Студопедия — Графічних примітивів і робота з ними
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Графічних примітивів і робота з ними






У системі AutoCAD будь-яке зображення створюється за допомогою базового набору примітивів. Команди їх отрисовки знаходяться в підміню Draw(Креслення) основного меню. Проте найпростіше викликати команду створення графічного примітиву за допомогою піктограми панелі інструментів Draw(Креслення), яка з'являється відразу ж після завантаження системи. Якщо з якої-небудь причини ця панель відсутня, викликати її можна, клацнувши правою кнопкою миші по будь-якій піктограмі системної панелі інструментів. При цьому на екрані з'явиться контекстне меню з якого слід вибрати рядок Draw(Креслення), клацнувши на ній лівою кнопкою миші.

Кожен графічний примітив може відмалювати лініями певного типу, товщини, кольору і бути розташований на певному шарі креслення. Інструменти для завдання цих властивостей знаходяться в панелі Object Properties(Властивості об'єктів). В порівнянні з версією 14, в AutoCAD 2000 до властивостей примітивів додалася товщина лінії. Включати або відключати відображення товщини лінії на екрані можна кнопкою LWT(ТОВЩ) в рядку стану.

Після завантаження системи для усіх примітивів автоматично встановлюється нульовий шар, на якому примітиви матимуть чорний колір, основний тип ліній Continuous (Суцільна) і певну товщину Default(За умовчанням). На піктограмах кольору, типу і товщини ліній панелі інструментів Object Properties(Властивості об'єктів) встановлюється рядок ByLayer (По шару), що означає відповідність їх установкам поточного шару (нульового).

Змінювати колір і товщину ліній примітивів можна, просто використовуючи відповідні списки цих інструментів. Списки розкриваються при клацанні лівої кнопки миші по стрілці піктограми інструменту, наприклад інструменту Lineweight Control(Вибір товщини лінії). У розкритому списку треба лише зробити відповідний вибір команди в процесі побудови сегментів лінії або введенням заголовної букви з клавіатури.

Будь-яке креслення складається з ділянок прямих і кривих ліній. Для викреслювання прямокутних ділянок креслення служать інструменти:

- Команда Line(Лінія).

- Команда Constraction Line(Конструкційна лінія) - служить для проведення допоміжних ліній.

- Команда Multiline(Мультилінія) будує сукупність паралельних(не більше 16) ламаних ліній, які називаються елементами.

- Команда Polyline(Ламана) - дозволяє будувати послідовність прямолінійних дугових сегментів.

- Команда Polygon(Багатокутник)

- Команда Rectangle(Прямокутник)

Для викреслювання криволінійних ділянок служать інструменти:

- Команда Arc(Дуга) – дозволяє викреслити частину кола.

- Команда Circle(Коло) дозволяє викреслити коло одним з шести способів.

- Команда Spline(Сплайн) дозволяє провести на кресленні хвилясту лінію.

- Команда Ellipse(Еліпс) дозволяє викреслити як повний еліпс, так і його частину.

Для видалення об'єкту досить клацнути по піктограмі Erase(Видалити) панелі інструментів Modify(Зміна) і вибрати що видаляється. Можна спочатку вибрати об'єкт, а потім клацнути по піктограмі Erase(Видалити) або просто натиснути клавішу Delete на клавіатурі.

Для вибору одного об'єкту досить клацнути по ньому кнопкою вибору(лівою кнопкою). Для вибору декількох об'єктів можна вказувати на них послідовно мишачу. Об'єкти також можна вибирати і за допомогою рамки(прямокутника). Для цього треба клацнути мишею по екрану(введення однієї точки діагоналі рамки), потім протягнути мишу у напрямі вибору групи об'єктів і клацнути мишею ще раз (введення іншої точки діагоналі рамки). При цьому виберуться тільки ті об'єкти, які повністю увійшли до рамки.

Для того, щоб вибір об'єктів і їх видалення відбувалися описаним вище способом, необхідно в діалоговому вікні Options(Опції) меню Tools(Інструменти) відкрити сторінку Selection(Вибір) і встановити прапорець у вікні Noun/verb selection(Попередній вибір), а у вікні Use Shift to add to selection(Використати Shift для додавання до виділення) прибрати прапорець.

Для відміни однієї останньої команди треба клацнути по піктограмі Undo(Відміна) на стандартній Панелі інструментів. Після кожного клацання по піктограмі відмінятиметься остання команда в списку виконаних. Коли список буде вичерпаний, в командному рядку з'явиться повідомлення Everything has been undone(Усі команди скасовані)

Для того, щоб відмінити відразу декілька команд, треба ввести команду Undo з клавіатури. Після запуску команди в командному рядку з'явиться список з семи опцій:

Command: Undo Enter

Enter the number of operations to undo or [Auto/Control/BEgin/End/Mark/Back] <1>:

(Команда: Відміна Enter Введіть число команд для відміни або [Авто/Управление/Начало/Конец/Метка/Обратно] <1>:)

За умовчанням пропонується ввести число команд, яке треба відмінити. Якщо ввести, наприклад, число 5, AutoCAD відмінить п'ять останніх команд.

Команда Redo(Поверни), викликана за допомогою стандартної панелі інструментів або набрана з клавіатури, відновлює усі відміни команди Undo (Відміна), якщо остання була введена з клавіатури.

Якщо ж команда Undo(Відміна) викликалася за допомогою стрілки стандартної панелі інструментів кілька разів, то команда Redo(Поверни) відновить лише, останню скасовану команду.

Для відновлення зображення на екрані існує ще одна команда - команда OOPS(Ой). Вона діє тільки по відношенню до самої останньої команди стирання графічного об'єкту. Причому між командою стирання і командою OOPS(Ой) може бути скільки завгодно проміжних команд. Ця команда поверне самий останній стертий графічний об'єкт незалежно від його складності.

Точне введення координат точок геометричних примітивів не завжди зручно здійснювати з клавіатури або за допомогою прив'язки точок до вузлів сітки. Так, наприклад, якщо треба побудувати коло з деяким радіусом, центр якого повинен співпадати з центром дуги зручніше використати об'єктну прив'язку - в даному випадку прив'язку до центру дуги. Об'єктну прив'язку можна використати у будь-якому разі, коли AutoCAD просить точку(початкову, кінцеву, центр кола і так далі). До екранного перехрестя в цьому випадку додається спеціальний символ - мішень. Включати або відключати об'єктну прив'язку можна за допомогою кнопки OSNAP(ОПРИВ) рядки стану, а встановлювати ту або іншу об'єктну прив'язку можна за допомогою панелі інструментів Object Snap(Об'єктна прив'язка) безпосередньо в процесі побудови або в діалоговому вікні Drafting Settings(Параметри прив'язки) закладки Object Snap (Об'єктна прив'язка). У останньому випадку можна включати відразу декілька прив'язок які використовуються найчастіше. Всього в AutoCAD 2000 існує 13 об'єктних прив'язок:

Endpoint(Кінець) - прив'язка до найближчої кінцевої точки лінії або дуги.

Midpoint(Середина) - середня точка лінії або дуги.

Center(Центр) - центр кола, дуги або еліпса.

Node(Вузол) - прив'язка до точкового елементу.

Quadrant(Квадрант) - прив'язка до найближчої точки квадранта на дузі, колі або еліпсі(0, 90, 180, 270°).

Intersection(Перетин) - перетин двох об'єктів. Реалізує два режими: пошук явної точки перетину або перетину їх продовжень. У останньому випадку за допомогою маркера вибирається один об'єкт, а потім другий, після чого відбувається прив'язка до точки перетину продовження об'єктів. Extension(Продовження) - прив'язка до продовження лінії або дуги.

Insertion(Вставка) - прив'язка до точки вставки тексту, блоку.

Perpendicular(Перпендикуляр) - прив'язка до точки на лінії, колі, еліпсі, сплайні або дузі, яка утворює спільно з останньою точкою нормаль до цього об'єкту.

Tangent(Дотична) - прив'язка до точки на колі або дузі, яка утворює дотичну при з'єднанні з останньою точкою.

Nearest(Найближче) - прив'язка до точки на колі або дузі, яка є найближчою до перехрестя.

Apparent insertion(Уявний перетин) - прив'язка до точки передбачуваного перетину(шукає точку "перетину" двох об'єктів, які не мають явної точки перетину в просторі, - що схрещуються прямих, - а мають лише видиму на екрані точку перетину).

Parallel(Паралель) - дозволяє проводити лінію паралельно раніше за накреслену.

Окрім двох нових об'єктних прив'язок, Extension(Продовження) і Parallel(Паралель), в новій версії системи додалася функція відстежування Auto Track(Автоматичне відстежування), яка включає дві опції: полярне відстежування і відстежування при об'єктній прив'язці. Ця функція призначена для креслення об'єктів під певними кутами або так, щоб вони були по-особливому розташовані відносно інших об'єктів. Коли включений режим автоматичного відстежування Auto Track(кнопка OTRACK(ОСЛЕЖ) в рядку стану), система генерує тимчасові допоміжні лінії, що забезпечує створення об'єктів в точних положеннях і під точними кутами і значно економить час створення креслення.

Кожному примітиву властиві такі властивості, як колір, тип лінії, товщина лінії і шар, на якому примітив розташований. В ході побудови можна встановлювати ці властивості перед створенням примітивів або креслити, не піклуючись про властивості, а після виконання креслення змінювати їх відповідно до необхідності.

При викреслюванні складної(корпусний) деталі з великою кількістю осьових ліній, розмірів, штрихування і тому подібне зручно виконувати окремі елементи креслення на різних шарах. Спочатку при завантаженні системи встановлюється один тільки нульовий шар(системний), на якому креслити не рекомендується.

Створити нові шари можна в діалоговому вікні Layer Properties Manager (Налаштування властивостей шару), яке викликається з меню Format > Layer... (Формат > Шари...) чи подвійним клацанням на кнопці Layer(Шари) панелі інструментів Object Properties(Властивості об'єктів).

Для створення нового шару треба клацнути по клавіші New(Створити). При цьому в діалоговому вікні з'явиться виділений рядок, в якому відбиваються встановлені за умовчанням параметри нового шару:

- Name(Ім'я) - ім'я шару - за умовчанням шару привласнюється ім'я Слой1(ім'я шару можна міняти, воно може містити до 256 символів).

- On(Вкл) - видимість шару - на екрані і на папері викреслюються тільки ті примітиви, які знаходяться на видимих шарах, причому шар встановлюється за умовчанням видимим(світла лампочка). Щоб зробити шар невидимим, треба клацнути по зображенню лампочки мишею(лампочка темніє).

При повторному клацанні лампочка знову "спалахне", тобто об'єкти на шарі стануть знову видимими.

- Freeze(Заморозити для усіх перерізів) - заморожування шару - аналогічно параметру видимості, але відрізняється тим, що окрім відключення видимості примітивів при заморожуванні шару відключається їх генерація(перемальовування), що підвищує швидкість виконання команд Zoom(Масштаб) і Pan(Переміщення).

- Lock(Зафіксувати) - блокування - шар може бути заблокований, тобто зображені на нім примітиви залишаються видимими, але їх не можна редагувати(стирати, переміщати і так далі). Клацанням миші по значку із зображенням замку можна заблокувати шар(з'являється зображення закритого замку) і розблоковувати. За умовчанням шар встановлюється розблокованим.

- Color(Колір) - колір - визначає колір примітивів в цьому шарі.

- Linetype(Тип лінії) - тип лінії. За умовчанням встановлюється Continuous(Суцільна). Тип лінії для цього шару можна замінити, вибравши його зі списку діалогового вікна Select Linetype(Вибір типу лінії), яке з'являється при клацанні мишею по рядку Continuous(Суцільна). Якщо в діалоговому вікні відсутній необхідний тип лінії, його можна завантажити, клацнувши по клавіші Load (Завантаження...). У вікні Load or Reload Linetypes(Завантажити або оновити типи ліній), що з'явилося, вибрати потрібний рядок і клацнути на кнопці ОКИ.

- Lineweight(Товщина лінії) - товщина лінії - встановлюється Default(За умовчанням). Необхідна товщина лінії вибирається зі списку, який з'являється при клацанні мишею по рядку Default(За умовчанням).

- Plot Style(Стиль креслення) - стиль креслення - параметр пов'язаний з вибором стилю друку креслення залежно від кольору примітиву(у цій книзі розглядатися не буде).

- Plot(Графіка) - графіка - включає або відключає зображення на цьому шарі при друці креслення.

За умовчанням поточним є нульовий шар. Для установки іншого шару в якості поточного треба спочатку клацнути мишею на імені цього шару, а потім на кнопці Current(Поточний) діалогового вікна.

Для видалення шару треба вибрати його ім'я і клацнути на кнопці Delete(Видалити).

У AutoCAD 2000, в порівнянні з попередньою версією можна змінювати властивості об'єкту або групи об'єктів в діалоговому вікні Properties(Властивості). Для цього треба виділити об'єкт, клацнути правою кнопкою миші по екрану і з контекстного меню вибрати опцію Properties (Свойства). 3. Методика створення креслення в системі AutoCAD

3.1 Перетворення елементів креслення

Оскільки в процесі виконання креслення жоден конструктор не може обійтися без його коригування, в системі AutoCAD передбачені команди редагування. Окрім редагування готових зображень, деякі процедури редагування є частиною процесу побудови креслення, наприклад копіювання об'єкту замість його повторного викреслювання або використання дзеркального відображення частини об'єкту замість повної його побудови.

 

Щоб відредагувати об'єкт, його необхідно вибрати. Для одних команд редагування(стирання, копіювання, перенесення, поворот, дзеркальне відображення, створення масиву) можна спочатку вибрати об'єкт або декілька об'єктів, після чого викликати команду, або навпаки, спочатку викликати команду редагування, а потім вибирати об'єкти. Проте для інших команд(подовження, обрізання, розривання, подібність, створення фасок і скруглень) вибір об'єктів можна робити тільки після виклику команди у відповідь на запрошення Select objects; (Виберіть об'єкти).

Для одночасного вибору групи об'єктів в AutoCAD передбачені різні способи. Всього існує 16 опцій запиту Select objects:(Виберіть об'єкти): команд редагування. Найчастіше використовуються:

- Window(Рамка) - визначає область вибору об'єктів при вказівці двох кутів рамки прямокутника по діагоналі, при цьому будуть вибрані ті об'єкти, які повністю потрапили в рамку.

- Crossing(Перетин) - визначає січну рамку при вказівці двох кутів по діагоналі, при цьому будуть вибрані і ті об'єкти, які повністю попа-ли в рамку, і ті, які потрапили в рамку частково.

- ALL(Все) - вибирає усі об'єкти креслення.

Для завдання опції вибору об'єктів треба ввести прописні букви її назви у відповідь на запрошення команди Select objects:(Виберіть об'єкти:). Наприклад, для вибору усіх об'єктів треба ввести з клавіатури ALL, а для вибору об'єктів перетином - С. При цьому треба врахувати, що AutoCAD не розрізняє прописні і рядкові букви у відповідях на запити команди, тобто замість ALL можна ввести all і тому подібне. Для вибору об'єктів рамкою можна не вводити опцію з клавіатури, а відразу ж визначити область рамкою за допомогою миші.

Можна комбінувати опції в межах однієї команди, оскільки запрошення Select objects:(Виберіть об'єкти): повторюється до тих пір, поки не буде натиснута клавіша Enter.

Практично усі команди редагування знаходяться в меню Modify(Змінити), а їх піктограми - на панелі інструментів з такою ж назвою. Для виклику команди редагування треба клацнути мишею по відповідній піктограмі панелі інструментів Modify(Зміна).

Команди копіювання і зміни місця розташування об'єктів дозволяє переносити об'єкти, повертати їх, копіювати з перенесенням і дзеркальним відображенням, копіювати об'єкти з впорядкуванням їх в певні структури(масиви), створювати собі подібні, не міняючи при цьому розміри і форму самих об'єктів.

- Команда Сміттю(Копіювати)

Команда Сміттю(Копіювати) дозволяє копіювати створений об'єкт або групу об'єктів. Після виклику команди на екрані з'являється квадратик прицілу для вибору об'єктів, а в командному рядку повідомлення:

Command: copy(Команда: копіювати) Select objects:(Виберіть об'єкти)

Після закінчення вибору об'єктів треба натиснути на клавішу Enter або клацнути правою кнопкою миші екрану, підтверджуючи закінчення вибору. В результаті з'явиться наступний запит команди:

Specify base point or displacement, or [Multiple]:

(Визначте базову точку або переміщення або [Декілька]:)

Слід вказати точку, відносно якої передбачається копіювання об'єктів (рекомендується вибирати характерну точку креслення, наприклад точку перетину осей). При виборі точки рекомендується використати відповідну об'єктну прив'язку. Після введення базової точки в командному рядку з'явиться другий запит:

Specify second point or displacement, or <use first point as displacement>: (Визначте другу точку або <використайте першу точку для переміщеннях)

Переміщати об'єкт при копіюванні можна двома способами - по базовій точці або по вектору(переміщення). Для того, щоб копіювати об'єкти по базовій точці, треба у відповідь на цей запит вказати потрібну точку на екрані. Для зміщення вибраних об'єктів по вектору треба ввести координати зміщення відносно першої базової точки, наприклад:

Specify second point or displacement, or <use first point as displacement>:@20,30 Enter(Визначте другу точку або <використайте першу точку для переміщеннях @20,30 Enter)

Для багатократного повторення операції копіювання треба вибрати рядок Multiple(Декілька) із контекстного меню або надрукувати М у відповідь на перший запит команди:

Specify base point or displacement, or [Multiple]: M Enter

(Визначте базову точку або переміщення або [Декілька]: М Enter)

У відповідь на другий запит системи Specify base point:(Визначте базову точку): треба ввести базову точку для багатократного копіювання. Далі вводиться місце розташування копій об'єктів. Кожне положення визначається відносно першої базової точки. Після отримання необхідного числа копій необхідно натиснути Enter.

- Команда Mirror(Відображення)

Команда Mirror(Відображення) формує дзеркальне відображення об'єкту. Ця команда часто використовується в машинобудівних кресленнях. З її допомогою можна отримати цілу деталь, використовуючи половину або навіть чверть побудованої деталі.

Після запуску команди і вибору об'єктів система просить першу і другу точки осі відображення - осі симетрії. Вводити можна будь-які дві точки, що належать осі.

Після введення точок команда видасть запит: Delete source objects [Yes/No] <: (Видалення початкових об'єктів [Та ні] <Н>:)

По умовчанню(при натисненні Enter) початкові об'єкти не віддаляються. Для видалення початкових об'єктів треба ввести Y.

- Команда Offset(Відступ)

Команда Offset(Відступ) використовується для створення прямолінійних і криволінійних подібних відрізків, зміщених по нормалі на фіксовану відстань.

Після запуску команда видасть запит:

Specify offset distance or [Through] < Through >: (Визначте величину відступу або [Точка] <Точка>:)

Якщо у відповідь на цей запит ввести величину зміщення, то система відповість запрошенням:

Select object to offset or <exit>:

(Виберіть об'єкт для подібності або <вихід>)

Треба вибрати один з об'єктів, клацнувши на нім мишею(у цій команді для вибору не можна використати рамку або перетин). Після першого клацання по об'єкту з'явиться наступний запит:

Specify point on side to offset:(Визначте точку з боку відступу:)

У відповідь на цей запит треба вказати мишею, в яку сторону відносно об'єкту створюватиметься йому подібний.

Якщо в відповідь на перший запит Specify offset distance or [Through] < Through >: (Визначте величину відступу або [Точка] <Точка>:) ввести Through(Точка проходження), то після вибору об'єкту команда попросить вказати на кресленні точку, через яку проходитиме зміщений об'єкт, Specify Through point:(Визначте точку проходження:).

Після створення першого подібного об'єкту команда повторює запит:

Select object to offset or <exit>:

(Виберіть об'єкт для подібності або <вихід>)

У відповідь на запрошення можна продовжити створювати подібні об'єкти або натиснути Enter для виходу з команди.

- Команда Array(Масив)

Команда Array (Масив) дозволяє копіювати вибрані об'єкти і розташовувати їх у формі прямокутного або кругового масиву.

Після запуску команди і вибору об'єктів в командному рядку з'явиться наступний запит:

Enter the type array [Rectangular/Polar] <R>:

(Ведіть тип масиву [Прямокутний/Круговий] <П>:)

Якщо ввести Rectangular(Прямокутний), то команда видасть наступні запити:

Enter the number of rows(-) <1>:

(Введіть число рядків(-) <1>:)

Enter the number of columns(III) <1>:

(Введіть число стовпців(III) <1>:)

Enter the distance between or unit cell(-):

(Введіть відстань між рядками або розмір осередку(-)):

У відповідь на останній запит можна задати розмір осередку двома точками протилежних вершин прямокутника(рамкою), визначивши тим самим розрядку рядків і стовпців в масиві.

Якщо у відповідь на останній запит ввести число, що відповідає відстані між рядками, то команда видасть черговий запит:

Specify the distance between columns(III) <1>: (Визначте відстань між стовпцями(III) <1>:)

Для побудови кругового масиву треба ввести Polar(Круговий) у відповідь на запит команди Enter the type array [Rectangular/Polar] <P>: (Ведіть тип масиву [Прямокутний/Круговий] <До>:)після чого послідують чергові запити:

Specify center point of array:

(Визначте центральну точку масиву:)

Enter the number of items in the array:

(Введіть число елементів в масиві:)

Specify the angle to fill(+=ccw, -=cw) <360>:

(Визначте кут заповнення(+=ccw, -=cw) <360>:)

На останній запит треба ввести значення кута між першим і останнім елементами масиву відносно центральної точки. За умовчанням вводиться кут 360°. Позитивне значення кута заповнення відповідає напряму проти годинникової стрілки, негативне значення - напряму за годинниковою стрілкою.

Останній запит буде таким: Rotate arrayed objects? [Yes/No] <Y>: (Повертати об'єкти масиву [Та ні] <Д>:)

При відповіді Yes(Так) об'єкти обертаються при копіюванні відносно своєї базової точки. Для відрізку базовою точкою є одна з кінцевих точок, для кола - центральна точка, для блоку - точка вставки, для групи елементів - базова точка останнього виділеного примітиву.

- Команда Move(Переміщення)

Команда Move(Переміщення) забезпечує переміщення об'єкту або групи об'єктів. Процес перенесення об'єктів схожий на процес копіювання. Після виклику команди і вибору об'єктів команда видає запит:

Specify base point or displacement:

(Визначте базову точку або переміщення):

Після завдання базової точки послідує черговий запит:

Specify second point or displacement, or <use first point as displacement>:

(Визначте другу точку або переміщення або <використайте першу точку для переміщеннях)

У відповідь на запит треба задати нове положення базової точки або вектор переміщення відносно першої базової точки.

- Команда Rotate(Поворот)

Команда Rotate(Поворот) дозволяє повертати об'єкт або набір об'єктів навколо базової точки, визначуваної в процесі діалогу команди. Після виклику команди і вибору об'єктів команда видає наступні запити:

Specify base point:(Визначте базову точку:) Specify rotation angle or [Reference]: (Визначте кут повороту або [Посилання]:)

У відповідь на останній запит можна вказати кут повороту, ввівши його в командний рядок, або вибрати опцію Reference(Посилання).

Опція Reference(Посилання) визначає кут відносно існуючого кута. При цьому видаються наступні запити:

Specify the Reference angle <0>: (Визначте засиланий кут <0>;) Specify the new angle:(Визначте новий кут:)

У відповідь на перший запит треба ввести кут, що визначає поточне положення об'єкту, а у відповідь на другий запит - кут, що визначає нове положення об'єкту.

Команди коригування розмірів об'єктів дозволяє змінювати розміри об'єктів, масштабуючи їх цілком, стискати або розтягувати групи об'єктів зі зміною їх форми, міняти розмір об'єкту перенесенням кінцевої точки(для відрізків).

- Команда Scale(Масштаб)

Команда Scale(Масштаб) забезпечує зміну розміру існуючих об'єктів. Після виклику команди, вибору об'єктів і завдання базової точки, відносно якої відбуватиметься масштабування, команда видає наступний запит:

Specify scale factor or [Reference]:

(Визначте коефіцієнт масштабування або [Посилання]:)

У відповідь треба ввести число, на яке множитимуться усі розміри вибраних об'єктів, або вибрати опцію Reference(Посилання) для визначення коефіцієнта масштабування із застосуванням існуючих об'єктів.

- Команда Stretch(Розтягнути)

Команда Stretch(Розтягнути) дозволяє витягати або стискати частину зображення зі зміною її форми, зберігаючи при цьому зв'язок з іншою(незмінною) частиною малюнка.

Після виклику команди у відповідь на запит Select objects:(Виберіть об'єкти) треба ввести латинську букву, після чого вибрати об'єкти січною рамкою. На наступний запит команди треба вказати базову точку, після чого мишачу визначити нове положення вибраних(пересічених і таких, що знаходяться усередині рамки) об'єктів.

- Команда Lengthen(Подовжити)

Команда Lengthen(Подовжити) змінює(збільшує або стискає) кут дуги або її довжину, а також довжину незамкнутих ліній. Після виклику команди з'являється запит:

Select an object or [DEIta/Percent/Total/DYnamic]: (Виберіть об'єкт або [ДЕльта/Процент/Всего/ДИнамика]:)

При вказівці на об'єкт відбувається його вимір. Об'єкт при цьому не виділяється. Система при вказівці, наприклад, на відрізок завдовжки 80 мм видає повідомлення Current length: 80(Поточна довжина: 80), після якого слідує повторний запит: I Select an object or [DEIta/Percent/Total/DYnamic]: (Виберіть об'єкт або [ДЕльта/Процент/Всего/ДИнамика]:)

У відповідь на повторний запит треба вибрати одну із запропонованих опцій команди. Якщо вибрати, наприклад, опцію Deelta(Дельта), то команда видасть наступний запит:

Enter delta ength or [Angle] <0>:

(Введіть приріст довжини або [Кут] <0>:)

У відповідь треба ввести число, на яке збільшиться довжина відрізку, вказаного в наступним запиті:

Select an object to change or [Undo]:

(Виберіть об'єкт для зміни або [Відміна]:)

Далі система повторить останній запит, тому можна використати ті ж установки довжини при виборі інших об'єктів.

Якщо зміні піддавалася дуга, то треба вибрати опцію Angle(Кут), після чого ввести величину кута і далі вказати на об'єкт. Опція Undo (Відміна) відміняє останню зміну. Інші опції команди дозволяють:

задавати відсоток від існуючих довжини або кута - опція Percent(Відсоток);

задавати повну довжину або кут - опція Total(Всього);

динамічно змінювати довжину або кут - опція DYnamic(Динаміка).

- Команда Trim(Обрізувати)

Команда Trim(Обрізувати) дозволяє стерти частину об'єкту точно по різальній кромці. Різальною кромкою можуть служити усі розглянуті ви примітиви, а також штрихування і текст. Після запуску команди у відповідь на запит Select objects:(Виберіть об'єкти:) треба вибрати об'єкти - різальні кромки. Після цього послідує запит: Select object to trim or [Project/Edge/Undo/]:

(Виберіть об'єкт, який треба обрізувати, або [Проекция/Кромка/Отмена]:)

У відповідь на запит треба вказати ту частину об'єкту, яка має бути видалена. Вибір об'єкту має бути прямим, тобто без використання рамки вибору.

Кожного разу після обрізання об'єкту система повторює останній запит. Для виходу з команди треба натиснути на клавішу Enter або клацнути правою кнопкою миші на екрані. Існуючі в команді опції реалізують наступні режими:

режим відсікання об'єктів в тривимірному просторі - опція Project(Проекція);

режим відсікання об'єкту по уявному перетину з різальною кромкою - опція Edge(Кромка);

режим відміни останньої зміни - опція Undo(Відміна).

У разі, якщо вибраний об'єкт не може бути обрізаний(штрихування або мультилінія) або він не перетинає різальних кромок(паралельний різальній кромці), система видає відповідне повідомлення.

- Команда Extend(Продовжити)

Команда Extend (Продовжити) подовжує об'єкти(послідовно по одному) до вказаної граничної кромки. В якості граничної кромки може бути, відрізок, дуга або полилиния.

 

Структура цієї команди повторює структуру команди Trim(Обрізувати). В процесі діалогу спочатку вибираються ті об'єкти, які є граничними кромками, а потім ті, які подовжуються. Подовжувані об'єкти вибираються вказівкою тієї частини, яка подовжується, причому вибір має бути прямим(без використання рамки вибору).

Команди конструювання об'єктів дозволяє вносити конструктивні зміни в об'єкт: створювати фаски і сполучення, розривати об'єкти.

- Команда Break(Розривши)

Команда Break(Розривши) дозволяє здійснити розрив об'єкту на частини без стирання або із стиранням частини примітиву(лінії, полилинии, сплайн, дуги, кола). Після запуску команди і вибору об'єкту з'являється наступний запит:

Specify second break point or [First point]: (Визначте другу точку або [Перша точка]:)

У відповідь на цей запит треба вказати другу точку на об'єкті за допомогою миші. Першою точкою розриву за умовчанням є точка, в якій знаходився приціл миші при виборі об'єкту(вибір має бути прямим).

Якщо в якості першої точки має бути інша точка, то треба у відповідь на перший запит вибрати опцію First point(Перша точка), після чого знову послідує запит про вибір другої точки Specify second break point:(Визначте другу точку). В результаті відбувається стирання частини об'єкту між першою і другою точками.

- Команда Chamfer(Фаска)

Команда Chamfer(Фаска) створює фаски на кутах, утворених двома пересічними прямими. За умовчанням команда зрізує кут і будує новий відрізок(фаску) по лінії зрізу. При цьому кінці фаски визначаються або завдовжки катетів фаски, або завдовжки одного катета і кутом нахилу фаски до першої вибраної прямої.

Після запуску команда видає повідомлення про розміри катетів фаски, які були встановлені раніше, наприклад Current chamfer Distl = 10, Dist2 = 10(Поточна фаска Катет1 = 10, Катет2 =10), і формує запит: Select first line or [Polyline/Distance/Angle/Trim/Method]: (Виберіть першу пряму або [Полилиния/Катет/Угол/Обрежь/Метод]:) Якщо встановлені раніше значення катетів фаски підходять для її формування, то треба вибрати одну з прямих, а потім на черговий запит Select second line:(Введіть другу лінію) вказати на другу. В результаті сформується фаска, яка підрізатиме першу і другу вибрані прямі на 10 мм Як правило, створення фаски відбувається в два етапи:

1. При першому запуску команди встановлюються необхідні параметри фаски.

У відповідь на перший запит вибирається одна з двох опцій: опція Distance(Катет) - для формування фаски по двох катетах або опція Angle(Кут) -для формування фаски по катету і куту.

Після введення опції Distance(Катет) по черзі з'являтимуться наступні запити: Specify first chamfer distance <10>: (Визначте довжину першого катета фаски <10>:) Specify second chamfer distance <10>: (Визначте довжину другого катета фаски <10>:)

У відповідь на ці запити треба ввести необхідні значення катетів, наприклад 5 і 10, після чого автоматично станеться вихід з команди, а в командному рядку з'явиться запрошення Command:(Команда).

2. При повторному запуску команда Chamfer(Фаска) формує повідомлення Current chamfer Distl = 5, Dist2 = 10(Поточна фаска Катет1 = 5, Катет2 =10) і видає запит про вибір об'єктів. В результаті сформується фаска, яка підрізатиме першу вибрану пряму на 5 мм, а другу - на 10 мм

Якщо для формування фаски вибрана опція Angle(Кут), то команда по черзі видаватиме наступні запити:

Specify chamfer length on the first line <20>:

(Визначте довжину катета фаски для першої лінії <20>:)

Specify chamfer angle on the first line <0>:

(Визначте кут фаски відносно першої лінії <0>:)

Після установки необхідних параметрів фаски система видасть запрошення на введення команди. При повторному запуску команда сформує повідомлення про встановлені параметри, наприклад Current chamfer Length = 5, Angle = 30(Поточна фаска Катет = 5, Кут = 30), і знову видасть запит про вибір об'єктів.

Якщо вимагається зберегти початкові відрізки після створення фаски, треба спочатку вибрати опцію Trim(Обріж), встановивши в ній значення No Trim(He обрізувати), а тільки потім приступити до створення фаски.

- Команда Fillet(Округлення)

Команда Fillet(Скруглення) здійснює сполучення двох відрізків, дуг, кіл або лінійних сегментів полилинии. Процес сполучення аналогічний процесу створення фаски. При першому запуску команди встановлюється потрібний радіус сполучення, а при повторному запуску вибираються два об'єкти, що сполучаються.

Для установки радіусу треба у відповідь на перший запит команди Select first object or [Polyline /Radius/Trim]: (Виберіть перший об'єкт або [Полилиния/Радиус/Обрежь]) вибрати опцію Radius(Радіус), після чого ввести необхідне число.

Маніпулювати об'єктами можна не лише за допомогою команд редагування. Починаючи з 14-ої версії, в системі AutoCAD з'явився новий спосіб редагування примітивів - за допомогою ручок. Ручки - маленькі квадратики, які з'являються у визначальних точках об'єкту при його виборі. Наприклад, при виборі відрізку з'являються його кінцеві і середня точки, а при виборі кола - центр і точки чвертей кола.

Якщо клацнути на самій ручці, то вона стає активною і її можна використати для перетворення об'єкту. Активна ручка виділяється червоним кольором(на малюнку - чорним). Якщо клацнути по активній ручці ще раз, то вона прийме первонач.

Клацанням правою кнопкою миші по екрану після активізації якої-небудь ручки можна отримати контекстне меню з опціями, допустимими для операцій з ручками.

Штрихування використовується в кресленнях найрізноманітнішого типу. У машинобудівних кресленнях штрихування застосовується для позначення матеріалу деталей при виконанні їх розрізів і перерізів.

При штрихуванні заповнюються області, обмежені замкнутим контуром, що складається з відрізків, дуг кіл і так далі. Для штрихування характерні дві властивості:

- штрихування є блоком(детальніше блоки будуть описані в розділі "Вставка в креслення фрагментів", що повторюються);

- штрихування буває пов'язаним з об'єктом(асоціативна), тобто при зміні об'єкту вона автоматично підганяється під його форму, і незв'язаною(не асоціативною).

Для створення штрихування треба клацнути по піктограмі Hatch(Штрихування) панелі інструментів Draw(Креслення) або викликати команду з випадного меню з таким же ім'ям.

Визначити область для штрихування можна двома способами: або вказати точку усередині області(клацнути мишею), або вибрати об'єкти, які обмежують область. У першому випадку треба натиснути кнопку Pick Points(Вибрати точки), а в другому - кнопку Select objects (Виділити об'єкти).

Для створення декількох контурів треба після вказівки кнопки Pick Points(Вибрати точки) вибрати декілька внутрішніх точок, що належать різним областям. Закладка Advanced(Поліпшений) відкриває вікно, опції якого дозволяють задавати додаткові способи вибору контура штрихування і встановлювати стилі штрихування.

Віддаляється штрихування так само як і будь-який інший примітив. Для її вибору досить клацнути мишею на екрані у будь-якій точці заштрихованої області.

Наявну вже на кресленні штрихування можна редагувати. Для редагування штрихування треба вибрати з випадного меню Properties(Властивості) опцію Hatch(Штрихування). Після вибору штрихування на екрані з'являється діалогове вікно Boundary Hatch(Штрихування), в якому встановлюються нові необхідні параметри.

Нанесення розмірів є одним з найбільш трудомістких етапів в процесі створення креслення. Система AutoCAD дозволяє автоматизувати наступні операції:

- нанесення розміру, тобто автоматична побудова усіх елементів(виносних і розмірних ліній, стрілок, розмірного тексту, поличок) залежно від типу розміру;

- простановку послідовності пов'язаних розмірів: ланцюжки розмірів і розмірів від базової лінії.

У AutoCAD 2000 з'явилася можливість автоматизувати нанесення різних груп розмірів, використовуючи новий інструмент - Quick Dimension(Швидкий розмір). У новій версії значно спростився процес редагування, створення і управління розмірними стилями при використанні нового діалогового вікна - Dimension Style Manager(Менеджер стилів розмірів), а при використанні контекстного меню з'явилася можливість швидкого редагування вже поставленого розміру.

Розмір має ті ж властивості, що і штрихування, а саме: розмір є блоком і асоціативний, тобто змінюється при зміні форми деталі.

Команди отрисовки розмірів викликаються з випадного меню Dimension(Розмір) або за допомогою піктограм відповідної панелі інструментів Dimension(Розміри).

Команди отрисовки окремих розмірів:

- Інструмент Linear Dimension(Лінійний) дозволяє створити горизонтальний, вертикальний або повернений розмір.

Розмір можна задавати двома способами:

послідовно вказати точки початку виносних ліній, після чого вказати точку розташування розмірної лінії;

вибрати об'єкт(початкові точки виносних ліній в цьому випадку визначаться автоматично), а потім вказати точку розташування розмірної лінії.

Якщо після запуску команди на запит

Specify first extension line origin or <select object>:

(Визначте початок першої виносної лінії розміру або <виберіть об'єкт>)

вказати на початок першої виносної лінії, то далі послідує запит про початок другої виносної лінії Specify second extension line origin:(Визначте початок першої виносної лінії розміру).







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 4171. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия