Студопедия — ОБМЕЖЕНИЙ ПОТІК — Див. КОРОТКОСТРОКОВИЙ ПО­ТІК.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОБМЕЖЕНИЙ ПОТІК — Див. КОРОТКОСТРОКОВИЙ ПО­ТІК.






ОБСЯГ РОБІТ — кількість робіт, виконуваних під час здійснення будівництва (процесу), в конкретних одиницях вимірювання.

ОДИНИЦЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ПРОДУКЦІЇ — одиниця продукції будівельного потоку: елементарного — кількість продукції в межах захватки; спеціалізованого — кількість продукції в межах дільниці об’єктного — об’єкт будівництва або його частина; комплексного група об’єктів, що будуються в комплексному потоці. Будівельна продукція може бути виміряна в натуральних одиницях: 1 м3 ґрунту розробленого у котловані (у виїмці); 1 м2 житлової або виробничої площі; 1 м3 будівельного об’єму, або в грошовому обчисленні.

ОДНАКОВІ ОБ’ЄКТИ — будинки (споруди), у яких повторюються конструкції і розміри, внаслідок чого зберігаються одні й ті технологія виробництва, обсяг і працеємність відповідних робіт.

ОДНОРІДНА ДІЛЬНИЦЯ — частина неоднорідного об’єкту, в межах якої конструкції і технологія виробництва однакові і обсяг робіт розподілені рівномірно.

ОДНОРІДНІ ОБ’ЄКТИ — будинки (споруди), що складаються з подібних конструктивних елементів, що виконані з однакових матеріалів, за однією технологією, але за різних обсягів і працеємностей одних і тих же робіт.

ОДНОТИПНІ ОБ’ЄКТИ — будинки (споруди), що складаються з одних і тих же типових елементів, конструкцій, секцій, прольотів, однакових або різних за розмірами, але з однаковою технологією і організацією їх будування.

ОПЕРАЦІЯ — організаційно нерозподілений і технологічно однорідний елемент будівельного процесу, що характеризується постійним складом виконавців, а також незмінністю предметів і знарядь праці (використовуваних матеріалів, машин, інструментів і пристроїв).

ОПТИМАЛЬНЕ ЗБЛИЖЕННЯ ПОТОКІВ — найменше припустиме зближення двох суміжних елементарних потоків.

ОРГАНІЗАЦІЙНА ПЕРЕРВА — перерва між суміжними процесами (потоками), викликана необхідністю підготовки фронту робіт для наступного процесу (потоку), а також несвоєчасною доставкою ресурсів.

ОРГАНІЗАЦІЯ БУДІВНИЦТВА — система підготовки будівни­цтва, встановлення і забезпечення загального порядку, черговості і строків постачання ресурсів, методів керування, а також забезпечення ефективності будівництва.

ПАРАЛЕЛЬНИЙ МЕТОД БУДІВНИЦТВА — метод будування будинків і споруд, за якого однойменні процеси одночасно викону­ються на всіх або на кількох об’єктах будівництва.

ПАРАЛЕЛЬНІ ПОТОКИ — одночасно виконувані технологічно однакові потоки.

ПАРАМЕТРИ ПОТОКУ — показники розвитку потоку в часі і
просторі.

ПЕРЕРИВЧАСТИЙ ПОТІК — процес, у випадку виконання після закінчення якого спостерігаються технологічні перерви, викликані властивостями застосовуваних матеріалів («вологі» процеси).

ПЕРІОД ЗГОРТАННЯ ПОТОКУ — відрізок часу, протягом яко­го з будівельного потоку поступово, у міру закінчення, виходять еле­ментарні потоки.

ПЕРІОД РОЗГОРТАННЯ ПОТОКУ — відрізок часу, протягом якого до будівельного потоку поступово входять складові елементар­ні потоки.

ПЕРІОД УСТАЛЕНОГО ПОТОКУ — відрізок часу, протягом якого функціонують усі елементарні потоки (число і потужність еле­ментарних потоків тоді не змінюються).

ПОВНЕ РОЗЧЛЕНУВАННЯ ПОТОКУ — розчленування технологічного процесу до простого процесу включно, а в деяких випадках — до операції (на відміну від часткового розчленування, за якого роз­членування доводиться лише до складного процесу).

ПОТОКОВИЙ МЕТОД — метод неперервного, рівномірного і суміжного виконання робіт, що базується на розчленуванні загально­го виробничого процесу, розподілі праці, суміщенні і ритмічності ви­конання процесів.

ПОТОКОВО-РОЗЧЛЕНОВАНИЙ МЕТОД — потоковий метод із повним розчленуванням технологічного процесу до простих (робо­чих) процесів, а в деяких випадках — до операцій.

ПОТОКОВО-ШВИДКІСНИЙ МЕТОД — метод неперервного і рівномірного виробництва з мінімальними строками виконання робіт.

ПОТУЖНІСТЬ ПОТОКУ — кількість продукції, яку випускає будівельний потік за одиницю часу, в натуральних одиницях (м/день; м/день) або в грошовому обчисленні (тис. грн./день; грн./день).

ПРАЦЕЄМНІСТЬ — виражені в людино-днях або людино-годинах загальні затрати праці для здійснення будівельного процесу.

ПРИВЕДЕНА ЦИКЛОГРАМА — циклограма об’єктного потоку у якій різноспрямовані складові спеціалізовані потоки зображені зведеними до одного загального напряму.

ПРОГНОЗ — висновок про наступний розвиток і результат явища, процесу на основі визначених даних.

ПРОСТИЙ (РОБОЧИЙ) ПРОЦЕС — сукупність технологічно пов’язаних робочих операцій, виконуваних одним і тим же робітником або однією і тією ж групою робітників, які працюють узгоджено (ланкою).

РЕСУРСИ ВИРОБНИЦТВА — трудові, грошові та матеріальні, що визначають виробничі можливості будівельної організації.

РИТМ БУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА — рівномірне чергу­вання процесів, що повторюються, а також рівномірний випуск гото­вої продукції.

РИТМ ПОТОКУ — відрізок часу, що вимірює рівномірність чер­гування процесів у потоковому виробництві (інколи застосовують за­мість модуля циклічності).

РИТМІЧНИЙ ПОТІК — потік, в якому тривалість окремих цик­лів однакова.

РИТМІЧНІСТЬ — дотримання ритму у виробництві.

РІВНОМІРНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА — один з основних принципів потокового виробництва, що передбачає збереження однакової кількості машин, матеріалів, які надходять в одиницю часу, грошових коштів та інших ресурсів виробництва, а також однаковий за один і той же час випуск будівельної продукції,

РІЗНОРИТМІЧНИЙ ПОТІК — потік, у якому тривалість окремих циклів неоднакова.

РОБОЧА ОПЕРАЦІЯ — див. ОПЕРАЦІЯ.

РОБОЧЕ МІСЦЕ — простір, у межах якого переміщуються робітники, що беруть участь у будівельному процесі, розташовані щ мети та знаряддя праці, пристрої і продукція.

РОЗПОДІЛ ПРАЦІ — розподіл трудових функцій між членами робітничого колективу (ланки, бригади) відповідно до розчленування виробничого процесу на складові процеси й операції.

РОЗРАХУНОК ПОТОКУ — визначення параметрів потоку, ви­трат часу, ресурсів й ефективності виробництва.

РОЗЧЛЕНУВАННЯ ПРОЦЕСУ — розподіл загального будіве­льного процесу на прості процеси й операції.

СЕЗОННИЙ ЗАДІЛ — корисний обсяг незавершеного виробниц­тва, нагромаджений у тих видах робіт, які припадають на зимову чи іншу пору року.

СІТКОВИЙ ГРАФІК — графічна модель будівельного процесу у вигляді сітки, утвореної векторами робіт, початок і закінчення яких позначаються кружками, сполученими між собою у технологічній по­слідовності.

СКЛАДНИЙ (КОМПЛЕКСНИЙ) ПРОЦЕС — сукупність прос­тих процесів, що знаходяться у безпосередній взаємній технологічній залежності і пов’язані єдністю кінцевої продукції.

СКЛЕПІННЯ — просторова конструкція перекриття (покриття) будівлі чи окремих її приміщень у вигляді опуклої геометричної поверхні одинарної або двоякої кривизни.

СПЕЦІАЛІЗОВАНА БРИГАДА — група робітників, яка виконує простий процес.

СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ ПОТІК — сукупність елементарних потоків, об’єднаних єдиною системою параметрів і схемою потоку, а також загальним фронтом робіт і будівельною продукцією у вигляді конструктивного елемента або частини будинку (споруди).

СТАДІЇ ВИРОБНИЦТВА — сукупність технологічно пов’язаних будівельних процесів, у результаті виконання яких створюється час­тина будинку (споруди) або комплекс технологічно завершених робіт (наземні конструкції, опорядження будинку тощо).

СУМІЩЕННЯ — один з основних принципів потокового вироб­ництва, що передбачає одночасне виконання різних процесів на різ­них частинах фронту робіт об’єкту, і застосування якого значно ско­рочує тривалість будівництва.

СУМІЩЕННЯ ПРОЦЕСІВ — одночасне виконання процесів.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 556. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия