Студопедия — Формат GIF
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Формат GIF






Незважаючи на те, що зображення, що зберігаються в цьому форматі, не можуть мати більше за 256 кольорів, формат GIF володіє можливостями, які роблять його незамінним в цілому ряді випадків.

По-перше, в форматі GIF використовуються алгоритми стиснення зображення без втрат якості. Тому цей формат як не можна краще підходить для зберігання списів екранів або штріхових малюнків, що містять великі однотонні площі.

По-друге, можна істотно зменшити розмір графічного файла, записавши в нього скорочену колірну палітру замість повної 256-кольорової.

По-третє, розміщуючи в документах HTML спеціальним образом підготовлені зображення GIF, можна отримати ефект прозорості. Частини зображення можуть бути прозорими, тому видима форма зображення може відрізнятися від квадратної або прямокутної.

По-четверте, формат GIF і тільки формат GIF дозволяє створювати анімаційні графічні зображення, оживляючі зовнішній вигляд документа HTML.

І нарешті, по-п'яте, формат GIF дозволяє створювати файли з черезстрочним (interlaced) зображенням.

Що це таке? Рядки черезстрочних зображень GIF розташовуються не підряд, а по черзі. Спочатку в цьому файлі знаходяться рядки, номери яких кратні восьми, потім - чотирьом і т. д. Чересстрочноє зображення виявляється на екрані навігатора поступово, збільшуючи свою чіткість по мірі отримання нових порцій даних. Це дає користувачеві можливість оцінити вміст графічного зображення до моменту його повного завантаження. Якщо зображення не потрібне, можна відмовитися від його завантаження до повного завершення процесу і тим самим зекономити час.

Як влаштований файл GIF? Файл в форматі GIF версії 89а складається з блоків декількох типів, два з яких є обов'язковими, а інші - додатковими. Обов'язкові блоки - це блоки заголовка і блоки зображення. Додатково файл GIF може містити блоки коментаря, текстові і керуючі блоки, а також блоки даних, що містять довільну інформацію.

У блоці заголовка розташована палітра і відомості про розміри області, в якій бажано відображати вміст файла. Що ж до палітри, то в файлі GIF може бути визначена одна глобальна палітра, яка використовується для всіх графічних зображень, записаних в файлі, або декілька локальних палітр для окремих зображень.

У одному файлі GIF може бути один або декілька блоків зображень. Якщо створюються прозорі або анімационі зображення, буде треба підготувати декілька зображень і записати їх в файл.

У блок коментаря можна записати текст, що описує зображення, або відомості про права на зображення. Вміст блоку коментаря не з'явиться на екрані під час відображення файлу GIF, однак його можливо побачити безпосередньо в файлі, наприклад за допомогою програми перегляду файлу.

Що ж до текстових блоків, то розташований в них текст буде виведений на екран понад зображення. При підготовці текстового блоку можна указати колір і розташування тексту.

Створюючи керуючі блоки, можна визначити колір в зображенні або тексті як прозорий. При відображенні такого зображення прозорі фрагменти не будуть закривати малюнок, який використовується як фон.

Додаткові блоки даних з довільною інформацією можуть використовуватися додатками, що відображають зображення.

4.1.3. Вибір палітри

Палітрою називається таблиця кольорів, яка є в графічному файлі і містить всі кольори, використані в зображенні. Формат GIF дозволяє вказувати точний розмір таблиці кольорів, необхідний для зображення.

На що впливає цей розмір? Кількість елементів в таблиці кольорів самим безпосереднім образом впливає на розмір файлу, що містить графічне зображення, оскільки від нього залежить кількість біт даних, що використовуються для представлення кольору.

Наприклад, якщо палітра (тобто таблиця кольорів) містить тільки 2 елементи, в зображенні є 2 кольори (наприклад, чорний і білий або червоний і жовтий). При цьому для представлення кольору кожного пікселя досить використати 1 біт. Якщо ж палітра містить 256 кольорів, для представлення кольору пікселя необхідно використати 8 біт даних.

Багато які графічні редактори дозволяють вказувати точний розмір палітри або задавати кількість біт, що використовуються для представлення кольору. Як приклад можна назвати графічний редактор Adobe Photoshop. Докладний опис цього редактора, однак, виходить за рамки курсу.

При виборі палітри для графічного зображення потрібно враховувати можливі обмеження колірної роздільної здатності відеоадаптер видаленого користувача. Якщо відеоадаптер здатний відображати одночасно тільки 256 кольорів, можуть виникнути колірні спотворення.

Якщо в файлі GIF є декілька зображень, треба вирішити, чи потрібно використати для них одну глобальну палітру або підготувати для кожного зображення свою локальну палітру. Якщо створюється анімаційне зображення з декількох кадрів, в яких застосовуються схожі кольори, доцільно підготувати одну глобальну палітру. Помітимо також, що на завантаження нової палітри може піти багато часу, що приведе до сповільнення процесу відображення.

Як вже говорилося, формат GIF дозволяє зберігати в одному файлі декілька графічних зображень. При відображенні такого файлу навігатори можуть показувати ці зображення по черзі, як кадри звичайного кінофільму. Підготувавши достатню кількість кадрів, можна створити невеликий фільм (або мультфільм) і розмістити його в документі HTML. Для створення анімаційних графічних файлів GIF використовується спеціальне програмне забезпечення, наприклад, створений корпорацією Microsoft програмний продукт називається Microsoft GIF Animator.

Детальніше про використання палітр в операційній системі Microsoft Windows можна дізнатися з 14-го тому " Бібліотеки системного програміста", який називається " Операційна система Microsoft Windows для програміста. Графічний інтерфейс GDI".







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 468. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия