Студопедия — Ознайомтесь. Запишіть основні вимоги, що ставляться до читання мовчки.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ознайомтесь. Запишіть основні вимоги, що ставляться до читання мовчки.






Як уже зазначалося, кожна люди­на, починаючи з початкових класів і до кінця свого життя, одержує інформацію з тих чи інших джерел, читаючи мовчки. Отже, як не важливо навчити молод­ших школярів правильно читати вголос, ще важ­ливішим є формування вмінь читати мовчки. І розпо­чинати це слід з початкової школи.

Щойно сформуються навички правильного і свідо­мого читання українською мовою (середина 3-го класу шкіл з російською мовою навчання) вголос, доцільно давати завдання на самостійне читання мовчки. Спо­чатку вони будуть спрямовані на підготовку до читан­ня вголос, пізніше — такі, що потребують самостійно ознайомитись із змістом тексту, найчастіше невеликої за обсягом науково-пізнавальної статті, казки, цікаво­го оповідання, що містить певну інформацію. На уроці потрібно використовувати обидва види читання.

Які ж вимоги ставляться до читання мовчки?

Найперше читати швидко й свідомо. На фор­мування цих умінь має бути спрямована увага вчителя як на уроках читання російською мовою, так і ук­раїнською. При цьому слід передбачити попередню словникову роботу (якщо вона потрібна) або спеціаль­не завдання, спрямоване на самостійне знаходження і з'ясування значення нових слів за словником (це за­вдання здебільшого діти виконують удома).

Як зазначають дослідники (наприклад, І. Ґудзик), читання мовчки має бути щонайменше вдвічі швидше за голосне. Отже, якщо норма читання вголос 120-150 слів за хвилину, то мовчки — 240-300 і більше. Окремі учні 3-4-х класів, — зазначає вона, — досягають 400 і більше слів за повного розуміння прочитаного. Вияв­ляється, за швидкого читання мовчки увага спрямова­на не на процес читання, а на сприйняття змісту.

У посібниках з методики навчання української мови (як рідної) недостатня увага приділяється прий­омам формування навичок читання мовчки. Однак у практичній роботі вже зроблені певні кроки для вирішення цієї проблеми.. Цінним є досвід харків'ян з формування навичок читати мовчки (лабораторія ек­спериментальної дидактики під керівництвом І. Федоренка).

Навички самостійного читання мовчки тісно пов'язані з формуванням читацьких запитів молодших школярів. Загальновідомо, що сучасна молодь частіше спілкується з телевізором, а не з художньою книжкою, яка вводить читача в світ глибоких почуттів. Завдання вчителя полягає, щоб з молодших класів зацікавити учнів книжкою, яка допоможе усвідомити різно­манітність і багатство навколишнього світу і себе в ньо­му, збагачуватиме духовний світ.

Щоб спонукати дітей до самостійного читання, ре­комендується ознайомлювати їх з найяскравішими епізодами того чи іншого твору. Цікавим у цьому плані є досвід, описаний Ш. Амонашвілі («Здравствуйте, дети!») щодо влаштування класних бібліотек, читання та обговорення книжок.

Методисти, розглядаючи проблему формування вмінь читати мовчки, рекомендують насамперед ви­ховувати читацьку культуру. Так, учень має знати, як побудована книжка (обкладинка, форзац, зміст), хто її автор, за заголовком або малюнком на обкла­динці здогадуватись, про що ця книжка, вміти корис­туватися змістом, щоб швидко відшукувати потріб­ний розділ або текст. Отже, необхідними є вправи, які формують відповідні вміння. Такі вправи найкраще організовувати як змагання «Хто швидше знайде вірш (оповідання, казку...)», «Хто точніше скаже, про що ця книжка» (виховується читацький досвід).

Щоб швидко знаходити потрібний текст у підручни­ку, треба навчитись не посторінково гортати книжку, а брати відразу по 10-20 сторінок. Для цього вчитель спочатку показує:

— Оце 10 сторінок (дає відчути дітям обсяг.) Це — 20, 30, 50 і т.д.

А потім дає завдання:

— Візьміть за один раз 10 сторінок, 20, 50...

Потім пропонує перевірити, хто на скільки поми­лився. Аби дітям було цікаво, кожне з подібних за­вдань має організовуватись у вигляді гри.

Щоб школярі швидко орієнтувались на сторінці тексту, доцільні завдання, хто швидше знайде абзац, який починається або закінчується певним словом, хто швидше знайде рядок, який розпочинається названим учителем словом, хто швидше знайде у змісті той чи інший вірш (оповідання) певного автора, не перечиту­ючи увесь зміст, а за першою буквою і под. Усі ці впра­ви спрямовані на формування вміння швидко перегля­дати текст, щоб знайти потрібну інформацію. Це вміння необхідне кожному читачеві.

Учителі-практики рекомендують ви­користовувати спеціальні вправи, спрямовані на ви­роблення швидкості читання мовчки. Серед них впра­ва «Блискавка»: учні спочатку у звичному темпі чита­ють мовчки, потім за командою вчителя («Увага! Блис­кавка») збільшують темп, водячи по тексту указкою чи олівцем (від 20-30 с до 1 хв). Перевіряється розуміння прочитаного шляхом відповідей на запитання вчителя, переказування прочитаного та постановки запитань один до одного учнями. Таку роботу можна проводити на уроці 5-6 разів.

Цікавою є також вправа «засічка — кидок». Усі чи­тають мовчки. На команду «засічка» робота перери­вається — учень запам'ятовує місце читання, слухає пояснення вчителя, який через 1-2 хв дає команду — «кидок». Школярі від того місця, яке запам'ятали, знову продовжують швидко читати (так 3-4 рази про­тягом уроку). Розуміння прочитаного перевіряється.

Для формування читацького досвіду рекомендує­ться використовувати речення, а потім тексти з пропу­щеними буквами або недописаними закінченнями. Кількість пропущених букв зростає поступово, доходя­чи до 35 %. Спочатку такі вправи учні читають вголос (щоб виправити можливі помилки), пізніше пропону­ються для швидкого читання мовчки.

Так само ефективними є вправи на розширення по­ля зору, миттєве зчитування слів, речень, текстів.

І. Федоренко, крім спеціальних вправ, спрямова­них на розвиток швидкості читання, рекомендує про­водити конкурси, а також систематичні заміри швид­кості читання на початок першого півріччя і в кінці другого та вивішування рейтингових списків учнів (так, першим у списку є той учень, який найшвидше читає). Результати таких замірів важливі тому, що кожен учень намагається посісти перше місце, адже щоразу рейтинг може змінюватись.

Питання для самоконтролю

1. Які основні якості читання слід виробити в учнів?

2. Назвіть ефективні прийоми роботи, спрямовані на удосконалення виразності читання.

3. Назвіть ефективні прийоми роботи, спрямовані на удосконалення правильності читання.

4. Назвіть ефективні прийоми роботи, спрямовані на удосконалення свідомості читання.

5. Назвіть ефективні прийоми роботи, спрямовані на удосконалення темпу читання.

6. Назвіть основні критерії виявлення усвідомлення прочитаного.

7. Назвіть основні вимоги до правильного читання.

8. Яких типових помилок припускаються учні під час читання? Причини їхньої появи.

9. Які фактори впливають на становлення і розвиток темпу читання в молодших школярів?

10. Які критерії вимірювання та оцінювання швидкості читання?

11. Які дидактичні умови, що сприяють виробленню в учнів виразного читання?

Висновок (стисле резюме)

Курс літературного читання з української мови має суттєві відмінності порівняно з попередніми роками, тому потребує від вчителя ретельнішої підготовки. На уроках літературного читання робота здійснюється за змістовими лініями, визначеними Стандартом і навчальною програмою. Особливої уваги вчителя потребують розвиток навички читання, літературознавчий аспект уроків, розвиток літературної творчої діяльності. Щодо роботи над творами, способами удосконалення якостей читання, то вчитель може застосовувати прийоми, що були ефективними на уроках рідної (російської) мови.

Тест 1.

Які змістові лінії визначені у навчальній програмі для загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням російською мовою?

*мовленнєва, мовна, соціокультурна, діяльнісна

комунікативна, лінгвістична, етнокультурознавча, діяльнісна

комунікативна, мовна, соціокультурна

мовленнєва, мовна, соціокультурна

Що є основною метою навчання української мови у школах із навчанням російською мовою?

*формування і розвиток комунікативної компетентності

формування і розвиток умінь, навичок з усіх видів мовленнєвої діяльності

формування умінь і навичок говоріння, читання, письма

 

Яка змістова лінія Державного стандарту є основною?

*мовленнєва

мовна

соціокультурна

діяльнісна

 

Що складає зміст мовленнєвої змістової лінії Державного стандарту?

*формування і розвиток умінь аудіювання, говоріння, читання і письма

опанування елементарних знань з української мови та правопису

ознайомлення учнів з національною культурою українців, творчістю українських письменників та інших представників культури, етикетною лексикою, сталими народними висловами, прислів’ями та приказками

формування навчально-організаційних, навчально-інформаційних, навчально-інтелектуальних, контрольно-оцінних умінь

 

Що складає зміст мовної лінії Державного стандарту?

*опанування елементарних знань з української мови та правопису

формування і розвиток умінь аудіювання, говоріння, читання і письма

ознайомлення учнів з національною культурою українців, творчістю українських письменників та інших представників культури, етикетною лексикою, сталими народними висловами, прислів’ями та приказками

формування навчально-організаційних, навчально-інформаційних, навчально-інтелектуальних, контрольно-оцінних умінь

 

Що складає зміст соціокультурної лінії Державного стандарту?

*ознайомлення учнів з національною культурою українців, творчістю українських письменників та інших представників культури, етикетною лексикою, сталими народними висловами, прислів’ями та приказками

опанування елементарних знань з української мови та правопису

формування і розвиток умінь аудіювання, говоріння, читання і письма

формування навчально-організаційних, навчально-інформаційних, навчально-інтелектуальних, контрольно-оцінних умінь

 

Що складає зміст діяльнісної лінії Державного стандарту?

*формування навчально-організаційних, навчально-інформаційних, навчально-інтелектуальних, контрольно-оцінних умінь

ознайомлення учнів з національною культурою українців, творчістю українських письменників та інших представників культури, етикетною лексикою, сталими народними висловами, прислів’ями та приказками

опанування елементарних знань з української мови та правопису

формування і розвиток умінь аудіювання, говоріння, читання і письма

 

Які розділи навчання української мови в школах з російською мовою викладання визначені у чинних програмах?

*«Усний курс української мови», «Початкове навчання читання й письма», «Відомості з мови та правопису»

«Навчання грамоти», «Мовленнєва змістова лінія», «Мовна змістова лінія», «Соціокультурна змістова лінія», «Діяльнісна змістова лінія»

«Усний курс української мови», «Початкове навчання читання й письма», «Відомості з мови та правопису», «Графічні навички, техніка письма, культура оформлення письмових робіт»

«Навчання грамоти», «Початкове навчання читання й письма», «Відомості з мови та правопису», «Графічні навички, техніка письма, культура оформлення письмових робіт»

 

Що є основним завданням усного курсу української мови?

*формування умінь усного мовлення

розвиток аудіативних умінь

збагачення словникового запасу

формування граматичних умінь

 

У якому класі починають формуватися уміння і навички читання та письма з української мови у школах з російською мовою викладання?

*2 клас

1 клас

3 клас

 

Якими сферами спілкування обумовлюється зміст роботи з розвитку усного мовлення на уроках української мови?

*особистісна, навчальна, соціально-побутова, професійна, суспільна, сфера «Природа»

особистісна, навчальна, соціальна, професійна, сфера «Природа»

особистісна, навчальна, соціальна, професійна, суспільна, сфера «Природа»

 

Що є основною метою курсу «Літературного читання» з української мови у школах з російською мовою викладання?

*формування читацької компетентності молодшого школяра

розвиток дитячої особистості засобами читацької діяльності, формування читацької компетентності

ознайомлення учнів з дитячою літературою як мистецтвом слова

підготовка до систематичного вивчення курсу літератури в основній школі

 

На основі яких принципів визначається зміст літературного читання?

*тематично-жанровий, художньо-естетичний, літературознавчий

тематично-жанровий, естетичний, літературознавчий, комунікативно-мовленнєвий

тематично-жанровий, художньо-естетичний, літературознавчий, комунікативний

тематично-жанровий, естетичний, літературознавчий, комунікативно-мовленнєвий

 

За якими змістовими лініями структуровано програму «Літературне читання» з української мови в школах з російською мовою викладання?

*«Коло і тематика читання», «Формування і розвиток навички читання», «Літературознавча пропедевтика», «Досвід читацької діяльності», «Розвиток літературно-творчої діяльності учнів на основі прочитаного»

«Коло читання», «Формування і розвиток навички читання», «Літературознавча пропедевтика», «Досвід читацької діяльності», «Робота з дитячою книжкою; робота з інформацією», «Розвиток літературно-творчої діяльності учнів на основі прочитаного»

«Коло читання», «Формування і розвиток навички читання», «Літературознавча пропедевтика», «Робота з дитячою книжкою; робота з інформацією», «Розвиток літературно-творчої діяльності учнів на основі прочитаного»

«Коло читання», «Навичка читання», «Засвоєння твору і книги, літературознавча пропедевтика», «Мовленнєва і творча діяльність», «Гігієна читання»

 

15 Виберіть варіант класифікації методів, що відносяться до тренувальних

*наслідувальний, оперативний, продуктивно-творчий

пояснювально-ілюстративний, проблемний, частково проблемний

метод опитування, тестування, контрольні письмові завдання

 

Виберіть варіант класифікації методів, що відносяться до пізнавальних

*пояснювально-ілюстративний, проблемний, частково проблемний

наслідувальний, оперативний, продуктивно-творчий

метод опитування, тестування, контрольні письмові завдання

 

Виберіть варіант, у якому правильно вказані всі відмінні риси методики навчання рідної (російської) і другої (української) мови?

*цілі навчання, зміст навчання, практичні методи навчання мови і мовлення, урахування чинника співвідношення систем двох мов – рідної й української

зміст навчання, цілі навчання, врахування психологічних особливостей засвоєння навчального матеріалу, врахування чинника співвідношення систем двох мов – рідної й української

методи і прийоми засвоєння знань з мови, способи перевірки досягнень учнів, організація навчального процесу з мови

 

Виберіть варіант, у якому правильно вказані всі умови,які беруться до уваги під час розробки методики навчання української мови як другої

*вік учнів, тип школи, наявність або відсутність мовного середовища, основна ціль навчання

вік учнів, тип школи, наявність або відсутність мовного середовища, основна ціль навчання, методична підготовка вчителів початкової школи

вік учнів, тип школи, наявність або відсутність мовного середовища, основна ціль навчання, методична підготовка вчителів початкової школи, регіон

 

Виберіть варіант, у якому правильно вказано зміст реалізації принципу урахування знань з першої мови

* врахування спільного і відмінного у навчальному матеріалі російської й української мов при визначенні змісту програм і побудові підручників

методичний підхід до організації навчання української мови, що відбито у програмах

організація навчального процесу, за якої окремі уміння формуються не самі по собі, а у взаємозв’язку

 

Виберіть варіант, у якому правильно вказано зміст реалізації принципу випереджувального формування усного мовлення

*методичний підхід до організації навчання української мови, що відбито у програмах

врахування спільного і відмінного у навчальному матеріалі російської й української мов при визначенні змісту програм і побудові підручників

організація навчального процесу, за якої окремі уміння формуються не самі по собі, а у взаємозв’язку

 

Виберіть варіант, у якому правильно вказано зміст реалізації принципу комплексного підходу до формування мовленнєвих умінь

*організація навчального процесу, за якої окремі уміння формуються не самі по собі, а у взаємозв’язку

методичний підхід до організації навчання української мови, що відбито у програмах

врахування спільного і відмінного у навчальному матеріалі російської й української мов при визначенні змісту програм і побудові підручників

 

Виберіть варіант, у якому правильно вказано зміст реалізації принципу комунікативної спрямованості навчання

* формування умінь спілкуватися в усній формі та на письмі

встановлення оптимального співвідношення між мовними вправами, тобто такими, які спрямовані на закріплення одержаних знань, та мовленнєвими

за­безпечення відповідного мовного середовища у навчальному процесі, який має бути підпорядкованим нормуванню автономного механізму українського мовлення

 

Виберіть варіант, у якому правильно вказано зміст реалізації принципуоптимального співвідношення між знан­нями з мови та мовними й мовленнєвими вправами.

*застосовується насамперед при розробці підручників, де слід ураховувати, що теоретичні знання з мови мають прикладний характер

формування умінь спілкуватися в усній формі і на письмі

за­безпечення відповідного мовного середовища у навчальному процесі, який має бути підпорядкованим нормуванню автономного механізму українського мовлення

 

Виберіть варіант, у якому правильно визначено суть імітаційного методу

* наслідування, повторення за кимось, чимось

відтворення сприйнятих на слух або зором слів, речень, текстів

виявляється у вправах аналітичного і конструктивного плану

 

Виберіть варіант, у якому правильно визначено суть оперативного методу

*виявляється у вправах аналітичного і конструктивного плану

наслідування, повторення за кимось, чимось

відтворення сприйнятих на слух або зором слів, речень, текстів

 

Виберіть варіант, у якому правильно визначено суть репродуктивного методу

* відтворення сприйнятих на слух або зором слів, речень, текстів

наслідування, повторення за кимось, чимось

виявляється у вправах аналітичного і конструктивного плану

 

Визначте варіант. де правильно вказані лінгвістичні основи методики навчання української мови як державної

*особливості сучасної української літературної мови, порівняльний аналіз двох мовних систем – рідної та української

особливості сучасної української літературної мови, особливості російської (рідної) мови

порівняльний аналіз двох мовних систем – рідної та української

 

Виберіть варіант, у якому міститься істинне твердження

*знання з російської мови є базовими і повинні бути перенесені в українську мову

знання з російської мови не відіграють значної ролі в процесі вивчення української як другої

під час вивчення української як державної слід брати до уваги досвід вивчення іноземної мови

 

Оберіть варіант, у якому міститься істинне твердження

* транспозицію слід підтримувати

транспозиції слід запобігати

транспозицію як явище не слід брати до уваги в процесі вивчення української мови як державної

 

Оберіть варіант, у якому міститься істинне твердження

* інтерференції слід запобігати

інтерференцію слід підтримувати

інтерференцію як явище не слід брати до уваги в процесі вивчення української мови як державної

 

Оберіть варіант, у якому правильно визначено явище транспозиції

*позитивний перенос знань, умінь і навичок з рідної мови на мову, що вивчається

негативний перенос знань, умінь і навичок з рідної мови на мову, що вивчається

нерозуміння мовних фактів мови, що вивчається, під впливом здобутих знань з рідної мови

 

Оберіть варіант, у якому правильно визначено явище інтерференції

*негативний перенос знань, умінь і навичок з рідної мови на мову, що вивчається

позитивний перенос знань, умінь і навичок з рідної мови на мову, що вивчається

нерозуміння мовних фактів мови, що вивчається, під впливом здобутих знань з рідної мови

 

Оберіть той варіант, у якому вказана основна умова виникнення інтерференції під час засвоєння навчального матеріалу







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1257. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия