Студопедия — Функції паковання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Функції паковання






Аналізуючи ситуацію на ринку пакувальної індустрії, слід зазначити, що вигідно вкладати кошти і розвивати пакувальний бізнес. Це дійсно так, оскільки паковання зараз визначає рівень тієї чи іншої продукції, "просуває" її на вітчизняний та зарубіжні ринки.

Звичайно, фраза: "Немає товарів без паковання, як і немає паковання без товарів", що народилася не сьогодні, багато років допомагає розробникам і виробникам товарів та паковання знайти компроміси у їхніх взаємовідношеннях.

У світі, де існує розподіл праці, життєвий цикл продукту складається з кількох стадій: розроблення, виробництво, розподіл, споживання, нарешті утилізація відходів на цих стадіях. Сучасний продукт "живе" у різних географічних, кліматичних і національних регіонах і залежить від різних виробничих структур, конкретних людей, які в тій або іншій мірі залежать один від одного. Паковання розглядається як такий же продукт, можливо лише з різною тривалістю стадій свого життєвого циклу. І на кожній стадії воно виконує своє найголовніше завдання — доставити товари та продукти від виробника до безпосереднього споживача без зниження якості, втрат та пошкоджень. На цьому шляху існує багато перешкод, і щоб їх подолати, слід визначити ті основні вимоги, задачі і функції, які висуваються до паковання для вирішення головного його завдання.

Існують різні визначення цих функцій, більш того, їхній розподіл чи пріоритетність є різними для суспільства в залежності від рівня його економічного розвитку; загальні зміни виробничих, суспільних, політичних відносин у світі також впливають на ці пріоритети. Для загального розуміння функцій паковання їх можна згрупувати таким чином (рис. 2).

 

Рис.2 Основні функції паковання

Взагалі, паковання повинне, відповідаючи вимогам продукту, споживача, ринку, виготовлятися, наповнюватися, транспортуватися, виставлятися, продаватися, використовуватися і утилізуватися. На жаль, розробникам паковання не завжди вдається знайти компромісні рішення для задоволення всіх вимог до нього. Як правило, від цього компромісу найчастіше потерпають економічність та екологічність паковання — вимоги, які часто не беруться до уваги. Для того, щоб відповідати всім вимогам і мати можливість приймати правильні рішення під час розробки та виготовлення пакованнь, потрібна спільна праця багатьох фахівців та експертів з маркетингу, дизайну, економіки, матеріального забезпечення, захисту довкілля, науковців різних областей науки - хімії, фізики, біології, екології, медицини та галузей промисловості – целюлозно – паперової, хімічної, металообробної, текстильної тощо та сільськогосподарського комплексу.

Головною функцією пакованая єзахист продукту на всьому шляху від фасування до споживання. При цьому важливо забезпечити захист його від протікання чи висипання, від псування та від зміни складу, зовнішнього вигляду і властивостей (рис. 3).

 

 

  Захист продукції
Від псування
Від протікання, висипання
Від змін продукту
Від сторонніх запахів і ароматів
Від зовнішніх впливів

 

 


Рис. 3 Захисна функція паковань

Ніхто з нас не захоче мати у себе вдома на полиці в коморі або у ванній кімнаті паковання, з якого витікає шампунь чи висипається пральний порошок, створюючи сторонні запахи та забруднюючи навколишні предмети, товари, продукти. Тобто, якщо коробки з милом знаходяться по-сусідськи поруч із коробками з тістечками (а таке можливо теоретично на складі великого мегамаркету, де всі товари знаходяться в значних кількостях), то продані тістечка повинні мати властивий їм аромат свіжої суниці, а не суничного мила. Таке паковання може негативно вплинути на інше паковання, яке знаходиться поруч, та зіпсувати його вміст. До того ж, якщо це станеться на стелажах складу чи полицях супермаркету, то покупець не буде впевненим, що йому продали ту кількість продукту, яка позначена на пакованні. При цьому можуть бути пошкоджені і інформативні написи. Ще гірше, коли товар чи продукт проллється чи висиплеться в господарську сумку і будуть зіпсовані речі, матеріали або вироби, що вимагатиме якогось відшкодування з боку виробника продукції, а покупець надовго відмовиться від його товарів та продуктів.

Також важливо захистити продукт від простого фізичного пошкодження. Воно може статися на всьому шляху від виробника до споживача в результаті падіння паковання з конвеєра пакувальної лінії, пошкодження його під час тряски, стискання та вібрації у транспортному засобі, на товарних складах або проколювання паковання. Від таких пошкоджень не застрахований жоден товар — від харчових продуктів до фарфорових, скляних, ювелірних чи електронних виробів. Для цього важливим є проведення дослідних випробувань паковання з продуктом у реальних натурних умовах транспортування та використання, щоб визначитись знормами показників різних характеристик та властивостей.

Нарешті, продукт необхідно захистити від змін властивостей під впливом хімічних або біологічних дій, які відбуваються за діяльності мікроорганізмів — бактерій, грибків, плісняви. Це призводить до зміни запаху, зовнішнього вигляду тощо. Псуються продукти також під впливом зовнішніх факторів довкілля — кисню, вологи, температури, світла, іноді це призводить до окиснення (олії, жири) або до висихання (хлібобулочні вироби), втрати аромату (парфуми, косметика), або, навпаки, — появи стороннього запаху (цукерки, шоколад).

Протягом всього життєвого циклу паковання повинне запобігати всім цим змінам: споживче — зберігати якість товару, транспортне — запобігати механічним пошкодженням, відповідаючи вимогам та умовам його транспортування і складування.

Функціональність
Розповсюдження на ринках
Під час переробки
Використання у споживача

 


Рис. 4 Споживча функція паковань

Споживча функція паковання — це, перш за все, зручність паковання під час його наповнення та використання використання у споживача (рис. 4). Ця функція задовольняється, як правило, за рахунок конструкції, форми, об'єму та розмірів.

Під час застосування паковання, дуже важливо, щоб воно було стійким до падіння, яке іноді, на різних стадіях життєвого циклу, може мати місце. На це, як правило, впливає матеріал та форма паковання. Легкі, полімерні пляшки менш стійкі ніж скляні. Те ж саме можна сказати про вузьке та більшої довжини паковання у порівнянні з коротким та широким. Паковання, яке не може самостійно стояти у вертикальному положенні, потребує спеціальних засобів для захвату та утримання, використання яких уповільнює процес фасування або закупорювання, потребує збільшення витрат, призводить до зростання собівартості товару.

Для найкращого розповсюдження товару на ринках паковання повинне вільно і ефективно розміщуватися в транспортному пакованні, у вантажних транспортних одиницях на піддонах або без них для забезпечення механізації та автоматизації процесів навантаження, розвантаження та транспортування товарів. Це ж саме стосується оптимального розміщення товарів і продуктів у вітринах магазинів і на прилавках супермаркетів. Для цього в пакованні застосовуються спеціальні конструктивні елементи (ручки, виїмки, поглиблення тощо) та системи маркування і кодування для автоматичного управління переміщенням товарів на складах і в магазинах.

Особливо важливою функцією для споживача, оскільки дає змогу найкраще задовольнити його вимоги та потреби, є можливість використовувати саме рекомендовану дозу продукту без зайвих його втрат, легкого відкривання будь-якого паковання або майже автоматичного виконання операцій "відкрити" — "закрити" за умови довготривалого користування товаром, ефективно розмістити товари та продукти у відведених для цього місцях, розігріти чи охолодити продукти в домашніх умовах, інших вимог і функцій, яких потребує споживач. Виробнича компанія, яка першою зверне увагу на підвищення ролі потреб та вимог споживача, буде мати першість на ринку. У кожного з нас єпотреба якнайбільше дізнатися про продукти та товари, які ми плануємо купити. Дизайнери та виробники, виконуючи нормовані у деяких країнах вимоги до розміщення інформації на пакованні, і, використовуючи результати дослідження ринку маркетологами, шукають та застосовують різні прийоми, способи, методи для задоволення інформативності паковання. Ці дії спрямовані на інформацію про легальність, розповсюдження, призначення продукту та його рекламу (рис.5).

  Інформативність
Про можливість повторного використаня
Про легальність
Про розповсюдження
Про призначення
Реклама

 


Рис. 5. Інформативна функція поковань.

Інформація про легальність продукту, перш за все, включає нормативний документ (ДСТУ,ТУ), назву продукту, його виробника, адресу, масу чи об'єм, кінцевий термін використання, склад інгредієнтів, застереження шодо використання.

Про розповсюдження продукту, як правило, свідчать штрихові чи матричні коди і це повинно" сприяти його продажу. Ця інформація розміщується як на споживчому, так і на транспортному пакованні.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 602. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия