Студопедия — Відбіли
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Відбіли






В результаті термічної обробки деталей (металевих) протезів відбувається взаємодія металу з киснем повітря, що призводить до утворення окисної плівки (окалини). Окалина погіршує шліфування та полірування протезів, здатна викликати отруєння організму. Видалення окалини здійснюється хімічними реактивами. Окалина ускладнює споювання деталей за рахунок погіршення взаємної дифузії металів. Видалення окисної плівки виробляють відбілами.
Щоб відбілити використовують розчини кислот (водні):
Соляна кислота. (НС1) - на повітрі виділяє хлористий водень (димить кислота). Для відбілювання золота (коронки при наявності залишків легкоплавкого сплаву під час оббивки руйнуються). Використовують 40% водний розчин. Виріб нагрівають до червоного, а потім опускають у посудину з розчином соляної кислоти і через 1-2 хв витягають, промивають. Робота СНС1 тільки у витяжній шафі.
Сірчана кислота. Безбарвна, масляниста рідина. Використовують для відбілювання срібла, входить до складу електролітів.
Азотна кислота. Безбарвна, димить рідина з різким запахом. Розчиняє всі метали, крім золота і платини. Суміш з 1ч - азотної кислоти і ЗЧ соляної кислоти - «царська горілка» - для розчинення золота і платини при афінаж.
Отбела для нержавіючої сталі:
1) НСl -44%, Н2SО4 -42%, Н2О - 34%,
2) НСl -47%; НNO3 -6%; Н2О -47%.
У цьому розчині виріб кип'ятять 1-2 хв. СПС відбілюють в 10-15% розчині соляної кислоти.

ФЛЮСИ
Для видалення оксидів і захисту виробів від окислення в процесі паяння застосовують флюси (плавні), здатні розчиняти окисну плівку і при цьому спливати на поверхню припою.
Вимоги до флюсу:
1) Температура плавлення флюсу повинна бути нижче температури плавлення припою,
2) повинен розчиняти окисну плівку.
3) добре розтікатися по поверхні виробу в гарячому стані.
4) не випаровуватися в процесі паяння,
5) поверхні шва після пайки
Бура - безбарвні кристали, розчинні у воді і гліцерині t ° 700-740 ° С. Наноситься на підігріті частині деталей. Видаляють залишки бури з поверхні протеза за допомогою кислот.
Борна кислота. Безбарвні кристали, розчинні в спирті і воді. Ефективне застосування в комбінації з бурою і окисом кремнію. Каніфоль.

ІЗОЛЯЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ
Изокол - альгінатний розділовий матеріал, застосовуваний для попередження попадання гіпсу в пластмасу в процесі полімеризації. Склад: альгінат 1,5-2,0%, щавлевокислий алюміній 0,02; 40% р-р формаліну - 0,3; барвник харчовий 0.005%; дистильо. вода 98,0%. Наносять на модель пензликом в 2 шари. Шар повинен бути тонкий і рівномірний.
Мольдін - суміш білої глини з гліцерином, пружна маса, розфасована по 250 р. Застосовують при литві комбінованих моделей, при виготовленні коронок методом зовнішньої штампування.
Лак покривний «ЕДА». Застосовується для маскування металевих частин протезів, композит з акрилових сополімерів і епоксидних смол. Володіє хорошою проникністю до металу і пластмасі.

МЕЛОТИ
Для створення штампованих коронок і подібних конструкцій потрібне виготовлення штампів і контрштампів. Для цієї мети застосовуються спеціальні легкоплавкі сплави на основі свинцю - мелоти. Ці сплави, крім низької (70 - 95 ° С) температури плавлення, мають достатню твердість, незначну усадку при охолодженні.
До складу мелотів входить олово, свинець, вісмут (виконує роль «гасителя» усадки), кадмій. Сплав являє собою механічну суміш.
При роботі зі сплавом слід пам'ятати, що його не можна перегрівати. Це призводить до
згорянню сплаву, робить його більш крихким, збільшується усадка (згорає вісмут). Крім цього, при інтенсивному нагріванні виділяються пари кадмію, які є токсичними для організму.
Також неприпустиме попадання на поверхню мелотів золота і платини - вони зв'язуються зі свинцем і вісмутом, порушуючи структуру останніх.

 

Конструкційні матеріали для виготовленні штампованих коронок: хромонікелеві сплави (гільзи), сплав золота 900-ї проби (диски), срібно-паладієвий сплав ПД-250.
Допоміжні матеріали: легкоплавкий метал (меллот), віск моделювальний.

Сталі
Сталями
називають жалізоуглероді сполуки з вмістом вуглецю до 1,7%. У ортопедичної стоматології застосовуються спеціальні марки нержавіючих сталей - так звані легіровані сталі.
До складу нержавіючих сталей входять: 72% заліза, 0,15% вуглецю, 18% хрому, 9% нікелю. 0,8-2,5% кремнію, 2% марганцю, 1% титану, решту складають незначні домішки сірки, фосфору та інших (по 0,03%). Легіровані стали містять мінімальну кількість вуглецю (вуглець збільшує твердість, тягучість, опір на розрив, проте зменшує гнучкість) і підвищений вміст спеціально запроваджених сплав елементів: хром надає стійкість до окислення; нікель додає сталі міцність, полегшує обробку тиском; титан зменшує крихкість, попереджає утворення карбідів хрому і тим самим запобігає міжкристаличній корозії сталі; кремній підвищує пружні властивості, поліпшує плинність і жаростійкість; марганець підвищує міцність і твердість, знижуючи при цьому пластичні властивості.

Хромонікелева сталь застосовується для виготовлення штампованих коронок. Питома вага її 7,2-7,8. Температура плавлення 1450. Колір сріблясто-сірий. Усадка до 2,7-3,5%.
Сплав золота 900-ї проби містить найбільшу кількість золота (90%), має приємний жовтий колір, стійкий до корозії. Володіє великою пластичністю і в'язкістю, плинністю в розплавленому стані, що робить його зручним для штампування, вальцювання, кування і інших методів механічної обробки тиском, а також лиття. З цього сплаву випускають диски діаметром 18, 20 і 23 мм, товщиною 0,28-0.3 мм, з яких виготовляють коронки і відливають проміжні частини мостовидних протезів.
Сплав має невисоку твердість і легко піддається стирання. Тому при виготовленні штампованих коронок всередину їх на жувальну поверхню або ріжучий край заливають припой. Сплав 900-ї проби має температуру плавлення близько 1000 ° С.
У зуботехнічних лабораторіях легкоплавкі сплави застосовуються для виготовлення штампів, що використовуються при отриманні коронок. Ці сплави складаються з декількох компонентів: найбільш часто використовують олово, свинець, вісмут, кадмій. Температура плавлення від 47 до 95 ° С, що залежить від процентного вмісту металів. У всіх легкоплавких сплавах зміст вісмуту знаходиться в межах 40-50%, що забезпечує сплаву хорошу корозійну стійкість і твердість. Легкоплавкі метали мають гарні ливарні властивості.

 

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 4219. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия