Студопедия — А) прибуток, який одержала фірма від розробки і отримання патенту на кулькову ручку з постійним наповнювачем.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

А) прибуток, який одержала фірма від розробки і отримання патенту на кулькову ручку з постійним наповнювачем.






Значна частина нового будівництва здійснюється в Росії іноземними компаніями. Уряд має намір допомогти російським будівельним компаніям зайняти більшу частку на ринку. Який інструмент економічної політики — імпортну квоту, імпортний тариф чи внутрішню субсидію — ви порадили б використати для цього та чому?

Відповідь:

Кво́та е́кспортна (і́мпортна) — граничний обсяг певної категорії товарів, який дозволено експортувати з території України (імпортувати на територію України) протягом встановленого терміну та який визначається у натуральних чи вартісних одиницях.

Імпортне мито – податок, який накладається на кожну одиницю товару, що завозиться до країни.

Внутрішня субсидія - найбільш завуальований фінансовий метод торговельної політики і дискримінації проти Імпорту, що передбачає бюджетне фінансування виробництва у власній країні товарів, які конкурують з Імпортними.

Я раджу використати такий економічний інструмент, як внутрішня субсидія, тому що в задачі йде мова про іноземні компанії, про будівництво, яке здійснюється за допомогою людей. А так як, імпортна квота та імпортне мито – це інструменти які відносяться до товарів, а не до робочої сили, тобто людей, а внутрішня субсидія навпаки використовується по відношенню до робочої сили.

 

Розглянемо таку ситуацію – є однакові за розміром і родючістю ділянки, на кожній з яких вирощують однакові сг продукти На одній – ручна праця, на іншій – машинна. Чи будуть відрізнятися товари за споживчою вартістю та вартістю?

Споживча вартість - здатність товару задовольняти яку-небудь суспільну потребу. Ручна праця, хоча він і дешевше для виробника в коротко строк періоді, не виправдовує себе – не економія часу, менше виробництва і продукція є неконкурентоспроможною з точки зору собівартості.

 

ф

 

 

Інфляція в країні 1 нижча, ніж в країні 2. Існує досконала мобільність капіталу. Яким чином це вплине на обмінний курс між національними валютами цих країн. Чому? В якій країні будуть вищими номінальні (?) процентні ставки. Чому? Як досконала мобільність капіталу вплине на співвідношення процентних ставок в кранах? Чому?

 

Вищий рівень інфляції в країні порівняно з іншою призводить до знецінення валюти даної країни. За таких умов іноземці менше зацікавлені покупати товари країни, які стали дорожчими. Валюта країни з вищим рівнем інфляції знеціниться. Якщо темп інфляції 2 вищий, ніж в 1, то з перебігом часу за валюту 1 можна буде купити дедалі більше валюти 2.

 

Курс обміну валют буде змінюватись у напрямку здешевлення 2 щодо 1, та подорожчання 1 щодо 2. Вищою буде номінальна відсоткова ставка в 2, оскільки вона зростає разом пропорційно до зростання інфляції.

 

ПРИМІТКА: Економіки з досконалою мобільністю капіталу не має впливу на величину світової процентної ставки, водночас резиденти країни мають вільний доступ до світових фін.ринків. Процентна ставка у малій відкритій економіці дорівнює світовій процентній ставці (тобто ставці, яка переважає на світових фінансових ринках).

 

 

 

4. Існує така думка «навіть дуже бідні на природні ресурси країни можуть мати високі темпи економічного зростання і забезпечувати належний рівень життя своїх громадян…..

 

Історія доводить, що бідні на природні ресурси країни для досягнення високих темпів економічного зростання мають орієнтуватися на використання інтелектуальних та фін ресурсів, спрямувати виробництво на створення кінцевого продукту, закуповуючи сировину закордоном. Трудові ресурси –найважливіший фактор ек. р-ку. Капітал, сировину, технологію можна купити в інших, проте застосування високопродуктивної техніки в місцевих умовах вимагає кваліфікованих працівників.

Мультипликатор инвестиций – численный коэф, показывает во сколько раз возрастает нац. доход при данном росте инвестиций. Механизм-Инвестиции вызывают увелич.произ-ва и занятости.

2001 – економ.зрост., АЛЕ нестаб.закон, податковий тиск, низька платоспромож.населення – перешкоджання залучення інвестицій.

2009 – інцест.в оснв.капітал зменш.

Сьогодні – інцест. активність збільш(ЕВРО 2012)., рост с/г вир-ва та будівництво– ек.зростання. уповільнення світової економіки.

 

 

 

 

Припустимо, що люди надто схільні до своїх звичок. Вони купують імпортні товари у тому ж обсягу за усіх обставин. Якщо це твердження є правильним та стосується як вітчизняних, так і іноземних імпортерів, то чи відбудеться поліпшення торговельного балансу певної країни у випадку зниження курсу національної валюти на 10 % (з 1,2 у.о до 1,32 у.о за одиницю іноземної валюти)? Обгрунтуйте свою відповідь.

Очевидно, що поняття «більше» і «менше» відносно імпорту та експорту мають сенс тільки в порівнянні один з одним. Якщо експорт перевищує імпорт у грошовому вираженні, то говорять про позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу. Коли зовнішньоторговельне сальдо позитивне, попит на місцеву валюту перевищує її пропозицію, що сприяє зростанню курсу цієї валюти.
Дотепер ми говорили про валютний ринок усередині однієї країни. Але все сказане вище можна поширити й на світовий валютний ринок. Попит на валюту країни, у якої сальдо торговельного балансу позитивне (експорт перевищує імпорт), перевищує пропозицію цієї валюти, і валюта зміцнюється.
Попит на валюту країни з негативним торговельним балансом виявляється меншим, що сприяє ослабленню цієї валюти. Також і падіння експорту в грошовому вираженні веде до ослаблення валюти. Існують, однак, країни зі стабільною валютою й багаторічним негативним торговельним балансом, наприклад, США. Це не суперечить наведеному вище викладенню, але говорить про те, що на курс валюти таких країн сильніший вплив мають інші фактори.
Очевидно, що експорт не може перевищувати імпорт завжди на ту саму величину. Торговельний баланс впливає на курс валюти в безперервному режимі. Іноді співвідношення експорту та імпорту в грошовому вираженні піддається сезонним коливанням. Причиною цього може бути як сезонний характер попиту на основні експортовані товари (наприклад, паливо), так і особливості вимог до фінансової звітності в країні.

При зниженні курсу національної валюти, якщо не протидіють інші чинники, експортери або отримують експортну премію при обміні вирученої іноземної валюти, яка подорожчала, на національну валюту, яка подешевшала, або мають можливість продавати товари за цінами, нижчими від середньосвітових. Але одночасно зниження курсу національної валюти впливає на подорожчання імпорту, що стимулює зростання цін у країні, скорочення ввезення товарів та споживання або розвиток національного виробництва товарів замість імпортних. Зниження валютного курсу скорочує реальну заборгованість у національній валюті та збільшує тягар зовнішніх боргів, виражених в іноземній валюті. Невигідним стає вивезення прибутків, процентів, дивідендів, які одержують іноземні інвестори у валюті країн перебування. Ці прибутки реінвестуються або використовуються для закупівлі товарів за внутрішніми цінами і наступного їх експорту.

Тобто можна сказати,що за таких умов можна виправити платыжний баланс у позитивну сторону, адже при зниженні курсу нац.. валюти експортні товари стають дешевші на світовому ринку, а імпортні – навпаки – дорожче.

 

 

 

Проаналізуйте, чи доцільно уряду надавати субсидії фірмам виробникам у разу позитивного зовнішнього ефекту, створеного впровадженням нових технологій. Дослідіть позитивні ефекти в Харківському регіоні.

 

На мою думку це э дуже доцільно, так як виробники мають ідеї, певний капітал, звязки, але мають певні проблеми чи з фінансуванням чи з якоюсь іншою неспроможністю покрити деякі витрати. Саме в цей час виробник і потребує допомоги держави, яку вона б йому має надати для підтримання його діяльності та допомоги щодо впровадження новітніх технологій, що в майбутньому призведе до збільшення товарів виготовлених в країні та стимулюванні в свою чергу економічного розвитку.

 

 

 

 

 

Дослідіть особливості встановлення ринкової рівноваги на ринку с/г продукції Яку модель при цьому можна використати. Від яких факторів залежить можливість встановлення рівноваги. Охарактеризуйте стан АПК України.

 

Однією з ринкових структур з ознаками досконалої конкуренції можна вважати сільське господарство за двома причинами. По-перше, тут велика кількість господарств виробляє однорідну продукцію, а вхід і вихід господарських об’єктів з галузі нічим не обмежений. По-друге, кількість покупців на цьому ринку досить велика і всі мають повну інформацію про ціни на товар.

Останнім часом ситуація на ринку сільськогосподарської продукції характеризується загальним зниженням обсягів виробництва. Так, постійно скорочується площа сільськогосподарських угідь, обсяг валової продукції сільського господарства скоротився причому продукція рослинництва скорочується швидше ніж продукція тваринництва. Це зумовлено як кліматичними умовами, так і вищою трудомісткістю та собівартістю. Проте треба зазначити, що й рентабельність тваринництва постійно знижується.При цьому спостерігається постійне підвищення цін на всі види сільськогосподарської продукції. Така ситуація свідчить про те, що для встановлення ринкової рівноваги сільськогосподарський сектор не має внутрішніх можливостей і потребує зовнішнього втручання. З боку держави можливим є застосування прями та опосередкованих методів регулювання ринку. Таким чином відстежуючи динаміку розвитку конкретного ринку можна робити висновок про стійкість рівноваги в певній галузі та можливість використання внутрішніх резервів для забезпечення стабільності розвитку чи необхідності зовнішнього регулювання.

Отже, ринкова рівновага зумовлюється такими чинниками:

функцію координації в ринковому господарстві виконують ціни, які встановлюються на ринку на основі взаємодії попиту та пропозиції;

втручання держави у вільне встановлення цін призводить до порушення ринкової рівноваги, дефіциту і збільшення грошових витрат покупців. Воно може здійснюватись тільки у виняткових випадках на короткий період часу і не більше ніж на три-чотири базисних товари;ринковий розподіл благ визначається готовністю платити, що підтверджує існуючий ринковий принцип: «Ефективність — через ринок, справедливість — через податки»

 

 

 

На даному графіку представлено вплив субсидій на рівновагу на ринку. Таким чином. як ми можемо бачити з даного графіку, рівновага із запровадженням субсидій зміщається з точки А у точку В – знижується ціна за одиницю продукції та збільшується кількість продукції, що випускається підприємством. Таким чином. пропозиція збільшиться, а ціна зменшиться. У сучасних умовах розвитку України уряд дуже рідко вдається до надання субсидій. Субсидуються в основному галузі, що є галузями стратегічного значення, є низько дохідними та збільшення ціни на товари або послуги, що продукуються ними загрожують економічному добробуту населення а є дуже важливими. Такими галузями є сфера надння житлово-комунальних послуг, метрополітен та інші нерентабельні сфери. Однак останнім часом урядом було запропоновано субсидувати галузь, що спеціалізується на нафтопереробці та бензині задля утримання цін на бензин.

 

Національна економіка досягла рівня повної зайнятості ресурсів і державні видки перевищують податкові надходження. Поясніть, аргументуючи свою відповідь, чи виникає дефіцит бюджету? Якщо так, то який він має характер? Поясніть роль та місце бюджетного дефіциту в реалізації макроекономічної політики в Україні. Яка економічна школа повязує стимулювальну політику з бюджетною (стримувальну)????????????? ПЛОХО ВИДНО ВОПРОС

 

Структурний дефіцит = Чисті податки - Держ. закупівлі, за умови, що в економіці спостерегається повна зайнятість та в-во ВВП на потенційно можливому рівні.

Наявність вмонтованих стабілізаторів означає, що надлишок чи дефіцит фактичного бюджету за конкретний рік не є вдалими показниками. Припустимо, що в році 1 нац. економіка перебуває на рівні повної зайнятості, продукуючи обсяг виробництва ВВП1, і фактичний дефіцит бюджету = відрізку АВ. Припустимо, що в наслідок певних обставин обсяг нац. виробництва в році 2 зменшився до рівня ВВП 2. При цьому уряд не застосував жодних фіскальних заходів. Оскільки податкові надходження зменшилися, то за незмінних державних видатків фактичний дефіцит бюджету зріс на ЕD. Це зумовлено пасивною економічною політикою. Якщо, уряд ухвалив би законодавство про підвищення податкових ставок і водночас скоротив держ. видатки, то структурний дефіцит зменшився б.

 

 

 

Припустимо, що уряд регулює ціни на яловичину і курей і утримує їх нижче ніж рывноваж ринку. Поясніть, чому виникає дефіцит цих товарів і які фактори стримують розміри цих дефіцитів. Що станеться з ціною на свинину? Відповідь обґрунтуйте.

Дефіцит товару може бути викликаний за умов, коли попит превалює над пропозицією. В даному випадку це могло бути викликано тим. що ціна на товар була меншою за рівноважну, внаслідок цього ті покупці, що не могли собі дозволити придбання яловичини та курей у той кількості, у якій вони потребували, змогли їх придбати. Оскільки задовольнили свою потребу у даних товарах не усі покупці, а ціна на товар не змінилася, то залишилася частка покупців, що не встигла задовольнити свої потреби у яловичині та курях. Природнім було б, якщо при збільшенні попиту на товари продавці б підвищили ціни на нього, відсікаючи неплатоспроможніх покупців і тим самим встановлюючи нову рівновагу, але це не відбулося і ми спостерігаємо дефіцит, що був спровокований встановленням на деравному рівні наднизької ціни на дані товари.

Іншою причиною дефіциту могло бути зменшення обсягів яловиничи та курей, що продаються на ринку з об’єктивних причин, а занижена ціна була тільки чинником, що збільшило обсяги дефіциту на аналізовані товари. Єдиницй фактор, що буде визначати обсяг дефіциту – величина платоспроможного попиту, оскільки ціна закріплена законодавчо. Також це стане причиною появи тіньового ринку яловичини та курятини – там ціна буде вище, за встановлену державою, однак нижче за ціну на свинину (приклад подібної ситуації ми спостерігали на початку 90х років).

Розглянувши причини дефіциту перейдемо до аналізу замінників яловичини та курятини – свинини (як представлено у даному прикладі): на момент достатності яловичини та курей на ринку ціна на сининиу була незмінною. Коли виявилося, що бажаючих придбати яловичину та курятину ще вдосталь, а товар майже закінчився, ціни на свинину почнуть підвищуватися, адже ті покупці, що не встигли придбати яловичину та курятину почнуть шукати нове благо, що спроможно задовольнити їх потребу у м’ясі (згідно із аналізованими умовами єдиним замінником представлених товарів є свинина). У розгар дефіциту ціна на свинину будуть значно перевищувати цінт на яловичину та курятину, що була закріплена законодавчо, але будуть дещо вищими або майже рівними ціні, що склалася а тіньовому ринку на курятину та яловичину.

 

 

 

10. Поясніть наступну ситуацію:

Ціноутворення в промисловості, як відомо, здійснюється за ціною виробництва продукту на тих підприємствах, на яких існують середні умови виробництва. Чи може в с/г ціноутворення будуватися за ціною виробництва продукту на середніх за родючістю землях? Поясніть.

 

Обмеженість земельних угідь і зростаючий попит на продукцію аграрного сектора роблять неможливим зосередження виробництва сільськогосподарської продукції лише на кращих землях. Людство, щоб забезпечити свої зростаючі потреби в продукції сільського господарства, змушене одночасно обробляти всі землі, придатні для використання. А вони, як відомо, не всі однакової якості. Є землі кращі за родючістю, є середні й малородючі. Це створює певні виключні умови, які породжують монополію на землю як об'єкт господарювання.

 

Сутність цієї монополії проявляється в наступному. Якщо люд ство змушене одночасно обробляти всю землю, незалежно від її якості, то, очевидно, повинні бути певні умови, які забезпечують можливість покривати витрати на виробництво й отримувати середній прибуток не лише на середніх і кращих землях, а й на гірших. Інакше гірші землі невигідно буде обробляти і вони випадуть з сільськогосподарського обороту, а попит на продукцію землеробства не буде задовольнятися.

 

Такі умови створюються через те, що суспільна вартість проду ктів землеробства визначається не середніми умовами виробництва, як це має місце в промисловості, а умовами виробництва на відносно гірших ділянках землі. При цьому відносно гіршими вважаються не лише ті землі, що мають гірші природні якості, а й ті, які мають гірші економічні якості, тобто розташовані на великій відстані від пунктів споживання, переробки і реалізації продукції сільського господарства.

 

За таких умов прибуток від реалізації продукції з середніх і кращих ділянок землі (як за родючістю, так і за місцем знахо дження) буде більшим від середнього. Цей надлишок над серед нім прибутком і складе земельну ренту, яка отримала назву диференціальної. Диференціальною вона називається тому, що виникає як різниця між суспільною (вищою) і індивідуальною (нижчою) вартістю продукції землеробства.

 

 

Відомо що, в промисловості й у сільському господарстві засоби виробництва визначають різну продуктивність праці. Але в промисловості ці розходження можуть бути знищені, нівельовані шляхом упровадження нової техніки. Дослідіть, чи можна в с/г усунути розподіл земель на кращі, середні і гірші? Чи міняється поняття гірших земель?

Особливістю сільського господарства є наявність суттєвої різниці в якості земельних ділянок. Навіть у межах невеликих територій з відносно однаковими кліматичними та погодними умовами одні земельні ділянки за своє якістю будуть найкращі, інші будуть їм тою чи іншою мірою поступатись і можуть бути віднесені або до середніх, або до найгірших.

Якість землі може бути наслідком сполучення природних факторів, тоді говорять про природну продуктивність землі. Але вона може стати і наслідком дій людини, спрямованих на підвищення якості землі. У цьому випадку говорять про економічну продуктивність землі. Усе це суттєво впливає на кінцеві показники в сільськогосподарському виробництві і на ті виробничі відносини, які там формуються.

 

 

Хокеїст, уклавши контракт з НХЛ, купив на свої кошти комплект хокейної форми для дитячої команди клубу. У такий самій ситуації його товариш по команді витратив гроші на придбання елітної квартири в центрі Москви. З економічної точки зору який з хокеїстів вчинив раціонально? В чому економічний зміст поняття «обмежена раціональність»?

 

ОБМЕЖЕНА РАЦІОНАЛЬНІСТЬ — цілеспрямовані дії господарюючого суб'єкта, що проводяться їм в умовах, коли ухвалення найбільш ефективних рішень утруднене у зв'язку з відсутністю необхідного часу, інформації, а також недостатністю ресурсного забезпечення.

обмежена раціональність — пізнавальна передумова, прийнята в економічній теорії трансакційних витрат. Це напівсильна форма раціональності, яка передбачає, що суб'єкти в економіці намагаються діяти раціонально, але насправді їх здібність у цьому обмежена.

З мікроекономічної точку зору більш раціонально вчинив той хокеїст, що придбав квартиру в Москві, адже таким чином він задовольнив свої власні потреби у поліпшення житлових умов, а той, що купив дитячий комплект діяв нераціонально, адже він не задовольнив власні потреби.

Щодо макроекономічної точки зору, то вартість квартири є вищою за вартість комплектів дитячої форми, а для економіки країни збільшення ВВП є більш позитивним моментом, а споживання є складовою ВВП.

Y=C+I+G+NX(+T)

Де С- споживання.

 

 

13. В інститут студент може доїхати маршрутним автобусом або тролейбусом. Проїзд автобусом дорожчий. Але зручніший. Тому студент воліє їздити автобусом. Що стало з альтернативною вартістю його вибору після того, як квитки на тролейбус подорожчали? Відповідь обґрунтуйте.

 

Його альтернативна вартість збільилася.

Альтернат́ивна вáртість — теоретичний показник, який вказує, на скільки одиниць треба зменшити споживання одного товару, щоб за рахунок вилучених факторів спожити одиницю іншого товару. Отже, альтернативною вартістю обраного варіанту буде вартість варіанту,від якого ми відмовились. Оскільки вартість квитків на тролейбус зросли (від якого студент відмовився), яка є прямопропорційою до альтернативної вартості проїзду на автобусі, то відповідно альтернативна вартість проїзду на автобусі збільшилася.

 

 

 

14. розглянемо наступну ситуацію. Ви вирішили відкрити власний бізнес і Вас цікавить така проблема:

У чому полягає відмінність між бухгалтерських і економічним прибутком? Чому економічний прибуток менший за бухгалтерський прибуток? Які три основні фактори впливають на величину і на саму можливість отримання економічного прибутку? Прокласифікуйте відповідно до цих трьох факторів:

А) прибуток, який одержала фірма від розробки і отримання патенту на кулькову ручку з постійним наповнювачем.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 905. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия