Студопедия — В.В. Архіпов, Т.В. Іванникова, А.В. Архіпова 2 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

В.В. Архіпов, Т.В. Іванникова, А.В. Архіпова 2 страница






Розміщуючи продовольчу сировину в м'ясорибпій холодильній ка­мері, необхідно уникнути контакту м'яса з рибою і птицею, незалежно від їхнього термічного стану. Ця вимога пояснюється високою бактері­альною «засіяністю» сільськогосподарської птиці й риби, у тому числі бактеріями з роду сальмонели, потенційно небезпечними для людини.


Під час холодильного зберігання м'ясна, рибна сировина й напів­фабрикати повинні бути під наглядом. Ознаки доброякісності м'яса: яскраво-червоие забарвлення на розрізі, відсутність гнильного (аміач­ного) запаху і слизу на поверхні, пружна консистенція м'язової ткани­ни, блискучий жир (без матового відтінку й масткої консистенції).

Показники якості сільськогосподарської птиці в основному однако­ві, що й для м'яса.

Охолоджена риба може зберігатися не більше 2 діб при температурі, близькій до 0 °С. Ознаки доброякісності охолодженої риби: відсутність шильного (аміачного) або іншого стороннього запаху; пружна м'язова тканина (після натиснення пальцем утворене заглиблення швидко відно­влюється); опуклі очі; яскравий колір зябер; відсутність великої кілько­сті слизу па поверхні й червоно-бурого кільця навколо анального отвору.

Жива риба може надходити тільки па ті підприємства ресторанного господарства, які обладнані акваріумами для її зберігання.

За відсутності низькотемпературного холодильного обладнання морожена риба може надходити з урахуванням денної потреби. Збері­гають її в нерозпакованому вигляді при температурі близько 0 °С.

Розморожені харчові продукти дуже нестійкі при зберіганні. По­вільно разморожені м'ясопродукти і птиця можуть зберігатися не біль­ше доби, а розморожена риба зберіганню не підлягає, її варто негайно відправити на переробку.

Молочні продукти, жири, м 'ясну й рибну гастрономію, яйця, сири зберігають у холодильних камерах при температурі 5 °С і відно­сній вологості повітря 85...90%. Продукти з гострим запахом (рибна гастрономія, сири) зберігають на окремих стелажах, у тарі, подалі від інших продуктів. Яйця зберігають в упаковці й тарі на окремому ііідто- варнику. Розпаковувати яйця й перекладати їх у холодильній камері за­бороняється через те, що вони часто бувають «засіяні» бактеріями роду сальмонел, які можуть потрапити на інші продукти й розмножитися при знижених температурах. На невеликих підприємствах ресторанно­го господарства в камері молочпо-жирових продуктів можна зберігати фрукти й напої.

Овочі й зелень рекомендується зберігати в охолоджуваних холодиль­них камерах при температурі 5...О0 °С і відносній вологості повітря 90...95%. Камеру обладнують підтоварииками, стелажами. Овочі й зе­лень зберігають у тарі із вентиляцій ними отворами, що забезпечують доступ повітря до продуктів, аби уникнути розвитку плісняви.

Квашені й солоні овочі зберігають у діжках й інших ємкостях, при цьому треба стежити за тим, щоб овочі були занурені в розсіл. За від­сутності розсолу па поверхні овочів розвивається пліснява, яка швид­ко проникає усередину продукту, внаслідок чого соління і квашенина стають непридатними в їжу.


Заморожені харчові продукті! зберігають у низькотемпературних холодильних камерах, шафах і прилавках при температурі мінус 15 °С. За таких же умов зберігають централізовано виготовлене морозиво (загартоване). Розморожування продуктів у процесі зберігання не до­пускається. Пельмені, вареники, овочеві набори для супів і гарнірів, піцу й інші кулінарні вироби, м'ясні, рибні напівфабрикати, іншу напівготову й готову кулінарну продукцію заправляють па теплову об­робку без попереднього розморожування.

Хліб, борошняні кондитерські й булочні вироби зберігають в окре­мих приміщеннях па виробництві. Вироби із кремом зберігають у хо­лодильних шафах при температурі 0...5 °С від 12 до 24 год. Вироби із заварним кремом виробляють тільки в осіиньо-зимовий період і збері­гаючі) не більше 6 год.

На невеликих підприємствах ресторанного господарства кількість складських приміщень може бути скорочена, проте спільне зберігання пе- обробленої сировини й готових до вживання продуктів забороняється.

1.3. Механічна та гідромеханічна обробка сировини

Кінцева мета механічної та гідромеханічної обробки продоволь­чої сировини — одержати напівфабрикати, призначені для теплової обробки,- І приготувати страви та кулінарні вироби.

На стадії механічної, і гідромеханічної обробки сировину розпако­вують, розморожують, сортують, калібрують, миють, поділяють па їстівні н малоцінні в харчовому сенсі частини (обчищення картоплі, овочів, плодів і грибів від шкірки й насіння, відокремлення кісток від м'яса тощо), подрібнюють, порціопують, перемішують багатокомпо­нентні котлетні і фаршеві маси, папірують.

Всі операції на цій стадії технологічного процесу виконують у заго­тівельних цехах підприємств ресторанного господарства.

Розпакуванню заморожених продуктів іноді передує підтеплення блоків м'яса, риби, нерибних морепродуктів. Це необхідно для відокре­млення примерзлого пакувального матеріалу.

Розморожування продовольчої сировини здійснюють одним із двох способів: на повітрі або у воді. На повітрі розморожують м'ясо, субпро­дукти першої категорії (язики, печінку, серце, нирки, мозок), птицю, пернату дичину, рибу цінних порід (осетрові, лососеві, палтус тощо). У холодній воді розморожують рибу з кістковим скелетом, субпродукти другої категорії (голови, ноги, вим'я, легені, фляки тощо). Сировина вважається розмороженою, коли температура в її товщі підвищилася до мінус І °С. На повітрі зазвичай розморожують продукти, властивості яких потрібно максимально відновити після розморожування. Для цьо­го застосовують повільне розморожування при температурі 5...10 °С. Розморожування у воді відбувається швидко, його зазвичай застосову­ють для сировини, швидкість розморожування якої пе впливає па тех­нологічні властивості й харчову цінність напівфабрикатів.

Забороняється для прискорення процесу розморожування продуктів занурювати їх у теплу воду. Оптимальна температура води +15 °С.

Розморожені продукти нестійкі до зберігання, їх варто негайно до­правити па приготування напівфабрикатів.

Сортуванню піддають в основному овочі й фрукти, але його мож­на застосовувати і для нерибпих морепродуктів. ІТри сортуванні про­довольчу сировину розділяють за ступенем зрілості, відокремлюють пошкоджені екземпляри й домішки.

Калібрування призначене для відокремлення однакових за розмі­ром екземплярів, наприклад для фарширування, забезпечення рівно­мірно) теплової обробки.

Миття застосовують для видалення механічних і бактеріальних за­бруднень і поліпшення санітарно-гігієнічних умов подальшої обробки сировини. У деяких випадках сировину миють двічі: до і після очищен­ня. Для миття продовольчої сировини використовують спеціальні вап­ни з підведенням холодної і гарячої води. Зливну конструкцію ванни підключають до каналізації.

Відокремлення неїстівних і малоцінних у харчовому сенсі частин підвищує харчову цінність напівфабрикатів і готової продукції. Ово­чі звільняють від шкірки, а іноді й від насіння; рибу очищають від луски, нутрощів, видаляють голову, плавники, кістки; м'ясо відокрем­люють від кісток, грубих сухожилок і зайвої жирової тканини; сипкі продукти просівають, відокремлюючи домішки; цукор, сіль (натрію хлорид) розчиняють, дають розчину відстоятися, а потім проціджують; згущене молоко, яєчний меланж та інші рідкі продукти проціджують. Обчищення й зачищення сировини від неїстівних частин іноді поєдну­ють із бланшуванням продукту в гарячій воді або паром (зачищення шкірного покриву деяких видів риб).

Подрібнюють продукти під час виробництва напівфабрикатів, при­чому ступінь подрібнення може бути різною: від порціонних або дріб­них шматків ДО тоненько подрібненої гомогенної маси із частинками розміром 2...3 млґ. Для забезпечення рівномірної теплової обробки при подрібненні продукту необхідно одержати шматочки певної форми і розмірів.

На стадії приготування кулінарного напівфабрикату подрібнені про­дукти механічно з'єднуються й перемішуються з утворенням багатоком­понентної котлетної або фаршевої маси. Далі йдуть операції порціону- вапия і панірування виробів (котлет, биточків, шніцелів тощо). Деякі кулінарні напівфабрикати — це більш-менш складні вироби індивідуаль­ного художнього оформлення (фаршировані котлети, фарширован1* ово­чі, фарширована риба, шашлики, випечені вироби з тіста тощо).

Панірування м'ясних, рибних та овочевих напівфабрикатів, призначе­них до смаження, застосовують для збереження їхньої форми, одержан­ня характерної підсмаженої кірочки, а також для зниження втрат маси й насичення продукту жиром, що використовується для смаження.

При виготовленні напівфабрикатів харчові продукти зазнають різно­манітних механічних, хімічних і біохімічних впливів. Наприклад, пор­ціонні шматки м'яса піддають розпушуванню па спеціальних машинах або вручну; м'ясо для шашликів витримують кілька годин у холодиль­нику з додаванням лимонного соку (або сухот виноградного в ий); дріжджове тісто для пиріжків отримують шляхом спиртового й молоч- і юкислого бродіння, завдяки чому готові вироби будуть пористими з ха­рактерним смакоароматичним «букетом».

Під час механічної і гідромеханічної обробки продовольчої сирови­ни утворюються відходи і втрати, розмір яких для різних видів сиро­вини коливається в широких межах. Так, при обчищенні свіжої моло­дої картоплі до 1 вересня відходи і втрати становлять 20%, з 1 вересня до 31 жовтня — 25%, з 1 листопада до 31 грудня — 30%, з 1 січня до 28 (29) лютого — 35%, з 1 березня — 40%. При зачищенні білоголової капусти відходи і втрати становлять 20%, цвітної капусти — 48%. При розбиранні судака у вигляді порціонних шматків зі шкірою без кісток відходи і втрати сягають 49%. При розбиранні м'ясних туш відходи і втрати становлять: для яловичини — 26,4%, свинини м'ясної — 26,5%, баранини — 29,9%, телятини — 34%.

1.4. Теплова обробка напівфабрикатів і приготування готової їжі

деяка частина вітамінів руйнується, а інша під час варіння переходить у відвар разом з екстрактивними й мінеральними речовинами. При смаженні температура в поверхневому шарі продукту сягає 120...130 °С внаслідок його зневоднення. За цих умов руйнуються харчові речови­ни, що у нормі містяться в продукті (піроліз), і утворюються нові ре­човини, чимало з яких мають мутагенну й канцерогенну дію на орга­нізм людини.

ГІри тепловій обробці кулінарних напівфабрикатів утворюються нові смакові, ароматичні й забарвлені речовини. Натомість помітно змінюється маса продуктів. Вона, як правило, зменшується. Втрати маси продуктів при тепловій обробці.пов'язані в основному із втрата­ми води. Так, яловичина під час варіння втрачає близько 50% води, що міститься в ній. Маса картоплі після варіння практично не змінюєть­ся, проте під час смаження вона зменшується на З0..,60% залежно від ступеня подрібнення І способу смаження.

Нормативи відходів і втрат сировини при механічній і тепловій об­робках були розроблені Науково-дослідним інститутом громадського харчування, затверджені Міністерством торгівлі СРСР й опубліковані у Збірниках рецептур страв та кулінарних виробів для підприємств громадського харчування. Цими нормативами варто користуватися під час складання рецептур па нову продукцію ресторанного господарства і для інших виробничих цілей.

1.5. Зберігання готової продукції

 


ерміни зберігання готової продукції ресторанного господар­
ства, протягом яких пе знижується її якість, обмежені. Темпе­ ратурні умови зберігання готової їжі регламентовані санітар­

 


ними правилами, згідно з якими температура холодних закусок і холодних солодких страв для споживачів має становити 12.„14 °С, га­рячих супів і напоїв — 75 °С, м'ясних, рибних, овочевих та інших га­рячих страв — 65 °С. Зазначені температури повинні бути витримані при зберігший готових страв. Найбільш сприятлива температура для розвитку мікробіологічних процесів у готовій їжі — 25...50 °С. А отже, підвищення температури зберігання охолодженої їжі і зниження темпе­ратури зберігання гарячої їжі забороняється.

Для зберігання готової їжі застосовують спеціалізоване технологіч­не обладнання. Холодні закуски зберігають в охолоджуваних прилав­ках і шафах-вітринах, супи — на повітряних мармітах, гарячі напої — у термостатах, Інші гарячі страви, гарніри й соуси — на водяних і по­вітряних мармітах.

Терміни зберігання готової їжі індивідуальні для різних страв і кулінарних виробів. У групі холодних закусок найменш стійкі до збе­рігання холодці, паштети, заливні м'ясні й рибні продукти, салати. У групі холодних солодких страв обмежені терміни зберігання для десер­тів зі збитими вершками, кремів, мусів, желе. Порціонне морозиво зберіганню не підлягає. Обмежені терміни зберігання встановлені для натурального смаженого м'яса, смаженої риби, відварної цвітної ка­пусти капусти, смажених овочів. За Інших однакових умов страви в соусі зберігаються краще, ніж натуральні. Враховуючи індивідуальний підхід до термінів зберігання окремих страв, санітарними правилами встановлено, що холодні закуски, десерти й напої можна зберігати до 1 год, а гарячі страви — до 2 год. Для дотримання зазначених термінів зберігання готової продукції па виробництві організовують потокове приготування страв невеликими партіями, максимально використовую­чи напівфабрикати, у тому числі високого ступеня готовності.

їжу, що лишилася нереалізованою, у виняткових випадках швидко охолоджують і зберігають при температурі 2..А °С не більше і 8 год. ГЕеред реалізацією охолоджену їжу дегустують, а потім знову піддають тепловій обробці (кип'ятінню, просмажуванню в жаровій шафі, прогрі­ванню в мікрохвильових печах і т.д.) з подальшою дегустацією. Термії реалізації їжі після вторинної теплової обробки не повинен перевищу­вати 1 год. їжу, що залишилася від учора, не слід змішувати зі свіжо- приготовленою. У день закладання нереалізованої їжі па зберігання і у день її реалізації роблять відповідні записи у бракераж н о му журналі. Однак деякі види кулінарної продукції залишати для реалізації на на­ступний день не дозволяється, наприклад салати, вінегрети, паштети, холодці, заливні страви, вироби із кремом й інші надто швидкопсувні холодні страви; супи молочні, холодні, солодкі, супи-пюре; м'ясо від­варне порціонне для супів, млинці з м'ясом і сиром, січені вироби з м'яса, птиці, риби; соуси, омлети, картопляне пюре, відварні макарони, напої власного виробництва.

Кондитерські вироби із кремом зберігають у холодильних камерах і шафах при температурі не вище 6 *С у межах термінів, установлених гігієнічними вимогами для надто швидкопсувних продуктів.

1.6. Організація споживання їжі

З

авершальна стадія технологічного процесу на підприємствах ресторанного господарства — організація споживання їжі. Пе­ред персоналом підприємства поставлене подвійне завдання: довести свіжоприготовлену їжу до споживача без зниження її якості і

створити приємні, комфортні умови для її споживання в залі їдальні, кафе, ресторану або іншого закладу ресторанного господарства.

У ресторанах й інших фірмових підприємствах ресторанного госпо­дарства високого класу проблема організації споживання їжі вирішу­ється класичним методом індивідуального обслуговування кожного клієнта. Закуски, страви й деякі напої готують за індивідуальними замовленнями, які приймають офіціанти. У залах ресторанів вико­ристовують спеціалізоване обладнання, фірмовий посуд, оригінальні столові набори, інвентар, столову білизну. Практикується подавання холодних закусок у посудині з льодом, а гарячих закусок — у барвисто оформлених жаровнях, що підігрівають на деревному вугіллі або спир­тових пальниках. За холодної нори року тарілки підігрівають, а коли спекотно — подають напої з льодом. Багато страв стало модно готува­ти перед відвідувачами ресторану, це такі як «фламбе», фондю, гриль, іноді подавання й приготування перетворюють на справжнє феєричне шоу.

Ресторани мають досить різноманітний асортимент закусок, страв, напоїв, кулінарних, кондитерських виробів, прохолодних та алкоголь­них напоїв, що практично усуває проблеми вибору страв відповідно до смаків відвідувачів.

Останнім часом у кафе, закусочних й інших підприємствах масово­го харчування застосовують метод самообслуговування, що зазнав принципових змін. На сьогодні у світовій практиці в залах підприємств ресторанного господарства вже немає роздавальних ліній, уздовж яких відвідувачі стоять у потилицю один одному, щоб отримати обід або вибрати окремі страви на власний розсуд.

Сьогодні у міській загальнодоступній мережі, а також на виробни­чих підприємствах і в навчальних закладах переважають три системи масового харчування: шведський стіл; попереднє сервірування і накри­вання столів; вільний вибір у залі з подальшим розрахунком.

Принцип шведського столу застосовують не тільки для окремого вживання їжи (сніданок, обід, вечеря)-, але й для організації роботи цілих підприємств — кафе, закусочних, невеликих ресторанів. Вста­новлюють фіксовану плату за вхід до зали, де відвідувач за принципом самообслуговування вибирає для себе закуски, страви, напої. Чудовий, продуманий асортимент кулінарної продукції і зручний, затишний зал створюють приємні умови для споживання їжи у спокійній обстановці.

Попереднє сервірування й накривання столів застосовують при орга­нізації харчування певних контингентів — туристів, відпочиваючих у пансіонатах, санаторіях, домах відпочинку, робітників та службовців виробничих підприємств тощо, коли необхідно за короткий проміжок часу обслугувати велику кількість людей. Для цього залу обладнують 4...6-місними обідніми столами, які встановлюють таким чипом, щоб залишалися широкі проходи для сервірувальиих візків. Столи сервіру­ють холодною закускою, десертом, хлібом, супом у супниці, необхідним носудом і столовими наборами. У визначений час столи заповнюються клієнтами, після чого в проходах з'являються офіціанти з візками, па яких установлені м'ясні, рибні й інші гарячі страви вільного вибору. Переваги цього методу в тім, що споживачам пропонується свїжопри- готовлепа їжа, в обідньому залі спокійно, немає зайвого руху людей, прибираниям використаного посуду займаються офіціанти. Витрати часу й засобів мінімальні. Розрахунки за харчування — безготівкові, у тому числі в кредит.

Вільний вибір у залі з подальшш розрахунком передбачає наявність двох суміжних залів, розділених легкою перегородкою і об'єднаних вузлом розрахунку для відвідувачів. Зал Л має тільки вхід, зал Б — тільки вихід для відвідувачів. Відвідувач, увійшовши в зал А, бере тацю і столові набори, а потім, вільно рухаючись по залі, вибирає за­куски, страви й напої до вподоби. Прилавки розташовують у залі та­ким чином, щоб не створювалися черги. Прилавки із супами й гарячи­ми закусками обслуговують кухарі. У центрі залу встановлюють відкриті холодильні прилавки, заповнені харчовим лускатим льодом, па які ставлять красиві миски з тоненько нашаткованими свіжими (без заправок!) овочами — білоголовою і червоноголовою капустою, реди­скою, морквою, качанним і листковим салатом тощо. Відсутність запра­вок дозволяє довше зберегти свіжість овочів. Ці салати можна викори­стовувати як овочевий гарнір до м'яса й риби.

Після того як вибір кулінарної продукції завершено, відвідувач че­рез вузол розрахунку переходить до зали Б, обладнаної дво- і чотири­місними столами, засервіроваиимн такими спеціями й приправами: сіл­лю, пукром, перцем меленим чорним і червоним, гірчицею, ароматизованим оцтом, олією. Це дає можливість відвідувачу самостій­но па власний розсуд заправити овочі. Таке просте й недороге рішен­ня створює для споживачів умови, максимально наближені до домаш­ніх, коли кожен клієнт на свій смак обирає приправу до їжі.

В ресторанному сервісі останнім часом широкого розповсюдження набув кейтерипг,

Кейтеринг — дії підприємства ресторанного господарства, що до­ставляє готові страви, напої, посуд і все необхідне для організації при­йому, бенкету і спеціальних заходів.

Види кейтерипгу: у приміщенні, поза рестораном, соціальний, роз'їз­ний (за договором на доставку продукції), роздрібний продаж готової кулінарної продукції, VІР-кейтерипг.

Кейтеринг у приміщенні організовують через надання замовнико­ві обладнаних приміщень для проведення різиих заходів. Це можуть бути зали, виробничі приміщення з торгово-техиологічним і холодиль­ним устаткуванням, мийного столового посуду, приміщення для збері­гання продуктів, напоїв.

Кейтеринг поза рестораном передбачає обслуговування на території замовника. Особливість цього виду кейтерипгу пов'язала з тим, що більшість ресторанів мають невеликі зали й не можуть обслу­говувати великої кількості гостей. Готують страви в ресторані, після чого замовлення доправляється до місця проведення заходу. Ресторан відповідає за якість приготування й доставку страв, сервірування, про­фесійне обслуговування, прибирання приміщень і повний розрахунок із замовником по закінченні заходу.

Соціальний кейтеринг — це надання послуг рестораном на терито­рії замовника з використанням його обладнання для приготування страв. Замовник і ресторан, що надає послугу соціального кейтерипгу, заздалегідь обмовляють дату, мешо, особливості сервірування й обслу­говування. В обов'язки ресторану входить також прибирання примі­щення після проведення заходу. Послугами соціального кейтерипгу ко­ристується замовник при організації сімейного торжества. При цьому ресторан може надати замовникові згідно з договором окремі предме­ти для сервірування стола й аксесуари.

Роз'їзний кейтеринг здійснюється через укладання договору па доставку напівфабрикатів, готової їжі в офіси, па будівельні і знімаль­ні майданчики, щоб забезпечити харчуванням групи людей.

Роздрібний продаж готової кулінарної продукції — це торгівля продуктами харчування (бутербродами, борошняними кондитерськи­ми виробами, упакованими в целофанову плівку), а також прохо­лодними напоями під час проведення спортивних змагань, фестивалів, карнавалів.

УІР-кейтерипг передбачає виїзне ресторанне обслуговування із за­лученням висококваліфікованих кухарів, офіціантів, У приміщенні замовника і під його наглядом здійснюють обробку продуктів і приго­тування страв.

Виїзне обслуговування — найширший спектр послуг, починаючи із презентації нової продукції до організації барбекю па лоні природи або вишуканої романтичної вечері.

Каву-брейк (або каву-пауза) організовують у ресторанах для швид­кого обслуговування учасників нарад, конференцій, ділових перегово­рів, а також поза ресторанами (конференц-залах, холах). Прямокутні або круглі столи накривають барвистими скатертинами-спід ницямн, як на фуршеті. Гості їдять і п'ють стоячи.

До менш кави-брейк входять тістечка, пиріжки, солодке й солоне печиво, здобні булочки, канале із сиром і свіжими фруктами, лимон, вершки, кава, чай. Із прохолодних напоїв — мінеральна вода, соки.

Контрольні запитання і завдання

1. Яка продовольча сировина і які харчові продукти забороняється приймати для використання на підприємствах ресторанного госпо­дарства?

2. У чому полягають вимоги до облаштування продовольчого складу підприємства ресторанного господарства?

3. При якій температурі й вологості повітря зберігають овочі, сухі про­дукти, м'ясо, рибу, молочно-жирові продукти?

4. Назвіть ознаки доброякісності охолоджених м'яса і риби.

5. Назвіть кінцевий продукт механічної і гідромеханічної обробки си­ровини на підприємствах ресторанного господарства?

6. Мета теплової кулінарної обробки продуктів.

7. За якої температури і скільки часу зберігають холодні закуски й хо­лодні солодкі страви на підприємствах ресторанного господарства?

8. Яке технологічне обладнання застосовують для поточного зберіган­ня готової гарячої їжі на підприємствах громадського харчування?

9. Яку готову кулінарну продукцію не можна залишати для реалізації на другий день па підприємствах ресторанного господарства?

10. У чому полягають правила реалізації готової їжі, що залишилася від учора?

11. Перелічіть основні методи і прийоми організації споживання їжі на підприємствах ресторанного господарства.


Розділ 2

КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОДУКЦІЇ РЕСТОРАНІВ

Продукцію, яку виробляють ресторани, поділяють на дві великі групи: кулінарна продукція і борошняні кулі­нарні, кондитерські та булочні вироби.

Такий підхід до класифікації продукції ресторанного господарства обумовлений тим, що виробництво борошняних конди­терських і булочних виробів потребує особливих санітарно-гігієнічних і організаційно-технічних умов. Борошняні кондитерські вироби із кре­мом, вершками належать до надто швидкопсувної продукції. Відповід­но до санітарних правил і норм борошняні кондитерські вироби дозво­ляється виготовляти тільки у спеціалізованих кондитерських цс чах, що мають необхідні виробничі й підсобні приміщення, оснаще­ні механічним, тепловим і холодильним обладнанням. Максимальне за об'ємами кондитерське виробництво згідно з нормативами повніше включати пе мепоіе 12 виробничих і підсобних приміщень, що відпові­дають певним вимогам.

Виходячи з наведених вище міркувань, кондитерські цехи обладну­ють тільки па великих комбінатах харчування, у ресторанах і спеціалі­зованих кафе.

2.1. Кулінарна продукція

Д

о кулінарної продукції належать: напівфабрикати, холодні й гарячі закуски, супи, м'ясні й рибні страви, страви і гарніри з картоплі, овочів, грибів, круп, бобових і макаронних виробів, страви із птиці, дичини та кроликів, з яєць і сиру, борошняні й солод­кі страви, гарячі й холодні напої, борошняні кулінарні вироби, охоло­джені готові страви,

КУЛІНАРНІ НАПІВФАБРИКАТИ

Кулінарні напівфабрикати, далі «напівфабрикати», — це проміжні продукти технологічного процесу підприємств громадського харчуван­ня з приготування готової їжі, одночасно вони належать до продукції підприємств ресторанного господарства, що реалізується населенню че­рез торговельну мережу для приготування в домашніх умовах.

Залежно під виду напівфабрикатів, їхнього виробництва п вико­ристання підприємства ресторанного господарства можна умовно по­ділити па три групи. До перших належать ресторани і спеціалізовані підприємства, що працюють на сировині. Напівфабрикати, виготовле­ні в заготівельних цехах цих підприємств, надходять у гарячий і кулі­нарний цехи для теплової обробки й випуску готової продукції, а також можуть передаватися в роздрібну торговельну мережу па реалі­зацію населенню. До другої групи підприємств належать так звані до- готівельпі підприємства, які отримують напівфабрикати від інших під­приємств ресторанного господарства, а також від підприємств харчової промисловості (м'ясо-, рибокомбінатів, консервних заводів тощо). До третьої групи належать підприємства ретораппого господарства зі змішаним постачанням сировини й напівфабрикатів різного ступеня готовності.

З картоїш й овочів виробляють такі напівфабрикати: •S картопля сира обчищена, ціла, сульфітована, що не темніє на повітрі протягом 24 год; морква, буряк свіжі обчищені, цілі; / пряно-ароматичие коріння свіже, оброблене (петрушка, селера, пастернак);

S редиска, редька оброблені, нарізані соломкою;

капуста білоголова свіжа, зачищена, ціла; S цибуля ріпчаста свіжа, обчищена, ціла;

/ листковий салат і пряпо-ароматичпа зелень свіжа, оброблена

(фенхель, петрушка, естрагон, селера, цибуля зелена); S капуста білоголова свіжа, нарізана, бланшована (соломка); V огірки солоні нарізані, припущені (для розсольників і солянок); / картопля, морква, буряк обчищені, відварні (цілі або нарізані кубиками);

S буряк, нарізаний кубиками, маринований (для салатів); S буряк, нарізаний соломкою, тушкований для борщу (з томатом, жиром, цукром, оцтом);

З м'яса (яловичини, баранини, свинини, телятини) відповідно до га­лузевого стандарту м'ясної промисловості для підприємств ретораппо­го господарства виробляють напівфабрикати великокускові, порційні і дрібиокускові.

Великокускові напівфабрикати — це один великий м'яз або група м'язів, близьких за харчовою цінністю й технологічними властивостя­ми, звільнених від кісток і грубих сухожилок (крім корейки й грудин­ки туш малої худоби, які можуть бути із реберними кістками).

З яловичини готують такі великокускові напівфабрикати: вирізку, товстий і тонкий краї, верхній, внутрішній, зовнішній і бічний шматки тазостегнової частини, підлопаткову, грудну, лопаткову частини, пру­жок, М'якоть шиї, пахвина і м'ясо від зачищення кісток утворюють так зване котлетне м'ясо.

З телятини, баранини і свинини виробляють такі великокускові на­півфабрикати: шийна частина, корейка, грудинка, тазостегнова (окіст), лопаткова частини, котлетне м'ясо.

Порціонні напівфабрикати — це 1...2 шматки на порцію фіксованої маси, натуральні або паніровані.

З яловичини виробляють такі порціонні напівфабрикати: біфштекс, філе, лангет (з вирізки), антрекот, ромштекс (паніроваие м'ясо), ялови­чина духова, зрази натуральні.

З телятини, баранини і свинини виробляють: котлети натуральні (у паніровці і без неї), ескалоп, шніцель (у паніровці І без неї), м'ясо духове (крім телятини).

Дрібнокускові напівфабрикати — це шматочки м'яса масою ЗО...50 г; м 'ясо грудинки нарубують із реберними кістками. З дрібнокускових на­півфабрикатів виробляють: піджарку й гуляш із яловичини, свинини; рагу з баранини й свинини; м'ясо для плову з яловичини й баранини; м'ясо для шашлику з яловичини, баранини і свинини; гуляш із ялови­чими й свинини; азу з яловичини; піджарку з яловичини й свинини; суповий набір з яловичини й баранини. Виробництво дрібнокускових напівфабрикатів з телятини стандартом не передбачені.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1242. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия