Студопедия — ОБЛІК ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОБЛІК ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ






5.1. Визначення основних понять, класифікація та оцінка основних засобів.

5.2. Синтетичний та аналітичний облік основних засобів.

5.3. Шляхи та облік надходження основних засобів.

 

5.3.1. Отримання від інших юридичних або фізичних осіб.

5.3.2. Створення власними силами.

 

5.4. Облік витрат на утримання основних засобів.

5.5. Амортизація основних засобів.

 

5.5.1. Сутність, об'єкти та період амортизації.

5.5.2. Методи амортизації.

 

5.6. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів.

5.7. Облік вибуття основних засобів.

5.1. Визначення основних понять, класифікація та оцінка основних засобів

Активи будь-якого підприємства в бухгалтерському обліку поділяються на оборотні та необоротні.

Необоротними є активи, що тривалий час утримуються підпри­ємством з певною метою.

У цьому розділі започатковується вивчення великої групи необоротних активів, а саме основних засобів.

Становлення і формування ринкових відносин передбачають удосконалення обліку основних засобів. Одним зі шляхів підви­щення ефективності виробництва підприємства є раціональне ви­користання та зберігання основних засобів, і завдання бухгал­терського обліку — сприяти цьому, а саме бухгалтерський облік має забезпечити:

— контроль за зберіганням основних засобів;

— правильне документальне оформлення руху основних за­собів;

— своєчасне відображення в обліку зносу основних засо­
бів;

— визначення затрат на утримання та ремонт;

 



Розділ 5


— правильне визначення результатів від ліквідації, а також
збитків від списання не повністю амортизованих об'єктів основ­
них засобів.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначено в П(С)БО 7 "Основні за­соби". Норми цього положення застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами всіх форм влас­ності (крім бюджетних установ).

Основні засоби — це матеріальні активи, які підприємство утри­мує з метою використання їх у процесі виробництва, або постачан­ня товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійс­нення адміністративних і соціально-культурних функцій, очіку­ваний строк корисного використання (експлуатації) яких більший за один рік (або операційний цикл, якщо він триваліший за рік).

Об'єкт основних засобів — це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдями до нього або окремий конструк­тивно відокремлений предмет, призначений для виконання пев­них самостійних функцій, чи відокремлений комплекс конструк­тивно з'єднаних предметів одного або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно.

"Життєвий цикл" будь-якого об'єкта основних засобів на кон­кретному підприємстві включає три основних етапи:

— надходження (зарахування на баланс);

— експлуатація;

— вибуття (списання з балансу).

Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних засобів.

Подібні об'єкти — об'єкти, які мають однакове функціональ­не призначення та однакову справедливу вартість.


Облік основних засобів



Разом з тим доцільно об'єднувати в один об'єкт обліку групу однорідних основних засобів, які надійшли одночасно та мають однаковий строк корисної експлуатації. Прикладом таких об'єк­тів є інвентар та оргтехніка.

Крім того, коли запасні частини та допоміжне обладнання мо­жуть бути використані лише разом з об'єктом основних засобів, вони також розглядаються як основні засоби, тобто включаються до складу відповідного об'єкта.

Необоротні активи відображаються в бухгалтерському обліку за первісною або переоціненою вартістю.

Первісна вартість — історична (фактична) собівартість необо­ротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вар­тості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів.

До первісної вартості необоротних активів включають такі витрати:

— суми (без непрямих податків), що сплачуються постачаль­никами активів;

— суми, що сплачуються підрядниками за виконання буді­вельно-монтажних робіт;

— реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, здійснені у зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів та інших необоротних матеріальних активів;

— суми ввізного мита;

— суми непрямих податків, сплачені у зв'язку з придбанням (створенням) основних засобів, які не відшкодовуються підприєм­ству;

— витрати зі страхування ризиків, пов'язаних з доставкою основних засобів;

— витрати на установку, монтаж, налагодження основних засобів;

— інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основ­них засобів до стану, в якому вони придатні до використання у запланованих цілях.

Витрати на сплату відсотків за користування кредитом не включаються до первісної вартості необоротних активів, придба­них (створених) повністю або частково за рахунок ^позикового капіталу.

 



Розділ 5


5.2. Синтетичний та аналітичний облік основних засобів

Синтетичний облік ведеться на рахунку 10 "Основні засоби". Перелік груп основних засобів та інших необоротних матеріаль­них активів установлений П(С)БО 7 "Основні засоби" та визначає субрахунки до рахунків 10 "Основні засоби" (табл. 1.5.1).

Таблиця 1.5.1. Субрахунки рахунка 10 "Основні засоби"

 

№ субра­хунки Назва субрахунка Характеристика
     
  Земельні ділянки Ведеться облік земельних ділянок, що є власністю підприємства
  Капітальні витрати на поліп­шення земель Ведеться облік капітальних витрат на культурно-технічні заходи поверхневого поліпшення земель для сільськогосподарського користування (плану­вання земельних ділянок, корчування площі під ріллю, очистка полів від каміння і валунів, зрізання купин, очистка водойм)
  Будинки і споруди Обліковуються: — будівлі (об'єктом основних засобів є кожна окрема будівля, прибудови, які мають самостійне господарське значення. При цьому до складу об'єкта входять всі комунікації, необхідні для нормальної його експлуатації (системи опалення, освітлення, вентиляції, внутрішні телефони і сигналізаційні мережі, ліфтове господарство); — споруди (нафтові і газові свердловини, стовбу­ ри шахт, автомобільні дороги, соти, водоймища), які є сукупністю інженерно-будівельних об'єктів, призначених для виконання технічних або загальних функцій процесу виробництва без змін процесу праці та його результатів. Об'єктом основних засобів вважається кожна окрема спо­ руда з усім обладнанням, що належить до неї; — передавальні пристрої (лінії електропередач, трансмісії, трубопроводи, тепломережі, газові мережі) — сукупність об'єктів, призначених для передачі електричної, теплової та механічної енергії від машин-двигунів до робочих машин, а також для переміщення рідких і газоподібних речовин від одного об'єкта до іншого

Облік основних засобів 101

Продовження табл. 1.5.1

 

     
  Машини і обладнання Силові машини та обладнання, робочі машини та обладнання, вимірювальні прилади, вимірювальні і регулюючі прилади, пристрої та лабораторне облад­нання, обчислювальна техніка, комп'ютерна техніка та її комплектуючі, інші машини та обладнання
  Транспортні засоби Ведеться облік усіх засобів пересування, які при­значені для переміщення людей і вантажів: — рухомий склад залізничного, водного, автомо­ більного транспорту; — рухомий склад повітряного транспорту; — гужовий транспорт; — виробничий транспорт; — всі види спортивного транспорту
  Інструменти, прилади, інвентар Обліковуються: — інструменти — механічні та немеханічні зна­ ряддя праці загального призначення, а також при­ кріплені до машин предмети, які слугують для обробки матеріалів (ріжучі, ударні, надавлювальні та ущільнюючі знаряддя ручної праці, включаючи ручні механічні знаряддя, що працюють на електроенергії, на енергії стисненого повітря); — виробничий інвентар та приладдя — предмети виробничого значення, які слугують для полегшен­ ня виробничих операцій під час роботи; — господарський інвентар — предмети контор­ ського та господарського облаштування, контор­ ська обстановка та ін.
  Робоча і про­дуктивна худоба Здійснюється облік: — робочої худоби; — продуктивної та племінної худоби. Об'єктом основних засобів цієї групи є кожна до­ росла тварина
  Багаторічні насадження Призначений для обліку багаторічних насаджень: — штучні багаторічні насадження незалежно від віку; — штучні насадження ботанічних садів та інших науково-дослідних установ для навчальних цілей; — інші штучні багаторічні насадження Об'єктами багаторічних насаджень вважаються ок­ ремі сквери, парки, сади, частина закріпленої за під­ приємством вулиці або території, що має зелені насадження, незалежно від їх кількості, віку, породи

Розділ 5

Закінчення табл. 1.5.1

 

     
  Інші основні засоби Ведеться облік основних засобів, не включених до наведених вище субрахунків рахунка 10 "Основні засоби"

Рахунок 10 "Основні засоби" активний. Дебетове сальдо озна­чає первісну вартість основних засобів, які перебувають у розпо­рядженні підприємства.

Обороти за дебетом — це надходження основних засобів на баланс підприємства (придбаних, створених, безоплатно отрима­них), сума витрат, яка пов'язана з поліпшенням об'єкта (модер­нізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта; сума дооцінки об'єкта основних засобів.

Обороти за кредитом — це вибуття основних засобів внаслі­док продажу, безоплатної передачі або невідповідності критері­ям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів, сума уцінки основних засобів.

Аналітичний облік основних засобів ведеться за кожним інвен­тарним об'єктом. Залежно від видів основних засобів аналітич­ний облік ведеться на інвентарних картках. Аналітичний облік відображає технічну й економічну характеристику об'єкта, його місцезнаходження, первісну вартість, переоцінку, а також нор­му і суму амортизаційних відрахувань. В аналітичному обліку відображаються всі зміни, що відбулись впродовж експлуатації основних засобів. Аналітичні рахунки групуються за місцями, де перебувають основні засоби, за матеріально відповідальними особами, за методами нарахування амортизації, за групами і підгрупами для складання звітності.

Інвентарна картка відкривається на кожний інвентарний об'єкт. Якщо інвентарний об'єкт включає в себе окремі пристрої, які становлять з ним одне ціле, то в цій же картці наводиться перелік таких складових.


Облік основних засобів



З метою контролю за збереженням інвентарних карток скла­дається один примірник опису інвентарних карток у розрізі кла­сифікаційних груп.

Інвентарні картки заповнюють на підставі первинних докумен­тів: актів приймання-передачі основних засобів, технічних паспор­тів та інших документів з придбання, спорудження, переміщен­ня і ліквідації об'єктів основних засобів. Інвентарні картки звіря­ють з даними синтетичного обліку.

Для забезпечення належного обліку основних засобів їм у момент введення в експлуатацію присвоюється інвентарний но­мер (на весь час експлуатації об'єкта до його списання).

5.3. Шляхи та облік надходження основних засобів

Основні засоби надходять на підприємство в результаті їх при­дбання, створення власними силами, безоплатного отримання, як внесок до статутного фонду учасників (власників).

Зарахування до складу основних засобів здійснюється шля­хом оформлення акта приймання-передачі (акта про введення в експлуатацію). Такий акт складається на кожен окремий інвен­тарний об'єкт. Акт приймання-передачі разом із технічною доку­ментацією передається в бухгалтерію підприємства, де відкри­вається відповідна інвентарна картка.

5.3.1. Отримання від інших юридичних або фізичних осіб

Відображення придбання за кошти показано в табл. 1.5.2.

Таблиця 1.5.2. Придбання основних засобів за кошти

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Д-т К-т
       
  Відображено вартість основних засобів за договором постачання 15 "Капітальні інве­стиції" 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками"

Розділ 5

Закінчення табл. 1.5.2

 

       
  Відображено суму ПДВ 641 "Розрахунки за податками" 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядчиками"
  Зараховано до складу основних засобів 10 "Основні засоби" 15 "Капітальні інве­стиції"

Відображення обміну на інші активи показано в табл. 1.5.З.

Таблиця 1.5.3. Обмін основних засобів на інші активи

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Д-т К-т
  Одержано основні засоби в обмін на готову продукцію 15 "Капітальні інвестиції" 701 "Дохід від реалі­зації готової продук­ції"
  Зараховано до складу основних засобів 10 "Основні засоби" 15 "Капітальні інве­стиції"
  Собівартість відванта­женої готової продук­ції 90 "Собівартість реалізації" 26 "Готова про­дукція"

Придбання основних засобів шляхом внеску учасників (власни­ків) показано в табл. 1.5.4.

Таблиця 1.5.4. Внесення основних засобів учасниками (власни­ками)

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Д-т К-т
Внески до статутного фонду ОЗ
  Відображено внесок до статутного фонду 46 "Неоплачений капітал" 40 "Статутний капітал"
  Одержано основні засоби як внесок до статутного фонду 10 "Основні засоби" 46 "Неоплачений капітал"

P

Облік основних засобів

Відповідно до пункту 10 П(С)Б 7 первісною вартістю основ­них засобів, внесених до статутного капіталу підприємства ви­знають погоджену засновниками (учасниками) підприємства їхню справедливу вартість.

Відображення безоплатного отримання основних засобів пока­зано в табл. 1.5.5.

Таблиця 1.5.5. Безоплатне отримання основних засобів

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Д-т К-т
  Відображено вартість безоплатно отриманих основних засобів 15 "Капітальні інве­стиції" 424 "Безоплатно одержані необоротні активи"
  Зараховано до складу основних засобів 10 "Основні засоби" 15 "Капітальні інве­стиції"

Придбання та реалізація необоротних активів є складовими інвестиційної діяльності. Результати такої діяльності облікову­ються окремо. Зокрема заборгованість, пов'язану з операційною діяльністю, відображають у Балансі в рядках 16 (дебіторська) і 500 (кредиторська), а заборгованість, пов'язану з інвестиційною діяльністю, відображають відповідно в рядках 210 і 610.

Отже, і для обліку розрахунків доцільно застосовувати не ра­хунки 36 і 63, а універсальніші субрахунки 377 і 685. Іншими словами, розрахунки з покупцями та постачальниками необорот­них активів доцільно обліковувати окремо від розрахунків за іншими операціями.

5.3.2. Створення власними силами







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1394. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия