Студопедия — Ситуаційні задачі 9 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ситуаційні задачі 9 страница






A. Зникнення еластичних волокон.

B. Зникнення колагенових волокон.

C. Атрофія м'язового шару.

D. Зміни інтіми по типу "шагреневї шкіри".

E. Новоутворення судин.

ANSWER: A

 

Хворий на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень помер від хронічної легенево-серцевої недостатності. Протягом останніх місяців спостерігалась виражена протеїнурія. На розтині: нирки збільшені, щільні, восковидні поверхні і на розтині. Які зміни в нирках при цій формі туберкульозу могли викликати протеїнурію?

A. Амілоїдоз нирок.

B. Туберкульоз нирок.

C. Гломерулонефрит.

D. Нефролітіаз.

E. Некротичний нефроз.

ANSWER: A

 

У хворого з гірського району Середньої Азії виявлене збільшення щитовидної залози, що затруднило ковтання. Спостерігались збільшення маси тіла, сповільненість, сонливість, одутле обличчя. При мікроскопічному дослідженні у щитовідній залозі - різних розмірів фолікули з гіпохромним колоїдом. Який з діагнозів найбільш вірогіден?

A. Ендемічне воло.

B. Базедове воло.

C. Тиреоідіт Хошимото.

D. Спорадичне воло.

E. Воло Риделя.

ANSWER: A

 

При розтині у дитини виявлений первинний кишковий туберкульозний комплекс: первинна аффект-виразка порожньої кишки, лімфангіт і регіонарний казеозний лімфаденіт. Смерть наступила від перфорації виразки і розвитку розлитого перитоніту. Назвіть шлях зараження дитини туберкульозом.

A. Аліментарний.

B. Трансплацентарний.

C. Аерогенний.

D. Змішанний.

E. Контактний.

ANSWER: A

 

У хворої 55 років появилися рецидивуючі маткові кровотечі. Виконано діагностичне вишкребання матки. В зіскобі ендометрію серед елементів крові видно залозисті елементи різної величини і форми, утворені атиповим клітинами з гіперхромними ядрами, з багаточисленними митозами (в тому числі і патологічними). Про який процес можна думати?

A. Аденокарцинома

B. Залозиста гіперплазія ендометрію.

C. Хоріонепітеліома

D. Аденоматозний поліп.

E. Ознаки перерваної вагітності.

ANSWER: A

 

При розтині жінкі 45 років, яка при жітті страждала ожирінням за верхнім типом, стероїдним цукровим діабетом, артеріальною гіпертонією, вторинною дисфункцією яєчніків виявлено: гіпертрихоз, гірсутизм, стрії на шкірі стегон та живота. В передній долі гіпофізу - пухлина (мікроскопічно: базофільна аденома); у наднирниках - гіперплазія пучкового шару. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Хвороба Іценко-Кушинга

B. Синдром Іценко-Кушинга

C. Хвороба Симондса

D. Адіпозогенітальна дістрофія

E. Гіпофізарний нанізм

ANSWER: A

 

Чоловік 36 років знаходився в інфекційній лікарні з профузною діареєю, ознаками ексикозу, падінням температури тіла. Помер від уремії. Під час розтину знайдено: у просвіті тонкої кишк безкольорова рідина у вигляді рисового відвару; слизова оболонка набрякла. При мікроскопічному дослідженні тонкої кишки – повнокрів'я судин, осередкові крововиливи, десквамація ентероцитів, гіперсекреція келихаподібних клітин та лімфо-лейкоцитарна інфільтрація строми слизової оболонки.

A. Холера

B. Сальмонельоз

C. Дизентерія

D. Черевний тиф

E. Хвороба Крона

ANSWER: A

 

42-річний чоловік захворів гостро після охолодження. Захворювання супроводжувалось серцево-дихальною недостатністю, від якої він помер. Під час розтину виявлено, що уся прав легеня збільшена, печінкової щільності, важка; на плеврі – значні фібринозні накладення. На розрізі легеня сірого кольору, зерниста, з поверхні стікає каламутна рідина. При гістологічному дослідженні – гостре запалення з наявністю у просвітах альвеол гнійно- фібринозного ексудату. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Крупозна пневмонія

B. Осередкова пневмонія

C. Інтерстиційна міжальвеолярна пневмонія

D. Стафілококова пневмонія

E. Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт

ANSWER: A

 

У 45-річного хворого, який гостро захворів на пневмонію, на 6-й день хвороби розвинувся набряк легень, який став причиною смерті. На розтині знайдено, що уражена вся верхня частка правої легені: збільшена, щільна, на плеврі з фібринозними нашаруваннями, на розрізі сірого кольору, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина. Мікроскопічно: в просвіті альвеол - фібрин, нейтрофіли, макрофаги, гемолізовані еритроцити. Вкажіть, яка пневмонія була у хворого?

A. Крупозна пневмонія

B. Стафілококова бронхопневмонія.

C. Вірусна пневмонія

D. Гіпостатична пневмонія

E. Респіраторний дистрес-синдром дорослих

ANSWER: A

 

При дослідженні апендиксу спостерігається дифузна лейкоцитарна інфільтрація всіх шарів стінки. Назвіть різновид апендициту.

A. Гострий флегмонозний

B. Гострий простий

C. Некротичний

D. Гострий поверхневий

E. Гангренозний

ANSWER: A

 

На розтині виявлено, що ліва легеня збільшена в розмірах, щільна, на вісцеральній плеврі є накладення фібрину, на розрізі - сірого кольору, з її поверхні зтікає мутна сіро – жовта рідина. Про яке захворювання іде мова?

A. Крупозна пневмонія

B. Вогнищева пневмонія

C. Інтерстиційна пневмонія

D. Рак легені

E. Бронхоектатична хвороба

ANSWER: A

 

На розтині померлого знайдено системне збільшення лімфатичних вузлів з утворенням пухлинних конгломератів. Селезінка збільшена, на розрізі строката: на червоному тлі пульпи множинні дрібні осередки жовтувато-білого та сіруватого кольору. Якому захворюванню найбільше відповідають описані зміни?

A. лімфогранульоматоз

B. саркоїдоз

C. лімфосаркома

D. рак легенів

E. лімфолейкоз

ANSWER: A

 

Для патогістологічного дослідження доставлене очне яблуко: у сітківці ока на проєкції окового нерву пухлина 1х1см, м(якої консистенції, коричневого кольору. Мікроскопічно пухлина складається з поліморфних клітини з прозорою цитоплазмою. сгрупованих у альвеолярні структури, наявныстью патологічних мітозів, подекуди з накопиченням бурого о пігменту. Найвірогідніше це:

A. меланома

B. шваннома

C. гломусна пухлина

D. парагангліома

E. ангіосаркома

ANSWER: A

 

Мікроскопійно у видаленому сегменті легені шахтаря знайдені багаточисельні, округлі вузлики, побудовані з концентричних гіалінізованих пучків сполучної тканини. Більша частина їх розташована периваскулярно та перибронхіально. Найбільш вірогідний діагноз:

A. сілікоз

B. туберкульоз

C. бронхіт

D. фіброзуючий альвеоліт

E. рак легень

ANSWER: A

 

Хворий, який страждав хронічним гнійним остеомієлітом, помер від хронічної ниркової недостатності. При розтині знайдені великі щільні нирки біло-жовтого кольору з сальним блиском на розрізі. Ваш діагноз:

A. Амілоїдоз нирок

B. Хронічний гломерулонефрит

C. Підгострий гломерулонефрит

D. Септичний нефрит

E. Гострий некротичний нефроз

ANSWER: A

 

Після позалікарняного аборту у жінки пргресував гнійний ендо-міометрит зі смертельним наслідком. При розтині померлої виявлені чисельні абсцеси легень, субкапсулярні гнійнички в нирках, гіперплазія селезінки. Яка форма сепсису виникла у хворої?

A. Септикопіємія

B. Септицемія

C. Хроніосепсис

D. Легеневий сепсис

E. Уросепсис

ANSWER: A

 

При гістологічному дослідженні вилученої виразки шлунка в її дні знайдено фібринозно-лейкоцитарний ексудат, поширена зона фібриноїдного некрозу, нижче розташовані шари грануляційної та фиброзної тканини. Ваш діагноз:

A. Хронічна виразка

B. Гостра виразка

C. Гостра ерозія

D. Малігнізована виразка

E. Флегмона шлунка

ANSWER: A

 

Хворий доставлений у лікарню в стані глибокої церебральної коми. Відомо, що за життя у нього мали місце періодичні приступи лихоманки. На секції виявлено забарвлення у сіро-аспідний колір головного мозку, лімфатичних вузлів, збільшених печінки і селезінки. Гістологічно в зазначених органах мав місце гемомеланоз і гемосидероз. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

A. Малярії

B. Гемолітичної анемії

C. Адісонової хвороби

D. Септицемії

E. Чорної віспи

ANSWER: A

 

При гістологічному дослідженні щитовидної залози виявлено помірну атрофію паренхіми, склероз, дифузну інфільтрацію строми лімфоцитами і плазматичними клітинами з формуванням лімфоїдних фолікулів. Ваш діагноз?

A. Аутоімунний тиреоідит

B. Паренхіматозний зоб

C. Тіреотоксичний зоб

D. Тіреоїдит

E. Зоб Ріделя

ANSWER: A

 

Апендикс довжиною 9 см, товщиною 0.9 см. Серозна оболонка тьмяна, повнокровна. Мікроскопічно - стінка набрякла, стази у капілярах і венулах та дрібни крововиливи; у слизовій і підслизовій оболонках – осередки некрозу с лейкоцитарною інфільтрацією навкруги їх.Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Гострий поверхневий апендицит.

B. Гострий простий апендицит.

C. Гострий флегмонозний апендицит.

D. Гострий флегмонозно-виразковий апендицит.

E. Гострий гангренозний апендицит.

ANSWER: A

 

При розтині тіла чоловіка 48 років, померлого від туберкульозу легень, знайдені частково випорожнені симетричні туберкульозні каверни у кортико-плевральних зонах з перевагою продуктивної тканинної реакції; у обох легенях - ніжний сітчастий пневмосклероз та емфізема; “легеневе серце”; у біфуркаційних лімфовузлах - туберкульозний казеозний лімфаденіт. У ІІІ сегменті правої легені - вогнище Гона. Вкажіть, який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Гематогенно-дисемінований туберкульоз.

B. Гематогенна генералізація первинного туберкульозу.

C. Хроничний первинний туберкульоз.

D. Хроничний міліарний туберкульоз.

E. Циротичний туберкульоз.

ANSWER: A

 

 

При фiброгастроскопiї хворого 48 рокiв, водiя, зі скаргами на бiль в епiгастрiї пiсля їжи, слизова оболонка шлунку гiперемована, зморшки її зменшенi. Мiкроскопiчно в гастробiоптатi: слизова оболонка витончена, кiлькiсть залоз зменшена, розростання сполучної тканини, iнфiльтрованої лiмфоцитами, плазмоцитами. Вкажіть, який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Хронiчний атрофiчний гастрiт.

B. Гострий катаральний гастрит.

C. Гострий гнiйний гастрит.

D. Хронiчний поверхневий гастрит.

E. Гiгантський гiпертрофічний гастрит.

ANSWER: A

 

При гістологічному дослідженні стінки аорти виявлено велику кількість ксантомних клітин, які розташовані переважно в інтимі. Для якого захворювання можлива така картина?

A. Атеросклероз

B. Гіпертонічна хвороба

C. Сифілітичний мезаортит

D. Неспецифічний аортоартеріїт

E. Нодозний періартеріїт

ANSWER: A

 

При розтині чоловіка 70 років, померлого від серцево-судинної недостатності, знайдено хронічне венозне повнокрів'я органів, гіпертрофія лівого шлуночка серця з дрібноосередковим кардіосклерозом, об'ємні жовтувато-білуваті бляшки в інтимі аорти з кашоподібними масами у центрі, які заглиблюються у товщу стінки. Який патологічний процес найбільш вірогідний у аорті?

A. Атероматоз

B. Ліпоїдоз

C. Ліпосклероз

D. Артеріолосклероз

E. Кальциноз

ANSWER: A

 

При розтині тіла жінки 40 років, померлої від уремії, знайдено: збільшені пістряві нирки, у нирках – потовщення капілярних мембран клубочків у вигляді “дротяних петель”, осередки фібриноїдного некрозу їх стінок та “гіалінові” тромби у просвітах, у ядрах – “гематоксилінові тільця”; у серці – ендокардит Лібмана-Сакса. Яке ураження нирок найбільш вірогідне?

A. Вовчаковий нефрит

B. Ревматичний гломерулонефрит

C. Холерний гломерулонефрит

D. Склеротична нирка

E. Термінальний гломерулонефрит

ANSWER: A

 

При розтині тіла шахтаря та гістологічному дослідженні у легенях було знайдено численні тонкі тяжі сполучної тканини з осередками склерозу навколо бронхів та судин легень; розростання сполучної тканини у альвеолярних перегородках з розвитком бронхіоліту та бронхоектазів. Яка форма силікозу найбільш вірогідна?

A. Дифузно-склеротична

B. Вузликова

C. Змішана

D. Силікотична кавернозна

E. Силікотуберкульоз

ANSWER: A

 

При гістологічному дослідженні передміхурової залози, оперативно видаленої у чоловіка 72 років, який скаржився на утруднення сечовипускання, виявлено: збільшення кількості залозистих та м'язових елементів. Часточкова будова залози порушена. Який процес у передміхуровій залозі найбільш вірогідний?

A. Змішана форма простатопатії

B. Залозиста гіперплазія

C. М'язово-фіброзна гіперплазія

D. Простатит

E. Аденокарцинома

ANSWER: A

 

Хворий інфекційного відділення скаржився на слабкість, відсутність апетиту, підвищення температури до 38oС. На 7 добу – різкий біль у правому підребер'ї та пожовтіння шкіри. При мікроскопії біоптату печінки: порушення балкової будови, у гепатоцитах – гідропічна та балонна дистрофія, в деяких гепатоцитах – некроз, тільця Каунсільмена, на периферії часточок – збільшена кількість багатоядерних гепатоцитів. Яка форма вірусного гепатиту найбільш вірогідна?

A. Циклічна жовтянична

B. Злоякісна

C. Хронічна

D. Холестатична

E. Безжовтянична

ANSWER: A

 

У хворого з субфебрильною температурою в біоптаті збільшеного лімфатичного вузла виявлені численні гранульоми, які містять у центрі казеозний некроз, оточений епітеліоїдними клітинами, велетенськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса і лімфоцитами. Для якого захворювання характерні такі патогістологічні зміни?

A. Туберкульоз

B. Лімфогранульоматоз

C. Лімфосаркома

D. Лімфолейкоз

E. Банальний лімфаденіт

ANSWER: A

 

У дитини 7 років на шкірі розгинальних поверхонь ліктьових і колінних суглобів з'явились щільні, безболісні вузлики розміром 1-2 мм. В біоптаті вузликів - велике вогнище фібриноїдного некрозу сполучної тканини з лімфоцитами і макрофагами по периферії. При якому захворюванні спостерігаються такі вузлики?

A. Ревматизм

B. Ревматоїдний артрит

C. Склеродермія

D. Вузликовий періартеріїт

E. Системний червоний вовчак

ANSWER: A

 

При огляді зіву у хворого на ангіну визначається гіперемія слизової оболонки піднебіння, мигдалики збільшені в розмірах, червоні, на їх поверхні помітні дрібні біло-жовті осередки. Який клініко-морфологічний варіант ангіни найбільш імовірний у даному випадку?

A. Лакунарна

B. Катаральна

C. Гнійна

D. Фібринозна

E. Некротична

ANSWER: A

 

У померлого, який прижиттєво отримував чисельні ін’єкції наркотиків, в печінці гістологічно знайдена гідропічна дистрофія гепатоцитів, “матовосклоподібні гепатоцити”, ацидофільні тільця Каунсільмена, лімфоцитарно-макрофагальні скопичення в портальних трактах. Найбільш вірогідна етіологія захворювання:

A. Вірусна

B. Бактеріальна

C. Токсична

D. Паразитарна

E. Грибкова

ANSWER: A

 

На розтині виявлено, що нирки збільшені в розмірах, поверхня крупно-горбиста за рахунок наявності числених порожнин з гладкою стінкою, заповнених прозорою рідиною. Про яке захворювання йде мова?

A. Полікістоз

B. Некротичний нефроз

C. Пієлонефрит

D. Гломерулонефрит

E. Інфаркт

ANSWER: A

 

На розтині виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з якої стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легенів характерна така картина?

A. Крупозна пневмонія

B. Вогнищева пневмонія

C. Інрерстиціальна пневмонія

D. Гангрена легені

E. Фіброзуючий альвеоліт

ANSWER: A

 

У хворої людини 42 років виявлено значне збільшення в розмірах носа, вух, нижньої щелепи та стоп. Яке захворювання можна запідозрити?

A. Акромегалія

B. Гігантизм

C. Нанізм

D. Церебральна кахексія

E. Адіпозогенітальна дистрофія

ANSWER: A

 

На розтині хворого виявлено: м’яка мозкова оболонка верхніх відділів півкуль головного мозку різко повнокровна, жовто-зеленого кольору, просочена гнійним та фібринозним ексудатом, що нагадує чіпець. Для якого захворювання характерна така картина?

A. Менінгококового менінгіту

B. Туберкульозного менінгіту

C. Грипозного менінгіту

D. Менінгіту при сибірці

E. Менінгіту при висипному тифі

ANSWER: A

 

При дослідженні стегнової кістки виявлено хронічне гнійне запалення компактної речовини та кісткового мозку, утворення секвестрів. При якому захворюванні розвиваються такі зміни?

A. Остеомієліт

B. Ретикулосаркома

C. Мієломна хвороба

D. Остеобластокластома

E. Периостит

ANSWER: A

 

На розтині хворого, який багато років працював на шахті і помер від хронічної легенево-серцевої недостатності, виявлено, що легені малоповітряні, значно ущільнені, склерозовані, верхівки емфізематозно змінені, поверхня сіро-чорного кольору, на розрізі тканина легенів аспідно-чорного кольору. Від якої хвороби настала смерть?

A. Антракоз

B. Силікоз

C. Талькоз

D. Асбесто з

E. Алюміноз

ANSWER: A

 

Чоловік 63-х років, який протягом 15 років страждав хронічною дифузною обструктивною емфіземою легень, помер від прогресуючої серцевої недостатності. На розтині виявлен мускатний цироз печінки, цианотична індурація нирок та селезінки, асцит, набряки нижніх кінцівок. Для якого типу серцевої недостатності характерні дані зміни у внутрішніх органах?

A. Хронічна правошлуночкова недостатність

B. Гостра правошлуночкова недостатність

C. Хронічна лівошлуночкова недостатність

D. Гостра лівошлуночкова недостатність

E. Загальна серцева недостатність

ANSWER: A

 

Робітник тваринницької ферми гостро захворів і при наростаючих явищах інтоксикації помер. На розтині встановлено, селезінка збільшена, в’яла, на розрізі темно-вишневого кольору, зішкріб пульпи обільний. М’які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров’ю мають темно-червоний колір (“шапочка кардинала”). Мікроскопічно: серозно-геморагічне запалення оболонок і тканин головного мозку з руйнуванням стінок дрібних судин. Поставте діагноз.

A. Сибірка

B. Туляремія

C. Бруцельоз

D. Чума

E. Холера

ANSWER: A

 

При гістологічному дослідженні біоптату шкіри виявлені гранульоми, які складаються з макрофагальних вузликів з наявністю лімфоцитів та плазматичних клітин. Крім того, зустрічаються великі макрофаги з жировими вакуолями, які містять запакованих у вигляди куль збудників захворювання (клітини Вірхова). Грануляційна тканина добре васкуляризована. Для якого захворювання характерна описана гранульома?

A. Лепри

B. Туберкульозу

C. Сифілісу

D. Риносклероми

E. Сапу

ANSWER: A

 

Дитина віком 8 років захворіла гостро. Через дві доби від початку захворювання наступила смерть. На аутопсії виявлено, що м’які мозкові оболонки різко повнокровні, просякнуті густим каламутним жовтувато-зеленуватим ексудатом на базальній поверхні головного мозку. Тканина мозку набрякла. Поставте діагноз?

A. Менінгококова інфекція

B. Скарлатина

C. Коклюш

D. Дифтерія

E. Кір

ANSWER: A

 

На розтині трупа чоловіка віком 56 років у термінальному відділі тонкої кишки виявлено декілька виразок розмірами від 4 до 5 см. Краї виразок піднімаються над поверхнею слизової оболонки, стінки виразок покриті сірувато-жовтуватими масами, які кришаться. Реакція Відаля позитивна. Поставте діагноз.

A. Черевний тиф

B. Паратиф

C. Поворотний тиф

D. Дизентерія

E. Хвороба Крона

ANSWER: A

 

Під час гістологічного дослідження стулок мітрального клапана серця жінки 30-ти років було встановлено, що ендотеліальні клітини вогнищево десквамовані, в цих ділянках на поверхні стулки розташовані дрібні тромботичні нашарування, сполучна тканина стулки з явищами мукоідного набрякання з ділянками склерозу та васкулярізації. Діагностуйте вид клапанного ендокардиту.

A. Поворотньо-бородавчастий

B. Дифузний

C. Гострий бородавчастий

D. Фібропластичний

E. Поліпозно-виразковий

ANSWER: A

 

У збільшеному шийному лімфатичному вузлі дівчинки 14 років, мікроскопічно були знайдено, що тканинна будова вузла порушена, лімфоїдні фолікули відсутні, є ділянки склерозу та вогнища некрозу, клітинний склад вузла поліморфний, присутні лімфоцити, еозинофіли, атипові клітини великих розмірів з багаточасточковими ядрами (клітини Березовського-Штернберга) та одноядерні клітини також великих розмірів. Діагностуйте захворювання.

A. Лімфогранулематоз

B. Гострий лімфолейкоз

C. Хронічний лімфолейкоз

D. Лімфома Беркіта

E. Грибовидний микоз

ANSWER: A

 

 

При розтині чоловіка, померлого від опікової хвороби, знайдено набряк головного мозку, збільшення печінки, а також нирок, корковий шар яких широкий, блідо-сірий, мозковий – повнокровний. Мікроскопічно: некроз канальців головних відділів з деструкцією базальних мембран, набряк інтерстицію з лейкоцитарною інфільтацією та крововиливами. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Некротичний нефроз.

B. Тубулоінтерстиціаальний нефрит.

C. Пієлонефрит.

D. Подагрична нирка.

E. Мієломна нирка.

ANSWER: A

 

При розтині чоловіка, який тривалий час зловживав алкоголем, печінка малих розмірів, щільна, дрібнобугриста. Мікроскопічно: псевдочасточки дрібні, розподілені вузькими прошарками сполучної тканини з лімфомакрофагальними інфільтратами; гепатоцити у стані великокрапельної жирової дистрофії. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Алкогольний цироз

B. Хронічний активний алкогольний гепатит

C. Хронічний персистуючий алкогольний гепатит

D. Токсична дистрофія печінки

E. Жировой гепатоз

ANSWER: A

 

У 30-ти річного чоловіка, який хворів на гостре респіраторне захворювання та загинув при явищах гострої легенево-серцевої недостатності, під час розтину знайдено фібринозно-геморагічне запалення в слизовій оболонці гортані та трахеї, деструктивний панбронхит, збільшені легені, яки мають пістрявий вигляд за рахунок абсцесів, крововиливів, некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Грип.

B. Парагрип.

C. Респіраторно-синцитіальна інфекція.

D. Кір.

E. Аденовірусна інфекція.

ANSWER: A

 

Під час розтину чоловіка, у якого після поранення кінцівки виникло тривале нагноєння рани, і який помер при явищах інтоксікації, знайдено загальне виснаженя, зневоднення, бура атрофія печінки, міокарду, селезінки, поперечно-смугастої мускулатури та амілоїдоз нирок. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Хронісепсіс.

B. Септикопіємія.

C. Септицемія.

D. Хвороба Чорногубова.

E. Бруцельоз.

ANSWER: A

 

Патологоанатом в біоптаті шкіри побачив гостре серозно-геморагічне запалення і ділянку некрозу. З анамнезу: захворювання почалося з появи невеликої червоної плями, в центрі якої утворився міхур із серозно-геморагічною рідиною. Згодом центральна частина стала чорною. Що є більш вірогідним?

A. Карбункул при сибірці

B. Актиномікоз шкіри

C. Алергічний дерматит

D. Карбункул стрептококовий

E. Хімічний дерматит

ANSWER: A

 

На слизовій оболонці правого піднебінного мигдалика спостерігається безболісна виразка з гладким лакованим дном та рівними хрящеподібної консистенції краями. Мікроскопічно: запальний інфільтрат що складається з лімфоцитів, плазмоцитів, невеликої кількості нейтрофілів та епітеліоїдних клітин та наявність єндо та периваскуліту. Про яке захворювання йде мова?

A. Сифіліс

B. Актиномікоз

C. Туберкульоз

D. Дифтерія зеву

E. Виразково-некротична ангина Венсана

ANSWER: A

 

У хворого 75-ти років, який довгий час страждав на атеросклероз церебральних судин, на аутопсії у правій тім’яно-скроневої ділянці головного мозку виявлено вогнище неправильної форми, в’ялої консистенції, сірого кольору. Яка найбільш вірогідна причина розвитку цього процесу?

A. Тромбоз правої середньої мозкової артерії

B. Тромбоз правої передньої мозкової артерії

C. Тромбоз правої задньої мозкової артерії

D. Тромбоз базилярної артерії

E. Тромбоз судини м’якої мозкової оболонки

ANSWER: A

 

При морфологічному дослідженні шлунку виявлено глибокий дефект стінки з ураженням м’язової оболонки, проксимальний край якого підритий, дистальний - пологий. При мікроскопічному дослідженні: в дні дефекту виявляється зона некрозу, під якою грануляційна тканина та масивна ділянка рубцевої тканини на місці м’язового шару. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Хронічна виразка в стадії загострення

B. Хронічна виразка з малігнізацією

C. Гостра виразка

D. Ерозія

E. Рак-виразка

ANSWER: A

 

При розтині трупа чоловіка зі злоякісною пухлиною шлунку, померлого від ракової інтоксикації, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми осередки, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому у просвіті, стінках дрібних бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Яке захворювання виявлене в легенях у померлого?

A. Гостра гнійна бронхопневмонія

B. Гострий бронхіт

C. Крупозна пневмонія

D. Проміжна пневмонія

E. Гостра серозна бронхопневмонія

ANSWER: A

 

При мікроскопічному дослідженні оперативно видаленого апендикса відмічався набряк, дифузна нейтрофільна інфільтрація стінки з некрозом та наявністю дефекту слизової оболонки з ураженням її м’язової пластинки. Яка форма апендициту розвилась у хворого?

A. Флегмонозно-виразкова

B. Флегмонозна

C. Гангренозна

D. Поверхнева

E. Апостематозна

ANSWER: A

 

У жінки 39 років при операції були видалені збільшена у розмірах маточна труба та частина яєчника з великою кістою. При гістологічному дослідженні стінки труби виявлені децидуальні клітини, ворсини хоріону. Який найбільш імовірний діагноз було встановлено при дослідженні маточної труби?

A. Трубна вагітність

B. Плацентарний полип

C. Хоріонкарцинома

D. “Паперовий “ плід

E. Літопедіон

ANSWER: A

 

При розтині хворого, померлого через тиждень від початку профузної діареї, виявлений різко виразимий ексікоз, всі тканини сухі, кров густа. При бактеріологічному дослідженні вміста тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання привело хворого до смерті?

A. Холера

B. Дизентерія

C. Черевний тиф

D. Сальмонельоз

E. Харчова токсикоінфекція

ANSWER: A

 

У хворого з дизентерією при колоноскопії виявлено, що слизова оболонка товстої кишки гіперемірована, набрякла, її поверхня покрита сіро-зеленими плівками. Назвіть морфологічну форму дизентерійного коліту.

A. Фібринозний коліт

B. Катаральний коліт

C. Виразковий коліт

D. Гнійний коліт

E. Некротичний коліт

ANSWER: A

 

У хворого на 5-й день від початку діареї при колоноскопії в запаленій слизовій оболонці прямої кишки знайдені сіро-зелені плівчасті накладення, щільно фіксовані з належною тканиною. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Дизентерія

B. Черевний тиф

C. Неспецифічний виразковий коліт

D. Сальмонеллез

E. Хвороба Крону

ANSWER: A

 

При розтині трупа жінки 69 років, підвищеного харчування, померлої від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій знайдені багаточисленні білуваті, щільні, вибухаючі в просвіт та різко звужуючі його формування. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1488. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия