Студопедия — Поняття та види підприємництва
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття та види підприємництва






У відповідності до ст. 1 Закону України “Про підприємництво”, підприємництво – це самостійна, ініціативна, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг і заняття торгівлею з метою одержання прибутку”.

Спробуємо абстрагуватися від граматичної несумісності в цьому визначення слів “систематична, на власний ризик діяльність по” і “заняття торгівлею”: інакше в нас може скластися враження, що заняття торгівлею – не ризикова і т. д. Діяльність. (В.Л. Мусіяка у своєму визначення підприємництва взагалі опускає нагадування про торгівельну діяльність, мабуть, не без підстави відніс її до одного з видів послуг).

Це дає нам підставу зробити такий висновок. Закон характеризує підприємництво трьома основними ознаками і метою.

Підприємництво здійснюється:

1) за самостійною ініціативою;

2) систематично;

3) на власний ризик.

Розглянемо зазначені елементи більш докладно, тому що вони мають велике значення для з‘ясування змісту підприємництва, як особливого виду суспільних відносин, що потребують особливого правового захисту.

Під самостійною ініціативою розуміється вчинення дій на основі власної підприємливості, спритності, винахідливості і т. п. При аналізі цієї ознаки підприємництва необхідно мати на увазі таке:

а) мова йде про власну справу в тій або іншій формі (У В. Даля читаємо: “Починати, почати – затівати, наважитись виконати якусь нову справу”;

б) дана ознака повинна розглядатися тільки в сукупності з двома іншими ознаками і метою підприємництва.

Підприємницька діяльність – частина суспільних відносин, учасником яких є підприємець, що відкриває, реалізує і ліквідує власну справу.

У Законі України “Про підприємництво” поняття систематичності не розшифровується.

Підприємницька систематичність має свою специфіку, що полягає, зокрема, у тому, що підприємницю в ході своєї діяльності припадає бути учасником різноманітних правовідносин. Тому при визначення підприємницької систематичності необхідно звернутися до різноманітних за своєю спрямованістю правових актів.

У той же час важко припустити ситуацію, коли, наприклад, приватний підприємець вчинив би тільки одну угоду з отриманням прибутку (вигідно продав наявний у нього товар), і його діяльність не рахувалася б підприємницькою з погляду оподаткування. Звідси: підприємницька систематичність носить умовний характер і пов‘язана вирішальним розумінням самого статусу підприємця як такого.

Підприємницька діяльність здійснюється на власний ризик, оскільки підприємець приймає на себе можливе одержання негативних результатів. Ці негативні результати в деяких випадках можуть бути наслідком настання конкретних юридичних фактів. Так, наприклад, відповідно до ст. 332 ЦК України за договором підряду підрядчик зобов‘язується виконати на свій ризик визначену роботу за завданням замовника. Ризик випадкової загибелі або випадкового псування матеріалів несе сторона, що надала матеріали.

Особливість ризику в підприємницькій діяльності полягає в тому, що підприємець, діючи в умовах соціальної, економічної нестабільності, припускає, що можливість одержання прибутку, інших позитивних результатів підприємництва перекриває можливі наслідки випадкового збігу обставин. Іншими словами, суть ринкової системи полягає в тому, що ризик повинний містити потенціал винагороди і штрафу.

Проте в ризику підприємця є межі, що залежать, зокрема, від організаційно-правових форм, у яких здійснюється підприємницька діяльність.

Підприємництвом можна займатись в сфері виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг і заняття торгівлею з метою одержання прибутку. (В, Л. Мусіяка пише, що підприємництвом є всяка корисна для суспільства діяльність). З цим не можна цілком погодитись, тому що підприємець може продати й об’єктивно негідну для покупця річ, аби дістати прибутку. У В. Даля виявляємо: “Користь – пільга, полегшення, допомога, підмога, покращання, вигода, прибуток, бариш, нажива.

Тому здійснення зазначених дій без мети одержання прибутку не повинно розглядатися в якості підприємництва.

Мета отримання прибутку може бути зафіксована:

- в установчих документах знову утворюваного суб‘єкта підприємницької діяльності;

- мета одержання прибутку повинна випливати із самих дій суб‘єкта, що займається підприємницькою діяльністю.

Остаточна ж оцінка законності цих дій може даватися лише судом або арбітражем. Інші варіанти кваліфікації дій, як спрямовані на одержання прибутку, носять незаконний характер.

Презумпція мети одержання прибутку в знову утворюваного суб‘єкта підприємницької діяльності знаходить непряме підтвердження в змісті статті 1484 Кримінального Кодексу України, що передбачає кримінальну відповідальність за фіктивне підприємництво. Для застосування цієї статті правоохоронним органам варто довести, що при створенні юридичної особи у засновників був намір не здійснювати підприємницьку діяльність.

Важливим моментом з‘ясування поняття підприємництва є визначення принципів, на яких воно базується.

Ці принципи зазначені в ст. 5 Закону “Про підприємництво”

Підприємництво здійснюється на основі таких принципів:

- вільний вибір видів діяльності;

- притягнення на добровільних засадах до здійснення підприємницької діяльності майна і засобів юридичних осіб і громадян;

- самостійне формування програми діяльності і вибори постачальників і споживачів виробленої продукції, установлення цін відповідно до законодавства (у цьому зв‘язку варто згадати насамперед Закон “Про ціни і ціноутворення”, що встановлює три види цін: вільні ціни і тарифи, державні фіксовані і регульовані ціни і тарифи);

- вільний найом робітників;

- притягнення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних і інших ресурсів, використання яких не заборонено або не обмежено законодавством;

- самостійне здійснення підприємцем – юридичною особою зовнішньоекономічної діяльності, використання будь-яким підприємцем належної йому частки валютної виручки за своїм розсудом”.

Декілька слів про матеріальні основи підприємницької діяльності. У С. 6 Закону України “Про власність” від 7 лютого 1991 року “Використання власником належного йому майна для підприємницької діяльності” говориться:

1. Власник вправі використовувати належне йому майно для підприємницької діяльності.

2. Результати господарського використання майна (виготовлена продукція, отримані прибутки) належать власнику цього майна, якщо інше не встановлено законом або договором.

3. Власник засобів виробництва й іншого майна вправі створити у встановленому законом порядку підприємство, організацію, що є юридичною особою.

Юридична особа здійснює право володіння, користування “розпорядження закріпленим за ним майном власника у відповідності зі своїм статутом (положенням)”.

Матеріальною (майновою) основою підприємницької діяльності відповідно до нової Конституції України є об‘єкти права власності:

1) приватної,

2) колективної,

3) державної,

4) комунальної.

Об‘єктами приватної і колективної власності (ст. ст. 13, 22-29 Закону України “Про власність”), використовуваними підприємцями ні різних стадіях підприємницької діяльності (при створенні суб‘єкта підприємницької діяльності, а також у процесі самої діяльності), є: будинки, спорудження, транспорт, кошти, акції й інші цінні папери, інше майно споживчого або виробничого призначення, об‘єкти права інтелектуальної власності. Не можуть знаходитись у власності підприємця об‘єкти, вилучені зі сфери вільного цивільного обороту.

Одним з основних напрямків, на який держава звертає увагу – є мале підприємництво.

Суб‘єктами малого підприємництва є:

- фізичні особи, зареєстровані у встановленому законодавством порядку як суб‘єкти підприємницької діяльності;

- юридичні особи – суб‘єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 5 000 000 євро.

- Середньооблікова чисельність працюючих визначається з урахуванням усіх працівників, у тому числі тих, що працюють за договорами та за сумісництвом, а також працівників представництв, філій, відділень та інших відокремлених підрозділів.

Державна підтримка малого підприємництва здійснюється за такими напрямами:

1) формування інфраструктури підтримки і розвитку малого підприємництва, організація державної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для суб‘єктів малого підприємництва;

2) встановлення системи пільг для суб‘єктів малого підприємництва;

3) запровадження спрощеної системи оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності;

4) фінансово-кредитна підтримка малого підприємництва;

5) залучення суб‘єктів малого підприємництва до виконання науково-технічних і соціально-економічних програм, здійснення поставок продукції (робіт, послуг) для державних та регіональних потреб.

Підприємницька діяльність (підприємництво) - це також і частина людської діяльності, здійснюваної в процесі підготовки до відкриття “своєї справи”, ведення “своєї справи”, а потім її завершення, що безпосередньо пов‘язана з отриманням прибутку. (Етап створення вже існуючим підприємцем нової організаційної форми може також призвести до одержання цим підприємцем прибутку – у цьому випадку ця діяльність також є підприємницькою. Для нової ж організаційної форми підприємницька діяльність тільки стає можливою).







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 536. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия