Студопедия — Про форму проведення державного екзамену
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Про форму проведення державного екзамену






До початку екзамену група студентів, які складають його за розкладом у цей день, запрошується в аудиторію, де відбувається засідання ДЕК.

Завідуючий відділенням вітає студентів з початком держекзамену, знайомить їх зі складом ДЕК і коротко пояснює порядок її роботи.

Враховуючи режим роботи комісії, до екзамену запрошуються одночасно вся група студентів. Кожному з них для підготовки відповідей виділяють окремий стіл. Необхідні записи студент робить на стандартних аркушах, що видаються комісією.

Важливо органічно поєднувати на державному іспиті високу вимогливість і об'єктивність в оцінках, індивідуальний підхід до студентів у визначенні рівня їхніх знань.

 

2.3. Єдині критерії екзаменаційних оцінок і методика оцінки результатів державного екзамену

А. Критерії екзаменаційних оцінок

Результати комплексного державного екзамену за фахом визначаються оцінками «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно».

Оцінка «Відмінно» - виставляється за таких умов:

1. Творчий підхід до засвоєного матеріалу, повнота і правильність виконання завдання.

2. Вміння застосовувати різні принципи й методи в конкретних ситуаціях.

3. Глибокий аналіз фактів і подій, спроможність прогнозування результатів від прийнятих рішень.

4. Чітке, послідовне викладення відповіді на папері.

5. Вміння пов'язати теорію і практику.

Оцінка «Добре» - виставляється за наступних умов:

1. Мають місце деякі непринципові помилки несуттєвого характеру у викладі відповідей за наявності повних знань програмного матеріалу.

2. Переважання логічних підходів порівняно з творчими у відповідях на питання.

3. Не завжди правильне прогнозування подій від прийнятих рішень.

4. Вміння пов'язати теорію з практикою.

Оцінка «Задовільно» - виставляється за наступних умов:

1. Репродуктивний підхід до засвоювання та викладання матеріалу.

2. Недостатня повнота викладання матеріалу, але за умови обов'язкового виконання (можливо, з несуттєвими помилками) тих завдань, що пов'язані з розв'язанням практичних задач.

3. Неглибокі знання основного матеріалу, наявність великої кількості неточностей у викладі матеріалу.

4. Нечітке викладання матеріалу на папері, порушення логічної послідовності при викладі матеріалу.

5. Утруднення при практичному втіленні прийнятих рішень.

Оцінка «Незадовільно»- виставляється за наступних умов:

1. Відсутність знань з більшої частини матеріалу, погане засвоєння принципових положень курсу.

2. Наявність грубих, принципових помилок під час практичного виконання отриманих завдань.

3. Невиконання або виконання з великими помилками тих завдань, що пов'язані з підготовкою та презентацією практико орієнтованих завдань.

4. Безграмотне і невірне викладення відповідей на папері.

Б. Методика оцінки результатів державного екзамену

Одним із шляхів реалізації критеріїв екзаменаційних оцінок, зменшення впливу суб'єктивності на їхнє визначення може бути використання бальної шкали оцінювання. А саме:

Ø за кожну правильну відповідь тестового завдання студент отримує 1бал(мах кількість балів 15);

Ø за повну, правильну відповідь теоретичного питання студент мах отримує-25 балів;

Ø за правильно оформлену та відмінно презентовану відповідь практико орієнтованого завдання мах студент отримує -60 балів.

Отже, шкала оцінювання виглядає так

 

Діапазон кількості балів Оцінка
85-100 балів відмінно
75-80 балів добре
60-75 балів задовільно
Менше 60 балів незадовільно

 

Після завершення відповіді студента кожен член ДЕК виставляє свою попередню екзаменаційну оцінку. Робоча оціночна таблиця дає змогу ясно бачити й враховувати багато складових в оцінці відповідей студента.

2.4. Оформлення результатів держекзамену

Рішення щодо оцінки знань студента приймається Державною екзаменаційною комісією на закритому засіданні відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів комісії, які брали участь у засіданні. За умови рівності кількості голосів вирішальним є голос голови.

Результати комплексного державного екзамену за фахом визначаються оцінками «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно».

Студентам, які не склали комплексний державний іспит за фахом з поважних причин (підтверджених документально), директором коледжу може бути надана можливість складання екзамену під час підготовки до інших державних іспитів.

Протоколи засідання Державної екзаменаційної комісії, залікові книжки з проставленими в них оцінками підписуються головою і членами комісії.

 

2.5 Методика аналізу та оголошення результатів комплексного державного екзамену за фахом

Результати комплексного державного екзамену за фахом оголошуються студентам у день його проведення після оформлення протоколів Державної екзаменаційної комісії. При цьому дається загальна оцінка відповідей студентів, відзначаються найбільш яскраві з них, характеризується рівень фахової підготовки студентів.

2.6 Звіт про результати екзамену

Після закінчення роботи Державної екзаменаційної комісії її голова складає звіт. Підсумки комплексного державного екзамену за фахом обговорюються на засіданнях методичних комісій психолого-педагогічних та соціально-гуманітарних дисциплін.

ІІІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ЕКЗАМЕНАЦІЙНИХ ПИТАНЬ ТА ПІДГОТОВКИ ДО ЇХ ОПРАЦЮВАННЯ

3.1 Підготовка та характер екзаменаційних білетів

 

Іспит проводиться за білетами(Додаток 1), складеними відповідно до програми комплексного державного екзамену за фахом. Кожний білет складається:

Ø з 15-ти базових тестових завдань з нормативних дисциплін: організація навчально-виховного процесу, охорона праці (в галузі), основи професійної педагогіки, психологія особистості, українська мова(за професійним спрямуванням), (по 3 питання з кожної дисципліни);

Ø одного питання теоретичного характеру з нормативних дисциплін: основи педагогічної майстерності, основи професійної педагогіки, педагогіки;

Ø одного практико орієнтованого завдання, що виконується студентом як систематизація завдань з курсового дослідження дисципліни «Методика навчання спеціальних дисциплін» та апробованого на переддипломній педагогічній практиці виконаного у формі методичних рекомендацій.

3.2 Зміст програми державного екзамену

Дисципліна «Загальна методика навчання»

Тема 1.2. Єдність та взаємозв`язок закономірностей та принципів навчання

Принципи відбору навчального матеріалу-науковість, доступність, послідовність, зв'язок теорії з практикою, наступність, систематичність, гуманність та інші. Основи конструювання змісту. Методика реалізації дидактичних принципів та правил навчання у ПТНЗ.

Тема 1.3. Загальні методи навчання

Характеристика методів організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності, стимулювання і мотивації, контролю і самоконтролю за ефективністю навчально-пізнавальної діяльності. Загальні вимоги щодо оптимального поєднання методів навчання

Тема 1.4. Урок як основна форма організації навчальної діяльності

Основні вимоги до уроку. Урок у сучасних технологіях навчання. Сценарії нестандартних уроків. Розробка дидактичної структури навчального заняття, поурочне планування розроблюваного заняття. Особливості використання інтерактивних методів навчання

Тема 2.1. Методика використання організаційних систем та форм навчання у ПТНЗ

Урок у системі основних моделей навчання(прямого викладання; кооперативного навчання; проблемного навчання.

Передовий педагогічний досвід, його роль у використанні організаційних систем і форм навчання.

Тема 2.2.Методи педагогічної діяльності

Методичні особливості окремих груп методів(прийоми інтерактивного навчання, ігрові ситуації, евристичні методи навчання).

Тема 2.5. Організація і методика практичного навчання учнів ПТНЗ

Лабораторно-практичне заняття, індивідуальне навчання студентів та методика їх проведення.

Принципи щодо керівництва самостійною роботою. Проектування завдань в умовах самостійної діяльності учнів в умовах заняття та у проза навчальний час.

Тема 3.1.Використання елементів педагогічної техніки

Прийоми розвитку когнітивних вмінь учнів. Методи та прийоми розвитку мотиваційної сфери учнів. Технологія створення позитивного мікроклімату в групі. Прийоми інтерактивного навчання та роботи з обдарованими дітьми.

Тема 3.2. Впровадження інноваційних технологій навчання у професійній школі

Можливості інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі. Інтернет як засіб наукового та навчального спілкування. ІКТ в процесі вивчення професійно-орієнтованих дисциплін. Перспективи використання ІКТ технологій.

Проблемна ситуація як умова пізнавальної активності учнів. Способи та умови застосування методів проблемно-розвиваючого навчання.

Розробка індивідуальної модульної програми навчання слухача.

Особливості імітаційних технологій та їх складові. Аналіз складових та методика впровадження їх в навчальний процес.

Особливості організації навчально-виховної діяльності при впровадженні проектної технології навчання.

Знання та вміння з дисципліни допоможуть студентам розробити та презентувати практико орієнтоване завдання.

Рекомендована навчальна література

1. Артемова Л.В. Педагогіка і методика вищої школи: Навчально-методичний посібник для викладачів, аспірантів, студентів.― К.: Кондор, 2008. ― 272с.

2. Волкова Н.П. Педагогіка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів.- К.: Видавничий центр «Академія», 2001.-576 с.

3. Гуревич Р.С., Кадемія М.Ю. Інформаційно-комунікаційні технології в навчальному процесі: посібник для педагогічних працівників і студентів педагогічних вищих навчальних закладів.- Вінниця: ДОВ «Вінниця», 2002.-116с.

4. Ділова активність. Методичні рекомендації для учасників навчально-виховного процесу. /За заг. ред. Павла Гнуса/. – Львів, 2001. – 56с.

5. Лізинський В.М. Прийоми та форми в навчальній діяльності.-Х.:Видавництво «Ранок»,2007.-160с.

6. Навчання: Нові стратегії розвитку/ Упоряд.Г.Сидоренко.-К.:Шк.світ,2007.-128с.

7. Пометун О. Інтерактивні методики та системи навчання.-К.:Шк.світ, 2007.-112с.

8. Проектування навчальних програм професійно-технічної освіти на основі потреб галузі й громади: Навч-метод посіб./ Кол. Автор.: Пащенко О.В., Сергєєва Л.М. та ін. За заг.ред. Л.І. Данеленко, - К.:ТОВ «Етіс Плюс», 2007.-164с.

9. Рудницька О.П. Педагогіка: загальна та мистецька: Навчальнийпосібник.-Тернопіль: Навчальна книга- Богдан, 2005.-360с.

10. Фіцула М.М. Педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладів освіти. -К.:Видавничий центр "Академія", 2000 р.

11. Шарко В.Д. Сучасний урок: технологічний аспект/ Посібник для вчителів і студентів.- К., 2006.-220с.

12. Як стати майстерним педагогом: Навч-метод посіб./ Кол. Автор.: Ковальчук В.І., Сергєєва Л.М. та ін. За заг.ред. Л.І. Данеленко, - К.:ТОВ «Етіс Плюс», 2007.-184с.

Дисципліна «Методика навчання спеціальних дисциплін»

1.2 Комплекс методичного забезпечення навчальної дисципліни

Поняття "комплекс методичного забезпечення" та його розробка для навчальної дисципліни. Характеристика компонентів.

2.1 Словесні та наочні методи навчання

Вибір методів при викладанні спеціальних дисциплін

2.2 Практичні методи навчання

Характеристика понять "вправи", "лабораторні роботи", "графічні та дослідні роботи". Етапи проведення, різновиди їх доцільність та підвищення ефективності використання

2.3 Методи стимулювання і мотивації навчально-пізнавальної діяльності

Мета та характеристика методів формування пізнавальних інтересів студентів: метод створення ситуації новизни навчального матеріалу; опори на життєвий досвід учнів, пізнавальних ігор, метод створення відчуття успіху у навчанні. Прийоми індивідуально-особистої підтримки. Метод стимулювання обов'язку і відповідальності у навчанні.

3.3 Система індивідуального навчання

Місце та роль системи індивідуального навчання, характер та методика їх проведення.

3.4 Практикуми та факультативні заняття

Значення та характеристика практикумів, організація та методика їх проведення.

3.5 Навчальні екскурсії, конференції

Конференція та навчальна екскурсія як форма навчально-виховної роботи для комплексного використання методів навчання, їх класифікація, об`єкти методика проведення.

3.6 Домашня навчальна робота студентів

Обсяг, значення види та мета домашньої навчальної роботи студентів. Методика підготовки, шляхи оптимізації та правила їх виконання.

4.4 Методика використання засобів наочності при вивченні спеціальних предметів

Значення та класифікація засобів наочності. Вибір засобів наочності при вивчені спеціальних дисциплін та методика їх використання.

5.2 Методика використання рейтингової системи при контролі знань

Значення, мета та структура даної системи. Аналіз критеріїв оцінки знань. Методика застосування даної системи.








Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 450. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия