Студопедия — ЕЛЕКТРОСТАТИКА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЕЛЕКТРОСТАТИКА






1. Металева куля радіусом 2 см оточена сферичною оболонкою радіусом 4 см, яка є концентричною до кулі. На кулі знаходиться заряд +2 нКл, на оболонці -4нКл. Визначити напруженість поля на відстані 1см, 3 см і 5 см від центра кулі.

2. Плоский діелектричний шар з ε = 2 товщиною 0,5 см рівномірно заряджений з об’ємною густиною 0,8 нКл/м3. Яка напруженість поля: а) в середині шару; б) всередині шару на відстані 0,1 см від поверхні; в) зовні шару?

3. Куля радіусом 2 см зроблена з діелектрика і заряджена з об’ємною густиною 7 нКл/м3. Яка напруженість поля на відстані 1 і 3 см від центра кулі? ε = 2.

4. Ебонітова суцільна куля радіусом 5 см несе рівномірно розподілений електричний заряд з об’ємною густиною 10 нКл/м3. ε = 3. Визначити напруженість поля і електричне зміщення а) на відстані 3 см від центра кулі; б) на поверхні кулі; в) на відстані 10 см від центра кулі.

5. Пола скляна куля несе рівномірно розподілений по об’єму заряд з об’ємною густиною ρ = 0,1 мкКл/м3. Внутрішній радіус кулі R1 = 5 см, а зовнішній R2 = 10 см. Визначити напруженість і електричне зміщення в точках, що знаходяться від центру на відстані: а) 3см; б) 6 см; в) 12 см.

6. Простір між обкладинками плоского конденсатора заповнений діелектриком, діелектрична проникність якого змінюється в напрямі, перпендикулярному до обкладинок, за лінійним законом від значення ε1, поблизу однієї обкладки до ε2 > ε1 біля іншої. Конденсатор перебуває під напругою U, причому позитивний вільний заряд виникає на обкладці, біля якої є має менше значення. Площа кожної обкладинки дорівнює S, а відстань між ними d. Визначити ємність С конденсатора.

7. Визначити ємність сферичного конденсатора, радіуси обкладинок яких дорівнює в, а (в > а), якщо простір між заповнено

А) однорідним діелектриком з проникністю ε Б) діелектриком, проникність якого залежить від відстані r до центру конденсатора як ε = α/r, α – постійна.

8. Е плоский повітряний конденсатор, площа кожної обкладинки якого дорівнює S. Яку роботу проти електричний сил треба виконати, щоб поступово збільшити відстань між обкладинками від х1 до х2, якщо при цьому підтримується постійним

А) заряд конденсатора q; Б) напруга на конденсаторі U?

9. Всередині плоского конденсатора знаходиться паралельна обкладинкам пластина, товщина якої складає η = 0,6 відстані між обкладинками. Ємність конденсатора при відсутності пластини C 20 нФ. Конденсатор спочатку підключили до джерела постійної напруги U = 200 В, потім відключили і після цього повільно витягли пластину з зазору. Знайти роботу, яку виконали проти електричних сил при видаленні пластини, якщо вона а) скляна; б) металева.

10. Батарея з двох послідовно з’єднаних конденсаторів (300 пФ і 500 пФ) заряджена до напруги 12 кВ. Визначити:

а) напругу на кожному конденсаторі б) кількість електрики на обкладинках.

11. Плоский конденсатор ємністю 10-4 Ф знаряджено до різниці потенціалів 100 В. Його з'єднують паралельно з незарядженим плоским конденсатором ємністю 4·10-4 Ф. У момент з'єднання конденсаторів утворюється іскра. Яка кількість енергії витрачається на утворення іскри?

12. Плоский конденсатор має у ролі ізолюючого шару скляну пластину товщиною 2 мм і площею 300 см2. Конденсатор зарядили до напруги 100 В і відключили від джерела напруги. Визначити механічну роботу, яку треба виконати, щоб витягнути скляну пластину з конденсатора (тертям знехтувати).

13. Два однакові повітряні конденсатори з ємністю 80 пФ заряджені до напруги 900 В. Один з конденсаторів занурюють в зарядженому стані в гас, після чого конденсатори з’єднуються паралельно. Визначити роботу розряду, який відбувається при цьому з’єднані.

14. Конденсатор ємністю С = 1 мкФ розряджається через резистор, опір якого R = 4 МОм. Через який проміжок часу t від початку розрядження початкова напруга Uo на пластинах конденсатора зменшиться у 2 рази?

15. Простір між пластинами плоского конденсатора заповнений двома шарами діелектрика: шаром скла товщиною 0,2 см та шаром парафіну товщиною 0,3 см. Різниця потенціалів між обкладинками дорівнює 300 В. Визначити напруженість поля та падіння потенціалу в кожному із шарів.

16. На провідній кулі діаметром 6 см знаходиться заряд 20 нКл. Куля занурена у гас (ε = 2) і розташована на великій відстані від стінок посудини. Визначити густину енергії електричного поля в точках, що відстоять від центра кулі на відстані 2 см і 4 см.

17. Вважаючи протон і електрон, з яких складається атом водню, точковими зарядами, які знаходяться на відстані 5∙10-9 см, знайти густину енергії електричного поля на середині відстані між ними.

18. Два точкових заряди величиною 2∙нКл і -4 нКл знаходяться на відстані 2 мм один від одного. Знайти густину енергії електричного поля на середині відстані між ними.

19. Куля радіусом 4 см зроблена з діелектрика і заряджена з об’ємною густиною 5 нКл/м3. Визначити густину енергії електричного поля в точках на відстані 3 і 8 см від центра кулі. ε = 7.







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 1237. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия