Студопедия — Призначення системи AutoCAD
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Призначення системи AutoCAD






 

Одна з найпопулярніших графічних систем автоматизованого проектування - AutoCAD. Залежно від кваліфікації користувача, AutoCAD може ефективно використовуватися для вирішення широкого кола завдань: креслення, конструювання, дизайнерських робіт, створення мульт- і слайд-фільмів і так далі Незважаючи на велику кількість команд(їх в останній версії більше 300), AutoCAD має зручний для користувача інтерфейс і ефективну систему ведення діалогу з користувачем.

AutoCAD є системою, що дозволяє автоматизувати креслярсько-графічні роботи. У графічному пакеті AutoCAD є все, що необхідно конструктору для створення креслення. Інструментам ручного креслення в автоматизованому середовищі відповідають графічні примітиви(точка, відрізок, коло та ін.), команди їх редагування(стирання, перенесення, копіювання і т. п.), команди установки властивостей примітиву (завдання товщини, типу і кольору графічних об'єктів). Для вибору листа потрібного формату і масштабу креслення в системі є відповідні команди налаштування креслення. Для нанесення розміру конструктору необхідно лише задати місце його розташування на кресленні. Розмірна і виносна лінії, а також стрілки і написи виконуються автоматично, а в останніх версіях AutoCAD є режим повної автоматизації простановки розмірів.

У автоматизованому середовищі конструктору немає необхідності напружувати зір при виконанні окремих дрібних частин креслення, оскільки йому надаються засоби управління зображенням на екрані. Відповідні команди AutoCAD дозволяють збільшувати зображення креслення на екрані або зменшувати його при необхідності(аналогічно перегляду зображення через лінзу), а також переміщати межі видимої на екрані частини креслення без зміни масштабу зображення.

Система надає конструктору можливість об'єднувати графічні об'єкти в єдиний блок, який зберігається під певним ім'ям і при необхідності вставляється у будь-яке креслення, що позбавляє конструктора від викреслювання одних і тих же елементів креслення, що часто повторюються. Проектувальник також може створювати зображення окремих елементів креслення або окремих деталей складання на різних шарах. Це дозволяє контролювати сумісність деталей при компонуванні. Включаючи або вимикаючи шари, можна вводити або виводити деталі із загального компонування, створюючи тим самим зручність в підборі різних варіантів конструкції виробу. Шари корисно використати навіть в простих кресленнях, розміщуючи на кожному окремому шарі заготівлю креслення, обведення, розміри, написи, осьові лінії для подальшої можливості швидкого вибору групи об'єктів і їх редагування. Розробники системи, орієнтуючись на найширше коло користувачів, заклали в пакет багаті можливості налаштування AutoCAD на будь-яку предметну область. Досвідчені користувачі можуть настроювати панелі інструментів і створювати нові, розробляти слайд фільми за допомогою пакетних файлів вводити нові типи ліній і зразки штрихування, утворювати нові меню. Вбудований в систему AutoCAD мова програмування AutoLISP дозволяє описувати об'єкти, що часто зустрічаються, в параметричній формі. Викликаючи такий об'єкт, конструктор може змінювати його розміри, тобто і геометричну форму, забезпечуючи тим самим багатоваріантність графічного зображення. Окрім створення двомірних креслень, система AutoCAD дозволяє моделювати тривимірні об'єкти і надавати тривимірним кресленням фотографічну реальність. AutoCAD - не замкнута система. З неї можна експортувати файли креслень в інші формати для використання іншими пакетами(наприклад, КОМПАС-ГРАФІК, CorelDraw). У свою чергу файли інших форматів також можна імпортувати в AutoCAD. Допустимо імпортувати растрове зображення, не міняючи при цьому формати файлів. Починаючи з версії 14, в AutoCAD включена безліч засобів, що дозволяють зробити креслення надбанням Інтернету.

Розроблена фірмою AutoDesk і така, що з'явилася на ринку у кінці 1982 р. система AutoCAD отримала надзвичайно широке поширення. AutoCAD є середовищем проектування, яке постійно розвивається. Розробники системи намагаються зберегти спадкоємність як в командах, так і в загальній структурі. Від версії до версії зберігаються ті, що вже стали звичними для користувача можливість запуску команд з діалогового рядка, використання командного і випадних меню.

Ранні версії системи - AutoCAD 10 і AutoCAD 11 - призначені для роботи в DOS, а версії 12, 13, 14 і 2000 - в Windows. Хоча більшість команд AutoCAD, пов'язані з побудовою і редагуванням креслень, у версіях для DOS і для Windows співпадають, екранний інтерфейс Windows- версій для знайомих команд зовсім інший. Більше того, відрізняються один від одного екранні інтерфейси AutoCAD 13 для Windows 3.1 і AutoCAD 14 для Windows 95, Розробка 14-ої версії системи стала великим досягненням фірми AutoDesk. Істотним нововведенням цієї версії в порівнянні з попередньою стало значне збільшення швидкості роботи і зменшення об'ємів використовуваної пам'яті. Для порівняння в таблиці. 2.1 представлені необхідні обчислювальні ресурси, необхідні для нормальної роботи в різних версіях AutoCAD.

Таблия 2.1. Мінімальні вимоги до ресурсів комп’ютера версій AutoCAD

 

Версія AutoCAD Процесор Середовище Оперативна память Пам’ять на жорстк. диске
  PC-XT DOS 2 640 Кбайт 30 Мбайт
  Intel 386 MS-DOS 5.0, Windows 3.1X 64 Мбайт 77 Мбайт
  Intel 486 Windows 9X, Windows NT 32 Мбайт 11 2 Мбайт
  Pentium Windows 9X, Windows NT 32 Мбайт 120 Мбайт

Значним досягненням став розвиток засобів управління зображенням. Для роботи з різними частинами креслення його можна просто "перетягувати" до появи потрібного фрагмента.

Остання версія AutoCAD 2000, на відміну від кожної попередньої, є не результатом технологічного стрибка в розвитку системи, а швидше результатом еволюційного розвитку. У ній користувач працює в звичному для нього середовищі, знайомій йому за версією "AutoCAD 14. Проте більше 400 удосконалень роблять роботу конструктора істотно зручніше і простіше.

 

2. Технологія автоматизованого проектування в системі AutoCAD

2.1 Основ AutoCAD

Креслити в системі AutoCAD - значить, формувати на екрані дисплея зображення з окремих графічних елементів(примітивів), які вводяться за допомогою відповідних команд графічного інтерфейсу.

Команди формуються в процесі звернення до меню і панелей інструментів і є деякою послідовністю "підкоманд", які вибираються в кожному що черговому, що розкривається підміню. Наприклад, фраза "Виберіть View > Zoom > All(Вид > Показати > Все) " означає, що треба спочатку клацнути на рядку View(Вид) в головному меню AutoCAD, потім в меню, що відкрилося, вибрати пункт Zoom(Показати) і, нарешті, в останньому меню, що відкрилося, вибрати пункт Аll(Все).

Виклик команд і введення графічних елементів здійснюється за допомогою миші або клавіатури.

Терміни, вживані при описі використання миші в AutoCAD:

- курсор - покажчик миші на екрані(вид курсора залежно від роду діяльності може мінятися, набуваючи форми або перехрестя, або маленького

квадрата(прицілу), або стрілки, або кисті руки);

- приціл - маленький квадрат, використовуваний при виборі об'єктів в графічній зоні;

- вказати - підвести курсор до графічного об'єкту і клацнути лівою кнопкою миші;

- вибрати - підвести курсор, що має форму стрілки, і клацнути на пункті меню, піктограмі панелі інструментів або елементі управління діалогового вікна;

- клацнути - натиснути і швидко відпустити кнопку миші(якщо не обумовлено особливо, то ліву кнопку);

- двічі клацнути - швидко виконати два клацання(інтервал між клацаннями має бути як можна коротший);

- протягнути - перемістити курсор, за яким йтиме графічний об'єкт;

- клацнути і протягнути - натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перемістити курсор, за яким тягнутиметься по екрану вибраний об'єкт.

Для введення даних і виконання команд можна використати і клавіатуру.

Запуск AutoCAD в операційному середовищі Windows здійснюється командою Start > Programs > AutoCAD > AutoCAD(Пуск > Програми > AutoCAD > AutoCAD). Кнопка Start (Пуск) розташована на панелі завдань в нижній частині екрану.

Робочий екран AutoCAD в тому вигляді, яким він з'являється перед користувачем, в рядку заголовка(у самому верху екрану) представляє меню, піктограмі панелі інструментів або елементі управління діалогового вікна;

- клацнути - натиснути і швидко відпустити кнопку миші(якщо не обумовлено особливо, то ліву кнопку);

- двічі клацнути - швидко виконати два клацання(інтервал між клацаннями має бути як можна коротший);

- протягнути - перемістити курсор, за яким йтиме графічний об'єкт;

- клацнути і протягнути - натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перемістити курсор, за яким тягнутиметься по екрану вибраний об'єкт.

Для введення даних і виконання команд можна використати і клавіатуру.

Запуск AutoCAD в операційному середовищі Windows здійснюється командою Start > Programs > AutoCAD > AutoCAD(Пуск > Програми > AutoCAD > AutoCAD). Кнопка Start(Пуск) розташована на панелі завдань в нижній частині екрану.

Робочий екран AutoCAD в тому вигляді, яким він з'являється перед користувачем, в рядку заголовка(у самому верху екрану) представляє ім'я меню, піктограмі панелі інструментів або елементі управління діалогового вікна;

- клацнути - натиснути і швидко відпустити кнопку миші(якщо не обумовлено особливо, то ліву кнопку);

- двічі клацнути - швидко виконати два клацання(інтервал між клацаннями має бути як можна коротший);

- протягнути - перемістити курсор, за яким йтиме графічний об'єкт;

- клацнути і протягнути - натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перемістити курсор, за яким тягнутиметься по екрану вибраний об'єкт.

Для введення даних і виконання команд можна використати і клавіатуру.

Запуск AutoCAD в операційному середовищі Windows здійснюється командою Start > Programs > AutoCAD > AutoCAD(Пуск > Програми > AutoCAD > AutoCAD). Кнопка Start(Пуск) розташована на панелі завдань в нижній частині екрану.

Робочий екран AutoCAD в тому вигляді, яким він з'являється перед користувачем, в рядку заголовка(у самому верху екрану) представляє ім'я файлу, автоматично присвоєне майбутньому кресленню, - Drawing 1.

На екрані можна виділити чотири функціональні зони:

1. Робоча графічна зона - це велика область в середині екрану, саме в ній і буде, виконуватися креслення. У лівому нижньому кутку зони знаходиться піктограма призначена для користувача системи координат. Напрями стрілок співпадають з позитивним напрямом осей.

2. Системне меню і панелі інструментів. У самому верху знаходиться рядок заголовка, а відразу під нею рядок - системного меню AutoCAD. Нижче розміщуються два рядки, зайняті панелями інструментів. Зліва від робочої зони розташовані "плаваючі" панелі інструментів Draw(Малювання) і Modify(Редагування). Їх можна переміщати у будь-яке місце екрану. У AutoCAD існує ще безліч інших панелей інструментів, які викликаються в міру необхідності.

3. Командний рядок. Під робочою графічною зоною знаходиться командний рядок. Будь-яку команду AutoCAD можна запустити, набравши її ім'я в командній

рядку. Але навіть якщо команда запущена за допомогою піктограми панелі інструментів або пункту меню, то в командному рядку відображається реакція

системи на відповідну команду. Крім того, все, що вводиться з клавіатури, негайно з'являється в командному рядку.

Завжди стежте за командним рядком. Будь-яка команда ініціюється лише після завершення попередньої. У командному рядку при цьому має бути запрошення на введення команди "Command:" ("Команда:"). Якщо ви випадково викликали не ту команду або заплуталися в опціях поточної команди, покинути її, не завершуючи, можна натисненням на клавіатурі клавіші Esc.

4. Рядок стану. У рядку стану відображаються координати перехрестя. Вони змінюються у міру переміщення перехрестя за допомогою миші.

Натиснення клавіші Enter в останньому рядку команди забезпечує виконання і завершення команди. Будь-яку команду можна завершити клацанням правою кнопкою миші на будь-якому місці графічної робочої зони. При цьому на екрані з'явиться контекстне меню. Вибір рядка Enter(Введення) (клацання по ній лівою кнопкою миші) забезпечить виконання команди.

Збереження файлу креслення в системі AutoCAD буде таким же, як і в системі Windows. Для того, щоб уникнути втрати інформації і полегшити пошук створених креслень(файлів), їх бажано зберігати в окремій теці.

AutoCAD дозволяє відмінити будь-яку виконану команду або групу команд. Для того, щоб відновити зображення після небажаного його видалення, досить у верхньому рядку панелі інструментів клацнути мишею на піктограмі лівої стрілки Undo (Відміна).

Для виходу з системи можна використати одно з наступних дій:

- клацнути мишею на кнопку Close(Закрити) - хрестик в правому верхньому кутку екрану;

- набрати в командному рядку слово Quit і натиснути Enter;

- вибрати в меню File > Exit(Файл > Вихід).

Якщо інформація в кресленні не була збережена, то AutoCAD запропонує її зберегти. Можна прийняти цю пропозицію, відповівши Yes(Так), можна вийти з системи без збереження останніх змін, відповівши No(Ні), і відмовитися від виходу і повернутися до креслення, натиснувши Cancel(Відміна).

2.2 Меню і панелі інструментів

Виклик команд AutoCAD здійснюється з меню або за допомогою піктограм панелей інструментів. Рядок системного меню у версії AutoCAD складається з наступних випадних меню:

- File(Файл) - меню призначене для відкриття, збереження, друку, експорту в інші формати файлів(креслень), а також виходу з системи.

- Edit(Правка) - меню редагування частей чертежа в рабочей зоне.

• View (Вид) — меню управления экраном, переключения режимов пространства

листа и модели, установки точки зрения для трехмерных моделей, тонирования, управления параметрами дисплея.

• Insert (Вставить) — меню команд вставки блоков и объектов из других приложений.

• Format (Формат) — меню установки границ чертежа и единиц измерений, управления стилем текста, размерами, работы со слоями, цветом, типом и толщиной линий.

• Tools (Инструменты) — меню средств управления системой, установки пара метров черчения, привязок и пользовательской системы координат.

• Draw (Черчение) — меню графических примитивов.

• Dimension (Размер) — меню команд нанесения размеров.

• Modify (Изменить) — меню редактирования графических объектов.

• Window (Окно) — стандартное Windows-меню управления и сортировки открытых чертежей (файлов).

- Help(Довідка) - меню довідки.

На той або інший пункт викликаного меню система реагує таким чином:

- Виводить на екран підміню, якщо справа знаходиться чорний трикутник.

- Відкриває діалогове вікно, якщо пункт закінчується багатокрапкою.

- Виконує команду в інших випадках.

Контекстні меню забезпечують швидкий доступ до списку опцій(лат. Optio - вибір) для поточної команди. Контекстні меню відкриваються після натиснення правої кнопки миші. У AutoCAD 2000 існує п'ять основних видів контекстних меню:

- Контекстне меню за умовчанням. Відкривається після натиснення правою кнопкою миші в області креслення.

- Контекстне меню режиму редагування. Відкривається після вибору якого-небудь об'єкту і натиснення правої кнопки миші.

- Контекстне меню діалогового режиму. Відкривається при клацанні правою кнопкою миші в полі діалогового вікна.

- Контекстне меню за умовчанням. Відкривається після натиснення правою кнопкою миші в області креслення.

- Контекстне меню режиму редагування. Відкривається після вибору якого-небудь об'єкту і натиснення правої кнопки миші.

- Контекстне меню діалогового режиму. Відкривається при клацанні правою кнопкою миші в полі діалогового вікна.

- Контекстне меню командного режиму. Відкривається при натисненні правої кнопки миші в командному рядку. У меню відображаються опції цієї команди.

- Службове контекстне меню. Відкривається при натисненні правої кнопки миші в командному рядку(показує список з останніх семи команд). На мал. 2.11 зображено контекстне меню, що містить команди, використані при виконанні вправи

Панелі інструментів дозволяють виконувати команди AutoCAD простим клацанням миші на вибраній піктограмі. Якщо командна кнопка(піктограма) панелі інструментів містить чорний трикутник, це означає, що кнопка відповідає декільком командам. Панелі інструментів можуть бути плаваючими і з фіксованим місцерозташуванням. Плаваючу панель можна зробити закріпленою, перемістивши її за межі графічного поля, і навпаки, закріплена панель може стати плаваючою, якщо її помістити в межі графічного поля. У AutoCAD 2000 існує більше 20 панелей інструментів. До панелей інструментів, існуючих у версії AutoCAD 14, додані панелі, призначені для:

- редагування блоків і файлів зовнішніх посилань на місці - Refedit(Правка посилання);

- роботи з тривимірними об'єктами - Solid Editing(Правка об'єктів), Shade(Зафарбовування), 3D Orbit(3D-операции) і UCS II(ПСК II);

- вдосконалення виведення файлів креслень на друк - Layouts(Листи) і Viewports(Перерізи);

- доступу до файлів через Інтернет - Web(Інтернет).

 







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 2379. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия