Студопедия — Діяльність політичних партій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Діяльність політичних партій






Для боротьби з австро-німецьким режимом і українськими буржуазними націоналістами за відновлення Радянської вла­ди розгорнули свою діяльність в березні-червні. 1918 року більшовицькі організації в Гречанах, Грицеві, Ізяславі, Кам'янці-Подільському, Летичеві, Новій Ушиці, Проскурові, Славуті, Старокоєтянтинові, Шепетівці. Для зміцнення пар­тійного підпілля і підготовки до Першого з'їзду КП (б) Ук­раїни Тимчасовий Всеукраїнський комітет робітничої Ко­муністичної партії, обраний в травні 1918 року на нелегаль­ній партійній нараді в Києві, направив у наш край кількох досвідчених партійних і військових працівників: І. М Іллінського, М Л. Француза, М. І. Ткачука, П. І. Гішвалінера. Вони допомогли організаційно зміцнити партійні орга­нізації.

Так, Камьгянець-Подільська підпільна більшо­вицька організація, очолювана Й. Поліним, з перших днів австро-німецької окупації створила ревком і розгорнула бо­ротьбу в тилу ворога. Колишній командир 52-го паркового гарматного дивізіону 7-ї армії комуніст Г. Г. Малаштанов приступив до формування в Жванецькій волості повстансь­кого загону. Сход села Гавриловець Кам'янецького повіту прийняв рішення створити партизанський загін з 250 осіб.

Гречанська залізнична підпільна організація під кері­вництвом А. П. Борща, К. Ш. Кошарського, Т. Е.Чекерди, випускала листівки, зривала ремонт паровозів, подачу ва­гонів для іЛівсзєння продовльства і сировини до Австрії і Німеччини; в травні організували страйк на залізниці, в якому прийняло участь понад 200 робітників і службовців станції Гречани.

Гречанські підпільники діяли в тісно­му контакті з проскурівською більшовицькою організацією, яку очолювали С. Корчинський, О. Левицький, А. Мусінкіс. Підпільні комітети Гречан і Проскурова підтримували тіс­ний зв'язок з підпільними організаціями Староконстянтинова і Шепетівки, очолюваних П. Гаврилюком і В. Ковальчуком.

Наприкінці червня у нашому крії ді­яли 14 підпільних більшовицьких організацій, розгортали бо­ротьбу 19 партизанських і 22 повстанських загони. 14 липня почався і тривав понад місяць всеукраїнський страйк заліз ничииків, а 18 липня до нього приєднались подільські за­лізничники.

Велике значення для посилення визвольної боротьби Першої Подільської губернської конференції КП (б) України, яка відбулася 12 вересня 1918 року у Жмерин­ці. На ній, зокрема, розглядалося питання про дальше роз­гортання збройної боротьби з австро-німецькими окупантами і гетьманщиною. У середині вересня відбулось розширене за­сідання Проскурівського підпільного комітету КП(б)У, який координував діяльність партійних організацій Проскурівсь­кого, Кам'янецького, Летичівського і Ушицького повітів з питань підготовки до збройного повстання.

У жовтні відбувся повітовий з'їзд партійних організацій Ізяславського повіту, на який прибули делегати з Грицева, Ізяслава, Славути і Шепетівки. На з'їзді було обрано під­пільний повітовий партійний комітет і затверджено заходи по підготовці повстання проти окупантів і гетьманців.

На жовтень 1918 року в нашому крії діяли 16 більшовицьких організацій, 85 ревкомів, під керівництвом яких діяли 88 партизанських і 106 повстанських загонів. Найчисленнішими і найактивнішими були Вовковинецький, Глібівській, Деражнянський, Дунаєвецький, Зіньківський, Ізяславський, Осламівський, Пашковецький, Проскурівський, Сатанівський, Старокостянтинівсьюий, Шепетівський загони.

Партійні осередки створилися на Городоцькому цукрово­му, Шепетівському лісопильному заводах, у селах Лісогірка (Кам'янецького повіту), Книжківці, Сцібори, Ярмолинці (Проскурівського), Плещин, Городище, Березна (Ізяславсько­го), Дашківці (Ушицького).

Діяльну участь у боротьбі з австро-ні­мецькими окупантами та гетьманщиною брала молодь. Так, якщо в першій половині 1918 року вона становила близько ЗО процентів особового складу партизанських загонів, то в другій — понад 47 процентів.

Звістка про революцію з Німеччині викликала нову хвилю повстань проти окупантів і гетьманців. Приступили до ліквідації гетьманської влади на місцях партизани і повстанці Летичівського повіту. 10 листопада збори представників партизанських І повстанських загонів проголосили створення Летичівської Радянської Республіки, вищою владою якої став повітовий РВК на чолі з більшовиком Л. П. Панасюком.

В цей час, повстали селяни ряду сіл Проскурівського повіту. На початку листопада відбулися збройні виступи в ряді міст і сіл Новоушицького і Старокостянтинівського повітів.

На початку грудня 1918 року відбулись останні бої з ні­мецькими військами, що відступали в районі залізничної ко­лії Жмеринка-Проскурів-Волочиськ.

Проте на зміну окупантам Австрії і Німеччини прийшли Антанти і Директорія, яка, опинившись при вла­ді, вдалась до масових розправ над радянськими людьми.

Трудящі краю, починаючи з другої половини 1918 року, розгортають більш активну боротьбу проти націоналістів. Велике значення мала відозва губкому КП (б) України «До робітників, селян і солдат Поділля», прийнята другою губернською партійною конференцією, що відбулася 9 січня 1919 року. Вона спонукала до широкого розгортання боротьби проти Директорії. Наприкінці січня — на початку лютого лише в західних повітах краю очолили боротьбу трудящих з Директорією 6 повіткомів КП(б)У, 6 повітових, 49 волосних, 80 сільських ревкомів, розгорнули бойові дії 36 партизанських і 83 повстанських загони. Муж­ньо боролися з ворогом трудящі Голоскова, Держані, Летичева, Меджнбожа та інші. Активно діяли підпільні ревкоми Кам'янецького повіту. Так, 15 січня 1919 року солдати 4-го кінко-гарматного і 8-го Подільського полків під керівництвом своїх ревкомів виступили проти Директорії. В ніч з 15 на 16 січня особовий склад 1-го Подільського полку, що розташу­вався в Жванці, роззброїв петлюрівських вояк, звільнив з-під арешту дванадцять своїх товаришів, які відмовились воювати проти Червоної Армії. А в ніч з 14 на 15 лютого в Проскурові повстали робітники, до яких приєдналися солда­ти двох подільських полків та артилерійської бригади. Вла­да в місті перейшла до рук Ради робітничих і солдатських депутатів.

В березні-квітні в краї з повою силою розгорнулась партизансько-повстанська боро­тьба в зв'язку з розгортанням бойових дій частин Червоної Армії на проскурівському і кам'янець-подільському напрям ках. В ніч:і 5 на б квітня підрозділи 2-ї Української дпзізії під командуванням О. М. Ленговського оволоділи станцією Богданівні, а вдень увійшли до Проскурова, 7 квітня визволе­но Волочиськ, 11 квітня — Нову Ушицю, 16 квітня — Кам'янець-Подільський. 21 квітня — вийшли на старий кордон, 7 травня при взаємодії першої і другої дивізій визволена Ше­петівка і вся північна частина сучасної Хмельниччини. У містах і селах відновлювалась Радянська влада, розгорта­лось соціалістичне будівництво.

12 березня 1919 року газе­та «Правда» писала: «В Ізяславському повіті в усіх волостях організовано революційні комітети. Настрій селян бойовий. У Старокостянтннівському повіті організувався повітовий революційний комітет і кілька волосних». Для боротьби з куркульством організувались комбіди. А вже в червні утво­рились перші радгоспи, комуни і артілі в багатьох повітах губернії.

Перші успіхи Радянської влади на се­лі викликали шалену лють у її ворогів. Мирне будівництво перервалось наступом деніківців і петлюрівців, які в кінці травня 1919 року прорвали фронт на проскурівському напря­мі і перейшли в наступ. Ціною великих втрат петлюрівці б червня вийшли на лінію Кам'янець-Подільський — Проскурів — Старокостянтинів.

Треба було ліквідувати прорив, і 3 червня створюється Подільський губернський комітет робітничо-селянської обо­рони, який координував дії Червоної Армії і підпільних орга­нізацій. На допомогу військам Проскурівської дільниці йшлк нові частини військ з Шепетівки в напрямку Антонін і Ста-рокостянтинова. Це були полки Миколи Шорса. Так почала­ся нова операція наших військ. У ліквідації ворожого прори­ву відзначилось багато частин радянських військ, зокрема, це --— 4-й інтернаціональний полк Героїчно боровся і Проскурівський робітничий полк.

На напрямку Волочнськ-Проскурів відзначився 15-й прикордонний-полк 44-ї стрілецької дивізії. Біля села Юхпмовець перший і третій батальйони полку завдали противнику відчутних ударів. В той час, коли полк перейшов у чергову контратаку, петлюрівці в районі Чорного Острова відрізали його відхід на Проскурів. Батальйони опинились в оточенні. На допомогу прийшов другий батальйон, і кільце було розірвано. Противнику знову було завдано від­чутного удару. Правда, полк змушений був відступити на Деражню. На станції Комарівці М. І. Подвойський виніс подяку прикордонникам за героїчні бої.

З 1-го липня радянські війська взяли ініціативу в свої руки. 6 липня полками Першої Української радянської дивізії було визволено від петлюрівців Проскурів

Однак, становище ускладнювалось. Після напружених боїв радянські війська ЗО липня залишили Проскурів, 7 се­рпня — Старокостянтинів.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 448. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия