Студопедия — Ефективність залучення іноземних інвестицій­них позик
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ефективність залучення іноземних інвестицій­них позик






 

Важливою передумовою входження України до сві­тового господарського простору має стати участь у міжнародно­му русі капіталів, зокрема через залучення іноземних кредитів. Потреба в них не викликає сумніву, оскільки залучення позичкового капіталу у формі іноземних інвестиційних кредитів в економіку України має важливе значення для виходу вітчизняного гос­подарства з кризового стану.

8.1. Міжнародний інвестиційний кредит і його роль у розвитку економіки України

Іноземний кредит являє собою рух позичкового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, пов'язаний з наданням валютних і товарних ресурсів на засадах повернення у певні строки та, як правило, з виплатою відсотка.

З позицій цільових функцій сьогодні іноземні кредити залу­чаються, по-перше, для утримання України як держави «на пла­ву» з метою входження у світовий ринок, де вона мас стати час­тиною світової економіки. По-друге, для отримання кредитів для трансформації структури економіки України, зміни в ній народногосподарських пропорцій, створення умов повної економічної рівноваги. По-третє, отримання кредитів під залучення критично­го імпорту, передусім енергоносіїв, яких в Україні обмаль, для розвитку національного виробництва та особистого споживання. Нарешті, по-четверте, під виглядом першої із зазначених цільо­вих функцій іноземних кредитів в Україні отримуються кредити для виживання конкретних урядів.

До основних реальних джерел залучення Україною іноземних коштів належать:

* позички таких міжнародних фінансових організацій, як Між­народний валютний фонд (МВФ), Світовий банк (СБ), Європейсь­кий банк реконструкції та розвитку (ЄБРР);

* кредити іноземних держав та їх угруповань типу Європейсь­кої Спільноти (ЄС);

* кредити держав — постачальниць енергоносіїв (Росія і Туркменістан);

* розміщення цінних паперів у вигляді облігацій державних позик на зовнішніх ринках, а також на внутрішньому ринку при купівлі їх нерезидентами;

* гранти, субсидії, стипендії тощо як науково-технічну допо­могу від міжнародних фінансових організацій та з країн розвину­тої економіки.

Із наведених джерел можливого отримання Україною інозем­них коштів три перші належать до безпосередньої форми інозем­ного позичкового капіталу і є прямим кредитуванням. Четверте джерело є опосередкованим кредитуванням України, а щодо п'ято­го, то це специфічна функціональна форма вивезення капіталу, її специфічність полягає в тому, що вона не має на меті отриман­ня конкретного доходу від укладення капіталу в іноземну країну у вигляді науково-технічної допомоги, її функцією є створення умов для формування в Україні ринкового середовища, що від­криває й розширює для позикодавців можливості успішного за­стосування всіх зазначених попередніх джерел.

Щодо кредитів міжнародних фінансових організацій, то для них характерні такі функціональні спрямування. МВФ надає по­зички переважно на покриття дефіциту платіжного балансу, бю­джету, на закупівлю критичного імпорту тощо при загальному векторі всіх цих напрямів на підтримку національної валюти за умов ринкових відносин. У позичках Світового банку, поряд з подібними напрямами кредитування, чільне місце посідають кре­дити, спрямовані на розвиток конкретних галузей економіки. Кредити ЄБРР підтримують розвиток малого та середнього бізнесу.

Таким чином, залучення іноземних кредитів може мати різні функціональні цілі та джерела їх отримання.

У цьому контексті варто зазначити, що не всі іноземні кредити йдуть на фінансування інвестиційних проектів. Усі кошти МВФ та значна частина грошей Світового банку йдуть на фінансування системних проектів, які спрямовані на реформування цілих сек­торів економіки. Гроші траншами направляються безпосередньо в Держбюджет України, а згодом Міністерство фінансів України визначає, як вони будуть "використані. Оскільки кошти системних проектів можуть бути використані на погашення дефіциту україн­ського бюджету або на «підтримку платіжного балансу», то, зви­чайно, вони не можуть бути інвестиційними.

Іноземний інвестиційний кредит — це економічні відносини між державами, іноземними банками і фірмами з приводу фінан­сування інвестиційної діяльності на засадах повернення у певні строки та, як правило, з виплатою відсотка. Специфікою інозем­ного інвестиційного кредиту є те, що він бере участь у кругообігу капіталу на всіх його стадіях: при перетворенні грошового капі­талу у виробничий — унаслідок експорту обладнання, сировини, палива; в процесі виробництва — у формі кредитування під неза­вершене виробництво; при реалізації товарів на світових ринках. Він у тісному зв'язку з внутрішнім кредитом бере участь у зміні форм вартості, забезпечує безперервність відтворення, обслуго­вуючи всі його фази. Різночасність окремих фаз відтворення, розбіжність часу та місця входження в міжнародний оборот реа­лізованої вартості та необхідних для цієї реалізації платіжних коштів, розбіжність валютного обороту з рухом позичкового ка­піталу визначають взаємозв'язок іноземного інвестиційного кре­диту з виробництвом.

Суб'єктами іноземного інвестиційного кредиту є державні структури, банки, міжнародні та регіональні валютно-кредитні організації, підприємства (фірми) та інші юридичні особи, окремі громадяни — представники різних країн. Таким чином, можна зробити висновок, що існують три основні види іноземного інве­стиційного кредиту:

1) державний кредит, що надається на двосторонній і бага­тосторонній основі, включаючи позички міжнародних органі­зацій;

2) банківський кредит, пов'язаний з кредитними відносинами між банками різних країн;

3) комерційний кредит, що безпосередньо обслуговує інвести­ційний процес підприємств (фірм).

На міжнародному позичковому ринку іноземний інвестицій­ний кредит відіграє подвійну роль: позитивну та негативну.

Позитивна роль полягає у прискоренні розвитку продуктив­них сил шляхом забезпечення безперервності процесу відтво­рення та його розширення. Він сприяє інтернаціоналізації ви­робництва та обміну, утворенню та розвитку світового ринку, поглиблює міжнародний розподіл праці. Крім того, він забезпе­чує сприятливі умови для іноземних приватних інвестицій, оскільки пов'язується з умовами про надання пільг інвесторам країни-кредитора; застосовується для утворення інфраструкту­ри, необхідної для функціонування підприємств, у тому числі іноземних та спільних; сприяє зміцненню позицій національних підприємств, банків, які мають відношення до міжнародного капіталу.

Негативна роль іноземного інвестиційного кредиту в розвит­ку ринкової економіки полягає в загостренні її суперечності. Іно­земний інвестиційний кредит — це також знаряддя конкурент­ної боротьби країн за ринки збуту, сфери застосування капіта­лу, джерела сировини, за переваги в основних сферах науково-технічного прогресу.

Таким чином, роль іноземного інвестиційного кредиту в умо­вах ринкової економіки має подвійну роль: з одного боку — роз­виток взаємовигідного співробітництва країн; а з іншого — засіб конкурентної боротьби.

Незважаючи на це, залучення іноземних інвестиційних кре­дитів в українську економіку має сьогодні стратегічний та тактичний інтерес з боку як України, так і іноземних креди­торів.

Стратегічний довгостроковий інтерес України та інтерес іно­земних кредиторів у цілому збігаються, бо полягають у якнай­швидшому входженні нашої країни у світове товариство без знач­них соціальних потрясінь.

Щодо тактичних, короткострокових інтересів України та іно­земних кредиторів, то вони можуть як збігатися, так і бути про­тилежними. Останні виявляються передусім у розбіжності інте­ресів сторін як товаровиробників, що конкурують за збут про­дукції і одержання прибутку.

У цілому пріоритетними в цих відносинах є: вирівнювання дефіциту державного бюджету, торговельного та платіжного ба­лансів; розвиток малого та середнього бізнесу; трансформація економіки на основі ринкової рівноваги в новому державному утворенні; розвиток ринкових інституцій.

 

 

8.2. Порядок залучення іноземних інвестиційних кредитів під гарантії уряду України.

 

Залучення іноземних інвестиційних кредитів на фі­нансування пріоритетних напрямів розвитку економіки здійсню­ється під гарантії уряду України. Нинішній порядок отримання таких кредитів закріплено Постановою Кабінету Міністрів Украї­ни «Положення про порядок залучення іноземних кредитів та на­дання гарантій Кабінету Міністрів України для забезпечення зо­бов'язань юридичних осіб — резидентів щодо їх погашення» від 5 травня 1997р. №414.

Гарантії Кабінету Міністрів України надаються для забезпе­чення зобов'язань юридичних осіб — резидентів по погашенню іноземних кредитів, що залучаються у формі:

* кредитів (кредитних ліній), наданих Україні іноземними державами, міжнародними фінансовими організаціями та інозем­ними банками відповідно до міжнародних договорів України, укладених згідно із законодавством;

* міжбанківських кредитних ліній, оформлених за рішенням Кабінету Міністрів України Державним експортно-імпортним банком чи іншими банками — агентами Кабінету Міністрів України з іноземними банками та міжнародними фінансовими організаціями згідно із законодавством;

* кредитів в іноземній валюті, що надаються юридичним осо­бам — резидентам міжнародними фінансовими організаціями, іноземними банками, фінансово-кредитними та іншими устано­вами, фірмами та організаціями відповідно до міжнародних дого­ворів України, укладених згідно із законодавством, за умови об­слуговування зазначених кредитів банками-агентами.

Наданню гарантій Кабінету Міністрів України передує держав­на експертиза проектів, для реалізації яких залучаються іноземні кредити. Державна експертиза здійснюється Національним агент­ством з реконструкції та розвитку (НАРР), Мінекономіки, Мінфі­ном, Міністерством зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі, іншими державними органами, банками-агентами.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 566. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия