Студопедия — Основні виміри національної безпеки України
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні виміри національної безпеки України






Безпека, її гарантування для будь-якої держави — складний і багатогранний процес.

Національна безпекадержавна політика, спрямована на ство­рення внутрішніх І зовнішніх умов, сприятливих для збереження чи зміцнення життєво важливих національних цінностей; стан, що забезпечує захищеність Інтересів народу й держави, суспільства та його громадян. Політика держави покликана захистити права і сво­боди людини, базові інтереси й цінності суверенної націо­нальної держави в навколишньому світі. Концептуальну основу національної стратегії щодо безпеки було закладе­но в 1990 р. в Декларації про державний суверенітет України, окремі розділи якої присвячено зовнішній і внутрішній безпеці, міжнародним відносинам. У схвале­ній Верховною Радою на початку 1997 р. Концепції на­ціональної безпеки України вперше визначено напрями формування гарантів національної безпеки, сформульо­вано роль держави та її органів щодо національної безпе­ки та оборони України. У виробленні Концепції брали участь політики, які представляють усі гілки влади, та представники різних політичних партій, що засвідчує консенсус політичних сил у поглядах на цю проблему.

Найвагомішу роль у гарантуванні національної безпеки країни та її інтеграції до міжнародної системи безпеки ві­діграло прийняття Конституції України. В ній багато ува­ги приділено національній безпеці та її складовим — еко­номічній, інформаційній, екологічній безпеці держави. Згідно з Конституцією, засновано новий державний ор­ган — Раду національної безпеки та оборони України (РНБУ), яка заступила створену в 1992 р. Раду націо­нальної безпеки при Президентові України. У її компете­нції — розвиток та уточнення концепції національної безпеки України, координація, аналіз діяльності силових структур, інших центральних відомств, співпраця з Мі­ністерством закордонних справ у формуванні й реалізації зовнішньої політики. РНБУ покликана здійснювати мо­ніторинг внутрішніх загроз національній безпеці, ініцію­вати відповідні корективи в реалізацію внутрішньої полі­тики, зокрема на основі взаємодії з Верховною Радою.

За зростаючої взаємозалежності світу одномірне розу­міння безпеки як військово-стратегічної проблеми відхо­дить у минуле. Після ядерної аварії на Чорнобильській АЕС стала очевидною неподільність безпеки, яка повин­на ґрунтуватися на взаємовигідній основі, з урахуванням не лише військових, а й політичних, економічних, еко­логічних, технологічних, гуманітарних та інших чинни­ків. Національна безпека нині має багатокомпонентний характер. Згідно з ним суто військові чи навіть зовніш­ньополітичні її аспекти не є домінуючими для держави чи нації, яка існує в системі складних глобальних і регі­ональних відносин. Мінімізація загроз передбачає й фун­кціонування військово-політичних, економічних, екологічних, сощокультурних та інших механізмів, що стано­влять систему національної безпеки та забезпечують за­хист населення як від небажаних зовнішніх і внутрішніх впливів, так і від протизаконних, антигуманних дій дер­жавних, урядових чи партійних структур.

Такий підхід істотно розширює традиційне тлумачен­ня поняття «національна безпека» не лише через запро­вадження додаткових вимірів в економічній, екологіч­ній, національно-культурній та інших сферах буття, а й за рахунок визнання безумовного примату прав і свобод людини над правами держави.

Однозначна опора як розвинутих країн, так і країн, що розвиваються, на військову силу не лише не підви­щує, а й істотно знижує рівень їхньої національної без­пеки. Такий підхід підриває економічну могутність, кон­курентоспроможність усього господарства держави, нау­ку й культуру, життєздатність людини, суспільства і планети в цілому.

Проблеми національної безпеки України багатоаспектні за своєю природою. Вони пов'язані із геополітич-ними, економічними, екологічними, соціокультурними особливостями країни та її найближчого оточення (парт­нерів), рівнем консолідованості керівної еліти та її кон­солідуючої політики. Адже багатовікова підлеглість України іншим державам зумовлена не тільки геополіти-чними, військовими, економічними чинниками, а й неконсолідованістю керівної еліти, представники якої су­перничали й конфліктували між собою не тільки в боро­тьбі за владу та з питань зовнішньополітичних орієнта­цій та пріоритетів, а й часто на особистісному рівні. Тому важливо, щоб різноманітність платформ різних по­літичних партій і рухів не руйнувала консенсусу щодо національної безпеки, державотворення.

Ефективна система національної безпеки передбачає наявність міцних державних інститутів, здатних гаран­тувати дотримання прав і свобод людини, захист населен­ня від можливих загроз. Розбудова української держави перебуває на початковій стадії. Незалежність її детермі­нована недостатніми можливостями механізмів гаранту­вання національної безпеки. Ці можливості стосуються як геополітичних, так і економічних, особливо енергети­чних, аспектів. Україні протягом останнього десятиліття неодноразово доводилося протидіяти втручанням у її внутрішні справи. Соборність її брали під сумнів окремі політичні сили, що заявляють про територіальні претен- зії до України. До того ж розбудова демократичної, соці­ально-правової держави з розвиненим громадянським су­спільством — справа тривала й складна, пов'язана із вну­тріполітичною боротьбою. За цих умов надзвичайно важ­ливим є вироблення основних засад концепції національ­ної безпеки України, формування чітких стратегічних і тактичних орієнтирів з урахуванням колосальних змін у Європі й світі на зламі XX—XXI століть: подолання на­слідків «холодної війни», соціально-політичне самовиз­начення країн і народів Центральної та Східної Європи, об'єднання Німеччини, розпад Організації Варшавського Договору, Радянського Союзу тощо. Завдяки цим геопо-літичним зрушенням стало можливим подолання біполя­рного поділу Європи і світу.

Поява на карті світу незалежної України, інших пост­радянських держав є свідченням корінних змін на кон­тиненті. Процес визнання державної незалежності Укра­їни відбувся дуже швидко. Понад 70 держав офіційно ви­знали її протягом місяця, зокрема Росія, Польща й Ні­меччина, впродовж першого року — понад 130.

Розбудова якісно нових, рівноправних двосторонніх міждержавних відносин, розширення зв'язків України з більшістю європейських і міжнародних організацій світу має дружній і передбачуваний характер. Уже в перші дні своєї незалежності Україна проголосила, що не визнає війну як засіб вирішення міжнародних суперечностей, не вважає жоден народ своїм ворогом і не має територіаль­них претензій до інших держав. Українська дипломатія обрала для себе визначальний напрям політичного та економічного практицизму і стратегічного партнерства. Попри всі спекуляції щодо ядерного статусу України, во­на добровільно проголосила себе неядерною державою: приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як неядерна держава, отримавши гарантії безпеки й територіальної цілісності з боку США, Росії та інших членів ядерного клубу.

Для більшості країн зрілої та молодої демократії без­сумнівним є те, що в постконфронтаційний період гаран­том стабільності Європи є НАТО як реально завершена, перевірена часом військово-політична система. Полюс сил, що формується навколо Росії, поки що не набув жит­тєздатної форми. Для України, як і для Росії, важливо не посилювати розбіжностей і можливого протистояння цих центрів впливу. В інтересах безпеки всіх країн, у тому чи­слі й України, — співпраця з західноєвропейськими стру-

ктурами, виваженість у відносинах з Росією, іншими пострадянськими державами. Важливо, щоб трансформа­ційні процеси на пострадянському просторі, як і в Схід­ній Європі, сприяли стабільності й розвитку динамічної демократії, формуванню цивілізованих міждержавних відносин в інтересах громадянських суспільств.

Розширення сфери впливу НАТО на схід є болючою проблемою для Росії, яка сприймає це як перенесення «берлінського муру» на колишній радянсько-польський кордон. Українська держава, яка не заперечує розширення НАТО, має знаходити форми співпраці в усьому спектрі єв­ропейських країн і регіональних об'єднань. Зростанню до­віри і співпраці здатна прислужитися програма «Партнер­ство заради миру», яку НАТО разом із східноєвропейськи­ми країнами, в тому числі і з Україною, здійснює з 1994 р. Розвиваючи дедалі активніше відносини з НАТО, Україна 1995 р. в рамках «Партнерства заради миру» підписала Ін­дивідуальну програму співробітництва з альянсом.

Відносини Україна — НАТО формуються на засадах привілейованого партнерства, які закладені в Хартії — політичному документі, підписаному обома сторонами у 1997 р. З того часу структуровано відносини НАТО й України, яка представлена у Брюсселі (штаб-квартира альянсу) повноважним представником. В Україні функ­ціонує Інформаційний центр альянсу, проводяться спіль­ні військові навчання окремих підрозділів, у центрах НАТО проводиться мовна та інша підготовка україн­ських військовиків. Участь українських миротворців на теренах колишньої Югославії спільно із західними дер­жавами, як і партнерські стосунки з новоприйнятими членами НАТО — Польщею, Чехією та Угорщиною, зна­чно сприяють зміцненню довіри, підвищують рівень без­пеки та військово-політичної співпраці в регіоні.

На стабільність та безпеку на континенті позитивно впливає скорочення озброєнь усіх видів. Зі свого боку Україна підтвердила власну відповідальність за виконан­ня Договору про звичайні збройні сили в Європі, підпи­савши 5 червня 1992 р. спеціальну угоду учасниць Дого­вору про ОБСЄ. Цей Договір зменшує загрозу несподіва­ного нападу на Україну та завчасно підготовлених іззов­ні великомасштабних воєнних дій. Згідно з Договором, Україна в три етапи до кінця 1995 р. скоротила до 2300 танків, 3000 бронемашин, 400 бойових літаків.

Актуальною є співпраця в миротворчих акціях, до яких не один рік залучається Україна. Цьому підпорядковані спільні військові навчання українських та північно­атлантичних підрозділів. Певних уточнень потребує пози­ція України щодо її нейтральності й позаблоковості, поза-як повного нейтралітету не може бути принципово. Це стосується всіх векторів зовнішньої політики України. Щодо цього важливою є демонстрація реального констру­ктивізму України в СНД, яка запропонувала укладення низки договорів із питань безпеки і співробітництва, іні­ціювала підписання 20 березня 1992 р. Декларації про не-застосування сили або загрози силою у відносинах між державами—учасницями СНД. Вітаючи розвиток взаємо­вигідних економічних відносин, Україна не схильна до утворення «слов'янського трикутника», формування вій­ськово-політичного союзу чи будь-яких наддержавних структур країн Співдружності. Така позиція визначається позаблоковим характером відносин України, її асоційова­ним членством у межах СНД, економічною доцільністю.

Поряд з участю в колективній системі безпеки Укра­їна значне місце у своїй зовнішній політиці відводить двостороннім відносинам. У межах цього виміру безпеки України особливе місце відведено відносинам з РФ, США, ФРН, з усіма країнами «сімки», з безпосередніми сусідами та іншими державами. Оптимальна модель від­носин із сусідами та загальновизнаними світовими ліде­рами може бути одним з ефективних чинників досягнен­ня необхідної безпеки та авторитету України у світі. Складність її відносин із Росією детермінована різними чинниками. Основними генераторами напруженості ра­ніше були ядерна проблема, розподіл Чорноморського флоту, відмінність у баченні ролі СНД, правового стату­су росіян в Україні тощо. Різні політичні сили Росії постійно демонструють незмінність своїх намірів діяти з позицій наддержави, виступають з глобальними претен­зіями на особливу роль, зокрема на Європейському кон­тиненті, час від часу виявляють претензії до України: щодо її відносин з НАТО, щодо енергетики, мовно-куль­турних питань тощо. Тому Україна повинна продовжува­ти пошук і формування оптимальних партнерських відносин з РФ, з країнами СНД відповідно до інтересів власної безпеки, незворотності геополітичних змін, успі­шного розвитку держави.

Загалом світове співтовариство, передусім США, на практиці демонструє розуміння проблем безпеки Украї­ни, готовність сприймати її як європейську державу, ста­більність якої впливатиме на європейську безпеку. А

втім позиція Білого дому однозначно схиляється до стра­тегічної пріоритетності Росії для національних інтересів США. Не менш важливо враховувати і протиборство тен­денцій інтервенціонізму та ізоляціонізму в США.

Отже, національній безпеці України відповідають партнерські, дружні відносини з Росією та реалізація стратегічної мети США щодо залучення держав молодої демократії, в тому числі й України, до загальноєвропей­ської інтеграції. Зміцненню її національної безпеки слу­житимуть гнучка зовнішня політика, використання зруч­ного і геополітичного становища, запобігання впливові та можливій залежності від однієї держави чи групи держав.

Національні інтереси України

Особливості сучасного буття України виводять у ранг чільних завдань формування та усвідомлення національ­них інтересів як базових засад послідовної й цілеспрямо­ваної політики.

Для визначення цих інтересів потрібен науковий під­хід, що враховує історичні, соціально-політичні та еконо-міко-географічні чинники. Вихідним є розуміння сучас­ної української нації як відкритої поліетнічної спільно­ти, що історично склалася на території України, яка усвідомлює себе українським народом, а її члени — гро­мадянами суверенної держави. Таке визначення охоплює і вузьке розуміння української нації як етнічно однорід­ної спільності людей української національності, що про­живають в Україні, і широке — в тому числі українська діаспора. Перше визначення відображає переважно сфе­ру відносин системи «держава — громадянин», а друге — походження, виховання, культуру. Обидва визначення слід брати до уваги для з'ясування конкретних націо­нальних інтересів, що сприятиме подоланню національ­ної обмеженості, створенню умов для консолідації укра­їнського суспільства навколо ідеї національної держави, у якій дотримуватимуться прав людини незалежно від її етнічного походження. Цей підхід є важливим аспектом діяльності держави щодо обстоювання національних ін­тересів, він зумовлює і відповідну політику в інтересах національної безпеки.

Національні інтересиінтегральний вираз інтересів усіх членів суспільства, що реалізуються через політичну систему відповідної держави як компроміс у поєднанні запитів кожної людини і суспі­льства загалом. Національні інтереси не тотожні інтересам націй, оскільки перші інтегрують інтереси всіх людей незалеж­но від національної належності, а другі — лише інтереси окремої нації. В Україні проживає майже 100 націй, у кожної є специфічні інтереси. Але національні інтереси для всіх є інтегруючим, єднальним чинником їх існуван­ня в державі, поліпшення умов соціального й політично­го буття. Іншими словами, національний інтерес є домі­нантою загальносуспільних устремлінь.

Щодо цього народ України чітко визначився на осно­ві національного загальнонародного консенсусу: незале­жна, суверенна, соборна, демократична держава, харак­терні риси якої — громадянське суспільство, демокра­тична, соціальна, правова держава, економічний і полі­тичний плюралізм, ідеологія та мораль, що ґрунтуються на національних і загальнолюдських цінностях, дотри­манні прав людини. Жодна з політичних сил України не заперечує цих ціннісних орієнтирів. Саме тому вони ста­новлять національну мету, національну концепцію роз­витку, платформу для національної згоди. У цьому руслі мають формуватися і національні інтереси України, усві­домлення яких є підставою узгодження їх з інтересами інших країн, не поступаючись стратегічними й життєво важливими цілями. Лише завдяки цьому можна запобіг­ти небезпечній замкнутості на власних проблемах, уник­нути відверто егоїстичних підходів у відносинах з інши­ми державами. Національний егоїзм може надати лише деякі короткочасні переваги, але згодом — зумовити кон­флікти і створити у стратегічному вимірі неабияку загро­зу власним національним інтересам.

Національні інтереси є основою функціонування всіх складових політичної системи. Водночас вони формують­ся всіма її елементами.

Формування, реалізація національних інтересів — складний процес. Інтереси, особливо молодих держав, тісно переплітаються з інтересами безпеки, загальними ба­зовими цінностями (територіальною цілісністю, політич­ним виживанням, забезпеченням невід'ємних прав люди­ни). Тому для з'ясування корінних національних інтересів слід відмежувати їх від базових цінностей суспільства.

У будь-якому суспільстві інтереси людей бувають не тільки різними, а й протилежними. Але суспільство мо­же функціонувати лише за умови узгодження їх на осно­ві національного компромісу й національної злагоди.

Держава як головний елемент політичної системи по­кликана якнайточніше виражати національні інтереси, тобто інтереси всіх членів суспільства, вирішувати соці­альні суперечності та забезпечувати права людини. Але, оскільки національні інтереси реалізуються державою через державні інтереси, то останні можуть фігурувати як інтереси влади, не збігаючись із національними ін­тересами. Інтереси уряду, відомств можуть відрізнятися, а то й суперечити національним інтересам. Уникнути цих протиріч можна завдяки врахуванню впливу базових цінностей суспільства на формування національних ін­тересів, а також їх зворотного впливу. У молодих дер­жавах такий взаємовплив виявляється, наприклад, із по­явою певних зовнішніх і внутрішніх загроз безпеці суспі­льства. Країни, що перебувають на етапі становлення своєї державності, рідко мають усталену соціальну й на­ціонально-етнічну структуру. Тому відповідно змінюють­ся національні цінності, ієрархія їх значущості, стратегія та політика. Традиційні цінності — демократія, економі­чний і соціальний добробут тощо за небезпечних умов для держави поступаються місцем цінностям самозбере­ження, національної єдності, виживання тощо.

Для України національними інтересами є раціональ­ні державотворення і трансформація суспільних від­носин. У такій ситуації на передньому плані державні ін­тереси, які не завжди збігаються з інтересами загально­національними та з інтересами особи. Найважливіше за­вдання держави в системі національних інтересів — це подолання кризи, розвиток і підтримка соціально-куль­турного й духовного відродження як засади національної державності українського народу щодо забезпечення ефе­ктивного функціонування суспільства, внутрішньої стабі­льності, соціальної злагоди, сприятливих міжнародних умов і колективної безпеки. Ці завдання, випливаючи з політичної та економічної доцільності, є і національними інтересами України. Актуальним є і забезпечення ін­тересів кожного члена суспільства, прав людини. За ни­нішніх умов влада ризикує втратити довіру народу, як­що не віднайде оптимальних способів, форм і методів по­єднання державних і особистих інтересів, узгодження їх з національними інтересами нашої країни.

Запитання. Завдання

1.3 яких причин Україна відмовилася від ядерної зброї? Чи відпо­відає це національним інтересам України? 2. Чи достатньо для гарантування національної' безпеки України ґі власних збройних сил?

3. Складіть перелік основних чинників і загроз національній без­пеці України.

4.3 яких складових постають національні Інтереси сучасної України?







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 405. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Реостаты и резисторы силовой цепи. Реостаты и резисторы силовой цепи. Резисторы и реостаты предназначены для ограничения тока в электрических цепях. В зависимости от назначения различают пусковые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия