Студопедия — ПЕРЕДМОВА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПЕРЕДМОВА






Програма спецкурсу “Актуальні питання фінансового права" призначена для спеціалістів та магістрів юридичного факультету і має на меті дальше поглиблення їх знань в сфері фінансового права з метою застосування в практиці та майбутній науковій діяльності.

Суспільні зміни, що охопили нині усі прошарки українського суспільства, стають незворотними. Змінюються і оновлюються всі без винятку галузі права і правова наука в цілому. Особливо гостро стосуються ці зміни фінансового права і науки фінансового права, яка постійно оновлюється.

Наука фінансового права виникла давно. Вона розвивається й існує за рахунок, основним чином наукових досліджень вчених юристів-фінансистів. Певний вклад в цю науку вносять і інші представники конституційного, адміністративного та інших галузей права. В останні роки наука фінансового права стала досить активно розвиватися. В результаті виникає потреба в розробці принципово нових фінансово-правових категорій, що в свою чергу потребує ознайомлення із зарубіжним законодавством, діяльністю міжнародних організацій.

Перехід до ринкової економіки зробив необхідним перегляд всієї системи науки фінансового права, починаючи від її предмета та методів і закінчуючи окремими категоріями і поняттями. У центрі дискусії з фінансового права, перш за все, опиняються проблеми його загальної теорії, а вже після цього – теоретичний аспект окремих правових інститутів та норм права.

Мета курсу: Оволодіння магістрами (спеціалістами) на основі знань економічних і юридичних законів, норм, категорій, закономірностей системи всіх упорядкованих відповідним чином норматив­но-правових актів, що регулюють фінансові відносини у державі, навичками їх застосування в процесі практич­ної юридичної діяльності в апаратах представницьких і виконавчих органів влади та науковій діяльності. Отже, метою курсу є отримання знань з актуальних теоретичних, методологічних проблем фінансового права як галузі права та його окремих інститутів, міжнародного фінансового права.

Інформаційними джерелами навчальної дисципліни є підручники, фахові монографії та інші доктринальні дослідження, навчальні посібники, наукові статті, спеціалізовані енциклопедії, Інтернет-ресурси.

Завданнями даної навчальної дисципліни є вивчення актуальних питань фінансового права на сучасному етапі його розвитку.

Вивчення даного курсу базується на знаннях таких навчальних дисциплін як фінансове право, податкове право, банківське право, правові основи здійснення фінансового контролю. Як підсумок вивчення курсу магістри (спеціалісти) складають іспит.

У результаті вивчення курсу магістри (спеціалісти) повинні знати:

поняття та особливості фінансової діяльності як фінансово-правової категорії;

позиції вчених щодо поняття фінансового права;

особливості принципів, методів фінансової діяльності;

методологічні проблеми предмета, методу фінансово-правового регулювання;

теоретичні та законодавчі проблеми бюджетного права, податкового права.

У результаті вивчення курсу магістри (спеціалісти) повинні уміти:

користуватися обсягом знань з курсу, володіти відповідним понятійним апаратом;

скласти цілісне уявлення про історичний розвиток фінансового права та проблеми, які на сьогодні існують щодо його предмету та методу;

визначати недоліки чинного законодавства, що врегульовує фінансові відносини, зокрема Бюджетного кодексу;

виділити проблемні питання фінансового права та визначити шляхи його розвитку.

Значення дисципліни:

- є науковим орієнтиром для практики фінансово-право­вого будівництва на основі пізнання і усвідомлення відпо­відних суспільних процесів і явищ.

- дає тео­ретично обґрунтовані і концептуально виважені знання про суть та значення для життя суспільства фінансової діяльності держави.

Міжпредметні зв'язки.

„Актуальні питання фінансового права” є обов'язковою складовою сучасної науки фінансового права. Разом з іншими юридичними дисциплінами воно дає основні уявлення про суть та значення для життя суспільства фінансової діяльності держави. Курс «Актуальні питання фінансового права» є своєрідним підсумком вивчення усіх спеціалізованих навчальних предметів. Магістри (спеціалісти) отримують змогу на основі знань закріплених під час вивчення таких дисциплін як «Правові основи здійснення фінансового контролю», «Фінансово-правова відповідальність», «Податкове право України», та «Банківське право України» виявити проблеми в фінансовій системі, проаналізувати їх та внести пропозиції по вдосконаленню законодавства та практики.

Методи і форми викладання дисципліни.

Основними формами викладання дисципліни є: навчальні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота студентів і контрольні заходи.

Основними видами навчальних (аудиторних) занять є: лекція, практичне, семінарське та індивідуальне заняття, консультація.

Семінарське заняття як вид навчального заняття використовується для організації обгово­рення магістрами (спеціалістами) питань з попередньо визначених тем робочою нав­чальною програмою. Семінарські заняття проводяться у формі бесіди (просемінар), рецензування та обговорення рефератів і доповідей, дискусій.

Семінари сприяють розвиткові творчої самостійності магістрів (спеціалістів), поглиблюють їх інтерес до даної дисципліни, виховують педагогічний такт, розвивають культуру мови, вміння та навички публічного виступу, участі в дискусії.

Передбачені й консультації як один із видів навчальних занять. Вони проводиться з метою отримання магістром (спеціалістом) відповіді на окремі теоретичні чи практичні питання та для пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх практичного застосування протягом семестру (поточні консультації, семестрові).

Самостійна робота є основним засобом засвоєння магістрами (спеціалістами) нав­чального матеріалу з даного предмету в час, вільний від обов'язкових навчальних занять.

Самостійна робота магістрів (спеціалістів) забезпечується всіма навчально-мето­дичними засобами, необхідними для вивчення конкретної навчальної дисципліни чи окремої теми: підручниками, навчальними та методич­ними посібниками, конспектами лекцій.

Магістрам (спеціалістам) також рекомендується для самостійного опрацювання відповідна наукова література та періодичні видання.

Форми і засоби поточного та підсумкового контролю.

Поточний контроль здійснюється під час проведення практичних та семінарських занять і має на меті перевірку рівня підготовленості магістрів (спеціалістів) з певних розділів (тем) навчальної програми “Актуальні питання фінансового права“, а також виконання конкретних завдань.

Форми проведення поточного контролю: під час навчальних занять здійснюється як усно так і письмово за запитаннями передбаченими навчальною програмою, тестами або у формі довільної співбесіди.

Підсумковий контроль проводиться з метою оцінювання результатів навчання магістрів (спеціалістів) з даного предмету на окремих його етапах.

Семестровий контроль проводиться у формі семестрового екзамену за екзаменаційними білетами..

Семестровий екзамен є формою підсумкового контролю, що полягає в оцінюванні засвоєння магістрами (спеціалістами) навчального матеріалу з даної дисципліни на підставі результатів виконання ними завдань і певних видів роботи під час семінарських та практичних, підсумкових атестацій.

Поточний контроль:

- опитування на семінарських заняттях;

- аналіз і обговорення в процесі дискусій чинного фінансового законодавства;

- захист і обговорення рефератів

Підсумковий контроль: екзамен - ІХ семестр.

Програма передбачає активну самостійну роботу магістрів (спеціалістів). Плани семінарських занять містять питання для самостійної підготовки, завдання аналітичного творчого характеру – це викликає необхідність вивчення великого масиву літератури вітчизняних і зарубіжних авторів. До кожної теми дається перелік спеціальної літератури, що рекомендується для більш поглибленого вивчення предмету.

2. ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ: «Актуальні питання фінансового права»

Предмет: суспільні відносини, що виникають, змінюються та припиняються у сфері фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування; колізійні питання правового регулювання фінансово-правових відносин; здобутки науки фінансового права; стан та перспективи розвитку фінансового законодавства.

Мета: Оволодіння магістрами (спеціалістами) на основі знань економічних і юридичних законів, норм, категорій, закономірностей системи всіх упорядкованих відповідним чином норматив­но-правових актів, що регулюють фінансові відносини у державі, навичками їх застосування в процесі практич­ної юридичної діяльності в апаратах представницьких і виконавчих органів влади та науковій діяльності.

 

Змістовна структура дисципліни Курс: 5 Семестр ІХ. Напрям підготовки спеціальність Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів: - національних 4; - ECTS 6. Модулів: 4 Змістовних модулів:4 Загальна кількість годин: 216 0601 «Право» 8.060101 «Правознавство» Магістр 7.060101 «Правознавство» спеціаліст Вибіркова Лекції: 18 год. Семінари: 18 год.   Лекції: 24 год. Семінари: 24 год. Інд.-консульт. робота: 56 год. магістри;45 год. спеціалісти. Самостійна робота: 124 год. магістри; 123 год. спеціалісти Вид контролю: екзамен

Курс «Актуальні питання фінансового права» є своєрідним підсумком вивчення усіх спеціалізованих навчальних предметів. Магістри (спеціалісти) отримують змогу на основі знань закріплених під час вивчення таких дисциплін як «Фінансове право», «Основні фінансово-правові інститути зарубіжних країн», «Правові основи здійснення фінансового контролю», «Банківське право», «Податкове право» виявити проблеми в фінансовій системі, проаналізувати їх та внести пропозиції по вдосконаленню законодавства та практики.

3. СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «Актуальні питання фінансового права»

для підготовки магістрівнапрям підготовки „Право”

спеціальності 8.060101 „Правознавство”

№ п/п Змістові модулі Кількість годин
Всього Лекції Семінари Інд.консульт. робота СРС
Модуль І = 1.5 ЗК
ЗМ 1 (Т. 1-3)
Т.1 Фінанси та фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування          
Т.2 Правові принципи, методи фінансової діяльності       -    
Т. 3 Проблеми праворозуміння фінансового права (предмет, метод, система)          
Всього по заліковому кредиту годин          
Контрольний захід – контрольна робота (1 год., за рахунок семінарських занять)
Модуль ІІ = 2.5 ЗК
ЗМ 2 (Т. 4 -7)
Т. 4 Поняття і зміст фінансово-правового регулювання            
Т. 5 Проблеми бюджетно-правового регулювання          
Т. 6 Проблеми загальної частини податкового права          
Т. 7 Проблеми правового регулювання державних видатків та контролю за їх витрачанням          
Всього по заліковому кредиту годин          
Контрольний захід – контрольна робота (1 год., за рахунок семінарських занять)
Модуль ІІІ = 1 ЗК
ЗМ 3 (Т. 8-9)
Т. 8 Проблемні питання банківського права          
Т. 9 Фінансово-правова відповідальність          
Всього по заліковому кредиту годин          
Контрольний захід – контрольна робота (1 год., за рахунок семінарських занять)
Модуль ІV = 1 ЗК
ЗМ 4 (Т.10-11)
Т. 10 Наука фінансового права: перспективи та напрямки подальшого розвитку          
Т. 11 Проблеми вдосконалення фінансового законодавства          
Всього по заліковому кредиту годин          
Контрольний захід – контрольна робота (1 год., за рахунок семінарських занять)
Разом годин з курсу          
Форма підсумкового контролю – екзамен
               

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «Актуальні питання фінансового права»

для підготовки спеціалістів напрям підготовки „Право”

спеціальності 7.060101 „Правознавство”

№ п/п Змістові модулі Кількість годин
Всього Лекції Семінари Інд.консульт. робота СРС
Модуль І = 1 ЗК
ЗМ 1 (Т. 1-2)
Т.1 Наука фінансового права та її сучасні завдання          
Т.2 Фінанси та фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування            
Всього по заліковому кредиту годин          
Контрольний захід – контрольна робота (1 год., за рахунок семінарських занять)
Модуль ІІ = 1.5 ЗК
ЗМ 2 (Т. 3-5)
Т. 3 Правові принципи, методи фінансової діяльності          
Т. 4 Проблеми праворозуміння фінансового права (предмет, метод, система)          
Т. 5 Поняття і зміст фінансово-правового регулювання          
Всього по заліковому кредиту годин          
Контрольний захід – контрольна робота (1 год., за рахунок семінарських занять)
Модуль ІІІ = 2.5 ЗК
ЗМ 3 (Т. 6-9)
Т. 6 Проблеми бюджетно-правового регулювання          
Т. 7 Проблеми загальної частини податкового права          
Т. 8 Проблеми правового регулювання державних видатків та контролю за їх витрачанням          
Т. 9 Проблемні питання банківського права          
Всього по заліковому кредиту годин          
Контрольний захід – контрольна робота (1 год., за рахунок семінарських занять)
Модуль ІV = 1 ЗК
  ЗМ 4 (Т.10-12)
Т. 10 Фінансово-процесуальна теорія          
Т. 11 Фінансово-правова відповідальність          
Т. 12 Проблеми вдосконалення фінансового законодавства          
Всього по заліковому кредиту годин          
Контрольний захід – контрольна робота (1 год., за рахунок семінарських занять)
Разом годин з курсу          
Форма підсумкового контролю – екзамен
               

 

 

4. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН з курсу “Актуальні питання фінансового права”

для підготовки магістрівзаочної форми навчаннязанапрямом підготовки „Право”

спеціальності 8.060101 „Правознавство”

для підготовки спеціалістів заочної форми навчання за напрямом підготовки „Право”

спеціальності 7.060101 „Правознавство”

 

 

№ п/п Назви тем Кількість годин
всього лекція семінари консулат. СРС  
1. Наука фінансового права та її сучасні завдання          
2. Фінанси та фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування          
3. Правові принципи та методи фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування          
4. Проблеми праворозуміння фінансового права (предмет, метод, система)          
5. Поняття і зміст фінансово-правового регулювання          
6. Проблеми бюджетно-правового регулювання          
7. Проблеми загальної частини податкового права          
8. Проблеми правового регулювання державних видатків та контролю за їх витрачанням          
9. Проблемні питання банківського права          
10. Фінансово-процесуальна теорія          
11. Фінансово-правова відповідальність          
12. Проблеми вдосконалення фінансового законодавства          
Усього з курсу:          

5. ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ЗМІСТОВНИМИ МОДУЛЯМИ

Змістовний модуль №1

Тема 1 (магістри), Тема 2 (спеціалісти): Фінанси та фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування

Лекція

План.

1. Фінанси і фінансова система України як об’єкт фінансово – правового регулювання (поняття, зміст).

2. Поняття фінансової діяльності української держави і державного управління фінансами, їх зміст і форми. Поняття публічних фінансів.

3. Органи державного управління фінансами (державні органи, які здійснюють фінансову діяльність): правовий статус, завдання, функції, компетенція.

Самостійна робота

1. Фінанси, публічні фінанси і гроші, їх призначення.

2. Конституційне положення про розподіл влад у фінансовій діяльності держави.

Індивідуальна робота

1. Співвідношення понять “діяльність суб’єктів (органів управління, міністерств тощо)” і “фінансова діяльність держави”, “фінансова діяльність держави і органів місцевого самоврядування”, “управління фінансами”(позиція Л.К.Воронової, П.М.Годме).

2. Підготувати доповідь з дискусійних питань щодо сутності та функцій фінансів.

Семінар

1. Фінанси і фінансова система України як об’єкт фінансово – правового регулювання (поняття, зміст).

2. Поняття фінансової діяльності української держави і державного управління фінансами, їх зміст і форми. Поняття публічних фінансів.

3. Органи державного управління фінансами (державні органи, які здійснюють фінансову діяльність): правовий статус, завдання, функції, компетенція.

 

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14.

Додаткова: 1, 4, 5, 6, 11, 12, 16, 22, 23, 24, 25, 26, 29, 31, 33.

 

Тема 2 (магістри), Тема 3 (спеціалісти): Правові принципи, методи фінансової діяльності

Лекція

План

1. Поняття принципів фінансової діяльності у державі. Межі втручання держави та місцевого самоврядування в економіку.

2. Публічні фонди грошових коштів: поняття та види.

3. Поняття методів фінансової діяльності у державі.

Самостійна робота

Розкрийте основні принципи фінансової діяльності у державі: розподіл функцій законодавчої та виконавчої влад у фінансовій діяльності у державі; пріоритет у цій сфері представницьких органів влади перед виконавчими органами влади; пріоритетність публічних видатків по відношенню до прибутків казни; “принцип здорових фінансів” (теорія Д.Кейнса) та ін.

Індивідуальна робота

Проблемні питання утворення, розподілу та використання державних фондів коштів як методів фінансової діяльності української держави.

Семінар

1. Поняття принципів фінансової діяльності у державі. Межі втручання держави та місцевого самоврядування в економіку.

2. Публічні фонди грошових коштів: поняття та види.

3. Поняття методів фінансової діяльності у державі.

 

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14.

Додаткова: 1, 4, 5, 6, 11, 12, 16, 22, 23, 24, 25, 26, 29, 31, 33.

 

 

Тема 3 (магістри), Тема 4 (спеціалісти): Проблеми праворозуміння фінансового права (предмет, метод, система).

Лекція

План

1. Погляди вчених на предмет фінансово-правового регулювання.

2. Проблема методу правового регулювання суспільних відносин.

Самостійна робота

Тлумачення вченими-правознавцями поняття фінансового права (дискусійні аспекти). Необхідність уточнення предмета фінансового права в сучасних умовах.

Індивідуальна робота

Поняття методу фінансово-правового регулювання (позиції вчених).

 

Семінар

1. Погляди вчених на предмет фінансово-правового регулювання.

2. Проблема методу правового регулювання суспільних відносин.

 

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14.

Додаткова: 1, 4, 5, 6, 11, 12, 16, 22, 23, 24, 25, 26, 29, 31, 33.

 

Змістовний модуль № 2.

Тема 4 (магістри), Тема 5 (спеціалісти): Поняття і зміст фінансово-правового регулювання.

Лекція

План

1. Фінансово-правові норми, поняття. Види норм, їх класифікація.

2. Структура фінансово-правових норм (гіпотеза, диспозиція, санкція).

3. Динаміка фінансово-правових відносин, поняття, види, склад.

Самостійна робота

Юридичні конструкції, їх місце та роль у фінансовому праві.

Індивідуальна робота

Юридичні факти в системі фінансового права.

Семінар

1. Фінансово-правові норми, поняття. Види норм, їх класифікація.

2. Структура фінансово-правових норм (гіпотеза, диспозиція, санкція).

3. Динаміка фінансово-правових відносин, поняття, види, склад.

 

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Додаткова: 1, 4, 5, 6, 11, 12, 16, 22, 23, 24, 25, 26, 29, 31, 33.

 

Тема 5 (магістри), Тема 6 (спеціалісти): Проблеми бюджетно – правового регулювання.

Лекція

План

1. Законодавчо-правове регулювання бюджетних відносин.

2. Правове поняття бюджетної системи в Україні.

3. Поняття фіскальної децентралізації. Її роль та функції.

4. Правові основи розмежування доходів між ланками бюджетної системи, принципи розподілу.

Самостійна робота

Вдосконалення процедури роботи різних державних органів при розгляді і вирішенні різних бюджетних проблем.

Індивідуальна робота

Фінансові зобов’язання держави. Правові проблеми класифікації державного боргу.

Семінар

1. Законодавчо-правове регулювання бюджетних відносин.

2. Правове поняття бюджетної системи в Україні.

3. Поняття фіскальної децентралізації. Її роль та функції.

4. Правові основи розмежування доходів між ланками бюджетної системи, принципи розподілу.

5. Відповідальність за бюджетні правопорушення.

 

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15.

Додаткова: 5, 6, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 30, 35.

 

 

Тема 6 (магістри), Тема 7 (спеціалісти): Проблеми загальної частини податкового права.

Лекція

План

1. Система оподаткування в Україні.

2. Проблеми загальної частини правового регулювання податкових відносин.

3. Проблеми правового регулювання місцевих податків і зборів.

Самостійна робота

Особливості оподаткування авторських гонорарів. Особливості оподаткування імпортних товарів.

Індивідуальна робота

Правові проблеми регулювання непрямих податків.

Семінар

1. Система оподаткування в Україні.

2. Проблеми загальної частини правового регулювання податкових відносин.

3. Проблеми правового регулювання місцевих податків і зборів.

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15.

Додаткова: 4, 5, 7, 8, 13, 14, 15, 17, 18, 20, 34.

 

 

Тема 7 (магістри), Тема 8 (спеціалісти): Проблеми правового регулювання публічних видатків та контролю за їх витрачанням.

Лекція

План

1. Загальні питання правового регулювання публічних видатків в Україні.

2. Правове регулювання кошторисно-бюджетного фінансування.

3. Поняття, суб’єкти та об’єкти кошторисно-бюджетного фінансування.

4. Органі­зація фінансового контролю в Україні. Проблеми вдосконалення.

Самостійна робота

Досвід фінансового контролю у країнах з розвинутою економікою.

 

Індивідуальна робота

Проблемні питання правового регулювання публічних видатків в Україні.

Семінар

1. Особливості правовідносин у галузях видатків державного бюджету.

2. Актуальні питання правового регулювання кошторисно-бюджетного фінансування.

3. Органі­зація фінансового контролю в Україні. Проблеми вдосконалення.

Література:

Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15.

Додаткова: 4, 6, 11, 22, 23, 24, 25.

 

Змістовний модуль № 3.

Тема 8 (магістри), Тема 9 (спеціалісти): Проблемні питання банківського права.

Лекція

План

1. Загальні питання банківського права. Правові основи банківської діяльності, грошового обігу, розрахунків та валютних відносин.

2. Правовий статус Національного банку України, його завдання і функції. Правові засади контролю Національного банку за діяльністю комерційних банків.

3. Правове регулювання грошового обігу в Україні. Масштаб цін, валютні курси. Види грошових знаків які мають законну, платіжну силу. Регламентація безготівкового обороту.

4. Правове регулювання валютних відносин. Валютний контроль.

Самостійна робота

Проблемні питання правового статусу Національного банку України.

Індивідуальна робота

Поняття та місце банківського кредиту в фінансовій системі України.

Семінар

1. Загальні питання банківського права.

2. Правовий статус Національного банку України, його завдання і функції.

3. Правове регулювання грошового обігу та валютних відносин в Україні.

 

Література:Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15.

Додаткова: 2, 3, 10, 28.

Тема 10: Фінансово-процесуальна теорія. (спеціалісти)

Лекція

План

1. Процесуальна діяльність держави і органів місцевого самоврядування у сфері управління публічними фінансами.

2. Правова природа, структура фінансового процесу як правотворчої та правозастосовчої діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування

3. Ознаки, види та елементи фінансового юридичного процесу. Принципи фінансового юридичного процесу.

4. Поняття фінансового процесуального права, його структура.

Самостійна робота

Історія розвитку теорії фінансового юридичного процесу.

Індивідуальна робота

Місце фінансового процесу в сучасній правовій дійсності, його зв'язок з фінансовим правом.

Семінар

1. Поняття, ознаки та елементи фінансового процесу.

2. Бюджетний процес, податковий процес та процес фінансового контролю як різновиди фінансового юридичного процесу.

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15.

Додаткова: 13, 15, 16, 19.

 

Тема 9 (магістри)та Тема 11 (спеціалісти): Фінансово-правова відповідальність.

Лекція

План

1. Поняття фінансово-правової відповідальності. Загальні та особливі ознаки фінансово-правової відповідальності.

2. Фінансове правопорушення: поняття, ознаки. Склад фінансового правопорушення: об’єкт, суб’єкт, об’єктивна та суб’єктивна сторона.

Самостійна робота

Фінансово-правова відповідальність за порушення податкового законодавства.

Індивідуальна робота

Бюджетно-правова відповідальність в системі юридичної відповідальності.

Семінар

1. Теоретичні проблеми фінансово-правової відповідальності як різновиду юридичної відповідальності.

2. Проблеми співвідношення фінансових, економічних та адміністративних санкцій.

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Додаткова: 17, 18, 21, 26, 27, 32.

 

Змістовний модуль № 4

Тема 10 (магістри) та Тема 1 (спеціалісти): Наука фінансового права.

Лекція

План

1. Наука фінансового права. Наука фінансового права в зарубіжних країнах. Основні категорії науки фінансового права.

2. Історія розвитку науки фінансового права.

2.1. Зародження науки фінансового права в Західній Європі (Ж. Боден, Л. Штайн, Г. Елінек, А. Вагнер та ін.).

2.2. Розвиток науки фінансового права в Росії (Посошков І.Т., Тургенєв І.М., Горлов І.Я., Сперанський М.М., Лебедєв В.О., Янжул І.І.,Тіктін Г.І., Озеров І.Х., Твердохлєбов В.М., Іловайський С.І., Львов Д.М., Тарасов І.Т.).

2.3. Наука фінансового права в Радянському Союзі (Гурвіч А.М., Котляревський А.М., Загряцков М.Д., Гурвіч М.А.).Школа Ровінського Ю.А.. Піскотін М.І., Ципкін С.Д., Хімічева Н.І., Воронова Л.К., Горбунова О.М.

2.4. Розвиток науки фінансового права в Україні. Роботи засновників українського фінансового права акад.. Воронової Л.К., Пацурківського П.С., Кучерявенька М.П., Савченко Л.А., Орлюк О.П., Пришви Н.Ю.

Самостійна робота

Історія розвитку науки фінансового права.

Індивідуальна робота

Основні категорії науки фінансового права.

Семінар

1. Сучасний стан розвитку науки фінансового права в Україні.

2. Наука фінансового права в зарубіжних країнах.

3. Методологія фінансового права.

 

Література: Основна: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15.

Тема 11 (магістри) та Тема 12 (спеціалісти): Проблеми вдосконалення фінансового законодавства.

Лекція

План

1. Поняття фінансового законодавства. Співвідношення фінансово правових норм та фінансового законодаства.

2. Вплив змін у розумінні та формулюванні предмета фінансового права на вдосконалення фінансового законодавства. Напрямки вдосконалення законодавчого регулювання відносин, що охоплюються різними інститутами фінансового права.

Самостійна робота

Законодавчо-нормативні джерела фінансового права

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ТА РОЗПОДІЛ БАЛІВ ЗА РЕЙТИНГОВОЮ СИСТЕМОЮ

Основним завданням контролю знань студентів є оцінювання засвоювання ними теоретичних знань з дисципліни „Актуальні питання фінансового права”.

При цьому контрольні заходи мають стимулювати:

- систематичну самостійну роботу над навчальним матеріалом, забезпечити закріплення набутих теоретичних знань;

- прищепити навички відповідального ставлення до своїх обов’язків, самостійного цілеспрямованого пошуку потрібної інформації, чіткої організації свого робочого часу.

Контроль роботи студента є необхідним компонентом навчального процесу, який має за мету визначення реального рівня професійної підготовки студента, а також надання необхідних рекомендацій, що сприяють подальшому розвитку творчої особистості студента. Логічним завершенням процесу контролю є процедура оцінювання.

При виборі системи контролю й методики оцінювання, викладач, у першу чергу, орієнтується на отримані в ході занять теоретичні знання студента, практичні вміння та навички, а також на спроможність застосувати ці компоненти на практиці.

Об’єктами контролю є діяльність студентів на семінарських та індивідуальних заняттях, а також результати виконання студентами самостійної роботи:

· вивчення окремих тем та/або питань;

· опрацювання додаткової літератури;

· написання рефератів;

· написання модульних контрольних робіт.

Результати навчальної діяльності студентів оцінюються за допомогою двох модульних контрольних заходів.

Оцінювання здійснюється наступними способами: поточне тестування, оцінювання знань шляхом індивідуального усного опитування, розв’язування задач та творчих завдань, виконання контрольних заходів, рефератів, доповідей, перевірки засвоєння питань, відведених на самостійну роботу.

Максимальна сума балів, що може бути отримана студентом в результаті вивчення курсу “Актуальні питання фінансового права”, складає 100 балів.

Підсумкова атестація виставляється шляхом додавання балів, отриманих за поточними модулями (Модуль I + Модуль II + Модуль ІІІ + Модуль ІV)

Таким чином, кожний модуль включає поточний контроль знань студентів за темами відповідного змістового модулю та проведення контрольного заходу (проміжний контроль).

Максимальна кількість балів за окремими видами робіт встановлено залежно від визначеної максимальної кількості балів за відповідною темою в межах змістового модулю. За несвоєчасне виконання завдань студентом кількість запланованих балів може бути зменшена.

Поточна навчальна робота студентів оцінюється за такими компонентами:

- участь в поточній роботі на аудиторних (семінарських, індивідуальних) заняттях (відповіді при опитуванні, тестування, підготовка та виступи з презентаціями, рефератами, виконання контрольних робіт);

- виконання індивідуальної та самостійної роботи студентів (виконання індивідуальних та колективних завдань, творчих робіт, складання конспекту рефератів, тематичних оглядів, науково-дослідних проектів, підготовка доповідей, есе тощо).

Контрольний захід (проміжний контроль) може проводитись у вигляді аудиторної письмової контрольної роботи або підсумкового письмового тесту.

Оцінювання знань студентів здійснюється за результатами поточного та підсумкового контролю знань за 100 бальною шкалою. За 4 модулі студент повинен отримати 60 балів. Іспит оцінюється у 40 балів.

Для оцінки знань зміст дисципліни поділяється на чотири модулі.

Перший модуль включає (для магістрів):

Тема 1.Фінанси та фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування.

Тема 2. Правові принципи та методи фінансової діяльності.

Тема 3. Проблеми праворозуміння фінансового права.

Після вивчення Модуля І проводиться письмовий контрольний захід, білет включає 5 теоретичних питань. Максимальна оцінка за контрольний захід дорівнює 10 балів. Кожне теоретичне питання оцінюється максимально в 2 бали.

Модуль 1. Поточні модульно-рейтингові оцінки студент може отримати за відповіді на 3 семінарських заняттях, індивідуальній роботі, самостійній роботі та модульній контрольній роботі.

Модуль І
Тема Т.1 Т. 2 Т.3 МКР 10 балів Підсумкова атестація по І модулю 15 балів
Активність на семінарських заняттях      
Інд. робота   - -
СРС - -  

 

 

Другий модуль включає:

Тема 4. Поняття і зміст фінансово-правового регулювання.

Тема 5. Проблеми бюджетно-правового регулювання.

Тема 6. Проблеми загальної частини податкового права.

Тема 7. Проблеми правового регулювання державних видатків та контролю за їх витрачанням.

За результатами Модулю ІІ проводиться письмовий контрольний захід, що включає 2 теоретичних питання та 3 тестових завдання. Максимальна оцінка за контрольний захід дорівнює 10 балів. Кожне теоретичне питання оцінюється максимально в 3 бали, правильні відповіді на тестові завдання – по 0,5 бали.

Модуль 2. Поточні модульно-рейтингові оцінки студент може отримати за відповіді на 4 семінарських заняттях, індивідуальній роботі, самостійній роботі та модульній контрольній роботі.

Модуль ІІ
Тема Т. 4 Т. 5 Т. 6 Т.7 МКР 10 балів Підсумкова атестація по ІІ модулю 20 балів
Активність на семінарських заняттях 1.5 1.5 1.5 1.5
Інд. робота -   -  
СРС   -   -

 

Третій модуль включає:

Тема 8. Проблемні питання банківського права.

Тема 9. Фінансово-правова відповідальність.

За результатами Модулю ІІІ проводиться письмовий контрольний захід, що включає 4 теоретичних питання. Максимальна оцінка за контрольний захід дорівнює 8 балів. Кожне теоретичне питання оцінюється максимально в 2 бали.

Модуль 3. Поточні модульно-рейтингові оцінки студент може отримати за відповіді на 2 семінарських заняттях, індивідуальній роботі, самостійній роботі та модульній контрольній роботі.

Модуль ІІІ
Тема Т. 8 Т. 9 МКР 8 балів Підсумкова атестація по ІІІ модулю 15 балів
Активність на семінарських заняттях 1.5 1.5
Інд. робота    
СМС    

 

Четвертий модуль включає:

Тема 10. Наука фінансового права: перспективи та напрямки подальшого розвитку.

Тема 11. Проблеми вдосконалення фінансового законодавства.

За результатами Модулю ІV проводиться письмовий контрольний захід, що включає 2 теоретичних питання. Максимальна оцінка за контрольний захід дорівнює 4 бали. Кожне теоретичне питання оцінюється максимально в 2 бали.

Модуль 4. Поточні модульно-рейтингові оцінки студент може отримати за відповіді на 2 семінарських заняттях, індивідуальній роботі, самостійній роботі та модульній контрольній роботі.

 

Тема Т. 10 Т. 11 МКР 4 бали Підсум. атестація по ІV модулю 10 балів Підсумкова атестація М1+М2+М3+М4 15+20+15+10= 60 Іспит 40 балів Підсумкова атестація + Іспит = 100 балів
Активність на семінар. заняттях 1.5 1.5
Інд. Робота    
СРС 0.5 0.5

 

Перший модуль включає (для спеціалістів):

Тема 1. Наука фінансового права та її сучасні завдання.

Тема 2.Фінанси та фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування.

Модуль 1. Поточні модульно-рейтингові оцінки студент може отримати за відповіді на 2 семінарських заняттях, індивідуальній роботі, самостійній роботі та модульній контрольній роботі.

 

Модуль І
Тема Т.1 Т. 2 МКР 5 балів Підсумкова атестація по І модулю до 10 балів
Активність на семінарських заняттях 1.5 1.5
Інд. робота   -
СРС -  

 

Після вивчення Модуля І проводиться письмовий контрольний захід, білет включає 2 теоретичних питань. Максимальна оцінка за контрольний захід дорівнює 5 балів. Кожне теоретичне питання оцінюється максимально в 2,5 бали.

Другий модуль включає:

Тема 3. Правові принципи та методи фінансової діяльності.

Тема 4. Проблеми праворозуміння фінансового права.

Тема 5. Поняття і зміст фінансово-правового регулювання.

Модуль 2. Поточні модульно-рейтингові оцінки студент може отримати за відповіді на 3 семінарських заняттях, індивідуальній роботі, самостійній роботі та модульній контрольній роботі.

Модуль ІІ
Тема Т. 3 Т. 4 Т. 5 МКР балів Підсумкова атестація по ІІ модулю до 15 балів
Активність на семінарських заняттях 1.5 1.5 1.5
Інд. робота      
СРС 0.5 0.5 0.5

 

За результатами Модулю ІІ проводиться письмовий контрольний захід, що включає 3 теоретичних питання. Максимальна оцінка за контрольний захід дорівнює 6 балів. Кожне теоретичне питання оцінюється максимально в 2 бали.

Третій модуль включає:

Тема 6. Проблеми бюджетно-правового регулювання.

Тема 7. Проблеми загальної частини податкового права.

Тема 8. Проблеми правового регулювання державних видатків та контролю за їх витрачанням.

Тема 9. Фінансово-правова відповідальність.

Модуль 3. Поточні модульно-рейтингові оцінки студент може отримати за відповіді на 4 семінарських заняттях, індивідуальній роботі, самостійній роботі та модульній контрольній роботі.

Модуль ІІІ
Тема Т. 6 Т. 7 Т. 8 Т. 9 МКР 10 балів Підсумкова атестація по ІІІ модулю до 20 балів
Активність на семінарських заняттях 1.5 1.5 1.5 1.5
Інд. робота -   -  
СМС   -   -

 

За результатами Модулю ІІІ проводиться письмовий контрольний захід, що включає 4 теоретичних питання. Максимальна оцінка за контрольний захід дорівнює 10 балів. Кожне теоретичне питання оцінюється максимально в 2,5 бали.

Четвертий модуль включає:

Тема 10. Фінансово-процесуальна теорія.

Тема 11. Фінансово-правова відповідальність.

Тема 12. Проблеми вдосконалення фінансового законодавства.

Модуль 4. Поточні модульно-рейтингові оцінки студент може отримати за відповіді на 3 семінарських заняттях, індивідуальній роботі, самостійній роботі та модульній контрольній роботі.

Модуль ІV
Тема Т. 10 Т. 11 Т. 12 МКР 10 балів Підсум. атестація по ІV модулю до 15 балів Підсумкова атестація М1+М2+М3+М4 10+15+20+15= 60 Іспит 40 балів Підсум. Атестація + Іспит = 100 балів
Активність на семінарських заняттях      
Інд. робота   - -
СРС - -  

 

За результатами Модулю ІV проводиться письмовий контрольний захід, що включає 4 теоретичних питання. Максимальна оцінка за контрольний захід дорівнює 10 бали. Кожне теоретичне питання оцінюється максимально в 2,5 бали.

Семестровий контроль. Формою підсумкового контролю знань з дисципліни „Актуальні питання фінансового права” є іспит, який охоплює навчальний матеріал, визначений робочою навчальною програмою дисципліни у повному обсязі за семестр.

До складання семестрового контролю не допускаються студенти, які за підсумками чотирьох модулів набрали в сумі менше 30 балів. Такі студенти зобов’язані відпрацювати матеріал у формі індивідуальних завдань для отримання необхідного прохідного балу на екзамен.

Семестровий іспит проводиться у письмово-усній формі. Кожен білет містить 2 теоретичних питання, які оцінюються максимально у 40 балів (2х20=40). Отже, максимальна кількість балів, яку студент може отримати на семестровому іспиті – 40 балів.

7. ФОРМИ І МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ (ДЛЯ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ)

Об’єктами контролю є діяльність студентів на семінарських заняттях, а також результати виконання студентами самостійної роботи під час:

вивчення окремих тем;

виконання самостійної роботи;

написання контрольної робіти.

До контрольних заходів входять поточний та підсумковий контроль.

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських занять, виконання контрольної роботи і має на меті перевірку рівня засвоєння студентами навчального матеріалу дисципліни.

Під час семінарських занять застосовуються такі засоби контролю: усне опитування за питаннями, винесеними у план семінарських занять, самостійної роботи, тестування.

Крім усного опитування під час проведення семінарських занять, застосовується такий засіб поточного контролю як контрольна робота, яка виконується письмово.

Підсумком при вивченні курсу «Актуальні питання фінансового права» є складання іспиту.

Оцінювання результатів поточного та підсумкового контролю

Оцінювання результатів навчальної діяльності студентів здійснюється такими засобами: усне опитування, перевірка контрольної робіти.

При усному та письмовому опитуваннях студентів викладач керується такими критеріями:

оцінка «відмінно» ставиться студенту, який безпомилково викладає навчальний матеріал, показує глибоке розуміння суті питань;

оцінка «добре» ставиться студенту, який грамотно розкриває суть поставлених запитань, добре володіє термінами дисципліни, але допускає несуттєві помилки;

оцінка «задовільно» ставиться студенту, який поверхово викладає суть навчального матеріалу, допускає багато помилок при відповідях на поставлені запитання;

оцінка «незадовільно» ставиться студенту, який не розуміє суті поставлених запитань, при викладенні навчального матеріалу допускає грубі помилки.

 

Методика оцінювання студентів за іспитом

Підсумком при вивченні курсу «Актуальні питання фінансового права» є складання іспиту.

При вирішенні питання про рівень підготовленості студентів з предмета викладач керується критеріями і положеннями, які розроблені Міносвіти України, і повинен оцінити:

знання основного фактичного матеріалу в об’ємі програми курсу;

знання відповідного діючого законодавства;

вміння чітко і грамотно обґрунтувати застосування окремих положень закону;

вміння самостійно, послідовно, чітко і впевнено викласти свої думки.

Відповідь студента на іспиті оцінюється наступним чином:

оцінка «відмінно» ставиться студенту, який безпомилково дає відповідь на іспитові питання, показує глибоке розуміння суті питань;

оцінка «добре» ставиться студенту, який грамотно розкриває суть поставлених у іспитовому білеті питань, добре володіє термінами дисципліни, але допускає несуттєві помилки;

оцінка «задовільно» ставиться студенту, який поверхово викладає суть іспитових питань, допускає багато помилок при відповідях на поставлені запитання, не чітко відповідає на додаткові запитання;

оцінка «незадовільно» ставиться студенту, який не розуміє суті поставлених іспитових питань, при відповіді допускає грубі помилки.

При оцінюванні відповіді студента враховується рівень володіння юридичною термінологією, чіткість та послідовність під час відповіді на іспиові питання.

Студентам, які отримали незадовільну оцінку, дозволяється перескласти іспит після повного вивчення курсу і отримання направлення.

8. ПЕРЕЛІК ТЕМ КУРСОВИХ РОБІТ З КУРСУ "Актуальні питання фінансового права ";

1. Адаптація банківського законодавства України до права Європейського Союзу.

2. Адміністрування податків та напрями розвитку податкового права.

3. Актуальні проблеми формування і виконання місцевих бюджетів.

4. Бюджетний процес в Україні.

5. Бюджетно-процесуальні норми.

6. Валютне публічне право як підгалузь фінансового права.

7. Валютні правовідносини як різновид фінансових.

8. Відповідальність за збитки, завдані платникам податків незаконними діями органів ДПС.

9. Відповідальність за порушення валютного законодавства.

10. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

11. Державний кредит в Україні: сутність, функції, форми.

12. Досвід міжнародно-правового співробітництва у сфері оподаткування.

13. Екологічне оподаткування: європейській досвід та можливості для України.

14. Забезпечення виконання судових рішень за позовами на користь податкових органів.

15. Забезпечення прав та свобод громадян при здійсненні митних процедур.

16. Законодавство з питань публічних фінансів як основне джерело фінансового права.

17. Запобігання скоєння юридичними особами порушень податкового законодавства.

18. Застосування фінансово-процесуальних норм в Україні та інших країнах.

19. Колізії у податковому законодавстві та шляхи їх подолання.

20. Конституція держави як найважливіше джерело фінансового права.

21. Концептуальні проблеми розвитку інфраструктури ринку державних цінних паперів.

22. Міжнародне податкове право в системі правового регулювання податкових відносин.

23. Міжнародне співробітництво у сфері податкового адміністрування.

24. Міжнародні угоди України з питань публічних фінансів як джерело фінансового права.

25. Міжнародні фінансово-економічні організації і Україна: взаємодія та партнерство.

26. Міжнародно-правове регулювання співробітництва правоохоронних органів щодо боротьби з податковими правопорушниками.

27. Міжнародно-правове регулювання уникнення подвійного оподаткування.

28. Міжнародно-правові основи уніфікації і гармонізації податкового регулювання.

29. Місце фінансового права в правовій системі України.

30. Напрями зміцнення фінансової бази органів місцевого самоврядування.

31. Норми фінансового права (проблеми теорії та практики нормотворення.

32. Органи фінансового контролю країн Європейського Союзу.

33. Органи фінансового контролю України і зарубіжних країн (порівняльна характеристика).

34. Організаційно-правові аспекти функціонування інвестиційних фондів в Україні.

35. Особливості виникнення та функціонування валютних публічних правовідносин в Україні.

36. Особливості міжнародного податкового права.

37. Особливості правового регулювання банківського кредитування в Україні в умовах кризи.

38. Особливості формування страхових фондів в Україні (за матеріалами конкретного суб’єкта страхових правовідносин.)

39. Підзаконні акти в системі джерел фінансового права.

40. Пільгове оподаткування в міжнародній практиці.

41. Планування – як основна складова процесу фінансової діяльності.

42. Податкова політика України в умовах економічної кризи.

43. Податкова система України та зарубіжних країн (порівняльний аналіз).

44. Податкове законодавство як засіб формування правосвідомості громадян країни.

45. Податковий процес в зарубіжних країнах.

46. Податковий процес.

47. Податкові пільги та преференції в податковому законодавстві України.

48. Податкові принципи у контексті сучасних наукових підходів.

49. Поняття і сутність банківського регулювання та банківського нагляду в Україні.

50. Поняття та система публічних фондів коштів в Україні.

51. Правове забезпечення адміністрування податків в Україні.

52. Правове регулювання неподаткових надходжень до бюджетів.

53. Правове регулювання валютних відносин в Україні.

54. Правове регулювання діяльності інститутів спільного інвестування в Україні.

55. Правове регулювання діяльності фондового ринку в Україні.

56. Правове регулювання доходів Державного бюджету України.

57. Правове регулювання доходів місцевих бюджетів.

58. Правове регулювання іпотечного кредитування в Україні.

59. Правове регулювання кредитно-розрахункових відносин в Україні.

60. Правове регулювання місцевих податків і зборів.

61. Правове регулювання небанківських фінансово-кредитних організацій.

62. Правове регулювання непрямих податків в Україні.

63. Правове регулювання оподаткування в країнах Європейського Союзу

64. Правове регулювання оподаткування операцій на ринку цінних паперів України.

65. Правове регулювання процесу фінансового контролю.

66. Правове регулювання розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби.

67. Правове регулювання системи місцевих фінансів: напрями реформування.

68. Правове регулювання у сфері справляння митних платежів: нормативно-функціональний аспект.

69. Правове регулювання фінансово-процесуальних відносин.

70. Правове регулювання функціонування банківської системи в Україні.

71. Правовий захист прав і законних інтересів платників податків та інших податкових платежів.

72. Правовий режим міжбюджетних трансфертів.

73. Правовий статус працівників Державної контрольно-ревізійної служби України.

74. Правовий статус спеціальних регулюючих органів на ринку цінних паперів України.

75. Правові відносини в сфері страхування, що регулюються фінансовим правом.

76. Правові засади діяльності та функціонування недержавних пенсійних фондів.

77. Правові засади проведення аудиторських перевірок.

78. Правові основи виконання Державного бюджету України 2009 року.

79. Правові основи здійснення банківського нагляду в Україні.

80. Правопорушення у сфері обігу підакцизних товарів.

81. Проблеми правового регулювання, шляхи та методи удосконалення регулювання державних видатків на освіту в Україні.

82. Проблемні питання оподаткування нерухомості та операцій з нею.

83. Процесуальна регламентація податкових перевірок

84. Процесуальні норми у фінансовому контролі.

85. Публічні накопичувальні фонди як категорія фінансового права.

86. Реалізація податкового законодавства у діяльності судових органів.

87. Розпорядники бюджетних коштів як суб’єкти бюджетних правовідносин (за матеріалами конкретного підприємства, установи, організації, відомства)

88. Співвідношення податкового адміністрування та податкового контролю.

89. Суб’єкти фінансового моніторингу України у протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом

90. Судова практика про відшкодування ПДВ у контексті захисту прав платників податків.

91. Тенденції уніфікації та гармонізації податкового законодавства України до вимог ЄС.

92. Удосконалення законодавства, що регулює бюджетний процес.

93. Фінансова політика України в умовах економічної кризи.

94. Фінансова система України (правові аспекти).

95. Фінансові правовідносини.

96. Фінансово-правова наука в Україні: історія і проблеми розвитку.

97. Фінансово-правовий статус митних органів України та Польщі.

98. Фінансово-правові аспекти регулювання банківського кредитування.

99. Юридична відповідальність суб'єктів фінансового права.

100. Юрисдикційна діяльність ДПС України.

ПРИМІРНИЙ ПЕРЕЛІК ТЕМ ДОПОВІДЕЙ НА СЕМІНАРСЬКІ ЗАНЯТТЯ

Поняття, зміст, методи і принципи фінансової діяльності держави у сфері фінансів.

Поняття фінансової діяльності української держави і державного управління фінансами, їх зміст і форми.

Фінанси і фінансова система України як об’єкт фінансово – правового регулювання (поняття, зміст).

Поняття і зміст державного управління фінансами.

Фінансова система України, її склад.

Фінансова система України і її правова база.

Фінансова діяльність української держави: поняття і зміст.

Фінансова діяльність української держави і фінансове право.

Правові форми фінансової діяльності держави в сучасних умовах

Методи фінансової діяльності української держави.

Принципи фінансової діяльності української держави.

Органи держави, що керують фінансовою діяльністю.

Органи державного управління фінансами (державні органи, які здійснюють фінансову діяльність): правовий статус, завдання, функції, компетенція.

Верховна Рада України, Президент україни, Кабінет Міністрів України як органи загального керівництва фінансовою діяльністю держави.

Міністерство фінансів України в системі управління фінансами.

Правовий статус державного казначейства.

Правовий статус державної податкової служби України.

Правовий статус Рахункової палати України.

Правовий статус державної контрольно – ревізійної служби.

Проблема поняття і змісту фінансового права.

Поняття, предмет і метод фінансового права.

Поняття фінансового права.

Фінансове право як галузь публічного права.

Предмет фінансового права.

Метод фінансового права.

Предмет і метод фінансово-правового регулювання суспільних відносин Проблеми відмежування фінансового права від інших галузей права на сучасному етапі.

Місце фінансового права у системі права.

Джерела фінансового права.

Фінансове право в зарубіжних країнах.

Наука фінансового права.

Принципи фінансового права.

Функції фінансового права.

Система фінансового права

Джерела фінансового права України.

Конституція України – головне джерело фінансового права.

Фінансово-правова норма, її зміст і особливості

Фінансово – правове регулювання.

Фінансово-правові норми, поняття, їх зміст і особливості.

Норми фінансового права.

Відповідальність за порушення фінансово – правових норм.

Фінансові правовідносини.

Фінансово-правові відносини, їх зміст і особливості.

Наука фінансового права.

Методологія фінансового права.

Проблеми правового регулювання фінансового контролю.

Правові основи фінансового контролю.

Поняття і зміст фінансового контролю і його значення.

Правові основи здійснення фінансового контролю.

Методи фінансового контролю.

Державна контрольно – ревізійна служба.

Правові основи здійснення фінансового контролю в Україні

Правове регулювання контрольних функцій Рахункової палати

Правовий статус Рахункової палати України.

Правовий статус державної контрольно – ревізійної служби.

 

Поняття і зміст бюджету.

Поняття бюджету держави.

Поняття бюджетного права України.

Поняття бюджетного права. Особливості бюджетно -правових відносин

Проблеми бюджетно – правового регулювання.

Проблеми правового регулювання бюджетного процесу.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 460. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия