Студопедия — Загальна характеристика програми. Програма «Галактика» є багатокористувальницькою комплексною системою автоматизації управління підприємством
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальна характеристика програми. Програма «Галактика» є багатокористувальницькою комплексною системою автоматизації управління підприємством






 

Програма «Галактика» є багатокористувальницькою комплексною системою автоматизації управління підприємством, яка охоплює всі аспекти його внутрішньої і зовнішньої господарської діяльності.

Значною відмінністю програми «Галактика» від інших програм є комплексний підхід до проблеми автоматизації підприємства, що охоплює всі сфери управління сучасним підприємством, включаючи фінансове і господарське планування, управління кадрами, бухгалтерський облік, оперативне управління. Вирішення перерахованого комплексу задач забезпечується контурами.

Контур – це сукупність програмних модулів для виконання однорідних задач.

В програмі «Галактика» їх є чотири:

- «Контур административного управления»;

- «Контур оперативного управления»;

- «Контур управления производством»;

- «Контур бухгалтерского учета».

Модульний принцип побудови програми «Галактика» дозволяє залежно від виробничо-економічної необхідності використовувати окремі програмні модулі або комбінувати їх за умови встановлення всіх модулів програми.

Контур адміністративного управління – набір засобів для фінансового і господарського планування, фінансового аналізу, маркетингу, обліку і управління кадрами, управління документообігом.

Контур оперативного управління – контур, який забезпечує оперативний облік і охоплює різні задачі, пов’язані з організацією і управлінням виробничою і комерційною діяльністю підприємства.

Контур управління виробництвом – контур, що автоматизує процеси управління виробництвом продукції різних галузей промисловості, зокрема, таких як легка, харчова, машинобудівна, приладобудівна тощо.

Контур бухгалтерського обліку – це функціонально повна система ведення бухгалтерського обліку на підприємствах будь-яких форм власності і видів діяльності.

Складові контурів програми «Галактика» наведені в таблиці 2.

 

Таблиця 2 – Складові контурів програми «Галактика»

Контур Складові контуру (модулі)
1 «Контур административного управления» «Управление маркетингом» «Финансовое планирование» «Хозяйственное планирование, управление проектами» «Учет и управление кадрами» «Анализ финансовой и хозяйственной деятельности»
2 «Контур оперативного управления» «Управление закупками (снабжение)» «Складской учет» «Управление продажами» «Автотранспорт» «Поставщики, получатели» «Управление консигнационным товаром» «Торговый зал» «Управление ремонтами»
3 «Контур управления производством» «Технико-экономическое планирование» «Учет фактических затрат» «Техническая подготовка производства» «Производство»
4 «Контур бухгалтерского учета» «Матценности» «Малоценка» «Основные средства» «Нематериальные активы» «Зарплата» «Касса» «ФРО» «Валюта» «Банк, отчеты» «Баланс, бухотчетность» «Консолидация» «ХозОперации»

 

Програма «Галактика» передбачає виконання попередніх дій з її налагодження: налагодження системних даних та робочого місця користувача.

Загальносистемне налагодження виконується в інтерфейсі модуля «Настройка» і передбачає налагодження оперативного і бухгалтерського контурів відповідно до специфіки господарської діяльності конкретного підприємства.

Перед початком роботи з будь-яким контуром програми необхідно заповнити загальносистемні каталоги та класифікатори: «Организации и банки», «Подразделения и склады», «Курсы валют», «Внешние классификаторы», «Внешние атрибуты».

При проведенні загальносистемного налагодження виконується налагодження ряду системних даних:

1 Налагодження звітного періоду бухгалтерії (дати початку звітного періоду). Початкова дата звітного періоду спочатку заноситься з клавіатури до загальносистемного налагодження, а потім автоматично змінюється при переході до нового місяця за допомогою функцій: «Отчетный период бух. контура»«Новый месяц»«Возврат».

Крім того, при переході до нового звітного періоду, виконуються такі дії:

– переоформлюються інвентарні картки основних засобів і нематеріальних активів з відображенням нарахованого за минулий місяць зносу; заносяться записи в «Архив износа и изменений» за минулий місяць;

– розраховуються значення залишків на початок нового місяця по всіх рахунках і додаються відповідні записи до таблиці «Сальдо на начало месяца»;

– за запитом знищуються платіжні документи з таблиць бази даних, сальдо й обороти яких показують дані за минулий термін збереження.

До переходу до нового звітного періоду за допомогою контуру необхідно виконати розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів і закрити тимчасові рахунки.

2 Налагодження базової валюти.

3 Заповнення каталогів, класифікаторів та довідників та введення назви і реквізитів підприємства.

Каталог – певний перелік елементів інформації, створений у відповідній послідовності у вигляді таблиць, який зберігається в базі даних. Як правило, він містить деяке поле з назвою елемента каталогу та деяку кількість пов’язаних з ним полів, що містять характеристики (параметри) даного елементу каталогу. Найхарактерніше використання інформації каталогу – введення даних в інтерфейсах методом вибору з каталогу.

Класифікатор – набір даних в табличному вигляді, що зберігається в базі даних і описує деякі правила структурування інформації. В загальному вигляді інформація, що міститься в класифікаторі, дозволяє певним чином систематизувати дані каталогів або довідників. Часто каталоги, в яких зберігаються дані, впорядковані певним чином, називають класифікаторами. Наприклад класифікатор «Должности и профессии» в модулі «Учет и управление кадрами». Заповнення класифікаторів здійснюється на початку роботи, а коригування даних – за необхідністю.

Довідник – це сукупність інформації будь-якого вигляду, що зберігається у формі таблиць в базі даних. Відмінність від каталогу або класифікатору полягає в тому, що інформація довідників використовується для розрахунків, формування звітів, виведення інформації за запитом користувача, але ніяк не для введення даних методом вибору (наприклад, довідник рахунків). Довідкові дані містять у собі особові рахунки працівників, відомості про постійні доплати й утримання тощо. Вони зберігаються в базах даних протягом тривалого часу.

4 Введення структурної характеристики підприємства. Для введення назви підрозділів та складів підприємства призначений каталог «Подразделения и склады», який містить дані про всі структурні підрозділи даного підприємства. Доступ до каталогу здійснюється за допомогою команд: «Настройка»«Заполнение каталогов»«Подразделения и склады».

5 Заповнення поля «Вышестоящее подразделение» здійснюється в режимі вибору з існуючих підрозділів підприємства і визначає ієрархічну структуру підприємства.

 

8.2 Робота з планом рахунків. Аналітичний облік

 

Робота з планом рахунків

 

План рахунків бухгалтерського обліку в програмі допускає гнучке налагодження ведення бухгалтерського обліку відповідно до встановлених норм, чинного законодавства та специфіки підприємства. Передбачено введення користувачем довільної кількості рахунків з довільною нумерацією, активних і пасивних рахунків, розбиття на субрахунки, ведення аналітичного обліку. Існує можливість автоматичного контролю допустимої кореспонденції рахунків. Крім того, реалізовано можливість ведення обліку в кількох Планах рахунків з паралельною реєстрацією господарських операцій. Кількість Планів рахунків програмою не обмежена.

Редагування Плану рахунків можна виконати майже з усіх модулів контуру бухгалтерського обліку, шляхом виконання команд: «Настройка»«Справочник счетов».

 

Аналітичний облік

 

Аналітичний облік ведеться за допомогою «Классификатора КАУ» (коду аналітичного обліку (КАО)). Об’єкти аналітичного обліку характеризуються назвою, кодом, під якими вони зберігаються в каталозі та КАО та під якими дані об’єкти занесені до класифікатора КАО. Групами об’єктів виступають системні каталоги та класифікатори. Поповнення каталогів призводить до автоматичного створення нових об’єктів аналітичного обліку.

В програмі передбачено три рівні аналітичного обліку, причому допускається довільне поєднання об’єктів обліку всіх рівнів.

Налагодження аналітичного обліку можливе в таких модулях Контуру бухгалтерського обліку: «Хозоперации», «Касса», «ФРО», «Нематериальные активы», «Баланс, бухотчетность» тощо. Щоб викликати вікно редагування аналітичного обліку для груп рахунків необхідно виконати такі дії: «Настройка»«Классификатор КАУ»«Аналитика по счетам».

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 1601. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия