Студопедия — Лекція 8. Ґрунтовий покрив, рослинність і тваринний світ Азії. Особливості просторової диференціації природи Азії та фізико-географічне районування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лекція 8. Ґрунтовий покрив, рослинність і тваринний світ Азії. Особливості просторової диференціації природи Азії та фізико-географічне районування






Загальна характеристика й особливості поширення ґрунтового покриву, рослинності і тваринного світу Азії у зв'язку з історією розвитку природи та сучасними фізико-географічними умовами. Час формування й склад органічного світу північної та південної частин Азії. Основні типи ґрунтів Азії; закономірності поширення, напрями й фактори формування та зміни типів ґрунтів. Зональні та азональні типи ґрунтів. Рослинні зони рівнинної Азії та особливості їх поширення. Структура широтних рослинних зон за секторами (приатлантичним, внутрішньоматериковим й притихоокеанічним). Взаємозв'язок типів ґрунтів й типів рослинного покриву. Багатство видового складу флори Азії. Особливості висотної поясності ґрунтово-рослинного покриву залежно від зонального і секторного розміщення гірських систем. Тваринний світ: видове різноманіття та закономірності сучасного поширення. Зв'язки флори та фауни із органічним світом інших материків і частин світу; спільні види. Земельні, рослинні й тваринні ресурси Азії: інтенсивність використання та напрямки трансформації під впливом господарської діяльності людини. Культурна рослинність та центри її поширення.

Людина. Час і шляхи початкового заселення людиною цієї частини світу. Густота населення; ступінь зміни природних умов під впливом господарської діяльності людини.

Природні ресурси Азії, їх раціональне використання та охорона. Екологічні проблеми.

Особливості просторової диференціації природних умов Азії та її залежність від дії зональних і азональних факторів. Географічні пояси та природні зони Азії: зона арктичних пустель, тундри та лісотундри, тайги, мішаних і широколистяних лісів, лісостепова та степова зони, напівпустель і пустель, саван й тропічного рідколісся, шорстколистих вічнозелених лісів і чагарників середземноморського типу, сухих і дощових (перемінно-вологих, в т.ч. мусонних) субтропічних лісів та вологих екваторіальних лісів; їх характеристика. Секторність природних зон. Висотна поясність. Характерні риси ландшафтної структури Азії. Фізико-географічне районування Азії як частини Євразійського материка. Принципи та критерії обґрунтування, виділення й проведення меж фізико-географічних країн та областей. Поділ території Азії на фізико-географічні країни: 1) Арктична острівна країна; 2) Західно­сибірська низовинна країна; 3) Середньосибірська гірсько-рівнинна країна; 4) Північно-Східна Сибірська гірсько-рівнинна країна; 5) Тургайсько-Казахська рівнинна країна; 6) Алтайсько-Саянська гірська країна; 7) Байкальсько-Станова гірська країна; 8) Туранська низовинна країна; 9) Середньо-Азійська гірська країна; 10) Центрально-Азійська рівнинна країна; 11) Приамурсько-Корейська гірсько-рівнинна континентально-острівна країна; 12) Камчатсько-Курильська гірська континентально-острівна країна; 13) Японська острівна країна; 14) Східно-Китайська гірсько-рівнинна континентально-острівна країна; 15) Азійська Середземноморська нагірна країна; 16) Передньоазійська нагірна країна; 17) Тібетська гірська країна; 18) Гімалайська гірська країна; 19) Аравійсько-месопотамська гірсько-рівнинна країна; 20) Індо-Гангська низовинна країна; 21) Індостанська гірсько-рівнинна континентально-острівна країна; 22) Індокитайська гірсько-рівнинна країна; 23) Малаисько-Філіпінська континентально-острівна країна.

Лекція 9. Регіональний огляд природи Азії

1. Азіатський сектор Арктики. Положення та межі Азіатського сектору Арктики. Загальні особливості природи. Розвиток природних процесів в умовах арктичного поясу. Острівний характер суходолу.

Арктична острівна країна (острови Азійського сектора Арктики: Північна Земля, Новосибірські острови та о. Врангеля). Риси фізико-географічного положення. Геологічна будова та рельєф островів. Загальні особливості природних умов, просторові відмінності: клімат і сучасне зледеніння; фунтовий покрив та рослинність, фауна. Своєрідність природних умов і ресурсів, екстремальні умови господарського освоєння.

2. Північна Азія. Загальні риси природи, зумовлені фізико-географічним положенням й орографічними особливостями території.

Західно-Сибірська низовинна країна. Фізико-географічне положення; історія формування території. Характерні особливості тектонічної будови та рельєфу. Корисні копалини. Клімат та його особливості у зв'язку із внутрішньоматериковим положенням країни. Внутрішні води: найбільші річкові системи, озерні та болотні регіони. Багаторічна мерзлота та її вплив на формування природних комплексів країни. Зональні типи та підтипи ґрунтів. Рослинний покрив і тваринний світ. Видовий склад деревної рослинності та закономірності його зміни. Особливості природної зональності. Сучасні природні комплекси, вплив на їх формування морських басейнів і материкового зледеніння. Природні ресурси, проблеми їх раціонального використання й охорони.

Середньосибірська гірсько-рівнинна країна (півострів Таймир, Північно-Сибірська низовина, Середньосибірське плоскогір'я, Центрально-Якутська рівнина і Алданське нагір'я). Положення та межі з іншими фізико-географічними країнами. Відносна різноманітність природних умов і фактори, що її зумовлюють. Етапи геологічного розвитку території. Тектоніко-орографічна будова; мозаїчність рельєфу. Типи морфоскульптур. Корисні копалин. Кліматичні особливості та внутрішні води. Багаторічна мерзлота. Закономірності диференціації фунтово-рослинного покриву; тваринний світ. Видовий склад деревної рослинності та закономірності його зміни. Природні ресурси, їх використання й охорона з урахуванням крихкої природної рівноваги природних комплексів країни.

Північно-Східна Сибірська гірсько-рівнинна країна (від Верхоянського хребта та хр. Джугджур на заході до узбережжя Берінгової протоки). Положення та межі. Геологічна будова й корисні копалини. Рельєф, різноманітність типів морфоструктур і морфоскульптур; фактори, що їх зумовлюють. Особливості клімату (в т.ч. наявність полюсу холоду Північної півкулі), причини, які визначають його континентальність та суровість. Внутрішні води; потенційні гідроенергоресурси. Прояв широтної зональності й висотної поясності. Природні ресурси, їх господарське використання. Проблеми охорони природи.

3. Гори Південного Сибіру. Загальні риси природних умов у зв'язку із фізико-географічним положенням та орографічною будовою.

Алтайсько-Саянська гірська країна (Алтай (в т.ч. Монгольський та Гобійський), Салаїрський кряж, Кузнецький Алатау, Західний та Східний Саяни, хр. Хангай). Фізико-географічне положення й кордони. Загальний план орографічної будови у зв'язку з історією геологічного розвитку, її улоговинність; тектонічна активність. Основні типи морфоструктур і морфоскульптур. Багатство корисних копалин. Різка континентальність клімату, вплив бар'єрної ролі гір на її формування. Внутрішні води. Розвиток багаторічної мерзлоти як релікту льодовикової епохи. Особливості поширення грунтово-рослинного покриву; тваринний світ. Розвиток "гобійських" ландшафтів; структура висотної поясності. Природні ресурси, основні види їх господарського використання; ступінь освоєння території. Проблеми охорони та відтворення природних ресурсів країни.

Байкальсько-Станова гірська країна (Байкало-Станове нагір'я, Вітімське плоскогір'я, Забайкальське середньогір'я - хр. Хамар-Дабан, Яблоновий, Перського, Нерчинський і Становий хребет). Фізико-географічне положення та межі. Особливості геологічного розвитку й формування рельєфу. Геолого-геоморфологічна основа сучасних ландшафтів. Гірський рельєф та його вплив на формування природних особливостей країни. Типи морфоструктур і морфоскульптур. Сейсмічність. Корисні копалини. Особливості кліматичних, гідрологічних та гідрогеологічних умов території. Багаторічна мерзлота, її вплив на природу та господарське освоєння території. Закономірності диференціації ґрунтово-рослинного покриву, поширення тваринного світу. Сучасні фізико-географічні процеси. Природні ресурси країни, проблеми їх раціонального освоєння, охорони і відтворення.

4. Казахстан та Середня Азія. Зміст поняття "Середня Азія": його умовність та розбіжності у трактуванні представниками різних географічних шкіл. Фізико-географічне положення території та межі. Своєрідність і контрастність природних умов, фактори, що їх визначають. Природні ресурси й особливості їх освоєння. Проблеми внутрішніх морів-озер.

Тургайсько-Казахська рівнинна країна (Тургайське плато та Казахський дрібносопковик). Фізико-географічне положення. Геологічна будова і рельєф. Типи морфоструктур та морфоскульптур. Кліматичні особливості країни: аридність та різка континентальність, обумовлені віддаленістю від океанів. Внутрішні води та численність тимчасових водотоків. Ґрунтово-рослинний покрив. Характеристика природних зон (степів і напівпустель). Природні ресурси, особливості їх використання та охорони.

Тиранська низовинна країна (Туранська низовина з плато Устюрт та Прикаспійським низькогір'ям на заході до Прибалхашшя на сході). Положення території країни на межі двох кліматичних поясів. Історія геологічного розвитку Туранської плити та особливості його відображення у сучасному рельєфі. Типи морфоструктур і морфоскульптур. Корисні копалини. Кліматичні особливості території країни. Внутрішні води, їх своєрідність за джерелами живлення й режимом; значення внутрішніх вод у народному господарстві. Типи пустель: характеристика та напрямки господарського використання. Проблеми охорони природи; екологічні проблеми основних річкових систем та басейнів.

Середньо-Азійська гірська країна (Тянь-Шань, Памір та Гіндукуш). Загальні природні особливості у зв'язку із внутрішньоматериковим положенням. Своєрідність геологічної будови й переважання різновікових гірських порід, історія розвитку. Загальний план орографічної будови, контрастність висот та значне розчленування рельєфу; їх вплив на формування природи гір. Основні типи морфоструктури, вплив новітніх тектонічних рухів та сейсмічної активності на їх формування. Роль сучасних геоморфологічних процесів у формуванні рельєфу; четвертинне та сучасне зледеніння, типи морфоскульптур. Багатство корисних копалин. Клімат: фактори його формування й місцеві кліматичні відмінності. Специфічні особливості внутрішніх вод. Особливості висотної поясності. Типи природних ландшафтів гірських систем на схилах різної експозиції. Долини та оазиси, як центри життєдіяльності людини. Природні ресурси, їх використання й охорона.

5. Центральна Азія. Зміст поняття "Центральна Азія": його умовність та розбіжності у трактуванні представниками різних географічних шкіл; межі. Власне Центральна Азія й Тібетське нагір'я. Єдність, специфічність та своєрідність природи як наслідок фізико-географічного (внутрішньоматерикового) положення, орографічної будови (т.зв. "решітчасто-сотового" типу), значних висотних амплітуд, аридності й значної континентальності клімату даного регіону та прилеглих територій, дезорганізованості стоку й переважання пустельних ландшафтів. Головні природні особливості. Нерівномірність заселення та господарського використання.

Центрально-Азійська рівнинна країна (Східні рівнини - Гобі, Алашань, плато Ордос і Лесове плато, міжгірні улоговини - Великих озер, Джунгарська, Таримська та нагір'я Бейшань). Специфічність фізико-географічного положення й межі території країни. Тектонічна будова. Особливості орографічної будови: поєднання гірського, плоскогірного та рівнинного рельєфу. Типи морфоструктур і морфоскульптур країни. Різка континентальність й аридність кліматичних умов. Внутрішні води: безстічність та дезорганізованість поверхневого стоку. Переважання пустельних і напівпустельних ландшафтів; типи пустель та невираженість висотної поясності. Основні види рослинного покриву, вплив на їх зростання клімату, субстрату й умов зволоження. Характерні особливості природи окремих фізико-географічних областей. Освоєність пустель країни; оазисне землеробство, зміни пустельних ландшафтів людиною та проблеми охорони природи.

Тібетська гірська країна (охоплює Тібет, включаючи північне гірське облямування - хр. Каракорум, Наньшань, Куньлунь). Особливості й специфічність фізико-географічного положення та його вплив на формування головних рис природи як самої Тібетської гірської країни, так і прилеглих регіонів Азії. Історія геологічного розвитку; тектонічні процеси. Тектонічна та геологічна будова. Орографічна будова й характер простягання основних гірських систем; контрастність високогірного рельєфу. Абсолютна висота території як природоутворюючий фактор. Морфоструктури та морфоскульптури. Сучасне зледеніння й кріогенні форми рельєфу; поширення багаторічної мерзлоти. Аридність різкоконтинентального клімату, особливості його висотних змін. Нечисленність та врізаність долин коротких річок, озера та причини заболоченості. Ґрунтово-рослинний покрив, тваринний світ; форми їх пристосування до місцевих умов. Висотна поясність гірських систем. Типи природних комплексів гір на схилах різної експозиції. Характерні особливості природи окремих фізико-географічних областей. Своєрідність природних умов і ресурсів, специфічні умови їх господарського освоєння.

6. Східна Азія. Специфічні особливості та єдність природних умов у зв'язку з положенням у притихоокеанському секторі Євразії й неотектонічним етапом розвитку; межі. Різноманітність і спільність рис геологічної будови та рельєфу. Закономірності формування мусонного типу клімату; тропічні циклони (тайфуни): їх значення т й особливості поширення. Повноводність та мусонний режим стоку річок. Своєрідність (реліктовість) і багатство органічного світу. Особливості природи материкової та острівної частини Східної Азії. Особливості природної зональності. Стихійні природні явища. Антропогенна перетвореність природних комплексів.

Камчатсько-Курильська гірська континентально-острівна країна (Коряцьке нагір'я, півострів Камчатка та Курильські острови). Фізико-географічне положення. Особливості геологічної будови. Новітні тектонічні рухи; давній і сучасний вулканізм. Рельєф. Специфічні типи морфоскульптур регіону. Корисні копалини. Кліматичні умови та специфічні риси клімату, що формуються під впливом Тихого океану. Внутрішні води: особливості живлення й водного режиму річок; сучасне зледеніння. Своєрідність ґрунтово-рослинного покриву і тваринного світу. Висотна поясність. Типи природних комплексів, їх зв'язок із кліматом й особливостями рельєфу. Природні ресурси, перспективні можливості їх господарського використання та охорони.

Приамурсько-Корейська гірсько-рівнинна континентально-острівна країна (Зейсько-Буреїнська рівнина, Приамур'я, хребет Сіхоте-Алінь, о. Сахалін, Великий і Малий Хінган, рівнина Сунляо (Манчжурська), Манчжуро-Корейські гори та півострів Корея). Особливості фізико-географічного положення та межі. Геологічна будова і рельєф; особливості й обумовленість простягання основних гірських хребтів та низовин. Типи морфоструктур та переважаючі типи морфоскульптур. Ландшафтотвірна роль лесів. Землетруси. Найбільш поширені корисні копалини. Кліматичні умови; переважаючий тип циркуляції атмосфери. Внутрішні води: найбільші річкові системи, джерела живлення й типи водного режиму; господарське значення річок. Типи озер та боліт. Багатство і різноманітність грунтово-рослинного покриву й тваринного світу. Зв'язок панівних типів ґрунтів із типами рослинного покриву; наявність реліктових груп. Висотна поясність та своєрідність ландшафтів. Природні ресурси та їх зміни під впливом багатовікового господарського освоєння й використання; проблеми охорони.

Японська острівна країна (Великі Японські острови та острови Рюкю (Нансей)). Специфічні риси природи, зумовлені острівним характером регіону. Положення в межах Західно-Тихоокеанського геосинклінального поясу (в області субдукції двох літосферних плит) та його наслідки: тектонічна нестійкість; вулканізм і землетруси, інші своєрідні риси природи. Історія геологічного розвитку та особливості острівного рельєфу; різноманітність типів морфоструктур. Специфічні риси клімату як наслідок розташування країни в області мусонної циркуляції атмосфери та на стику між теплими морями й холодними океанічними течіями. Вплив тайфунів на формування ландшафтів регіону. Багатство внутрішніх вод. Ґрунтовий покрив та органічний світ, його різноманітність й ендемізм. Особливості прояву висотної поясності. Несприятливі природні процеси та їх вплив на формування господарського комплексу країни. Проблеми раціонального використання природних ресурсів й охорони природи в умовах інтенсивного антропогенного впливу.

Східно-Китайська гірсько-рівнинна континентально-острівна країна (територія на південь від хр. Тахайшань і Ціньлін -Північно-Китайська рівнина, Сичуанська улоговина, Південно-Китайські гори, Примор'я, острови Тайвань і Хайнань). Положення та межі. Геологічна будова. Історія геологічного розвитку та її вплив на формування природи регіону. Особливості орографічної будови, фактори, що її зумовили. Корисні копалини. Чітко виражені риси мусонного клімату, подекуди - зі значним ступенем континентальності. Внутрішні води: найбільші річкові системи, джерела живлення й типи водного режиму; господарське значення річок. Ґрунтово-рослинний покрив. Багатство органічного світу, численність реліктових видів. Сучасні несприятливі фізико-географічні процеси та явища. Райони давньої землеробської культури й ступінь їх освоєння. Багатство природних ресурсів, особливості їх господарського використання.

7. Південно-Західна Азія. Фізико-географічне положення; межі. Генетична єдність з Північною Африкою. Кліматичні особливості й характер природних комплексів. Особливості ґрунтово-рослинного покриву. Ступінь багатовікового антропогенного навантаження, основні екологічні проблеми та шляхи їх розв'язання.

Азійська Середземноморська нагірна країна (охоплює півострів Мала Азія та Левант). Положення та межі. "Середземноморські" риси природи, обумовлені положенням у субтропічному поясі та переважно гірським характером рельєфу молодих складчастих піднять. Своєрідність природних умов гір і внутрішніх рівнин. Особливості формування поверхні. Геологічна будова та рельєф. Рифтові долини, сейсмічність регіону. Кліматичні умови та переважно середземноморські риси клімату. Внутрішні води: маловодність річок й області внутрішнього стоку; численність озер. Типи природних комплексів: середземноморські, сухостепові та пустельні. Використання природних ресурсів й проблеми їх охорони. Приморські осередки землеробства; розвиток кочового скотарства та рекреаційного господарства світового значення.

Передньоазійська нагірна країна (гори Ельбурс, Вірменське та Іранське нагір'я з крайовими горами - Копетдаг, Загрос, Сулейманові та ін.). Положення та межі країни. Специфічність рис природи. Вплив орогенезу і тектоніки на формування особливостей рельєфу країни. Загальні риси орографії, типи морфоструктур та морфоскульптур. Неотектонічні рухи; сучасний вулканізм та землетруси. Кліматичні умови: зростання континентальності (аридності) клімату у східному напрямку й від периферійних ділянок до внутрішніх (улоговинних) районів, де зокрема спостерігаються місцеві антициклони. Внутрішні води: їх загальна обмеженість й непостійність, вплив на життєдіяльність людини; басейни внутрішнього стоку. Мінеральні й термальні джерела як результат поствулканічних процесів у країні. Ґрунтово-рослинний покрив: засоленість ґрунтів й ксерофітність рослинності, ліси гірканського типу та інші угруповання. Висотна поясність. Своєрідність природних комплексів; іранські види пустель та специфічні скульптурні форми рельєфу (ярданги і калути). Природні ресурси гірських улоговин, долин, гір, плато: напрямки їх господарського використання й проблеми освоєння.

Аравійсько-Месопотамська гірсько-рівнинна країна (Сінайський та Аравійський півострови, Месопотамська низовина). Фізико-географічне положення; межі. Геолого-геоморфологічна будова та рельєф (його рівнинність); особливості формування території. Переважаючі типи морфоструктур. Корисні копалини та основні нафтогазоносні басейни. Тропічний континентальний клімат (аридність кліматичних умов). Внутрішні води: причини недостатнього зволоження для їх формування в одних районах та найбільші річкові системи в інших, джерела живлення й типи водного режиму. Підземні води та їх господарське значення. Природні комплекси країни як частини великого афро-азіатського поясу тропічних пустель і напівпустель; типи пустель та напрямки їх змін під впливом тривалої господарської діяльності людини. Багатство природних ресурсів: складність використання та проблеми охорони.

8. Південна Азія. Південна Азія - один з найбільш чітко виражених природних регіонів Азії. Положення у низьких широтах та межі. Вплив екваторіальних мусонів на формування спільних природних особливостей регіону. Специфічні особливості й багатство органічного світу. Природні ресурси, особливості їх господарського використання та охорони. Антропогенні ландшафти як результат тривалої діяльності людини. Екологічні проблеми регіону.

Гімалайська гірська країна. Специфічність та грандіозність регіону; межі з іншими країнами. Історія геологічного розвитку, тектонічна та геологічна будова. Своєрідність орографічної будови гір: їх абсолютні висоти й монолітність, ступінь розвитку міжгірних улоговин. Морфоструктури й морфоскульптури гір. Вплив зледеніння на формування рельєфу, кріогенні форми рельєфу. Гімалаї - найбільший у світі орографічний, кліматичний та флористичний бар'єр. Кліматичні особливості гірських схилів різної експозиції, внутрішніх улоговин; висотні зміни клімату. Сучасне зледеніння: типи льодовиків, розміри. Внутрішні води. Особливості висотної поясності та напрямки зміни ґрунтово-рослинного покриву з висотою; її відмінності на схилах північної та південної експозиції, у західній і східній частинах гір. Несприятливі фізико-географічні процеси та явища. Природні ресурси й багатство корисних копалин. Зміна природних комплексів внаслідок господарської діяльності людини; проблеми охорони природи.

Індо-Гангська низовинна країна. Положення та межі. Умови формування території й особливості геологічної будови. Рельєф; панівні типи морфоструктур і морфоскульптур. Своєрідні риси екваторіального мусонного клімату країни. Внутрішні води: найбільші річкові системи, джерела живлення та режим стоку річок, значення у життєдіяльності людини. Особливості розвитку й поширення ґрунтово-рослинного покриву, тваринний світ. Природні комплекси. Несприятливі фізико-географічні процеси та явища. Напрямки та рівень господарського освоєння природних ресурсів; ступінь перетвореності природних комплексів країни. Головні екологічні проблеми.

Індостанська гірсько-рівнинна континентально-острівна країна (охоплює півострів Індостан та прилеглі з півночі хребет Араваллі, плато Малва, плоскогір'я Чхота-Нагпур, а також о. Шрі-Ланка, Лакадівські, Мальдівські о-ви та арх. Чагос). Особливості геологічної й тектонічної будови; рельєф і типи морфоструктур. Корисні копалини.

Клімат й особливості розподілу опадів. Річкова мережа, джерела живлення та водний режим річок. Основні типи ґрунтів. Особливості фауни палеотропіків. Чергування гумідних і аридних типів природних комплексів. Природні ресурси, проблеми їх господарського використання й охорони. Екологічні проблеми регіону.

9. Південно-Східна Азія. Положення у низьких широтах та межі із сусідніми регіонами. Різноманітність тектонічної та орографічної будови. Ендемізм флори і фауни.

Індокитайська гірсько-рівнинна країни (півострів Індокитай, включаючи Гірський захід, долини річок Іраваді, Менам, Меконг і Центральні нагір'я). Положення та межі. Особливості геологічної і тектонічної будови, різноманітність рельєфу. Субмеридіональне розташування гірських хребтів як фактор просторової диференціації природи країни. Корисні копалини (металогенна провінція). Клімат; характер циркуляційних процесів. Внутрішні води: найбільші річкові системи, джерела живлення та режим стоку. Видове різноманіття органічного світу. Природні комплекси, роль рельєфу в їх формуванні. Зміни ландшафтів під впливом господарської діяльності людини.

Малайсько-Філіпінська континентально-острівна країна (півострів Малакка, Андаманські, Нікобарські острови та острови Малайського архіпелагу (Філіппінські, Великі і Малі Зондські, Молукські). Фізико-географічне (острівне) положення країни. Геологічна будова; молодість та диференціація рельєфу. Сейсмічність і вулканізм! Багатство корисних копалин. Клімат: особливості циркуляційних процесів (екваторіальні мусони та пасати), розподіл опадів. Острівні та міжострівні води. Особливості ґрунтово-рослинного покриву. Багатство та різноманітність органічного світу. Природні комплекси архіпелагу, їх зміна внаслідок господарської діяльності. Екологічні проблеми регіону.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 480. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия