Студопедия — Учебно-методический центр по гражданской обороне и
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Учебно-методический центр по гражданской обороне и






 

1. Сутність оплати праці.

2. Види заробітної плати і їх характеристика.

3. Характеристика функцій заробітної плати.

4. Сутність, характеристика тарифної системи.

5. Форми оплати праці.

6. Матеріальна стимулювання праці працівників торговельного підприємства.

7. Фонд оплати праці.

8. Аналіз та планування фонду оплати праці.

Тема 8. Ринок праці

 

1. Ринок праці та механізм його функціонування.

2. Взаємозвязок зайнятості та інфляції.

3. Економічна нерівність.

4.Умови рівноваги трьох ринків.

1.

Ринок праці - це система економічних відносин з приводу використання та відтворення робочої сили. Робочу силу можна розглядати як суб’єкт ринку праці, а робочі місця - як його об’єкт.

На ринку праці домогосподарства вролі найманих робітників пропонують свою робочу силу (N), а підприємці як роботодавці задовольняють свій попит у робочій силі. Залежно від співвідно­шення між попитом і пропозицією робочої сили формується зар­плата (W) і певний рівень безробіття.

Існує кілька теорій, які по-різному пояснюють механізм функ­ціонування ринку праці.

Згідно з класичною теорією зарплата є основним регулятором ринку праці, а попит і пропозиція на цьо­му ринку є високоеластичними щодо зарплати. Це означає, що в умовах зростання зарплати попит скорочується, а пропозиція збільшується і навпаки. Отже, рівновага на ринку праці забезпе­чується автоматично за допомогою абсолютно гнучкої зарплати.

Це можна виразити задопомогою графічної моделі (рис. 8.1.) На рисунку початкова рівновага між попитом і пропозицією на робочу силу в точці Т1забезпечується рівноважною зарплатою на рівні W1. Якщо через зовнішні причини зарплата збільшиться до W2, то попит на робочу силу впаде до N2, а її пропозиція збільшиться до N3 Унаслідок цього виникає безробіття: SL>DL. Згідно з класичною теорією причиною виникнення безробіття є надмір­на зарплата.

Рис. 11.1. Класична модель ринку праці

 

Проте ринок здатний усунути нерівновагу через вплив попиту і пропозиції на зарплату. Недостатній попит і надлишкова пропо­зиція швидко примусять зарплату зменшитися до рівноважного рів­ня (W1), що відновить рівновагу на ринку праці.

Отже, згідно з класичною теорією надмірна зарплата викликає безробіття, а безробіття, зменшуючи заробітну плату, відновлює рівновагу і в такий спосіб само себе усуває. Якщо певна частка робітників не бажає найматися на роботу за зниженої зарплати, то, за цією теорією, таке безробіття є добровільним.

Але, як показує практика, зниженню зарплати протистоять наймані робітники та профспілки. Роботодавці теж не завжди за­цікавлені в її зниженні, оскільки воно викликає соціальні конфлік­ти і негативно впливає на продуктивність праці.

Згідно з кейнсіанською теорією причиною безробіття є недо­статність сукупного попиту, тому фактичний ВВП менший поте­нційної величини, а безробіття перевищує природну норму. Лише ринкові регулятори не вирішують проблеми. Ринок неспроможний швидко усувати безробіття і забезпечувані пов­ну зайнятість. В короткостроковому періоді зарплата майже не змінюється під впливом попиту і пропозиції на ринку праці, особливо в бік зниження. За цих умов вирішити цюпроблему можливо з допомогою державного втручання в економіку. З ме­тою усунення вимушеного (циклічного) безробіття Кейнс пропо­нував застосовувати державну політику стимулювання сукупного попиту. Завдяки зростанню сукупного попиту збільшується по­пит на ринку праці, усувається вимушене безробіття і підвищується номінальна зарплата.

Досить часто причиною безробіття є не загальний спад ви­робництва, а негнучкість ринку праці. На тлі цього явища ви­никла теорія гнучкого ринку праці, згідно з якою високе без­робіття виникає через невідповідність між попитом і пропо­зицією на ринку праці за професією та кваліфікацією робочої сили; між територіальним розміщенням вільних робочих місць та не зайнятою робочою сплою. Для усунення цієї невідповід­ності пропонується посилити гнучкість ринку праці з допомо­гою підвищення мобільності служб зайнятості, системи пере­підготовки і підвищення кваліфікації та фінансової підтримки міжрегіонального переміщення робітників.

Головною умовою ефективного функціонування ринку праці є органічне поєднання ринкового механізму з державним регу­люванням зайнятості. Державне регулювання має створювати всім громадянам сприятливі умови для реалізації їхнього конституцій­ного права на працю, забезпечувати рівні можливості у здобутті професії, гарантувати мінімальний рівень зарплати та забезпе­чувати соціальний захист у разі тимчасової втрати роботи та пра­цездатності.

Серед функцій держави найскладнішою є створення умов для реалізації кожним громадянином його права на працю, тобто забезпечення повної зайнятості. Теоретичною ос­новою державного регулювання зайнятості слугує кейнсіанська теорія, згідно з якою усунення вимушеного безробіття має дося­гатися з допомогою політики стимулювання сукупного попиту. Але така політика має і негативні побічні наслідки. З одного бо­ку, вона сприяє зменшенню безробіття, а з іншого - породжує інфляцію. Отже, за зменшення безробіття суспільство мусить розплачуватися інфляцією. Це означає, що між безробіттям та інфляцією існує обернена залежність. Зазначений зв'язок між без­робіттям (U)та інфляцією (і) отримав своє узагальнення за допо­могою кривої Філліпса (рис. 8.2).

Крива Філліпса свідчить, що за зменшення безробіття від U1до U2інфляція зростає від і1 до і2. Спираючись на криву Філліпса, можна зробити три висновки:

1.Велике безробіття не може існувати одночасно з високою інфляцією: можливі лише велике безробіття і низька інфляція або навпаки;

2.Стимулювальна політика може забезпечити зменшення безробіття лише ціною підвищення інфляції;

3. Вибір співвідношення між безробіттям та інфляцією залежить, від пріоритетів уряду, тобто від того, вирішенню якої проблеми (зменшенню безробіття чи зниженню інфляції) він від­дає перевагу.

Проте наведений варіант кривої Філліпса адекватно описує залежність між безробіттям та інфляцією лише в короткостроко­вому періоді.

У довгостроковому періоді між безробіттям та інфляцією спостерігається інший зв’язок. Про це свідчить «крива» Філліпса у довгостроковому періоді (рис. 8.3).

Рис. 8.2. Крива Філліпса Рис. 8.3. «Крива» Філліпса

у короткостроковому періоді у довгостроковому періоді

 

На рис. 8.3 короткострокова «крива» Філліпса 1 характеризує такий стан в економіці, коли інфляція дорівнює і1, а безробіття — природній нормі, тобто Un Тепер припустимо, що уряд хоче змен­шити безробіття. З цією метою стимулюється збільшення сукупного попиту. У короткостроковому періоді це, з одного боку, зменшить безробіття, а з іншого, внаслідок збільшення сукупного попиту зро­сте інфляція попиту до і2, що перемістить економіку в точку Т2. Реагуючи на зростання інфляції, робітники з часом примусять підприємців адекватно підвищити зарплату. Це, з одного боку, зме­ншить прибутковість виробництва, скоротить його обсяги і збіль­шить безробіття до Un, що перемістить економіку в точку Т3. З ін­шого боку, виникне інфляція витрат, яка зросте до і3. Унаслідок цього «крива» Філліпса переміститься в положення 2. Якщо зарплата зно­ву зросте у відповідь на новий виток інфляції, то цей процес повто­риться за умови зростання інфляції до і5 і повернення безробіття до природної норми. З'єднавши точки Т1і Т5, отримаємо вертикальну лінію, яка є «кривою» Філліпса у довгостроковому періоді.

Наведений сценарій відповідає теорії адаптивних очікувань, згідно з якою зарплата постійно наздоганяє ціни, завдяки чому забезпечується лише короткострокове скорочення безробіття.

 

За теорією раціональних очікувань спіраль «ціни — зарпла­та» не виникає, оскільки робітники здатні враховувати майбутню інфляцію наперед у своїх вимогах до зарплати. Тому прибутко­вість не зросте, що не викличе навіть короткострокового збіль­шення виробництва і скорочення безробіття, а крива Філліпса матиме лише вигляд вертикальної лінії.

Висновок: у довгостроковому періоді між безробіттям та ін­фляцією не існує альтернативи. Іншими словами, у кінцевому підсумку стимулювальна політика не зменшує безробіття, а лише породжує інфляцію. У довгостроковому періоді проблему зайня­тості можна вирішити лише з допомогою неінфляційних методів, здатних забезпечити зростання виробництва за рахунок нагрома­дження капіталу і збільшення потенційного ВВП.

Крім політики експансії, додатковим елементом політики за­йнятості є застосування державою спеціальних методів впливу на ринок праці. З цією метою розробляються державні програми сприяння зайнятості (наприклад, програма суспільних робіт) та гнучкі форми зайнятості (наприклад, запровадження неповного робочого дня, надомної праці тощо).

Стратегічною метою функціонування економіки є створення умов для зростання життєвого рівня населення. Але в умовах рин­ку досягнення цієї мети супроводжується виникненням надмірної нерівності в доходах домогосподарств. Для визначення ступеня нерівності в доходах використовується крива Лоренця (рис. 8.4).

Рис. 8.4. Крива Лоренця

 

На рис. 11.4 бісектриса ОД відображає абсолютну рівність у доходах, наприклад, 5% сімей отримує 5% доходу, 25% сімей — 25% доходу і т. д. Насправді певному відсотку сімей відповідає інший відсоток доходу. Цю ситуацію відображає крива Лоренця, тобто опукла крива ОД, яка відхиляється від бісектриси і свідчить про існування певної нерівності в доходах.

На коливання рівня доходів впливає багато чинників: індиві­дуальні здібності до праці, відмінності в освіті та рівні професій­ної підготовки, спадщина від попередніх поколінь тощо. Диферен­ціація доходів, з одного боку, — важливий чинник стимулювання людей до праці; з іншого — породжує проблему бідності, яка унеможливлює нормальний розвиток людини. Це вимагає від держави здійснення політики соціального захисту населення.

 

Нерівність розподілу доходів характеризують й інші показники.

Децильний коефіцієнт диференціації: усе населення країни ділиться на 10 груп, по 10% кожна. Порівнюються доходи 10% вищої групи з доходами 10% нижчої групи.

Індекс Джині: являє собою відношення площі, що обмежена фактичною кривою Лоренца і кривою Лоренца для абсолютно рівноважного розподілу доходів, до площі трикутника, обмеженого кривою Лоренца для абсолютно рівноважного розподілу доходів і осями координат.

Соціальний захист - це система заходів, спрямованих на ліквідацію негативних наслідків розвитку ринку праці, а також на підтримку населення у випадку хвороби, виробничої травми, інвалідності, народження дитини, похилого віку тощо.

Сучасна система соціального захисту включає такі основні елементи: сукупність державних соціальних гарантій, державна соціальна допомога та державне соціальне страхування (рис. 8.5)

Рис 8.5 Система соціального захисту населення

Задачі системи соціального захисту:

· Забезпечення системи ефективної зайнятості (відповідно до рівня кваліфікації та здібностей).

· Забезпечення ефективної системи формування доходів (в залежності від якості та результатів праці).

· Макроекономічне регулювання через податковий механізм процесу диференціації рівня доходів та особистого споживання.

· Встановлення реального рівня прожиткового мінімуму та його регулярна індексація.

· Соціальна підтримка безробітних.

Модель Хікса-Хансена доповнює модель IS—LM рівняннями попиту і пропозиції на ринку праці. В цій моделі показано, що споживання і заощадження є функціями і від доходу, і від процентної ставки.

 

 

Учебно-методический центр по гражданской обороне и







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 474. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия