Студопедия — Вступ до менеджменту фізичної культури та спорту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вступ до менеджменту фізичної культури та спорту






1. Визначення понять „менеджмент”, „спортивний менеджмент”, „спортивний менеджер”, „об’єкт та предмет спортивного менеджменту”.

2. Співвідношення основних понять „управління фізичної культури і спортом” та „менеджмент фізичної культури і спорту”.

3. Фізична культура та спорт як галузь та об’єкт менеджменту.

Однією з найголовніших складових успіху економічного розвинутих країн світу (США, Японія, Великобританія, Німеччина, Франція, Канада, Швеція та ін.) є використання менеджменту, тобто науково обґрунтованої та якісно побудованої системи управління організацією. Менеджмент виступає як результативний засіб формування ринкових стратегій, залучення інвестицій, здійснення нововведень, оптимізації співвідношення попиту і пропозиції тощо.

В умовах розвитку ринкових відносин менеджмент активно розвивається на Україні. В організаціях усе більшого значення набуває діяльність керівників нової формації – менеджерів. Саме ці категорії працівників сприяють утвердженню підприємства на ринку, успіху в конкурентній боротьбі, втіленню нових ідей та результативних стратегій. Добре підготовлений менеджер, який володіє широкими знаннями у сфері сучасної економіки, основами інформаційних і комп’ютерних технологій, технікою ділового спілкування з вітчизняними та зарубіжними партнерами, може забезпечити успіх організації, її інноваційний розвиток, сприятливий інвестиційний клімат. Побудоване на засадах сучасного менеджменту управління організацією характеризується з одного боку, стабільністю в отриманні високих економічних, технологічних, соціальних та інших результатів, з іншого – високою динамікою позитивних змін.

Термін «менеджмент» в Україні почали використовувати на початку 90-х років XX ст., що було зумовлено падінням командно-адміністративної економічної системи і початком інтеграції країни у світовій економічний простір.

Термін "менеджмент" (management) - англійського походження. Оксфордський тлумачний словник англійської мови пропонує наступне тлумачення терміну «менеджмент».

Менеджмент це:

· адміністративні навики й уміння особливого роду;

· влада і мистецтво управління;

· спосіб, манера поводження з людьми;

· орган управління і люди, його складові [21, 32].

Зарубіжні фахівці термін «менеджмент» вживають стосовно людей, колективів і організацій або точніше стосовно управління соціально-економічними процесами в умовах ринку, ринкової економіки.

Предметом вивчення науки про менеджмент є:

1. Теоретичні засади управлінської діяльності (закони, закономірності, принципи, категорії, механізми, моделі тощо).

2. Практика управління організаціями (підприємствами, корпораціями, фізкультурно-спортивними організаціями тощо).

3. Проектування систем менеджменту (формування взаємопов’язаних і взаємодіючих управлінських важелів, які забезпечують управлінський вплив керуючої системи організації на керовану).

Спортивний менеджер – це спеціаліст, який займає, як правило, керівну посаду у фізкультурно-спортивній організації, розпорядник ресурсів, в першу чергу фінансових, він має своїх підлеглих та володіє мистецтвом наукового управління.

Спортивний менеджмент - один з видів спеціального галузевого менеджменту, який має справу з управлінням організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості, тобто організаціями, продуктом діяльності яких є фізкультурно-спортивні послуги.

Таким чином, об'єктом спортивного менеджменту як особливого виду професійної діяльності і самостійної науки є фізкультурно-спортивні організації країни, сукупність яких утворює галузь фізичної культури і спорту.

Предметом спортивного менеджменту є фізкультурно-управлінські відношення, їх діяльність направлена на ефективне функціонування організації.

Характеризуючи категорії «управління» і «менедж­мент», оперують однойменними теоретичними поняття­ми: суб'єкт, об'єкт, функції, методи, принципи, структура, середо­вище, система тощо. Однак практична реалізація цих ка­тегорій суттєво відрізняється змістовим наповненням елементів процесів управління й менеджменту і практич­ними способами реалізації управлінських відносин, що ста­новлять сутність цих категорій.

Серед українських фахівців з управління все більш затверджується практика використання терміну «менеджмент» як синоніма російського слова «управление». Дійсно, термін «менеджмент» - синонім слова «управління», але не повністю. Сенс слова «управління» значно ширший, оскільки воно уживається не лише стосовно різних сфер людської діяльності, але і відноситься до біологічних і технічних систем.

Враховуючи традицію, що складається, надалі використовуватимемо термін «спортивний менеджмент» в тому ж значенні, що і давно відома нам словосполучення «управління фізичною культурою і спортом».

У «Словнику іноземних слів» менеджмент перекладається як сукупність принципів, методів, засобів і форм управління виробництвом з метою підвищення його ефективності і прибутковості. У англомовних країнах термін «менеджмент» уживається досить вільно і в різних значеннях, але найчастіше стосовно управління соціально-економічними процесами на рівні фірми, що діє в ринкових умовах.

Управління - систематичний, цілеспрямований вплив на систему, її компоненти, або процеси, з метою підвищення ефективності їх функціонування.

В сфері фізичної культури і спорту можна виділити такі види управління:

1. Управління розвитком фізичної культури в країні, області, місті, районі.

2. Управління діяльністю окремої фізкультурної організації, спортивного комітету, ради спортивного товариства, спортивної школи, клубу.

3. Управління підготовкою спортсменів [33].

На сучасному етапі, коли мова йде про управління організацією, її підрозділами або окремими співробітниками, часто вживають поняття „менеджмент”.

Для позначення інших процесів зарубіжні автори використовують інші терміни. Так, для позначення управління в неживій природі уживається термін «kопtгоl», для державного або суспільного управління - терміни «Government administration» або «pubIic administration». Інколи до слова «management» додається слово «business» «business management». Це підкреслює приналежність терміну «менеджмент» до соціально-економічної сфери діяльності. Проте останнім часом в зарубіжній літературі по управлінню намітилася тенденція використовувати термін «менеджмент» в ширшому трактуванні - застосовано і до непідприємницьких організацій і суспільних об'єднань.

Фізична культура і спорт як галузь і об'єкт менеджменту є сукупністю організацій і установ, що здійснюють надання фізкультурно-спортивних послуг, фізичне вдосконалення людей на науково-обгрунтованій, програмно-методичній й офіційно визнаній нормативній основі.

Управління кожною галуззю народного господарства припускає визначення її меж. Межі галузі можна розділити на економічні й адміністративні. Економічні межі визначаються характером функцій, що виконуються галуззю в загальній системі суспільного розподілу праці. Кожна галузь народного господарства відрізняється особливим видом діяльності. Адміністративні або організаційні межі визначаються відомчою приналежністю тому або іншому органу управління, незалежно від характеру виконуваних підприємствами, установами й організаціями функцій.

Таким чином, наявність підгалузі фізичної культури і спорту є об'єктивною основою розробки разом із загальною теорією менеджменту, ще і спеціальної галузевої теорії спортивного менеджменту, яка відображає специфічні закономірності функціонування відповідної галузі в конкретних історичних умовах.

Спортивний менеджмент є одним з видів галузевого спеціального менеджменту, що забезпечує ефективне функціонування організацій галузі фізичної культури і спорту в ринкових умовах.

Спортивний менеджмент є самостійний вид трудової професійно-управлінської діяльності, направлений на досягнення цілей фізкультурно-спортивної організації, шляхом раціонального використання матеріальних, трудових і інформаційних ресурсів.

Зміст спортивного менеджменту складають планування, організація, мотивація, координація, контроль, комунікація. Загальний і спеціальний менеджмент має ще одну характерну властивість. Менеджмент пов'язаний з наявністю в організації професійних керівників, яких за кордоном називають менеджерами.

Предметом спортивного менеджменту є управлінські стосунки, які складаються в процесі взаємодії персоналу фізкультурно-спортивної організації, її суб'єкта й об'єкту управління як усередині самої фізкультурно-спортивної організації, так і в процесі її взаємодії із зовнішньою середою.

Мистецтво менеджменту характеризується особливостями уміння того або іншого спортивного менеджера застосовувати загальноприйняті принципи, методи і технологію управління в своїй практичній управлінській діяльності.

Слід також відзначити, що фахівці виділяють декілька функціональних різновидів менеджменту: стратегічний менеджмент, фінансовий менеджмент, персонал-менеджмент, проектний менеджмент і ін.

Завдання спортивного менеджменту як учбової дисципліни - забезпечити цілісне уявлення студентів про галузеву систему менеджменту, про принципи, методи, технологію управління ФКС в сучасних ринкових умовах України.

Логіка наукового міркування свідчить, що разом з об'єктом менеджменту слід виділити і його предмет. Управляти - означає аналізувати, ухвалювати ефективні управлінські рішення, організовувати їх виконання, стимулювати і контролювати роботу персоналу організації, зайнятого виконанням намічених цілей.

Спортивний менеджер організовує і координує колективні дії персоналу організації відповідно до існуючої мети. В процесі сумісної управлінської праці між працівниками організації складаються певні трудові стосунки, які отримали назву управлінських стосунків.

Спортивний менеджмент як наука систематизує знання про управлінську працю і стосунки, які виникають в процесі реалізації управлінських завдань і рішень. Ці стосунки і є предметом спортивного менеджменту. Предмет спортивного менеджменту - це фізкультурно-управлінські стосунки, які є сукупністю взаємозв'язків і взаємодій між елементами системи управління, направлених на підтримку і поліпшення функціонування керованого об'єкту відповідно до існуючої мети і критерію ефективності системи в цілому. Управлінські стосунки складаються в процесі взаємодії суб'єкта й об'єкта управління усередині організацій фізкультурно-спортивної спрямованості і взаємодії цих організацій із зовнішньою середою в процесі надання фізкультурно-спортивних послуг.

Потрібно мати на увазі, що менеджмент існує в трьох видах:

1) як реальна практична управлінська діяльність у фізкультурно-спортивних організаціях (мистецтво менеджменту);

2) як система наукових знань про ефективний менеджмент (наукові основи управління);

3) як учбова дисципліна установ вищої і середньої професійної фізкультурної освіти [19, 20].

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 4894. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия