є бізнес-адміністрація і споживач-адміністрація.

Взаємодія бізнесу і адміністрації виявляється у використовуванні електронних засобів для організації ділової взаємодії комерційних структур з державними організаціями, починаючи від місцевих властей і закінчуючи міжнародними організаціям. Найбільш активний цей напрям утілюється у використовуванні Інтернету урядами розвинутих країн для проведення закупівель товарів і послуг.

Напрям споживач-адміністрація якнайменше розвинуто, проте з часом може розвинутися для організації ефективної взаємодії державних структур і споживачів в соціальній і податковій сфері. Наприклад, вже сьогодні жителі деяких штатів США мають нагоду заповнювати податкові декларації безпосередньо через Інтернет.

В Інтернет з'явився новий напрям в електронній комерції, яке іноді називають "двохсторінковою комерцією".

Суть цього явища якраз і зводиться до того, що в основі даного процесу лежить сприйняття Мережі, як звичайного інструменту ЗМІ. Тобто, спочатку прихильниками цієї ідеї Інтернет сприймався, як якийсь друкарський орган, що надає будь-якій людині право на самовираження. Дешевизна, доступність і відсутність цензури, дозволяють їм розглядати Мережу, як якесь універсальне, багатомовне і найпоширеніше в світі джерело масової інформації. Тому, основний наголос в двохсторінковій комерції, і робиться на інформацію про товар. А якщо бути ще більш точним, то не на саму інформацію, як таку, а на значення і вплив, який передає ця інформація відвідувачам сайту.

Що ж таке "двохсторінкова комерція"? Слідуючи аналогіям із звичними нам ЗМІ, прихильники цієї ідеї використовують в своєму бізнесі сайти полягаючі всього з двох веб-сторінок, - із страницы- рекламного оголошення і веб-форми замовлення (або оплати, у випадку з продажем паролів, пин-кодів, програм і інформаційних продуктів). Варто також відзначити, що число прихильників "двохсторінкової комерції" росте з кожним днем. Армія "двухстраничников" поповнюється, перш за все, за рахунок приватних підприємців, дрібних бізнесів, авторів книг, розробників програм (і інформаційних продуктів), поширюваних за допомогою Інтернету. І на думку теоретиків багато кого Мережі така форма електронної комерції найбільш економічна і є виправданий, як для приватника, так і для малого бізнесу. Слідуючи тенденціям часу, в США вже з'явилися хостеры, які спеціалізуються виключно на наданні місць для двохсторінкових сайтів, що включають не тільки місце на сервері, але і повний комплекс по ухваленню різних форм платежів.

Чи можна застосувати схему двохсторінкової комерції на наших просторах? Швидше та, ніж немає. Саме двохсторінкова комерція може стати для наших підприємців багато кого стартовою позицією в електронному бізнесі. Не можна недооцінювати двохсторінкові сайти і рахувати їх чимось збитковим, неповноцінним. Деякі американські бренди вже звернули свою увагу на цю стратегію і намагаються використовувати її в просуванні певних товарів і послуг. Більш того, в США на частку двохсторінкової комерції доводяться близько 73% приватних покупок в мережі. Розглянемо особливості двохсторінкової комерції.

Двохсторінкова коммерция- це просто, тому що не вимагає глибоких знань веб-дизайну, це швидко, тому що вам необхідно створити і розмістити всього 1-2 сторінки, це зручно, тому що продаж декількох товарів не взаємозв'язаний і не вимагає знань в web-програмуванні. Але найголовніше, що крім простоти реалізації веб-проектів, така стратегія достатньо високоефективна. Якщо кількість замовлень на звичайних e-commerce сайтах коливається від 0,5 до 15% від трафика (в окремих випадках до 35%), то в двохсторінковій комерції ці межі трохи другие- від 10 до 80% (дуже рідко). Середнє ж число замовлень складає 40-45% і залежить виключно від однієї єдиної веб-сторінки, яку ще називають інформаційною сторінкою.

Достатньо популярний вираз в середовищі американських маркетологів "Продавати не біфштекс, а його шкварчание на сковорідці" як не можна краще описує ідею інформаційної сторінки. В 98% випадків людина здійснює покупки на основі особистих емоцій. І головна задача інформаційної сторінки, збудити, "підігріти" ці емоції, дати їм вийти назовні. Тут немає обману або брехні, є лише професіоналізм і знання потреб людини. Інформаційна сторінка частіше за все є високоефективним комерційним листом або як ще прийнято його називати - "лист-вбивцю (з англ. killer letter). Чому воно так називається? Тому що воно побудовано таким чином, що прочитавши його, важко утриматися від покупки, адже читач бачить себе в цих рядках і відкриває для себе щось нове, безумовно, потрібне і корисне. Фактично від того, як підготовлена інформаційна сторінка залежить успіх віртуального продажу. Killer Letter - класичний приклад використовування технологій з реального світу в світі віртуальному. Ця тактика достатньо часто використовується в direct mail (розсилці поштою рекламних матеріалів), а останнім часом все більше і більше завойовує Інтернет. Історичний факт- кращі зразки Killer Letter в direct mail іноді давали 96% відповідей, звичайно ж правильно побудований лист (при відповідному рекламному оголошенні) дає порядка 55-60% відповідей.

Другою сторінкою в двохсторінковій комерції є форма замовлення або оплати. Важливе значення в двохсторінковій комерції має і позиціонування такого сайту, його рекламна кампанія. Річ у тому, що через обмеження інформації на сайті, природно, він може зацікавити лише вузьке громадянство, що входить в певну нішу ринку. Висока статистика про яку мовилося на початку, якраз і є результатом дії на певний малий сегмент ринку. Якщо товар (послуга) розрахований на масового споживача, то таких сторінок робиться дещо і кожна з них по своєму просувається і рекламується.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1245. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия